Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do tele? Canon 400mm f/5,6 + EOS 40d.
kulek855
28-12-2013, 18:33
Chciałem się poradzić odnośnie zakupu pierwszej lampy błyskowej, która początkowo będzie używana z canonem eos 40d i obiektywem canon 400mm f/5,6.
- interesuje mnie pełna automatyka (chyba to się zwie ttl)
- synchronizacja z krótkimi czasami błysku np. 1/800 > 1/1000 itp.
- fajnie jakby lampa doświetliła kilka zdjęć w serii (opcjonalnie)
- odległość obiektu fotografowanego od obiektywu to od 3,5 do 22m
Po jakimś czasie chciałbym zakupić którąś z tych puszek: 70d, 5d mkII, 1ds markII lub 1d mark4 więc dobrze gdyby lampa z nimi współpracowała.
Proszę o radę.
Cena jaką mogę zaoferować to najlepiej 500zł ale jeżeli warto to mogę dołożyć.
za 500zł to 430ex I dostaniesz tylko i to z bólem może. Jak dobrze poszukasz to za 700zł mógłbyś kupić 580EX (ja kupiłem od forumowicza). Do synchronizacji z czasami poniżej 1/250 (Twoje body) i 1/200 (5DII) potrzebujesz odpowiedniej lampy (430 i 580 na pewno obsługują HSS - nie wiem jak zamienniki). Co do działania z "1" i 70D to nie wiem ale z 5DII będą na pewno.
yn 568EX II używka pewnie się trafi gdzieś w okolicy 500zł
kulek855
28-12-2013, 20:50
500zł to podstaw 200 -300zł mogę dołożyć o ile jest jakiś sens.
Dzięki Wam za dotychczasowe odpowiedzi.
jamada202
28-12-2013, 21:24
yn 568EX II za 530zł nową dostaniesz na ebay na allegro nie ma nawet używek teraz
Canon 580ex (używana), nasadka w stylu "Better Beamer"
Kolego, mam wrażenie że trochę przesadziłeś z oczekiwaniami w stosunku do możliwości finansowych. Szukasz karabinu maszynowego o szerokości strumienia światła zbliżonym do lasera za 5 stówek... Jedyny sensowny sprzęt jaki mi się nasuwa do pracy z tele 400mm to młotkowy METZ serii 45 (można zdobyć do niego adapter TTL do cyfry) z produkowaną do niego w latach 80 tych nasadką tele. Ewentualnie inny potężny błysk z dobrym zasilanie np. Metz serii 76. Oświetlanie podanymi przez kolegów lampami będzie problematyczne(wyliczmy dla 22m i przysłony 5,6 potrzebną liczbę szacunkową lampy no... wychodzi 123 !!) Zatem przy takich parametrach możliwe jest błyskanie mniej więcej od 400 ISO w górę, a jeśli przymknąć przysłonę... no właśnie. Tak czy tak błyski wielkości 580 ki będą pracować w okolicy maksymalnej energii ( czyli nici z serii), a 430 ka jest po prostu za słaba. Może warto się zastanowić, a koledzy niech przemyślą swe podpowiedzi.
edit. kolega powyżej zna rozwiązanie do 580 - ja nie znam tej nasadki
A, i jeszcze jedno - o synchronizacji z krótkimi czasami raczej zapomnij chyba....że lampę postawisz w okolicy fotografowanego obiektu
a błysk wyzwolisz radiowo ( choć raczej jest to mało realne bo wydaje mi się, że mówimy o fotografii przyrodniczej).
kulek855
28-12-2013, 22:01
Pomyślę o lampie 580. Niestety tej nasadki na allegro brak (chyba, że szukać nie umiem).
Jest kilka takich produktów (nie używałem żadnego), szukałbym raczej w google i na ebay. Przypomniała mi się nazwa jednego z nich - zasada działania to soczewka Fresnela w pewnej odległości od lampy, czyli soczewka skupiająca; skupiamy błysk, więc zyskujemy na "mocy", podobnie jak przestawiając zoom w lampie z szerokiego kąta na tele. Na forum.nikoniarze (dział o lampach) była dyskusja o takich nasadkach, chyba nawet z przykładami "w akcji".
Chcesz używać tej lampy do doświetlania, czy do oświetlenia w całkowitej ciemności?
Używałem Metza 58-1 (jakby odpowiednik 580) z obiektywem 420 mm do doświetlania w dzień w jakichś ciemnych krzakach, około 10 metrów. Bez dodatkowych nakładek, tylko lampa ustawiona na ogniskową maksymalną, chyba 105 mm.
