Zobacz pełną wersję : databank - czy dokonałem słusznego wyboru?
Korzystacie z takich wynalazków jak fotobanki do gromadzenia zdjęć?
Wczorak sprawiłem sobie coś takiego:
http://www.allegro.pl/item91827603_fotobank_z_czytnikiem_kart_digimate_i i_hdd_40gb.html
zastanawiam się, czy dokonałem słusznego wyboru.
Czekam na Wasze uwagi i opinie.
Genaralnie ludzie polecaja Digimate'y. Ostatnio chyba Iczek nabył wersję III i pisał że jest bardzo zadowolony
Również nabyłem tydzień temu Digi Mate v.III + 40GB Samung 2,5" ... koszt to 478 złociszy z przesyłka. Krótko go mam ale póki co jest OK.
KuchateK
13-03-2006, 16:48
To ja poprawie temat na precyzyjniejszy...
Dobra Panowie, a kto mi powie czym się różni II od III?
Duże zmiany czy jakieś kosmetyczne?
to ja powiem od siebie nie wymienna bateria to jest dosc duzy problem moze jeszcze nie dzis zale za pol roku maksymalnie rok to bedzie problem... ja mam w tej chwili tak z moim wellandem ze kombinuje jak by go zasilac niezaleznie z inncyh zrodel energi chociazby z canonowych akku... na pewno kiedys baterie sie przypomna... poza tym najuniwerslaniejsze wydaja sie byc AA
KuchateK
13-03-2006, 18:04
Ja podobnie jak Jac. Urzadzenia z zakopana niewymienialna przez uzytkownika i trudno dostepna bateria to nieszczescie i lepiej sie ich wystrzegac.
Nie straszcie mnie tą niewymienną baterią!
Kupiłem go z myślą o wykorzystywaniu fotobanku na wakacjach - w podróży.
Najwyżej będę musiał iść do sklepu elektronicznego skompletować własną "stację zasilającą" z akumulatorków AA i obudowy uniwersalnej.
Nie straszcie mnie tą niewymienną baterią!
Kupiłem go z myślą o wykorzystywaniu fotobanku na wakacjach - w podróży.
Najwyżej będę musiał iść do sklepu elektronicznego skompletować własną "stację zasilającą" z akumulatorków AA i obudowy uniwersalnej.
Kupujac dowolne urzadzenie z bateria, dostajesz gwarancje na urzadzenie przewaznie 12/24 mc a na baterie zawsze 6mies. - zgadnij dlaczego?... stopniowa utrata pojemnosci jest nie do unikniecie dlatego jesli bank ma sluzyc dluzej niz rok warto pomyslesc o jakis zamiennikach i nazwijmy to 'niezaleznych modulach zasilania' ;-)
w takim razie jaka jest alternatywa (cenowa) dla tego databanku z wymiennym zasilaniem?
przymierzam sie do zakupu databanku, ale na razie nie znalazlem odpowiedniego za w miare pzrystepna cene...:(
w takim razie jaka jest alternatywa (cenowa) dla tego databanku z wymiennym zasilaniem?
przymierzam sie do zakupu databanku, ale na razie nie znalazlem odpowiedniego za w miare pzrystepna cene...:(
jest coś takiego z zewnętrznym zasilaniem:
http://www.allegro.pl/item91201170_obudowa_otg_welland_me_940u2_bank_fot o_dysk_usb.html
Wadą tego rozwiązania (dlatego go nie kupiłem) jest brak wyświetlacza. Osobiście nie mam zaufania do kilku diód sygnalizujących stan pracy urządzenia. Wyświetlacz pokazujący stan zapełnienia dysku, wolnej przestrzeni, strukturę katalogów daje mi (teoretycznie) poczucie bezpieczeństwa, że pliki się skopiowały, i gdzie są. I to był powód wybrania droższej wersji, ale niestety z wbudowanym akumulatorem co zauważyłJac
Swoją drogą takie pudełeczko na 4 baterie AA można samemu zrobić
P.S. Coś mi się o uszy obiło, że jeśli fotobank ma jedynie złącze USB, to zdjęcia powinno się zgrywać bezpośrednio z karty za pomocą czytnika USB. Ponoć czasami są problemu w komunikacji między bankiem, a aparatem...
