PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5D Mark III - brak lampy ?

kanias
19-12-2013, 01:38
Hej forumowicze.

Nie wiem czemu ale nie daje mi to spokoju.
Mam system Nikona od 3,5 roku. Najpierw D90 (3lata - sprzedalem w marcu 2013) i od maja 2013 D7100 z 18-105, 50 f/1.8, 35, 1.8 (love it), Sigma 10-20 i SB 900. plus piloty wezyki etc.
Aparat ogole nie jest zly zdecydowanie leposze wideo i ISO anizeli poprzednik D90. To bylo glownym powodem zmiany.
ALe tez jednak D7100 ma pewne wady, mianowicie... kiepski Buffer - po kilku RAW-ach dostaje zatyczki, brak kontroli przyslony w Live view, i cos tam jesczcze.
Wystawielem na handel tak dla checy no i znalazl sie klient ktory oferyje mi calkiem dobre pieniace za boby D7100 i kita + te male akcesoria, typu bateria pilot, etc. Reszte zapewne tez sprzedam z jakimis stratami ale ze tak powiem one sie zamortyzowaly, gdyz cos tam tez na nich zaronilem, nie duzo ale ciut. Jestem moge chyb apowiedziec zaawansownaym amatorem/hobbysta.

Obecnie jestem w USA, i bije sie w piersi o przejsciu na system Canona. Tu moge kupic w Best Bayu (tylko do soboty ) 5D Mark III + 24-105 za $3650 (11 052 PLN) (taniej ok 2tys PLN wzgl, fotorimex.pl czy innych sklepow.) Jedyna wada ktora ma ten aparat wg. mnie to brak flasha. Czemu mowie ze to wada, bo przeciez w niektorych sytuacjach ten wbudowany flash spelni swoja role. Nie chcialbym za kazdym razem na spacer z dziecmi wyciagac ciezkich dzial, w postaci wielkiego flasha R600 RX.

Czy Wy uzytkownicy 5D Mark III odczuwacie brak tego flasha w systuacjach typowo rodzinnych/spacerowych/grilllowych i innych typowo familijnych eventach.

Dodam ze bawie sie czasem video i chyba Canon zapewne bedzie lepszy.

Czy ten brak flasha da mi sie we znaki. Dodam ze od razu zamierzam kupic lampe bo ona tez bedzie w dobrej cenie tj, $490 (1 483 PLN) . i 50mm 1.4 za $325 (986 PLN) Ceny z 18 Grud nia 2013.

Wiem ze to dobre ceny ale czy warto przesiadac sie z tego co juz mam. NIe chce byc rozczarowany czyms.

A na koniec, czy moge dokupic malego pilota na infared zeby zdalnie wyzwalac migawke, to taki wymog podczas zdjec wakacyjnych.

Dajcie znac prosze jeszcze dzis, bo ewentualnie jutro musialbym sie pozbyc mojego D7100,

dzieki
pozdro
kanias

xxkomarxx
19-12-2013, 01:59
Ja ma akurat 5d mk2 i nigdy nie czułem potrzeby zabawy tą małą kukułką na górze której 5d nie ma. Pilota kupisz bez problemu :)

zoomi
19-12-2013, 02:02
pozbądź się jak najszybciej i kupuj 5d3, inny level !

Ligo
19-12-2013, 04:01
BestBuy to odpowiednik MediaMarkt. Czyli drogo.
Porównaj z cenami u Żydów na Manhattanie:
B&H Photo Video Digital Cameras, Photography, Camcorders (http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=cart&A=continueShopping&Q=)

jan pawlak
19-12-2013, 08:07
Zabrałem na wieczorny spacer po Las Vegas statyw..... którego w ogóle nie użyłem.
Na następny wyjazd do Mediolany też zabrałem, też niepotrzebnie
Na 5D3 ISO np.10 000 to tak małe szumy, że praktycznie "niewidoczne".
Masz stabilizację, nie będziesz odczuwał braku lampy błyskowej.

