Zobacz pełną wersję : 5dmk2 - brak komunikacji z pc i mac
marcinkaczor
21-12-2013, 03:13
Cześć, kupiłem ostatnio 5dmk2 (samo body) i żaden komputer mi go nie wykrywa. próbowałem na trzech różnych z win7 oraz na Macu z maverickiem. Podłączam normalnie przez USB, próbowałem różnych kabli, wgrałem dla pewności oprogramowanie EOS utility, wgrałem najnowszy firmware 2.1.2. Przy zakupie sprawdzałem ten aparat z obiektywem i wszystko było OK. Teraz mam tylko samo body (brak dostępu do jakiegokolwiek obiektywu w tym momencie) i nie mogę w żaden sposób podłączyć aparatu :? Jakieś dziwne myśli mi chodzą po głowie... Czy jest to możliwe, że jest w nim jakieś uszkodzenie nie pozwalające na wykrycie go przez USB? A może komputer po prostu nie wykrywa samego body?
Macie jakieś pomysły / sugestie?
Pozdrawiam
Marcin.
Rozumiem podłączasz do płyty głównej a nie do któregoś z dodatkowych USB? Brak obiektywu nie ma nic do gadania, może poczyść kompa (odinstaluj oprogramowanie Canona, zrób porządek CCleanerem lub czymś podobnym). Moje MKII win 7 x64 wykrywa bez problemu, tylko najpierw usunąłem oprogramowanie producenta od 40D i zainstalowałem z płyty od MKII. Na innych kablach USB patrzałeś?
marcinkaczor
21-12-2013, 12:22
Podłączałem do wszystkich możliwych usb (płyta główna) i próbowałem różnych kabli. Komputery na których próbowałem są czyste i wcześniej nie miały żadnego canonowskiego oprogramowania. Win7 był zarówno 32bit jak i 64bit, no i Mac.
Zauważyłem, że po podłączeniu aparatu do komputera i przekręceniu włącznika aparat działa normalnie tak jak bez podłączenia... Nie wyświetla się nic, nie migają żadne diody, nic co mogłoby mówić o tym, że jest podłączony do komputera :-/
sprawdź ustawienia aparatu (menu)
marcinkaczor
21-12-2013, 13:00
Ustawienia zresetowalem i wszystko wyglada OK. Moze jest jakies ustawienie o ktorym nie wiem? Czy powinienem sprawdzic cos szczegolnego?
nie znam 5DII, ale może jest w menu zdefiniowanie połączenia - drukarka albo PC; kiedyś tak miałem w 350D (drukarka) i puszka nie chciała się łączyć z kompem
marcinkaczor
21-12-2013, 15:23
Niestety nic takiego nie znalazlem. Czy ktos inny ma moze jeszcze jakies pomysly?
MKII nie ma takich opcji igor. Możesz spróbować podłączyć i wybrać opcję transfer plików w niebieskim menu, może coś się ruszy.
marcinkaczor
21-12-2013, 17:56
Niestety, dalej nic :-/
nightcrawler
21-12-2013, 18:28
Stawiam na uwalone złącze usb
Stawiam na uwalone złącze usb
Za kolegą. Teraz to chyba jedyne sensowne wytłumaczenie.
marcinkaczor
21-12-2013, 19:44
Za kolegą. Teraz to chyba jedyne sensowne wytłumaczenie.
Chiałbym żeby tak było, ale sprawdzałem na 4 kompach różnymi kablami i zawsze to samo :-/
Bo masz uwalone złącze USB :D - w aparacie
marcinkaczor
21-12-2013, 20:55
Bo masz uwalone złącze USB :D - w aparacie
;-) Tak może być! Czy wiecie może ile może kosztować naprawa takiego złącza?
Możesz zapytać w serwisie Serwis Foto i Video - Naprawa aparatów fotograficznych i kamer wideo - CSI (http://www.e-csi.pl/). Odpowiadają w miarę szybko. Ja nie wiem ile coś takiego może kosztować bo i nie wiadomo co jest uwalone dokładniej.
Możesz zapytać w serwisie Serwis Foto i Video - Naprawa aparatów fotograficznych i kamer wideo - CSI (http://www.e-csi.pl/). Odpowiadają w miarę szybko. Ja nie wiem ile coś takiego może kosztować bo i nie wiadomo co jest uwalone dokładniej.
oni nie wyceniają bez towaru w rękach, trzeba wysłać na darmową diagnozę i ewentualnie zdecydować czy chcesz naprawiać czy nie
marcinkaczor
21-12-2013, 21:27
OK! Będę niedługo w Warszawie to się przejdę na Żytnią. Jak już będę wiedział co i jak to dam znać! Dzięki.
