Zobacz pełną wersję : Eos 6d – kolor swiatel
Witam. Wprawdzie dzis po raz pierwszy sie zarejestrowalem, ale jestem stalym czytelnikiem waszego forum. Do rzeczy : od niedawna jestem posiadaczem 6D. W zasadzie do wczoraj bylem zachwycony tym aparatem i jego mozliwosciami. Jednak po nocnej sesji testowej w miescie zdziwilem sie kolorem swiatel na skrzyzowaniu. Na wszystkich zdjeciach (niezaleznie od ISO) swiatla zamiast posiadac kolor zielony, sa niestety niebieskie. Wiem, ze mozna to skorygowac, ale chyba nie o to chodzi. Zdjecia byly robione jako jpg (wiem, wiem w RAW wszystko byloby prostsze ) przy pomocy Tamrona 28-75 2.8. Wprawdzie moj monitor nie jest w tej chwili skalibrowany, ale chyba nie tu tkwi problem. Z gory dziekuje za rady.
Link do zdjecia :
http://ladros.homepage.t-online.de/inne/swiatla.jpg
strideer
23-12-2013, 13:01
Witam. Wprawdzie dzis po raz pierwszy sie zarejestrowalem, ale jestem stalym czytelnikiem waszego forum. Do rzeczy : od niedawna jestem posiadaczem 6D. W zasadzie do wczoraj bylem zachwycony tym aparatem i jego mozliwosciami. Jednak po nocnej sesji testowej w miescie zdziwilem sie kolorem swiatel na skrzyzowaniu. Na wszystkich zdjeciach (niezaleznie od ISO) swiatla zamiast posiadac kolor zielony, sa niestety niebieskie. Wiem, ze mozna to skorygowac, ale chyba nie o to chodzi. Zdjecia byly robione jako jpg (wiem, wiem w RAW wszystko byloby prostsze ) przy pomocy Tamrona 28-75 2.8. Wprawdzie moj monitor nie jest w tej chwili skalibrowany, ale chyba nie tu tkwi problem. Z gory dziekuje za rady.
Link do zdjecia :
http://ladros.homepage.t-online.de/inne/swiatla.jpg
Są przede wszystkim przepalone, dlatego barwa światła na zdjęciu jest inna niż w rzeczywistości.
A czy oświetlenie ulicy było sodowe? (takie popularne żółte lampy uliczne sprawiają, że balans bieli w aparacie świruje).
Nie podoba mi się kolor chodnika, no i oczywiście kolor światła zielonego :)
Ok, sa przepalone, ale chyba musza byc :-) gdyby nie byly, nic poza nimi nie bylo by widac, te niemieckie lampy daja ostro po oczach. Cholera wie, czy to lampy sodowe. Moze rzeczywiscie to tylko balans bieli, ktory nie daje rady, przy tego typu oswietleniu.
Balans bieli. Rób w RAW'ach - cyforwy negatyw "ignoruje" ustawienia aparatu dot. balansu bieli i można go potem dowolnie bezstratnie ustawić podczas wywoływania np. w Camera Raw (Photoshop) lub w Lightroomie.
Jasne, ze nastepny test zrobie w rawach (tyle to wiem :-) . Nie spotkalem sie jeszcze z tak dziwnym przeklamaniem kolorow, dlatego pytam :-)
jellyeater
23-12-2013, 14:08
Kup poziomicę do aparatu. Jak już robisz ze statywu to dobrze jakby było prosto. A WB zrobił co się dało. Światło sodowe nie zawiera pełnego widma światła słonecznego. I teraz można zostawić zdjęcie żółtym jak jest w rzeczywistości, lub ratować jak to zrobił aparat. Jak będziesz miał RAW i będziesz próbował ustalić punkt szarości to pewnie wyjdzie Ci podobnie. Jak dla mnie WB spisał się wyśmienicie. W 5D zdjęcie jest po prostu domyślnie żółte.
maciek12ss
23-12-2013, 14:23
Kup poziomicę do aparatu Nie musi, ma w aparacie..
jellyeater
23-12-2013, 15:04
Nie musi, ma w aparacie..
Zostaje użyć. :) Fajna sprawa.
To samo mialem w 60d kwestja wb.
Jelly a kto Ci powiedzial, ze to zdjecie ze statywu? po co mi statyw i poziomica, skoro to byly (jak napisalem wyzej) tylko zdjecia testowe. testowalem szumy przy wysokich ISO w warunkach nocnych. Zanim sie ktos dowali do kompozycji, to powtorze - to tylko testy szumow :-)
Dzieki za podpowiedzi i rady :)
to powtorze - to tylko testy szumow :-))
no nic pozostaje ci jeszcze po testowanie instrukcji obsługi ;)
pan.kolega
23-12-2013, 17:51
Jimbeam, nie ma nic złego w tym, że jesteś bardziej zielony niż te niemieckie światła, szkoda, że tego nie podejrzewasz.