Od 2-3 lat w ogóle ich nie wyciągam z szuflady.

jp

BeatX
19-12-2013, 08:22
kanias bez sensu robisz z zakupem 5DIII jak pod wymienione przez Ciebie potrzeby.
Jak nie potrzebujesz wielu pól AF, to 6D bedzie lepszym wyborem.
Za zaoszczędzone pieniądze kup lepiej jakiegoś bezlusterkowca, dla rodzinnych wypadów i grilla, zamiast dźwigać te wszystkie klamoty i szpanować przed rodziną i znajomymi jaki to jestem advanced photographer.
Grill party + zdjęcia z 5DIII, jasne stałki itp.. :lol:

kanias
19-12-2013, 09:20
Kolego Ligo.

Dzieki za linka do B&H. Znalem juz go ich wczesniej. Kupilem tam moja Sigme 10-20.....2 lata temu. Sklep jest absolutnie niesamowity. Nie ma chyba lepszego sklepu foto/video na swiecie, chodz przepraszam... ktos mi kiedys mowil cos o jakims w Japponii. Teraz akurat przebywam w Kalifornii, San Francisco i mimo tego ze znalalem 2 typowo fotograficzne sklepy to si enawet nie umywaja do B&H a i ceny sa wyzsze niz w Best Buy. Do Nowego Jorku teraz mi nie podrodze, chodz pewnie zawitam tam na tydzien w drodze powrotnej.

Niestety strona internetowa B&H nie daje mi takiego "deala" jak obecnie w lokalnym BestBuy. Akurat teraz maja przeceny na Canona, chodz na aparat akurat sie niby skonczyla, ale ze kilka dni temu koles przedstawil mi te ceny to sa w stanie mi na nie przystac. Wszystkie ceny podaje juz z taxem/podatkiem 9%, bo chcialem je porownac z polskimi cenami. Roznica jest dosc znaczna, dlatego mam chrapke na to wszystko. Mysle ze po sprzedazy reszty sprzetu Nikona, doloze jakies 5tys PLN aby kupic

Aparat Canon 5D mark III + 24-105
Lampa Canon Speedlite 600EX-RT
Obietyw Canon 50mm 1.4 USM

To mysle na dobry pocztek, potem sie zobaczy, mam kilku kumpli Canonowcow, moze z czasem cos pozycza jakies inne szklo na testy.

Wiem ze 5 tys, to bardzo duzo ( uwiezcie, dla mnie tez) .....ale Canon chodzi mi po glowie od jakis 2-2,5 lat, wczesniej 5D mark 2 no ale teraz jak jest nowszy model na rynku to wiadomo ze trzeba wziac pod uwage nowe rozwiazania, tym bardziej ze teraz juz nie moge miec zadnych wytlumaczen co to sprzetu, tylko do siebie.

Ten wydatek jakos chyba przeboleje. Wiem ze czasem uda mi sie co nieco zarobic, wiec powinienem w ciagu roku to sobie odrobic. Tak jak wspomnialem jestem pasjonatem/samoukiem fotografii, mysle ze moj poziom wiedzy jest dosc wysoki, ale nie wiem czy dobrze mysle. Ze wzgledu na ceny w Best Buy i mozliowsc sprzedazy D7100 w dobrej cenie z ok 10tys przebiegiem, naprawde mam ciezki orzech do zgryzienia, tym bardziej ze ogolnie Nikona menu mi bardziej pasuje i kazdy Nikon ma wbudowany flash, ktory zarzadza calym sysyemem CLS i moze sterowac praktycznie kazdym flashem Nikona.

Tutaj w 5D Mark 3 nie moge wyzwolic/czy kontrolowac zewnetrznych lamp bez uzycia dodatkowych wyzwalaczy. Wiem kupujemy triggery, etc, i sprawa zalatwiona, ale sorki nie zawsze je nosimy ze soba. Zwykle zdjecie dziecka podczas spaceru, czy do zdjec podczas grillowania mysle taki wbudowany flash jak najbardziej by sie wywiazal z zadania.