FOTO-PAN
21-12-2013, 21:37
na żurawiej w wa-wie jest też autoryzowany serwis i ceny konkurencyjne do żytniej Fototronik Autoryzowany Serwis aparatw cyfrowych fotograficznych - naprawa sprztu foto, serwis kamer video (http://www.fototronik.com.pl/)
marcinkaczor
21-12-2013, 23:42
Super, też sprawdzę. A czy BTfoto na Armii Ludowej też jest warty odwiedzenia?
Zainstaluj na kompie program EOSMSG albo EOSinfo. Następnie podłącz kabel USB do aparatu i kompa i włącz aparat. Po uruchomieniu programu powinny się wyświetlić dane aparatu.
Jeśli to nie nastąpi to będziesz miał jasność czy gniazdo USB jest padnięte czy nie.
CF w aparacie masz załadowaną, po formacie i gotową do użycia ?
marcinkaczor
22-12-2013, 11:46
Zainstaluj na kompie program EOSMSG albo EOSinfo. Następnie podłącz kabel USB do aparatu i kompa i włącz aparat. Po uruchomieniu programu powinny się wyświetlić dane aparatu.
Jeśli to nie nastąpi to będziesz miał jasność czy gniazdo USB jest padnięte czy nie.
Mam zainstalowany EOSinfo i nic tam nie pokazuje, ale jest to chyba logiczne, bo przecież najpierw komputer musi wykryć aparat. Jak go nie wykrywa to EOSinfo sam chyba go nie pokaże. Wydaje mi się, że to nie daje 100% pewności, że to akurat gniazdo USB aparatu; pewnie tylko serwis może to potwierdzić.
--- Kolejny post ---
CF w aparacie masz załadowaną, po formacie i gotową do użycia ?
Tak, dokładnie.
A kolejne litery dysków w systemie masz wolne czy zarezerwowane przez inne urządzenia,dyski, pendrive, czytniki CF itp. ?
Czasami pomimo że nie są podpięte, blokują przypisanie nowych urządzeń.
Ale jeżeli sprawdzałeś na innych kompach, to raczej nie to.
Podepnij coś nowego do kompa, czy wykryje.
Sprawdź jeszcze z zapiętym obiektywem, w jakimś sklepie typu FJ.
To kolejna przestroga że kupowanie używanego sprzętu za duże $ to ryzyko . A ceny używanych 5D MK2 i 7D są lekko nierealne tzn przesadzone.
jacek_73
22-12-2013, 14:10
Z instrukcji obsługi:
Przed podłączeniem aparatu do komputera osobistego należy zainstalować na komputerze oprogramowanie dostarczone w zestawia (na dysku CD-ROM EOS DiGITAL Solution Disc).
I to jest ważna informacja podparta odpowiednią ikonką.
marcinkaczor
22-12-2013, 16:21
A kolejne litery dysków w systemie masz wolne czy zarezerwowane przez inne urządzenia,dyski, pendrive, czytniki CF itp. ?
Czasami pomimo że nie są podpięte, blokują przypisanie nowych urządzeń.
Ale jeżeli sprawdzałeś na innych kompach, to raczej nie to.
Podepnij coś nowego do kompa, czy wykryje.
Sprawdź jeszcze z zapiętym obiektywem, w jakimś sklepie typu FJ.
Kolejne litery dysków mam wolne i komputer bez problemu wykrywa nowe/inne urządzenia.
Sprawdzenie z obiektywem to jest jakiś pomysł, choć podobno obiektyw nie ma wpływu na wykrywanie body przez komputer...
--- Kolejny post ---
Z instrukcji obsługi:
Przed podłączeniem aparatu do komputera osobistego należy zainstalować na komputerze oprogramowanie dostarczone w zestawia (na dysku CD-ROM EOS DiGITAL Solution Disc).
I to jest ważna informacja podparta odpowiednią ikonką.
Zainstalowałem EOS Utility i zrobiłem update do najnowszej wersji. Czy jeszcze powinienem coś doinstalować?
jacek_73
22-12-2013, 17:24
Zainstalowałem EOS Utility i zrobiłem update do najnowszej wersji. Czy jeszcze powinienem coś doinstalować?
Rozumiem, że sterowniki zainstalowałeś przed podłączeniem aparatu do komputera.
