PDA

Zobacz pełną wersję : Canon Spepdlite 550EX - problem

magnus
26-12-2013, 20:29
Robię wszystko jak w instrukcji i nie rozumiem.

Chcę użyć E-TTL i preselekcji przysłony, ewentualnie manualnego ustawienia - i mam problem, bo lampa nie daje mi odpowiednio silnego błysku, mimo, że jest trybie E-TTL. I jest tak zawsze.....

Lampa sprawdza się natomiast w trybie automatyki oraz w trybie P - daje odpowiednią siłę błysku.

O co chodzi?

Jest też kolejna rzecz, której nie rozumiem. Wybieram opcję automatycznego zoomu i nic. Cały czas są dwie małe kreseczki, przy zmianie ogniskowej i nic się nie dzieje. Przy ręcznej zmianie ogniskowej w lampie słyszę zmianę.

maciek12ss
26-12-2013, 20:38
może masz wlaczona korekte ekspozycji lampy dlatego słaiej błyska na av tv i m . A na auto dziala dobrze. codo zooma to może masz wysunięty dyfiuzor? zoom w lampie działa jak jest zamknięty do konca dyfuzorek.

v.1958
26-12-2013, 20:59
zoom w lampie działa jak jest zamknięty do konca dyfuzorek.
no i reflektor musi być "na wprost" :)
w trybie Av i Tv priorytetem jest światło zastane, lampa tylko dopełnia nam oświetlenie,
w trybie M moc błysku jest tak dobierana, by prawidłowo naświetlić ujęcie przy ustawionych na aparacie czasie i przysłonie - efekty faktycznie b. różne - może to o to chodzi?

r_m
26-12-2013, 21:01
Chcę użyć E-TTL i preselekcji przysłony, ewentualnie manualnego ustawienia - i mam problem, bo lampa nie daje mi odpowiednio silnego błysku, mimo, że jest trybie E-TTL. I jest tak zawsze.....
Lampa sprawdza się natomiast w trybie automatyki oraz w trybie P - daje odpowiednią siłę błysku.

Sprawdź:
- aparat w P, lampa ETTL, robisz zdjęcie
- oglądasz zdjęcie, sprawdzasz parametry (ISO, t, f), przełączasz aparat w tryb M, ustawiasz dokładnie takie same parametry (ISO, t, f), sprawdzasz (jak kolega pisał), czy ani na aparacie (zależnie od aparatu, dojście do tej opcji albo z przycisku na obudowie, albo z menu) ani na lampie nie jest ustawiona korekta mocy błysku
- robisz kolejne zdjęcie tego samego motywu, z takim samym zoomem, porównujesz efekty.

Jest też kolejna rzecz, której nie rozumiem. Wybieram opcję automatycznego zoomu i nic. Cały czas są dwie małe kreseczki, przy zmianie ogniskowej i nic się nie dzieje. Przy ręcznej zmianie ogniskowej w lampie słyszę zmianę
Głupie pytanie, czy po lekkim naciśnięciu spustu tez nic się nie dzieje? Zmiana zooma nie robi się "ciągle", jak kręcisz obiektywem, tylko wtedy, gdy w aparacie aktywujesz pomiar światła/odległości, tzn. po lekkim naciśnięciu spustu.

Inna możliwość - zabrudzone styki stopka/sanki lub brak kontaktu.

magnus
26-12-2013, 21:31
No, dobra jestem zielony w lampach.... Zoom chodzi gdy skieruję lampę na wprost. Lampa daje dobre światło przy Tv i Av, gdy jest skierowana na wprost. Wcześniej robiłem zdjęcia z lampą skierowaną do góry. Jak robić zdjęcia z lampą skierowaną do góry w Av, Tv lub Manual w E-ttl, żeby siła błysku lampy była OK? W trybie P tak się da. Czemu w Av jest z tym taki problem?

jacek_73
26-12-2013, 21:38
No, dobra jestem zielony w lampach.... Zoom chodzi gdy skieruję lampę na wprost. Lampa daje dobre światło przy Tv i Av, gdy jest skierowana na wprost. Wcześniej robiłem zdjęcia z lampą skierowaną do góry. Jak robić zdjęcia z lampą skierowaną do góry w Av, Tv lub Manual w E-ttl, żeby siła błysku lampy była OK? W trybie P tak się da. Czemu w Av jest z tym taki problem?