No tu jest generalnie problem, bo jak juz wiadomo nie ma urzadzen idealnych, jesli dzis bym kupowal databanka sklanial bym sie do PD70x (http://compact-drive.de/) ceny od 150 ojro (bez HDD) nie sa zaporowe... tym bardziej jesli ktos juz ma HDD, jedyny problem to to ze tego w PL nie widzialem jeszcze... wiec trzeba go kupowac w DE, co wlasciwie jesli ma sie karte tez nie jest problemem ;-)
Ja jak narazie probuje tchnac nowego 'ducha' w mojego welland dorabiajac nu zasilanie, ale jasli sie okaze ze baterie starczaja na krotko, lub jest to zbyt niewygodne... to sie z nim pozegnam :-(
hekselman
14-03-2006, 01:50
Wczorak sprawiłem sobie coś takiego:................
.........zastanawiam się, czy dokonałem słusznego wyboru.
Nie pocieszę cię : lepiej późno niż wcale....
Baterie w takich urzadzeniach ( nie odbiegaja od tych z telefonow komorkowych)wytrzymuja ok. 200 ladowan. Jasli databank jest wykorzystywany rzadziej ( na pewno ladujemy go w amatorskiej pracy rzadziej niz telefon komorkowy) starcza to na dlugo. Nalezy uwazac by ogniwa li-jon nie ulegly glebokiemu rozladowaniu. To znaczy by nie lezaly dlugo rozladowane. Wtedy traca bepowrotnie swoja pojemnosc.
czesc.ch.
Digimate III ma wymienną baterie.
Ale tego Digimate III nie ma ma allego? Gdzie go mozna kupic/
czesc.ch.
Ale tego Digimate III nie ma ma allego? Gdzie go mozna kupic/
czesc.ch.
Mówisz masz - ale bez dysku - kliknij mnie (http://www.allegro.pl/item92005972__digimate_pl]_digimate_iii_dm03_ddb_niebieski_.html)
zawsze zostanie opcja łaadowanie przez zapalniczke samochodowa
znajoma tak robi bo jej aku po roku z groszkiem sie posypał i ja na to tez jestem przygotowany psychicznie :)
Dzieki, w sumie tylko 20 zl drozszy. Szukalem w cenie powyzej 400zl a tu tylko same obudowy. W sumie nie bardzo wiem jak pewne jest to urzadzenie.
Mysle o zwyklm Cf sandisca 4Gb za 550 zl. A tu ten temat mnie zaciekawil.
Czesc.Ch.
Reszte zeżarło, a tam był post w którym Jac odradzał Databanki ze względu na awaryjność Hdd. Zadałem pytanie Jacowi, czy awaryjnośc tych małych dysków do databanków jest wieksza od normalnych HDD w pecetach czy na tym samym poziomie.
No wlasnie :-) zzarlo... a ja elaboracik napisalem... echh... wiec w skrocie to co mysle:
- kazda karta CF bedzie lepsza od dysku
- jesli pojemnosc kary jest wystarczajaca do codziennych zastosowan to niekupowal bym databanku - przez weekend zrobilem ~700 zdjec czyli okolo 6GB, zdazalo sie, ze dziennie robilem kolo 1000 zdjec :-) a CF powiedzmy 12GB jest w tej chwili dla mnie zadrogi, stad wlasnie jest data bank w plecaku, mysle ze jesli bym sie 'wyrabial' ze zdjeciami w pojemnosciach kart jakie mam - nieuzywal bym databanku...
a co do dyskow, to tez nie ma co demonizowac... wieksza zawodnosc nie oznacza ze sie nie da tego uzywac, trzeba jedynie pamietac o podwyzszonym ryzyku utraty danych...