Czy wy macie 5DMark 2 lub 3 i czy Wam brakuje tego flasha wbudowanego, czy te akcesoria dodatkowe do wyzwolenia lapm, (jezeli jest poza stopka), sa dosc uciazliwe w noszeniu na zwykle bardziej zaawansowne fotograficznie spacery.

Przyklad sytuacji.
Znalazlem sie w fajnym miejscu i chce szybko przykombinowac fajne zdjecie ze swiatlem z flasha z boku osoby. Wyciagam lampe i moge ja tylko zalozyc na stopke. W Nikonie, stawiam lamke na czymkolwiek odpalam build flasha wchodze to menu i kontroluje czym chce nawet dodajac nieco "Fill light" tym wbudowanym. Tu nic takiego nie zrobie bez dedykowanego wyzwalacza :(

Sorki za chaos w pisaniu, ale pisze z niewygodnego laptopa firmowego :)

Czytalem juz milony artykolow i ogladalem setki video o tym aparacie ale nadal nie wiem co myslec o takim przejsciu. Wiem ze obiektywy robia roznice, ale i body tez daje pewne mozliwosci.

Dla porownania cen:
Canon 5D Mark III + 24-105 f/4 USM L Series

Best Buy = $ 3 643 z podatkiem 9% = 11 110 PLN - przelicznik na 18 Gru 2013, - roznica miedzy cana w PL (Fotorimex) 2 220 PLN (it's a lot)
B&H = $ 4 250 z podatkiem 9% = 12 960 PLN
Fotorimex.pl = N/A = 13 329 PLN
Cyfrowe.pl = N/A = 13 369 PLN z pakietem Adobe (Elaments 11 i LR 5)

Lampa Canon Speedlite 600EX-RT

Best Buy = $489 z podatkiem 9% = 1 490 PLN
B&H = $545 z podatkiem 9% = 1660 PLN
Fotorimex.pl = N/A - 2110 PLN
Cyfrowe.pl = N/A - 2166 PLN

Obiektyw Canon EF 50mm f/1.4 USM
Best Buy = $325 z podatkiem 9% = 990 PLN
B&H = $369 z podatkiem 9% = 1125 PLN
Fotorimex.pl = N/A - 1395 PLN
Cyfrowe.pl = N/A - 1419 PLN

pozdro

kanias

--- Kolejny post ---

BeatX

Na Canona 6D tez jest dosc dobra cena teraz z 24-105, o ile pamietam moge go miec za $2300 z taxem. Sam koles jak wstukal upusty etc, byl w szoku.

Pytanie ogolne, czy sprzedawac mojego Nikona D7100 ?

Jutro musialbym go przekazac kolesiowi, aby go zawiozl do domu w Irlandii, bo tam obecnie mieszkam na stale, dlatego przez to wszystko wiele zamieszania, bo mimo tego ze nieznany koles (irlandczyk) mnie zapewnil ze kupi mojego Nikona (sam do mnie dzwonil dzis i pytal kiedy mozemy dobic transakcji) to nie wiadomo jak postapi jak zobaczy sprzet, (to jakis amator ktory pisal ze chce zaczac z fotografia) to ja aby dostac takie ceny musze kupic sprzet najpozniej w sobote. potem ceny skocza do poziomu tych z B&H. Gwarancje dostaje ogolnoswiatowa, wiem o to si enie boje.

jeff.lebowski
19-12-2013, 09:33
Przesiadaj sie na canona. Nie bedziesz zalowal. Ja bym na Twoim miejscu bral ten pierwszy zestaw z 5DIII.

