Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw byłby najlepszy
Witam,
Posiadam canona 600d i kit jaki był w zestawie 18-55mm, po pół roku używania wiem już czego mi brakuje ( prawie wiem ) :D otóż brakuje mi zoomu, chciałabym mieć mniejszą przysłone niestety nie dysponuje za duzą ilością gotówi na ten cel i tu liczyłabym na pomoc dobrej duszy:) myslalam o jakims uzywanym obiektywie np. Canon EF 28-105, ef 50mm f/1.8 ( to jesli chodzi o przyslone ), 55-200mm, co do przyslony to nie stac mnie na nic rzędu 1.8 czy 2.8 i wiekszym zakresem jednoczesnie, wiec moze chociaz gdyby spelnial oczekiwania dotyczace przyblizenia dalekich obiektow i moze szerszy kadr... zalezaloby mi rowniez na tym by czesto nie zmieniac go na kit czyli by nie spelnial tylko funkcji przy zdjeciach dalekich obiektow. Czy ktos pomoze mi cos wybrac??? Przepraszam za ulomne tlumaczenie ale jestem naprawde zielona w tym zakresie.
Niestety koleżanko nie ma takiego obiektywu. Z Twojego opisu wynika, że potrzebujesz kilku obiektywów.
CrazyHorse
26-12-2013, 23:19
Zakres tego kitowego obiektywu tj 18-55 też chcesz zastąpić nowymi szkłami czy może będziesz używać tego niezbyt wysokiej jakości obiektywu jeszcze przez jakiś czas?
Najpierw musisz sprecyzować swoje oczekiwania, potem można coś doradzać ;)
no to kup to co napisałeś/aś
50 1.8 i 55-250
A budżet? Koleżanko nie da się zrobić Ferrari z przyspieszeniem rzędu 3 sekund do setki i spalaniu 5 litrów paliwa :D
Chcesz jednocześnie coś jasnego i uniwersalnego do tego na cropie. Marzeniem byłby pewnie 18-300 f/4 za 500zł :P Może warto zastanowić się nad 24-105L ? ewentualnie jak kolega salas napisał kit, 50 f/1.8 i 55-250 IS.
Przy czym nie unikniesz częstej zmiany na kita bo w gruncie rzeczy masz ogniskową zaczynającą się od 50 (80)mm. Kita mogłabyś zamienić na 17-50 f/2.8 i zyskasz światło a możliwe, że i jakość (cały czas psioczę na swojego Tamrona, że nie był aż tak rewelacyjnie ostry) - wydatek rzędu 1000zł ( kita może za 200zł puścisz to mniej).
Od siebie mogę polecić 55-250 IS - da radę za 450zł kupić z wysyłką zajedwabisty tele (cena / jakość).
O 50mm f/1.8 od kumpla słyszałem, że na pełnej dziurze i nieco powyżej przeostrza. Nie wiem, swojego dostanę dopiero po Nowym Roku bo nawet pobawić się nim nie zdążyłem.
RobertON
27-12-2013, 08:46
wiec moze chociaz gdyby spelnial oczekiwania dotyczace przyblizenia dalekich obiektow i moze szerszy kadr... zalezaloby mi rowniez na tym by czesto nie zmieniac go na kit czyli by nie spelnial tylko funkcji przy zdjeciach dalekich obiektow.
Mogę polecić taki obiektyw, nie jest zbyt drogi, ale jednocześnie wymaga światła, ponieważ nie jest zbyt jasny. Natomiast jakość obrazka jest bardzo dobra, "zasięg" przyzwoity, stabilizacja skuteczna, silnik AF - HSM i nie jest to duży gabarytowo obiektyw - SIGMA 18-200/3,5-6,3 II DC OS HSM.
tutaj test urządzenia:
Test Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 II DC OS HSM - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/251.1-Test_obiektywu-Sigma_18-200_mm_f_3.5-6.3_II_DC_OS_HSM-Wstęp.html)
--- Kolejny post ---
I jeszcze jest w promocji z filtrem w znanym sklepie za nieco więcej niż 1k PLN.
SIGMA 18-200 MM F/3.5-F/6.3 II DC OS HSM / CANON - Obiektywy - Foto - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-18-200-mm-f-35-f-63-ii-dc-os-hsm---canon.html)
--- Kolejny post ---
Moja propozycja sigmy to "średnia półka". Z wyższej nieco jest CANON 15-85, bodaj najlepszy obiektyw pod cropa, ale jego cena jest znacznie wyższa.
Witam,
Posiadam canona 600d i kit jaki był w zestawie 18-55mm, po pół roku używania wiem już czego mi brakuje ( prawie wiem ) :D otóż brakuje mi zoomu, chciałabym mieć mniejszą przysłone niestety nie dysponuje za duzą ilością gotówi na ten cel i tu liczyłabym na pomoc dobrej duszy:) myslalam o jakims uzywanym obiektywie np. Canon EF 28-105, ef 50mm f/1.8 ( to jesli chodzi o przyslone ), 55-200mm, co do przyslony to nie stac mnie na nic rzędu 1.8 czy 2.8 i wiekszym zakresem jednoczesnie, wiec moze chociaz gdyby spelnial oczekiwania dotyczace przyblizenia dalekich obiektow i moze szerszy kadr... zalezaloby mi rowniez na tym by czesto nie zmieniac go na kit czyli by nie spelnial tylko funkcji przy zdjeciach dalekich obiektow. Czy ktos pomoze mi cos wybrac??? Przepraszam za ulomne tlumaczenie ale jestem naprawde zielona w tym zakresie.