BTW: ZTCMW forum padlo wlasnie z powodu dysku, nic nie pomogla nawet macierz na serwerze... tylko backup z rana na innym dysku uratowal sprawe...
wiec sam widzisz, czasami ma sie pecha i trzeba byc na to gotowym ;-) z CF masz wieksze szanse wyjsc z tego calo :-)
Reszte zeżarło, a tam był post w którym Jac odradzał Databanki ze względu na awaryjność Hdd. Zadałem pytanie Jacowi, czy awaryjnośc tych małych dysków do databanków jest wieksza od normalnych HDD w pecetach czy na tym samym poziomie.
Powinna być mniejsza, przecież tych dysków używa się w laptopach.
Powinna być mniejsza, przecież tych dysków używa się w laptopach.
to ze uzywa sie ich w laptopach, jeszcze o niczym nie swiadczy, poza tym ze _powinny_ byc trwalsze od 3,5" ale do wytrzymalosci kart CF jest im ciagle daleko...
to ze uzywa sie ich w laptopach, jeszcze o niczym nie swiadczy, poza tym ze _powinny_ byc trwalsze od 3,5" ale do wytrzymalosci kart CF jest im ciagle daleko...
Ale na razie brak na rynku kart CF o pojemności 80GB.
... Zadałem pytanie Jacowi, czy awaryjnośc tych małych dysków do databanków jest wieksza od normalnych HDD w pecetach czy na tym samym poziomie.
Wszystko fajnie, tylko taki dysk zamontowany w laptopie często zmienia swoją pozycję w czasie pracy: przenoszenie kompa, obracanie, trzymanie na kolanach, wrzucanie do torby a potem do auta...Normalny dysk 3.5" prawie całe swoje życie jest w jednym miejscu..
A fotobank pracuje zaledwie kilka minut w celu zgrania zdjęć. Jeśli używamy go tylko do zgrywania zdjęć, to podejrzewam że nie będzie wstanie przepracować więcej niż ze 100godzin zważywszy na fakt, iż 1GB kopiuje się około 8min..
A i jeszcze jedno. Co sądzicie o databankach pozbawionych wyświetlacza i gniaz pamięci. Chodzi mi o te z allegro za 100 zł, które mają jedynie jakieś tam diody i sygnalizacje dźwiękowe? Jak to sę ma do mojego Digimate II+?
Godne są uwagi?
(dodam, że wyświetlacz w Digimate pozwala jedynie wyświetlić wielkość wolnej przestrzeni na HDD i procenty postępu kopiowania i nic ponadto)
to ja tylko dodam ze dla dyskow najbardziej szkodliwe sa wlasnie starty i zatrzymywania a nie ciagla praca... wlasnie te starty powoduja ze dyski sie szybciej zuzywaja...
ale wracajac do tematu
mruczek, ja mam bank bez wyswietlacza... i dopuki jestes w stanie w glowie sobie policzyc ~ile masz zajete na dysku (ile masz jeszcze wolnego) i podczas zgrywania nie wyskoczy blad... to jest wszystko ok... dzis jednak kupowalbym z wyswietlaczem
Ale na razie brak na rynku kart CF o pojemności 80GB.
no niestety :-)... ale zawsze mozna kupic kilka kart po 8GB :mrgreen:
ale tak jak pisalem, ja nie zniechecem do kupowania data bankow jesli ktos potzrebuje bo jest to tania alternatywa na bardzo drogie karty, ale zauwazcie ze predzej zobaczycie zawodowca z woreczkiem kart CF niz z databankiem
Jac mówisz, że masz fotobank bez wyświetlacza. Czyli zapewne też bez gniazd katr pamięci. Powiedz mi zatem jak zgrywasz zdjęcia. bezpośrednio z aparatu czy używasz czytnika podłączonego do banku. Ciekawi mnie to czy to prawda, że przy zrywaniu bezpośrednio z aparatu czasem są jakieś błędy w komunikacji.