Zamiast wykrywać nieistniejace wady sprzętu, nie lepiej po prostu zapytać w dziale dla poczatkujacych czego ja nie wiem ?
Że światła niebieskie to zauważyłeś, ale że jest mniej pomarańczowo na chodniku niż w rzeczywistości było, to już nie. Po to jest ręczne ustawianie WB żeby to skorygować, bo nikt nie twierdzi, że jakakolwiek lustrzanka Canona odgadnie to lepiej w takich warunkach. Jak chcesz mieć lepiej z automatu to rób zdjęcia iPhonem:idea::D
No, ale towarzystwo wzajemnej adoracji ;-) Panie kolego- przemadrzalski. Gdyby bylo "mniej pomaranczowego na chodniku", (pewnie miales na mysli dominante), to nie bylo by pytania. Problem w tym, ze cale otoczenie posiada, wedlug mojej subiektywnej oceny bardzo naturalne kolory. Czy jestem zielony jak te niemieckie swiatla? Byc moze. Nie mnie to oceniac, ale przy okazji Swiat zycze Ci zebys mial tyle wystaw i wygranych konkurskow fotograficzych jak ja.
To dałbyś coś obejrzeć. Taki prezent świąteczny dla innych użyszkodników Canona, którym dobre zdjęcia, podobnie jak mnie, wychodzą całkiem średnio.
Ligo, pewnie bym dal, gdybym twoja prosbe ocenil jako szczera. Po tym jednak, jak tutaj odpowiada sie na pytania postanowilem wrocic na forum niemieckie. Tam nie ma tyle jadu i nie ocenia sie czlowieka po kilku zdaniach, tylko rzeczowo odpowiada na patania.
Pozdrawiam
Mozecie zamknac temat.
pacz pan a Niemcom pokazał
w sumie ma racje ,niemce sie lepiej znają na niebieskich światłach
Prośba była szczera. Lubię obejrzeć dobre zdjęcia, niezależnie kto je wykonał.
Bez złośliwości, ale tylko czekam jak wiara zacznie robić testy w całkowitych ciemnościach , bez najmniejszego źródła światła :D
Wtedy w aparatach zawita nowa funkcja zamiast WB, będzie BB.
Po tym jednak, jak tutaj odpowiada sie na pytania postanowilem wrocic na forum niemieckie. Tam nie ma tyle jadu i nie ocenia sie czlowieka po kilku zdaniach, tylko rzeczowo odpowiada na patania.
I jakich rzeczowych odpowiedzi Ci tam udzielili odnośnie tych swiateł?
wlącz liveview i spróbuj różne ustawienia WB - wybierz ten, który najbardziej odpowiada i sprawdź wtedy. Najlepiej pewnie będzie ustawić samemu w kelwinach.
Niestety automatyka wszystkich aparatów radzi sobie słabo ze sztucznymi źródłami światła, a tu dodatkowo było ich kilka.
Czasem, jak przeglądam forum, jestem w szkoku, jak niewinne z pozoru tematy nabierają rozpędu :?
nie ma niewinnych- winne są zawsze obie strony-ona i jej matka:evil:
Po tym jednak, jak tutaj odpowiada sie na pytania postanowilem wrocic na forum niemieckie. Tam nie ma tyle jadu i nie ocenia sie czlowieka po kilku zdaniach, tylko rzeczowo odpowiada na patania.
Mozecie zamknac temat.
jimbeam, szybciej "zmądrzałeś" ode mnie. Ja już tutaj też zostałem obrzucony i siedzę cichutko.. może tak ma być? Kto się nie zna niechaj milczy.:D
Pozdrawiam świątecznie
jacek_73
24-12-2013, 14:52
I jakich rzeczowych odpowiedzi Ci tam udzielili odnośnie tych swiateł?
Jest prawda naszych oczu i prawda aparatu fotograficznego, która mówi: lampy sodowe zawsze wyjdą pomarańczowe, a jakiekolwiek korekcje powodują najprzeróżniejsze figle.
Miś - plebejski uciekinier - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=hIkWb35NdCY)
EDIT:
sygnalizacje świetlną można ściąć. taką mam koncepcje :)
fhumargo
24-12-2013, 15:23
=sygnalizacje świetlną można ściąć. taką mam koncepcje :)
I to jest słuszna koncepcja , bo to światła niemieckie przecież
tak to jest gdy zamiast poduczyć się i zapoznać z podstawowymi terminami pyta się innych o każdą głupotkę...
pan.kolega
24-12-2013, 19:38
No niedobrze się stało, jeszcze jeden Polak wybrał tzw. Opcję Niemiecką.:cry:
Pewnie chodziło o poradę fotografowania iPhonem, co może być potraktowane jak obelga. Jednakowoż iPhone naprawdę lepiej wybiera automatycznie WB niż większość lustrzanek. Podobno Leica jest w tym niezła, ale nie ma lustra.