Marv84
19-12-2013, 11:00
W 5d3 nie będzie Ci brakowało lampy. mi przynajmniej nigdy jej nie brakowało

mkkaczy
19-12-2013, 11:33
do usunięcia

jan pawlak
19-12-2013, 11:42
Fajnie, tylko że :
- powinieneś zapłacić cło
- nie masz gwarancji europejskiej

Ja z tego powodu kupiłem obiektyw w Polsce kilka dni przed wyjazdem do NY gdzie był w sprzedaży w B&H.

jp

Da__FreaK
19-12-2013, 11:47
Po co Ci lampa blyskowa w noktowizorze ?:)

becekpl
19-12-2013, 12:33
gwarancja??? a po co??? jeśli już zepsuje się puszka to warto wysłać do us
prawdopodobieństwo zepsucia jest jednak niewielkie
zresztą w us dają więcej gwarancji, przesyłka nie kosztuje wiele\
ale co komu pasuje;)
p.s.
biorąc pod uwagę promocje do NY i możliwość zrobienia tam tez innych zakupów to nad czym tu się zastanawiać???

kanias
19-12-2013, 13:09
Moi drodzy musze juz uciekac spac bo rano do roboty, Wy natomiast dopiero wstaliscie co mnie cieszy bo moze napiszecie cos wiecej.

Z tego co potwierdzilem, dzwonilem wlasnie do przedstawiciela Canon w Wa-wie on odeslal mnie do autoryzowanego serwisu 22 379 20 90 i tam faktycznie koles poowiedzial ze na aparaty i inny sprzet gwarancja USA nie obowiazuje w Europie. Tylko obiektywy moga byc przyjmowane na naprawy gwarancyjne. :( wiec tu mam zonka, powiedzial jednak ze tylko jakies pojedyncze sztuki wracaja na warsztat a w skali sprzedazy to jest niby znikomy ulamek, wiec sma nie wiem co myslec.

Kolego Jan Pawlak, tez mialem ten sam dylemat jak kupoiwalem Sigme w B&H, nie chcialem uwierzyc w zapewnienia sprzedawcy o swiatowej gwarancji, wiec koles podal mi nr do jakiegos Centrum Sigmy w Londynie, jak zadzwonilem na drugi dzien, to koles powiedzial ze jak najbardziej honoruja gwarancje z USA, oczywiscie trzeba miec paragon. Nawet ewentualna kalibracje przeprowadziliby gratis z body Nikona o ile byloby to potrzebne. Do Polski chyba tez dzwonilem sie pytac, juz nie pamiatam. Po rozmowie z Canonem, troche sie zawiodlem na ich gwarancji.

Mysle o lampie, bo zapewne bede fotografowal na pewno pewne uroczystosci, (nie mysle o slubie) ale komunia mi sie szykuje czy zdjecia dzieciakow w szkole (nawet moze zarobkowe zlecenia beda) a i chce sie pobawic troche w fasion/glamur. Jakies biedne przyklady znajdziecie tu. Sebastian Kania photography (http://sebastiankania.com/index.html) , wiec flash chyba niezbedny. Fakt, mam Quantuum R300+ ale lampa reporterska jest wszechstronniejsza.

uuuhuhuu, to sie narobilo teraz.... czas tyka a decyzja coraz bardziej zagmatwana.... handlowac D7100 i brac na ryzyko sprzet Canona w USA (bo ceny przyzwoite) no i ten nieszczesny brak lampy ktora wykorzytywalem w Nikonie jako wyzwalacz lampy reporterskiej. (a tego akurat dosc czesto uzywalem). Martwi mnie to, bo nie chce za kazdym razem chodzic i dopinac i odpinac wyzwalaczy i te inne duperele, ale kolejnym faktem jest to ze w wiekslowie zosci to lampy gnie uzywam. Tylko w zastosowaniach bardziej kreatywnych.

Juz mam tak w glowie namieszane ze juz sam nie wiem co o tym myslec.

dzieki za dotychczasowe opini ei prosze o wiecej,

pozdro
kanias

--- Kolejny post ---

Tez tak mysle, akurat mam familie w NY wiec raczej pomoga w przypadku usterki gwarancyjnej.
Sprzet jednak jest tanszy w Kalifornii, w San Franciso (w BestBuy) bo tu teraz jestem i bede do polowy lutego.