Nie powinno być z tym problemu. Sprawdź jeszcze w menu aparatu: [ustawienia lampy zewnętrznej] - być może tam jest coś nie tego.

magnus
26-12-2013, 21:51
Wszedłem na sterowanie zewnętrzne Speedlite i nastawy lampy i tak: mam korektę ekspozycji na 0. Pomiar światła wielosegmentowy, lampę błyskową włączoną.... No i mam E-ttl II - może o to chodzi, że ta lampa nie ma e-ttl II tylko I? Nie da się zmienić w aparacie na Ettl I.

CrazyHorse
26-12-2013, 22:13
Mam tą sama lampę i używam jej z powodzeniem z EOSem 70D. E-TTL II to wersja E-TTL z uwzględnieniem odległości motywu głównego od aparatu. To czy masz lampe starsza (550EX) czy nowszą (580EX) nie ma tu znaczenia. Obecnie, że się tak wyrażę, istnieje tylko E-TTLII i w takim trybie Twój aparat oblicza potrzebną moc błysku.

magnus
26-12-2013, 22:26
Więc skoro nie działa mi dobrze w Av i, Tv i M przy podniesionej lampie do góry, a w P i auto działa OK, to o co chodzi?

yrats
26-12-2013, 22:29
Nie wiem jak 550ka, ale moja 420 EX ma taka urodę, że przy odbiciu od sufitu czy choćby przy pracy z ekranikiem rozpraszającym wymaga korekty 1- 1,5 EV na plus. Na wprost jest OK. Taki charakterek mający zapewne przyczynę w sofcie i zupełnie mnie to nie stresuje. Pozdrawiam.

CrazyHorse
26-12-2013, 22:29
Jakie masz wartości przysłony, czas i ISO? Może to głupie pytanie ale zakładając, że lampa jest sprawna nic innego do głowy mi nie przychodzi, o co mógłbym zapytać.

Przed momentem założyłem swoją lampę i w trybie AV działa Ok.

Może opisz co znaczy, że nie jest Ok. Zdjęcie jest ciemne, lampa nie błyska, brak potwierdzenia, że zdjęcie zostało poprawnie naświetlone?

yrats
26-12-2013, 22:32
Za poprzednikiem - być może wpływ światła zastanego sprawia wrażenie innej ekspozycji, sprawdziłbym również czy tryb pomiaru nie jest różnie ustawiony dla trybów nieautomatycznych w stosunku do automatu (jest zapewne zakładka w menu aparatu w funkcjach zaawansowanych).
A może wina tkwi w sposobie ustawiania...ostrości? Pomiar błysku jest związany z aktywnym polem AF. Być może w trybach nieautomatycznych ustawiasz ostrość konkretnym czujnikiem, a w trybie auto aparat pracuje ze wszystkimi polami AF aktywnymi i pomiar brany jest z innego miejsca? Szczerze mówiąc nigdy nie używam trybów auto i nie miałem do czynienia z takim zachowaniem lampy.

magnus
26-12-2013, 22:54
W P mam czas 1/60 i przysłonę 2.8 albo 4, ISO 100. W Av mam ten sam czas i Iso tylko przysłonę inną - bo o to chodzi, żeby sobie nastawić tą, którą ja chcę... Jak robię przysłonę tę samą co na P to wychodzi OK. Geberalnie zdjęcia są niedoświetlone - dość mocno. Przed chcwilą zmieniłem AF na multi i jest dużo lepiej.... Wcześniej miałem na centralnym punkcie AF - również w trybie P..... Dziwne to wszystko dla mnie..... Teraz też nie jest super ale nie doświetlenie to najwyżej 1 EV....