Określ potrzeby posiadania zoomu ?
- krajobraz
- przyroda
- czy może brak ci zoomu do zdjęć rodzinnych zwłaszcza siedzących przy jednym stole podczas kolacji ( Ty z jednej stronie stołu a "babcia " z drugiej i tylko jej chcesz zrobiś zdjęcie nie ruszając sie z miejsca / stół na 24 osoby /) .
:)
przemo-lukas
27-12-2013, 11:19
Większa ogniskowa i duża dziura to mała GO. ;) No i cena.
Jeśli kit pozostanie to poszukaj 70-210 f4. Małe pieniążki i stosunkowo "jasny". Ale są sytuacje gdzie po prostu jest konieczność umiejętnego użycia lampy błyskowej. ;)
zoom potrzebny zdecydowanie do zdjęć krajobrazu, dziękuję za wszystkie porady uświadomiliście mi, że faktycznie jeden mi nie wystarczy. Ze względu na brak kasy może faktycznie na początek coś takiego 55-250 IS a potem zastąpić czymś kit. Chyba, że dołożyć i zainwestować w ta sigme SIGMA 18-200/3,5-6,3??? Jasna nie jest ale wtedy kit byłby nie potrzebny...???
wojciech794
28-12-2013, 17:33
Ten 28-105 to sobie daruj, ostrość dopiero po przymknięciu do f5.6,znam to z autopsji. Na twoim miejscu wziąłbym coś systemowego, tzn 18-135 IS STM, ale decyzja należy do Ciebie. Sama wiesz ile pieniędzy możesz wydać i ewentualnie za jaki czas planujesz zmieniać obiektyw na nowy. Jak kiepsko z kaską to propozycja RobertOn będzie najlepsza (moim zdaniem :)).
RobertON
28-12-2013, 23:11
Porównywałem Sigma 18-200 II wersji z Canon 55-250 II IS, mam oba te obiektywy.
Moim zdaniem sigma nie ustępuje canonowi przynajmniej do 150-160 mm. Jej przewaga to szeroki zakres (zastąpi KIT-a), szybki AF i silnik HSM oraz całkiem dobra stabilizacja, no i solidna budowa.
Rozpatrując zakres 18-200 moim zdaniem najlepszą jakość prezentuje canon. Przerobiłem kiedyś sigmę, tamrona, ale w końcu kupiłem canona i z 50D daje on bardzo zadowalające wyniki, posiada szybki AF i stabilizację.
RobertON
30-12-2013, 10:21
Niestety, Canon 18-200 jest dwa razy droższy od sigmy, a przy ograniczonym budżecie kasa to mocny argument.
Choć teraz jest 200 PLN oszczędności:
CANON 18-200 MM F/3.5-5.6 EF-S IS - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-18-200-mm-f/35-56-ef-s-is.html)
na aledrogo canona można znaleźć w cenie od ok 1000 PLN
na pewno canon będzie lepiej pracował z body niż sigma
poza tym, 18mm sigmy na cropie będzie trochę wężej niż 18mm canona :-)
canon - 74 do 8 stopni
sigma - 69.3 do 7.1 stopni
poczytaj też testy na optycznych - canon optycznie jednak lepszy
RobertON
30-12-2013, 11:34
Nie przeczę, że może być Canon lepszy, ale porównuję cenę nowego do nowego, a nie używanego do nowego.
Jakoś nie odczułem nigdy, że Sigma współpracuje gorzej niż Canon, mam w tej chwili dwie sigmy na dwóch body 1100D i 50D. Niewątpliwie Sigma to "zamiennik" szkła systemowego.
--- Kolejny post ---
Gwoli ścisłości Sigma II serii - ma 76.5–8.1 stopnia na APS-C/DX.
Canon - 74.1–7.8 stopnia na APS-C/DX - więc różnica jest w drugą stronę, ale co to za różnica - minimalna tak czy siak.
Testy na "optycznych" są na dwóch różnych matrycach, wyniki należy skorygować.
Ale wyznaję zasadę, że testy są jedynie wskazaniem, a rzeczywistość - to jak się da używać i co komu bardziej odpowiada.
Dla jednych bardziej, dla innych mniej dogodna.
--- Kolejny post ---
I żeby nie było, że wywołałem wojenkę - szkło systemowe kontra cała reszta niezależnych producentów.
Sigma podawała kąty widzenia dla swoich matryc. Kiedyś dla cropa 1,7x (dla Sigmy SD15 i starszych) a teraz 1,5x (dla Sigmy SD1), stąd różnice w tym parametrze względem Canona. Nie należy się tym przejmować.
Witam,
My też tak chcemy :)
--- Kolejny post ---
My też tak chcemy :)
No to pojechałem ....