Przykład:
https://canon-board.info/imgimported/2013/12/201207222523L001-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-bCpYE2cL-44/UAwDYue_TaI/AAAAAAAACxs/lkE5ygu_bz0/s640/2012-07-22%2523L001.jpg)
Do czego Ci synchronizacja z krótkimi czasami?
kulek855
29-12-2013, 11:45
r_m
Przeszukałem internet i stwierdziłem, że taką nakładkę bardzo łatwo można samemu zrobić zakupując płaską lupę z tworzywa sztucznego. Koszt takiej zabawy to około 10-20zł.
Leon007
Lampą będę doświetlał ptaki przy wschodach i zachodach tam gdzie czas migawki spada do 1/50s lub wtedy gdy wykonuje zdjęcie pod słońce. W nocy na 99% taki zestaw nie będzie przez mnie używany.
Do scen dynamicznych. Gdy 1/400s nie wystarcza do wykonania nieporuszonego zdjęcia wtedy posiłkował bym się lampą by otrzymań ok 1/1000s.
Do scen dynamicznych. Gdy 1/400s nie wystarcza do wykonania nieporuszonego zdjęcia wtedy posiłkował bym się lampą by otrzymań ok 1/1000s.
Wiesz jaka jest zasada synchronizacji z krótkimi czasami, i na jaką moc lampy możesz w tym wypadku liczyć? Pytam na wszelki wypadek ;)
Kulek, ogólnie wiem po co jest hss, ale nie widzę zastosowania w układzie z długim teleskopem. Światła i tak będziesz miał mało na krótkie czasy, a ruch ptaka czy innego lisa zamrozi błysk. No i uwaga r_m - zasięg będziesz miał bardzo mały.
W uzupełnieniu informacji do zdjęcia: 1/200 sekundy, iso 200
kulek855
29-12-2013, 13:27
r_m, Leon007
Dlatego myślę, że w tym przypadku nakładka na lampę błyskową zrobi swoje. Być może dziś przetestuję jaki strumień światła daje stara manualna lampa topca ze szkłem powiększającym a później się zobaczy co dalej.
Tak mi się przypomniało. Kilka dni temu w telewizorze było film o fotografie z NG, który robił dokumentację rajskich ptaków na Nowej Gwinei (n.b. fajne zlecenie :) ). No i często, w cieniu dżungli, używał lampy do obiektywu - chyba miał 600 mm. Co zauważyłem, to lampę miał zamocowaną do aparatu, ale na dość długim kiju - około 1/2 metra ponad aparat. Prawdopodobnie unikał cienia od osłony obiektywu i być może lepiej układało się światło. Wydaje mi się, że nie miał nic na lampie, lampa wyglądała jak 580.
Oczywiście sprzęt canona. 8-)
--- Kolejny post ---
Sory, ze tak floduję, ale znowu mi się coś przypomniało. W przypadku tej sikorki zupełnie nie mogłem opanować błyskania w automacie, czyli ttl. Skończyło się na upatrzeniu gałązki i ustawieniu lampy ręcznie, ttl to była w tym wypadku jakaś maszyna losowa, być może z powodu słońca błyskającego przez liście.
kulek855
29-12-2013, 19:38
Dziś próbowałem z lupą robić zdjęcia lampą manualną niestety przy czasach 1/800 w ciemnym miejscu tylko pół klatki było pięknie naświetlone a pozostała część była ciemna. Pewnie to za sprawą tego, że lampa jest przystosowana do czasów rzędu 1/250s czy tam jeszcze większych. Na google widać, że większość osób focących zetawem lampa + tele używa nakładek Better Beamer.
Podstawy u Ciebie leżą i kwiczą :/
Do douczenia się: zasada działania migawki szczelinowej (tak, taką masz w swojej lustrzance - szczelinową, bo są jeszcze inne) i synchronizacja z lampą błyskową, z jakiejś książki o fotografii dla początkujących (nawet starej, "analogowej", z jakiejś wypożyczalni), oraz czas synchronizacji lamp z Twoją lustrzanką, z instrukcji obsługi Twojej lustrzanki.
kulek855
30-12-2013, 00:44
Racja - jeżeli chodzi o lampy błyskowe to pojęcia o nich nie mam (w fotografii przyrodniczej raczej unika się lamp)- dlatego też Was pytam o nie.
Nie ukrywa, że kusi mnie bardziej zakup nowej i pewnej lampy więc zapytam czy nada się yn568exII ? W czym jest gorsza od "systemówki" canona?
Fotografia przyrodnicza z lampą to dość ciężki temat. Sam próbowałem ale dałem na razie spokój bo z efektów nie byłem zadowolony, choć materiały na "better beamer" mam. Tego też się stosuje przy dłuższych szkłach, choćby ze względu że rzuca się w oczy a więc -1 do maskowania.