W B&H w NY tak dobrych cen nie ma obecnie.

chyba podejme ryzyko.

kanias

gwarancja??? a po co??? jeśli już zepsuje się puszka to warto wysłać do us
prawdopodobieństwo zepsucia jest jednak niewielkie
zresztą w us dają więcej gwarancji, przesyłka nie kosztuje wiele\
ale co komu pasuje;)
p.s.
biorąc pod uwagę promocje do NY i możliwość zrobienia tam tez innych zakupów to nad czym tu się zastanawiać???

Ligo
19-12-2013, 21:12
W B&H w NY tak dobrych cen nie ma obecnie.
Nie wiem, skąd wziąłeś te ceny. U mnie na stronie B@H cena kitu 5D3 z 24-105 to $3349, a w tym dodatki, jak SDHC 32GB, zapasowa bateria, torba i monopod o łącznej wartości ponad $160. Taką samą cenę masz w Abe's of Maine i podobną w Adoramie. Podtrzymuję więc moją opinie, że BestBuy to drogi sklep. ;)

Jeśli mieszkasz w Cali, zamawiasz przez sieć w którymkolwiek z tych nowojorskich sklepów i masz sprzęt w cenach bez taxu w domu w ciągu 4-5 dni.

kanias
19-12-2013, 22:01
Dzieki za odp,
Kolego "Ligo" wszystko sie zgadza, cena ktora podales tez, tylko zauwaz ze to jest cena za BODY ONLY Price: $3,399.00 . i do tego trzeba dodac pamietaj 9% podatku, czyli wychodzi $3 595, 91 (teraz jakis rabat maja $100, ktorego ujalem w moich kalkulacjach rowniez).

W Best Buy teraz za $3349 + 9% tax = $3650 (ok 11,052.86 zł) oferuja mi Canona 5DMark III z obiektywem kitowym 24-105 f/4, ktory wiem ze daje rade nawet na weselach.
Pytalem czy nie jest to przypadkiem sprzed powystawowy i zapewnili ze to brand new aparat prosto z fabryki.

B&H i Adorama to pierwsze sklepy do ktorych zajrzalem, znam je, robilem w nich sam zakupy kiedys, sa po prostu niesamowite, jezeli chodzi o wybor towaru i obsluge klienta. Teraz jestem jednak w Californi i tez bede potrzebowal aparatu na weekend, wiec jak dzis sie pozbede mojego D7100 to chce cos kupic na miejscu.... tylko zastanawia mnie to cale przejscie z ikona na Canona, bo to mni epociagnie po kieszeni a nie wiem czy gra jest warta swieczki skoro sobie pstrykam rodzinnie i tylko czasem wyskoczy mi jakies male zlecenie,

W B&H Canon EOS 5D Mark III DSLR Camera (Body Only) 5260B002 B&H Photo (http://www.bhphotovideo.com/c/product/847545-REG/Canon_5260A002_EOS_5D_Mark_III.html)

a Tu w Best Buy teraz cena jest wg mnie naprawde dobra i to wlasnie mnie troche nakreca, jednyna teraz wada to to ze nie bede mial gwarancji Europejskiej.

zaraz pogadam z zonka i ostatecznie zadecydujemy czy nas stac na taka zmiane :)

pozdro

Ligo
19-12-2013, 22:17
Kolego "Ligo" wszystko sie zgadza, cena ktora podales tez, tylko zauwaz ze to jest cena za BODY ONLY Price: $3,399.00 . i do tego trzeba dodac pamietaj 9% podatku
No to ja mam jakiś inny internet.
Cena za body w B@H to $2899, a za zestaw z obiektywem i dodatkami, to jak podawałem $3349.
Może sprawdź po tych numerach - body: Mfr #5260B002, kit: Mfr # 5260B009.
Tax płacisz tylko bezpośrednio w sklepie, lub jako NY State resident.
Wysyłkowo, jako Cali resident, taxu nie płacisz.