P.S. warto kupić jakiś używany dysk, powiedzmy 10GB za kilkadziesiąt złoty i do tego obudowę za 100zł dla znajomego? A możę to samo co ja mam?
Tomasz Golinski
17-03-2006, 12:17
Używany dysk to znowu podwyższone ryzyko.
Ja miałem tank z wyświetlaczem i mimo to przegapiłem, że mi nie zgrał wszystkich zdjęć. Po przegraniu wyświetlił error, ale ja spojrzałem dopiero po 10min, gdy się zdążył wyłączyć. I wolnego miejsca też nie sprawdziłem...
Powiedz mi zatem jak zgrywasz zdjęcia. bezpośrednio z aparatu czy używasz czytnika podłączonego do banku.
tak uzywam czytnika profesjonalnego firmy USB2.0 8 in1 ;-)
kopiowanie karty CF Kingstone S 512 MB ~ 2min 40 sek SanDisk U II 1 GB ~ 3min 30 sek (Sandisk Extream III 1GB porownywalnie choc nie mierzylem ale na oko tak samo szybko)
bledow przy zgrywaniu mialem slownie: jeden - nie wiem co bylo przyczyna powtorne kopiowanie karty przebieglo bez problemu i juz nigdy wiecej blad sie nie pojawil...
co do dysku uzywanaego zgadzam sie z tomkiem
Mam DigiMate II-plus od 8 miesięcy i jak narazie spełnia swoje zadanie. Przydatny również jako dysk przenośny. Po podłączeniu samego dysku bezpośrednio do płyty w kompie zgrywa w porażającym tempie. Kilka GB w kilka minut. Wcześniej używałem G-Mini 220 20GB. Świetny databank. Możliwość oglądania cz-b zdjęć, mp3, dyktafon... Spójrzcie sami >>>KLIK<<< (http://www.mobilemag.com/content/100/335/C2564/)
P.S. warto kupić jakiś używany dysk, powiedzmy 10GB za kilkadziesiąt złoty i do tego obudowę za 100zł dla znajomego? A możę to samo co ja mam?
Mam dokładnie ten sprzęt, co ty plus używany dysk 10 GB tzw. "leżak magazynowy". Jestem z tego zestawu bardzo zadowolony. W kwestii baterii to na pewno należy ją dobrze sformatować. Nie robiłem zdjęć od ponad miesiąca, ostatnio zabrałem sprzęt i o dziwo bateria w banku wytrzymała po tak długiej przerwie zgranie ponad 3GB.
Wcześniej używałem G-Mini 220 20GB. Świetny databank. Możliwość oglądania cz-b zdjęć, mp3, dyktafon... [/url]
Trudno to nazwac databankiem. Archos to fajna frima robiaca zabawki-kombajny ale moim zdaniem nie jest wlasciwe przypisywanie ich produktom nazwy banku danych. To raczej zestawy multimedialne posiadajace ograniczona funkcje banku danych. Co da komus takie cudo jesli np. zapisuje tylko jpg? A tak wlasnie robia urzadzenia Archos'a? I to wszystkie - jpg i koniec.
Broncobilly
20-03-2006, 17:21
czy ktoś już używał do celóew foto nowych gadgetów Creativa ? ma to wbudowany 30GB dysk czytnik kart CF, duży ekran - kosztuje 1,2-2 tys zł i w zasadzie gdyby pokzaywał RAW-y byłby super sprzetem dla "niedzielnych" fotografów - mnie na codzień wystarczają posiadane karty a takiego banku używam kilka razy w roku jak wyjade na jakąś impreze plenerową typu airshow. A na codzień mozna dać dziecku jako odtwarzacz mp3, wykorzystywać jako dyktafon lub przenośny album zdjęciowy
... zasadzie gdyby pokzaywał RAW-y byłby super sprzetem dla "niedzielnych" fotografów...
No to masz całkiem fajne wymagania jak na "niedzielnego" fotografa. W takim razie co byś najchetniej widział w rękach zawodowców?