Sytuacja, gdy urządzenie staje się "niewidzialne" osobiście zaliczam do zjawisk paranormalnych i po pomoc uderzałbym w pierwszej kolejności do szamanów od komputerów. Tym bardziej, że owi, swoje gusła uskuteczniają prawie w każdej miejscowości.
P.S.
Spróbuj jeszcze na forumach stricte komputerowych
marcinkaczor
22-12-2013, 17:32
Rozumiem, że sterowniki zainstalowałeś przed podłączeniem aparatu do komputera.
Tak, przed podlaczeniem. Probowalem na 3 kompach z Windowsem oraz na 1 Macu i nic. Wydaje mi się, że nie jest to problem komputerowy.
Gdyby gniazdo USB w aparacie było sprawne, a nie byłoby zainstalowanych sterowników i oprogramowania, to Windows pokazałby komunikat " znaleziono nowy sprzęt ".
Program EOSinfo też wykryłby aparat, więc masz odpowiedź :(
marcinkaczor
22-12-2013, 17:41
Bylem ciekawy czy inne porty działają w aparacie i podłączyłem aparat to telewizora poprzez dołączone kable "cinch" i obraz jest transmitowany na TV, także mógłbym mieć jedynie uszkodzone wejście USB, choć skontaktowałem się ze sprzedawcą i dostałem informację, że port USB w aparacie powinien być sprawny i że wszystko było wcześniej OK :-/
--- Kolejny post ---
Mam jeszcze inne pytanie: czy wina może leżeć w samym kablu? Tzn. w tym, że nie jest to oryginalny kabel od tego aparatu? Mam 4 kable od innych aparatów i na żadnym nie działa. Czy jest to możliwe, że muszę mieć kabel od tego zestawu? Brzmi to niedorzecznie, ale rozważam wszelkie możliwości, więc pytam?
Idż do kogoś kto ma Canona EOSa i mu działa połączenie, podłącz swój aparat jego kablem do jego komputera i zobacz.
Ja swojego łączyłem tskim jaki miałem pod ręką a oryginalny zawsze był zapakowany w w kartonie.
Nie ma znaczenia jakiego kabla użyjesz jeśli gniazda pasują. Nie może być tak, że wszystkie 4szt. które posiadasz są niesprawne.
Sprzedający najwyraźniej ściemnia i tyle.
marcinkaczor
22-12-2013, 20:17
Nie ma znaczenia jakiego kabla użyjesz jeśli gniazda pasują. Nie może być tak, że wszystkie 4szt. które posiadasz są niesprawne.
Sprzedający najwyraźniej ściemnia i tyle.
Dzięki. Wygląda na to, że po prostu muszę iść do serwisu i tyle.
RobertON
22-12-2013, 21:42
Widziałem aukcję na alledrogo z adnotacją, że komp nie widzi aparatu - poza tym "nówka sztuka mało śmigana" - zapewne to twój nowy zakup.
marcinkaczor
22-12-2013, 23:02
Widziałem aukcję na alledrogo z adnotacją, że komp nie widzi aparatu - poza tym "nówka sztuka mało śmigana" - zapewne to twój nowy zakup.
Hehe, nie to nie mój zakup. W moim było napisane, że wszystko jest super, choć jak się okazuje nie jest. ;-)
RobertON
23-12-2013, 00:10
Niestety tak bywa - w Twoim przypadku diagnoza raczej w serwisie.
Kup sobie czytnik kart za 10zł, rozwiązanie może mało ambitne ale skuteczne i pewnie lepsze niż rozbebeszanie body ;)
Chris_11
23-12-2013, 09:55
4 strony tematu, a i tak skończy się na tym, na czym musi się skończyć - serwisie. :]
Kup sobie czytnik kart za 10zł, rozwiązanie może mało ambitne ale skuteczne i pewnie lepsze niż rozbebeszanie body ;)
Chyba, że chce wgrać picture style do filmowania, zmienić nazwisko autora w EXIFie, albo korzystać z remote shooting. Podpięcie body do kompa nie kończy się na zrzuceniu zdjęć i czytnik nie jest lekiem na wszystko.
BTW. "kup czytnik za 10zł" do aparatu za 7000zł i się dziw, że Ci krzaczy karty albo pliki. ;)
marcinkaczor
06-02-2014, 17:12
OK, gdyby kogoś interesowało to rzeczywiście uszkodzony był port USB. Koszt naprawy na Żurawiej w serwisie to 360 PLN.
Pozdrawiam.
Nie powiem, zebym sie cieszyl z uszkodzonego zlacza ale ciesze sie, ze rozwiazales swoj problem :)