PDA

Zobacz pełną wersję : Ekstremalne makro z wpełni manualnych szkieł.

przemo-lukas
20-12-2013, 21:41
Mam pytanie, czy ktoś składał szkła na revers 135 + 28? Zastanawiam się na sonnarem 135 + takumar bayonet 28/2.8 lub pentax-a 28/2,8. Choć jestem otwarty na wszelkie podpowiedzi. Do tej pory używałem Industar 61L/3 MC z mieszkiem lub pierścieniami a wcześniej Industar 50-2. Z osprzętu mam zamiar dokupić sanki (manfrotto) . Statyw i oświetlenie jest. Pytanie kieruję to kolegów i koleżanek, którzy zajmują się tym rodzajem fotografii. Bardzo proszę nie pisać, że temat wałkowany i nie odsyłać mnie do linków na temat odwrotek z heliosa (google pokazało 8 tematów w dość długim przedziale czasu do tego sporo postów typu: wydaje mi się) ;)
Jeśli to możliwe bardzo proszę o sample ewentualnie odnośniki do waszych galerii. Proszę o podanie szkieł którymi były wykonane prace.
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

tlustyx
20-12-2013, 23:04
A może odwrócony 18-55. Wątek o przeróbce i jest tam linko do moich przykładowych zdjęć wykonanych takim obiektywem: http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/76-przerobka-kita-18-55mm-na-szklo-do-makro-65368/

przemo-lukas
21-12-2013, 00:22
Raczej interesują mnie manualne szkła o wyższej rozdzielczości/jakości. Taki 18-55 przy industarze wypada dość blado.

KOKO74
21-12-2013, 18:09
jeśli myślisz o dużym zbliżeniu makro i świetnej rozdzielczości to odpowiedź jest tylko jedna
Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro Photo i jest wypełni manualny a właściwie nawet nie ma pierścienia ostrzenie - ostrzymy oddalając lub przybliżając przedmiot do przedniej soczewki
miałem ten obiektyw wrażenia jak z mikroskopu ale cholernie trudny do ogarnięcia

--- Kolejny post ---

ale jakość zdjęć przy zumie makro X5 żyleta

przemo-lukas
23-12-2013, 22:59
Z całą pewnością chodziło o przybliżanie i oddalanie aparatu fotograficznego. ;)
Samą technikę znam. Nie bez powodu napisałem o dalszych planach jeśli chodzi o zakupy. Swoim zestawem uzyskiwałem skalę 2:1 ostrząc dokładnie tak jak pisałeś. Czy trudny "do ogarnięcia"? Przy większych skalach mam zamiar używać sanek makro. ;)

Bouli_wro
28-12-2013, 22:02
zapraszam na makropasja.pl
duże powiększenie = papierowa głębia i jak chcesz iść w takie macro to w zasadzie tylko macro stacking, próbowałem z odwróconym 28mm + pierścienie i wiem, że to nie jest bułka z masłem ;) szybko się poddałem :cry:

miało być bez linków ;) ale to warto zlustrować ;)
Bienvenidos (http://www.macrosmuymacros.com)