Co do lampy to nie tylko HSS jest ważny, ale przede wszystkim szybki czas ładowania bo często się strzela serią 8zdjęć/s. Ja dodatkowo do systemowej mam dodatkowe zasilanie z battery packa.
MateuszJ
30-12-2013, 01:13
Kulek855:
Troche wariacki pomysl blyskac do ogniskowej EFL = 640mm.
Popatrz, 430EX przy w pelni otwartym szkle blysnie Ci na 43/5.6 czyli niecale 8m przy ISO100. Na ISO 800 zasieg wzrosnie 2.8 raza czyli do ok. 22 metrow. Powyzej ISO 800 w 40D to juz kaszanka, wiec z taka lampa masz maks. 22m i to pod warunkiem ze strzelasz na pelnej dziurze. Na 580EX masz ok. 30m. Czy to wystarczy do doswietlenia zwierza ? Moim zdaniem nie. Propozycje:
- jasniejsze szklo, np. EF 400/4 DO
- puszka z lepszym ISO, np. 5D2 (roznice w efektywnej ogniskowej sobie wycropujesz - 40D ma 10mpix a 5D2 ma 21mpix).
Lampy w stylu nissin czy youngnuo bym sobie darowal na starcie. To tandeta. Kupilem nissina raz - nigdy wiecej
Pozdro
Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
kulek855
30-12-2013, 01:45
Myślałem kupić 5d mk2 niestety AF mnie odstrasza gdyż w dynamicznych scenach podobno gorzej sobie radzi niż 40d.
W takim razie odpuszczam chwilowo zakup lampy..
Przemyślę zakup 5dmk 2 ale bardziej kusi mnie 1d markIV - niestety cena... i mało kto sprzedaje.
Szkło jak będę kupował to albo 400 f2,8 albo 600 f4. (aktualnie nierealne ze względów finansowych).
Dzięki wszystkim za zabranie głosu w tym temacie i wyrażenie swojej opinii.
Jak chcesz i mi się będzie chciało :p to mogę porównać AF z obu puszek (5d i 40d) tylko czy to coś da jak nie mam żadnego szkła z usm
Wg moich eksperymentów zasięg 8-10 metrów to sensowny maks. No i - za mkkaczym - efekty takie sobie, co widać po tej sikorce. Jedyne użycie, z którego byłem zadowolony, to delikatne doświetlanie w pełnym słońcu, gdy kierunek światła nie ten.
Uzupełnię wypowiedź r_m'a - 1/250 to ograniczenie aparatu, a nie lampy, szybciej po prostu się nie da bez hss. 40D i tak jest szybki w tej dziedzinie. Resztę rzeczywiście doczytaj.
kulek855
30-12-2013, 13:42
Jak chcesz i mi się będzie chciało :p to mogę porównać AF z obu puszek (5d i 40d) tylko czy to coś da jak nie mam żadnego szkła z usm
Właśnie.. bez USM szkoda porównywać gdyż wyniki będą bardzo do siebie zbliżone..
Jeżeli kupię lampę to tylko do zdjęć rodzinnych, które robię okazyjnie. :)
Naprawdę uważacie że zdjęcie doświetlone z przodu jest poprawne, dla mnie ten ptak jest płaski, w ostatecznych rozwiązaniach, gdzie już niema wyjścia oki, ale to jak już nie da się nic innego wymyślić, strzelanie z lampy z przodu jeszcze przy tych ogniskowych, dla mnie jest nietrafione, no chyba że ktoś delikatnie tylko wyciąga cienie, ale zostają.
Chcesz używać tej lampy do doświetlania, czy do oświetlenia w całkowitej ciemności?
Używałem Metza 58-1 (jakby odpowiednik 580) z obiektywem 420 mm do doświetlania w dzień w jakichś ciemnych krzakach, około 10 metrów. Bez dodatkowych nakładek, tylko lampa ustawiona na ogniskową maksymalną, chyba 105 mm.
Przykład:
https://lh6.googleusercontent.com/-bCpYE2cL-44/UAwDYue_TaI/AAAAAAAACxs/lkE5ygu_bz0/s640/2012-07-22%2523L001.jpg
Witam.
Mam pytanie z trochę innej beczki. Czy lampa Canon 430 EX II w komplecie z korpusem 7D ma możliwość wyzwalania błysków stroboskopowych ?
nie przeglądasz forum. Tu masz linka :
http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/430ex-ii-73822/
błysk strobo to kwestia lampy
Ta nakładka na lampę nazywa się Flash Extender. Wygląda to tak: "Better Beamer" Flash Extenders - NatureScapes Store - Your Trusted Source for Nature, Wildlife and Outdoor Photo Gear (http://www.naturescapes.net/store/better-beamer-flash-extenders/) Kilka lat temu kupiłem to ustrojstwo, ale nie pamiętam już gdzie.