Matsil
19-12-2013, 22:26
Jak dla mnie zakup 5dIII i 50/1.4 to trochę średnia decyzja. Oszczędzając różnice w cenie pomiędzy 6d można kupić lepsze szkło bądź dokupić inne. Z tego co piszesz nie potrzebujesz AFu z wyższej półki a jakość zdjeć z 6D niczym nie ustępuje - niektórzy twierdzą, że nawet jest lepiej. 50/1.4 ma średnią powtarzalność w jakości. Ja trafiłem fajny egzemplarz, ale dużo ludzi narzeka. Za mniej niż 5DIII + C50/1.4 masz 6D i sigmy 50 i 85 lub 35.
Apropo lampy w body to według mnie żadne nie powinno jej posiadać.

obiektywem kitowym 24-105 f/4, ktory wiem ze daje rade nawet na weselach.
Taka, pod warunkiem, że to wesele jest na zewnątrz w południe :).

digital.photography
19-12-2013, 22:43
obiektywem kitowym 24-105 f/4, ktory wiem ze daje rade nawet na weselach.
Daje radę "bardzo średnio". Na sali weselnej bez wspomagania AF z lampy błyskowej nie popracujesz. Ze wspomaganiem również nie ma żadnych rewelacji. Pracowałem na tym szkle przez jeden sezon, nie jest łatwo.

latant
19-12-2013, 23:34
Taka, pod warunkiem, że to wesele jest na zewnątrz w południe :).

Na ślubie znajomych człowiek focił 5D2 i 24-105f4 i uzupełniał lampą, zdjęcia wyszły świetne, młodzi zachwyceni więc można tylko trzeba umieć :D

Kukułka w body tylko szkodzi, jak lampa to tylko zewnętrzna.

pan.kolega
19-12-2013, 23:55
Flasha oczywiście brakuje. Kup 90ex od eos M, który również robi za wyzwalacz. Bardzo mały.
Nie płać żadnych podatków sales tax/use tax w USA póki nie trzeba. Bez sensu.
Kup w Amazon.com teraz.
Wykonać.

--- Kolejny post ---

Niestety Amazon już pobiera podatek w Kalifornii. Wyprowadź się do innego stanu albo zamów gdzie indziej.:idea:8-)

digital.photography
20-12-2013, 00:00
Na ślubie znajomych człowiek focił 5D2 i 24-105f4 i uzupełniał lampą, zdjęcia wyszły świetne, młodzi zachwyceni więc można tylko trzeba umieć
Wszystko zależy od tego co znaczy "świetne zdjęcia", każdy ma na to inny pogląd. Pracując na 5D Mark II wraz z 24-105 F/4.0 również miałem część materiału całkiem dobrą, "dobrą" wg moich preferencji i upodobań. Na tych samych weselach miałem możliwość pracować na jasnych obiektywach stałoogniskowych i wyników tej konfrontacji nie muszę przedstawiać.

Nie kwestią umiejętności jest to jak 24-105 F/4.0 radzi sobie przy niezwykle trudnych warunkach oświetleniowych gdzie sala weselna jest praktycznie całkowicie ciemna. Wówczas ciężko z tym szkłem w połączeniu z 5D Mark II pod względem AF'u i piszę to z pełną świadomością.

kanias
20-12-2013, 01:36
oj oj, juz sam nie wiem co o tym myslec,
zaraz jade ostatni raz do tego Best Buya, i jezeli ceny podtrzymaja na tym samym poziomie i dorzuca licencje na Lightrooma 5 (bo w cyfrowych.pl i gdzies w USA chyba tez oferuja) i moze cos jeszcze, chociazby glupiego pilocika to chyba sie skusze... a jak nie to niestety bede musial odpuscic.... bo to jednak spora kasa.... a i nie powiem ze troche zametu mam z przekazaniem sprzetu dla zony zeby on ago przehandlowala temu kolesiowi, dlatego tak ciezko jest mi podjac decyzje.

