PDA

Zobacz pełną wersję : 580 EX II - czasami ciemne zdjęcia

marhevek
27-12-2013, 22:21
Witam serdecznie,

Kupiłem używaną 580 EX II /stan wydaje się być bardzo dobry, kupiłem w warszawskim komisie foto na Pradze/ i niestety czasami zdjęcia wychodzą zupełnie ciemne i nie mam pojęcia jak zdiagnozować przyczynę. Nie ma znaczenia stan naładowania baterii - na pełnym naładowaniu też to się zdarza, przyczyną nie jest też robienie zdjęcia w trakcie ładowania kiedy pojawia się ikona błyskawicy na ekranie aparatu. Po prostu czasami zdjęcie wychodzi zupełnie czarne mimo że w exif jest informacja że lampa wystrzeliła.

Tutaj przykładowy plik cr2 (http://www.heuristic.pl/download/ca8c4262.rar)

Dodatkowo zauważyłem że czasami wzmocnienie błysku na lampie np. +1 1/3 nie powoduje żadnej różnicy - lampa strzela tą samą siłą, natomiast w tych samych warunkach zmiana parametrów w aparacie zawsze powoduje mocniejszy błysk.

Sprawdziłem też sterowanie parametrami lampy z poziomu aparatu i wszystko działa prawidłowo zatem zakładam że nie jest to podróbka.

Może ma ktoś pomysł co może być przyczyną tych dwóch dziwnych zachowań?

biesik
28-12-2013, 08:44
Nie kombinuj, bo będzie drożej. Ja już tę ścieżkę przeszedłem. Serwis na Żytniej!

Bangi
28-12-2013, 12:01
A może taki banał - przeczyszczenie styków lub styki chwilami nie łączą w pełni?

marhevek
29-12-2013, 14:28
Nie kombinuj, bo będzie drożej. Ja już tę ścieżkę przeszedłem. Serwis na Żytniej!

Co konkretnie masz na myśli przez "nie kombinuj"?

krajes28
15-01-2014, 21:05
Witam.

Mam ten sam problem z moją lampą. Czy naprawiłeś już swoją? Jeżeli tak to co to było, jaki koszt naprawy?

Czy jest to wina palinka czy elektroniki?

Konrado84
24-01-2014, 01:09
Być może palnik siada?

Miałem dokładnie takie same objawy.
Palnik wymieniłem samodzielnie (koszt poniżej 50 zł czyli ok. 1/8 ceny na Żytniej).
Gdyby ktoś był zainteresowany, mogę podać pełne fotostory (albo można znaleźć guglując Konrad Wójcik wymiana palnika).

W drugiej lampce zaczynają mi się podobne objawy i chyba czeka mnie ta sama operacja...

krajes28
29-01-2014, 02:00
CSI stwierdziło że palnik do wymiany. Koszt palinka wraz z robocizną to 440zł :/ drogo coś sobie życzą :/

jinks
29-01-2014, 11:55
Może być jeszcze jedna przyczyna. Też niedawno miałem taki problem. Przyczyna to nie lampa tylko body - poluzowane śrubki w sankach aparatu: Canon 550D – gorąca stopka – ZTS - Zrób To Sam. Patenty fotograficzne. (http://www.skibek.pl/zts/2012/01/canon-550d-goraca-stopka-wpis-goscinny/#more-853)

Na początku sporadycznie lampa błyskała pełna mocą, albo zupełnie ciemno. Potem w miarę powiększania się luzów objawy występowały praktycznie przy każdym zdjęciu. Co do serwisu tu może być taniej: Fotoserwis - naprawa sprztu fotograficznego, Krakw Zapolskiej 42 (przeniesiony z Czapskich 1) - naprawa lamp byskowych Canon Nikon Krakw (http://fotoserwis.krakow.pl/diagnoza_4.html)

Konrad dzięki za linka. Mam podobny problem z 430ex:) Swoją droga te sprzęty wytrzymują i tak naprawdę sporo.

cobalt
29-01-2014, 16:46
CSI stwierdziło że palnik do wymiany. Koszt palinka wraz z robocizną to 440zł :/ drogo coś sobie życzą :/
Drogo, czy ja wiem :lol:?
Sam palnik kupisz za 50zł: Palnik do lampy Canon 580EX II flash (3873242910) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/palnik-do-lampy-canon-580ex-ii-flash-i3873242910.html)
Szukaj elektronika, który Ci go wymieni. Kumpel załatwił w lampie Nikona to na własną rękę, a jest informatykiem.

r_m
29-01-2014, 17:07
Palnik to nie "zespół palnika" (a znając serwisy to wymieniają kompletne podzespoły), niewykluczone, że serwis dokonuje też kontroli i ewentualnej regulacji ilości światła na różnych poziomach mocy (przynajmniej taka procedura była w instrukcji serwisowej do 550ex, wątpię, żeby w 580exII to się zmieniło), poza tym serwis też musi zarobić ;)

krajes28
04-02-2014, 15:03
Może być jeszcze jedna przyczyna. Też niedawno miałem taki problem. Przyczyna to nie lampa tylko body - poluzowane śrubki w sankach aparatu

U mnie to odpada, bo lampę sprawdzałem na dwóch aparatach.

A ceną w sumie i tak się nie przejmuję, bo sprzęt ubezpieczony, więc zapłaci za to ubezpieczyciel :D Dobra sprawa z tym ;)