PDA

Zobacz pełną wersję : 24-70 2.8 L II - Zablokowany AF

Kuba1
28-12-2013, 01:15
Dwa dni temu przytrafił mi się dziwny przypadek - w trakcie fotografowania z niewielkiej odległości nagle zablokował mi się AF w obiektywie (24-70 2.8L II@5D3). Objaw był taki, że mechanizm zablokował się mechanicznie w położeniu ~najbliżej. Przy próbie ostrzenia automatycznego ...obracał się pierścień regulacji ostrości (!), a skala odległości poruszała się szybko w obrębie ok. 2 mm tam i z powrotem, powodując terkotanie.
Ręczny obrót pierścienia również umożliwiał tylko przemieszczenie skali odległości o ok. 2mm, co wyglądało mechanicznie tak, jakby cały skala regulacji wynosiła te 2mm (od "najbliżej" do "prawie najbliżej"), a potem działo się to co dzieje się po osiągnięciu punktu skrajnego, czyli można było obracać pierścieniem ostrości bez dalszego obracania się skali ostrości w okienku i oczywiście bez możliwości ustawienia ostrości na obiektach usytuowanych dalej niż odległość minimalna.

Kilka minut przed wystąpieniem usterki bawiłem się chwilę ostrzeniem w trybie LV z wykorzystaniem wykrywania twarzy, bo filmowałem 1.5 rocznego bratanka. Potem wróciłem do fotografowania i AF się zablokował. Zacząłem próbować różnych rzeczy - wyłączałem i włączałem aparat, wypiąłem i wpiąłem obiektyw, przeogniskowywałem. Potem z ciekawości przełączyłem na LV i AF po krótkiej "szarpaninie" ruszył i teraz działa niby normalnie. Jednak kręcąc pierścieniem ostrości wyczuwa się jakiś "karb" w miejscu, w którym się zablokował i potrafi się tam zatrzymać na chwilę w trakcie kręcenia pierścieniem ostrości. W innych posiadanych przeze mnie L-kach pierścienie ostrości poruszają się gładko i cicho w całym zakresie regulacji ostrości, włącznie z wysłużonym 17-40.

Serwis będzie czynny dopiero w poniedziałek, więc tymczasem można pokwękać na forum ;). Może ktoś z Was spotkał się z podobną historią z autofocusem w obiektywie, lub może coś więcej powiedzieć?

Marv84
28-12-2013, 09:40
Raz zdarzyło się że zablokowała mi się przysłona w jednej stałce. To chyba była sigma 20/1.8 przysłona zablokowała się na f8 i mimo wyłączania i włączania oraz odpinania obiektywu nie chciała ruszyć. Potrząsnąłem obiektywem i podpiąłem ponownie wtedy przysłona znów się otworzyła i ruszyła jak należy. Potem się to nie powtórzyło ale i tak zamieniłem ją na 24L
Co do 24-70 Miałem tylko wersje I ale chodziła pięknie. Myslę że u Ciebie to serwis ratuje bo to może się powtórzyć.

Robert Dy
28-12-2013, 11:24
Miałem podobny przypadek w 100 L Macro. Po naprawie w serwisie działa ok.

Kuba1
14-01-2014, 22:12
Serwis wymienił "Zespół AF-USM", czyli dostałem nowy czerwony pasek ;). Przy okazji naprawili mechanizm zoom, cokolwiek to znaczy - od początku czasami wydawał dźwięki jak traktor przy prze-ogniskowywaniu, więc wspomniałem o tym w serwisie. Całkiem sporo, jak na niespełna półroczny pro-obiektyw, co?
W każdym razie wygląda na to, że tak jak wcześniej, ostrzy w punkt bez korekt. Za to go lubię.