pozdrawiam serdecznie, dzieki za posty i zycze Wesolych Swiat

kanias

Sebastian Kania photography (http://www.sebastiankania.com)

jan pawlak
20-12-2013, 05:44
Wszystko zależy od tego co znaczy "świetne zdjęcia", każdy ma na to inny pogląd. Pracując na 5D Mark II wraz z 24-105 F/4.0 również miałem część materiału całkiem dobrą, "dobrą" wg moich preferencji i upodobań. Na tych samych weselach miałem możliwość pracować na jasnych obiektywach stałoogniskowych i wyników tej konfrontacji nie muszę przedstawiać.

Nie kwestią umiejętności jest to jak 24-105 F/4.0 radzi sobie przy niezwykle trudnych warunkach oświetleniowych gdzie sala weselna jest praktycznie całkowicie ciemna. Wówczas ciężko z tym szkłem w połączeniu z 5D Mark II pod względem AF'u i piszę to z pełną świadomością.

Też miałem taki zestaw i zgadza się to z moimi doświadczeniami.
Ale już ten obiektyw z 5D3 działa szybciej.

Teraz z 5D3 mój podstawowy obiektyw to 24-70/2,8 ale zostawiłem sobie 24-105/4 ze względu na IS.
Myślę jednak, że mógłbym go sprzedać przy 5D3

jp

Matsil
20-12-2013, 18:15
Na ślubie znajomych człowiek focił 5D2 i 24-105f4 i uzupełniał lampą, zdjęcia wyszły świetne, młodzi zachwyceni więc można tylko trzeba umieć :D
Nie trzeba umieć tylko trzeba mieć dużo światła. Takie śluby trafiają się raz na kilkadziesiąt. Inna sprawa czego kto oczekuje.
P.S. To nie mój cytat z tym 24-105.

zysk
20-12-2013, 23:18
nigdy nie czułem potrzeby zabawy tą małą kukułką na górze której 5d nie ma
:mrgreen:,kukułka :mrgreen:, brawo za nazwę .
Fakt ,niewiele pożytku z tych lampeczek :lol:

kanias
21-12-2013, 09:42
Witam ponownie,

Nikon D7100 odlecial, troche juz tesknie bo ogolnie nie byl zly i mial dosc dobra ergonomie, wg mnie prostrze MENU, dosc zgrabny, etc.

Nie wiem co mnie moze czekac w Canonie, jezeli sie w koncu na niego zdecyduje. Chyba wybiore 5D Mark III bo ma wiele przyciskow na body, co wg mnie tez jest wazne, poza tym 6D nie ma przycisku WB na korpusie nigdzie i to opoznia jego przestwienia, to jest whg mnie dosc wazny aspekt.

Prosze o opinie, czy moje obawy wzgl, pewnych brakow funkcji sa podstawne, mianowicie.

- brak tej nieszczesnej lampy, co jest rownoznaczne z niemozliwoscia wyzwolenia lamp reporterskich bez dodatkowych urzadzen, (to na tym mi bardziej zalezy anizeli na uzywaniu jako doswietlenia fotek) wyzwalacze nie sa problemem aby je kupic ale sa problemem zeby zawsze je miec ze soba.
- brak lampki autofocusu, czyli w ciemnych warunkach bedzie zapewne problem z lapaniem ostrosci. Jak nie bede mial podpietej lampy zewnetrznej, z ktorej moge skorzystac z diody AF bedzie zapewne kiepsko, czy to jest prawda ?
- interwalometr - czasem uzywana przeze mnie funkcja w nikon - W Canon wymaga dodatkowego dokupienia wezyka = dodatkowy koszt
- drozsze nie znaczy lepsze obiektywy - np 24-70 f/2.8 czemu kosztuje prawie 8tys. ?