--- Kolejny post ---

Za poprzednikiem - być może wpływ światła zastanego sprawia wrażenie innej ekspozycji, sprawdziłbym również czy tryb pomiaru nie jest różnie ustawiony dla trybów nieautomatycznych w stosunku do automatu (jest zapewne zakładka w menu aparatu w funkcjach zaawansowanych).
A może wina tkwi w sposobie ustawiania...ostrości? Pomiar błysku jest związany z aktywnym polem AF. Być może w trybach nieautomatycznych ustawiasz ostrość konkretnym czujnikiem, a w trybie auto aparat pracuje ze wszystkimi polami AF aktywnymi i pomiar brany jest z innego miejsca? Szczerze mówiąc nigdy nie używam trybów auto i nie miałem do czynienia z takim zachowaniem lampy.

Brak potwierdzenie i zdjęcie za ciemne. Z tym mam problem. Przy wyborze wszystkich czujników AF zrobiło się dużo lepiej.... Wcześniej miałem tylko centralny AF - bo tak zwyklę focę i już przywykłem - nie sądziłem, że to może mieć wpływ na pomiar światła przy załączonej lampie....

CrazyHorse
26-12-2013, 22:55
Podobnie jak przedmówca nie używam trybu P ale sprawdziłem teraz - w trybie P aparat ustawił przysłonę 2.8 lub 3.5 oraz czas 1/60 sek. Jeśli ustawiłeś małe ISO, mocno przysłoniłeś obiektyw (np. 16), masz wysoki, ciemny sufit i fotografujesz w dużym pomieszczeniu to Twoje problemy mogą brać się z faktycznego niedostatku światła. Do tego może dojść jeszcze wspomniana przez yrats kwestia aktywnego punktu af na jakimś ciemnym obszarze i mamy "najgorszy scenariusz". Popuściłem trochę wodze fantazji, wiem ;)

yrats
26-12-2013, 22:57
No to spróbuj jeszcze wykonać zdjęcie z pamięcią pomiaru na centralnym polu AF. Być może powoli dojdziesz do tego jakie są zależności i powiązania przy pracy z błyskiem.
Proponuję testy na jakimś sporym przedmiocie, który możesz tak samo fotografować i "obmierzać" przy tych samych warunkach. Dasz radę!

CrazyHorse
26-12-2013, 22:59
"Więcej światła" - powiedział Goethe i ja za nim powtarzam. Ustaw wyższe ISO, zaopatrz się w dyfuzor do lampy. Nie zawsze odbijanie od sufitu jest dobre, czasem jest za wysoki, nie jest biały itp

yrats
26-12-2013, 23:01
"Więcej światła" - powiedział Goethe i ja za nim powtarzam. Ustaw wyższe ISO, zaopatrz się w dyfuzor do lampy. Nie zawsze odbijanie od sufitu jest dobre, czasem jest za wysoki, nie jest biały itp
Oboma łapami się podpisuję pod tą uwagą.

magnus
26-12-2013, 23:10
Dzięki za pomoc :)

r_m
27-12-2013, 00:35
No, dobra jestem zielony w lampach.... Zoom chodzi gdy skieruję lampę na wprost.
Czy masz instrukcję do lampy?
Działa jak powinien. Jak jest "na wprost" dopasowuje kąt świecenia do tego, co widzi obiektyw, jeśli odchylisz w górę, dopasowanie do obiektywu nie ma żadnego sensu, bo lampa nie oświetla tego co widzi obiektyw bezpośrednio, ale światłem odbitym. Wtedy Ty ręcznie ustawiasz taki kąt świecenia, jaki jest Ci potrzebny.

Lampa daje dobre światło przy Tv i Av, gdy jest skierowana na wprost. Wcześniej robiłem zdjęcia z lampą skierowaną do góry. Jak robić zdjęcia z lampą skierowaną do góry w Av, Tv lub Manual w E-ttl, żeby siła błysku lampy była OK? W trybie P tak się da. Czemu w Av jest z tym taki problem?
Zrobiłeś próbę o której pisałem, sprawdziłeś ustawienia lampy?