Pozytywow jest sporo, nie wiem nawet o czym pisac, bo juz jestem przeladowany informacjami o tym aparacie.

Jak wy wyzwalacie lapmy zewnetrzne..... albo moze inaczej,.... czy nie brakuje Wam tego, ze macie np. lampe zewnetrzna podczas jakiegos eventu przyczepona do bod,y ale nagle az sie prosi zdjac ja z korpusu i zaswiecic nia z innej strony, aby przyczarowac z cieniami, czy poprostu uzyskac lepsze fotografie. A tu ZONK, zadnych wyzwalaczy przy sobie a i nawet jakby byly gdzies w torbie to nie byloby na to czasu bo cos tam

Inna kwestia,
Przy zakupie raczej 5D Mark III z 24-105 f/4 planuje kupic rowniez 50mm 1.4 USM, i lampe 600EX RT, ale czy nie zamienic tej 50mm na 85mmf/1.8.
Widzialem wiele fotek z tej 85-ki na sieci i byly extra. Czy jednak 50-ka to podstawa i musze ja miec. A moze warto rozwazyc 50 f/1.8 i 85 f/1.8 razem, budzet bedzie wtedy podobny a i 2 obiektywy mi wtedy przybeda.

Jak widzicie chce cos skompletowac od razu, co pozwoli mi na podjecie malego zlecenia o ile sie takowe pojawi. Mam na mysli mala sesja rodzinna czy portretowa w plenerze.

Czy te 24mm to na tyle szeroko na jakies fajne lanscapy, w DX uzywalem Sigmy 10-20, bylo wtedy fajnie szeroko.

A wspomne ze jeszcze w Best Buy wynegocjowalem Ligthrooma 5 za free i Pilota RC-6 za 50% ceny to jakies $29.

Czyli,
Canon 5DMark III + 24-105 - $ 3 643 z taxem 8.5% juz /11 050 PLN
Canon 50mm f/1.4 USM - $ 325 z taxem /986 PLN
Lamp 600EX RT - $ 486 z taxem /1480PLN
Pilot (oryginalny) - $ 24 /72PLN (originalna cena $45)
Lightroom 5 (wersja pudelkowa) - free (oryginalna cena $150/455PLN)

Razem $4,480 z taxem 8.5% / ok 13 600 PLN - duzo ale jakies 70%/ 9500PLN tej ceny zamierzam uzyskac po sprzedazy calego sprzetu Nikona) wiec jak to oceniacie.
Jedna wada, to gwarancja tylko na teren USA, w Europie nie bedzie uznana.

Jaka ma niby ma byc zywotnosc migawki w 5D Mk III, czy to ma byc 150tys, czy wy o takie rzeczy sie czasem martwicie,
pozdro
ide spac bo juz odlatuje,

Raideur
21-12-2013, 10:33
A czemu nie chcesz zostac w nikonie?

becekpl
21-12-2013, 12:53
nie, przynajmniej ja się o takie rzeczy nie martwię
mam od 2 lat 5dmk3 i ciesze się ze zrobionych zdjęć czego i tobie życzę

Roy P
21-12-2013, 13:11
Dobre pytanie zadał mój poprzednik. Czemu nie Nikon?
Braki, które wymieniasz to tylko w Nikonie.
Ja mam 5Dmk3 i wyżej wymienione braki mi nie przeszkadzają (radzę sobie inaczej). Np. wychodząc z domu zawsze zastanawiam się co mi będzie potrzebne i tak dobieram torbę czy plecak i ich zawartość by mieć to co mam zamiar używać i nic ponadto.
Co do szkieł typu 24-70/2.8 i 70-200/2.8 IS II są dla mnie za ciemne, za ciężkie i za drogie. Używam więc 24-105 i 70-200/4 IS a jak jest za ciemno to mam jeszcze 50/1.4 i 135/2.
85/1.8 miałem ale mi do gustu nie przypadł i od kiedy mam 135/2 leżał w szafie (w końcu go sprzedałem).

Matsil
21-12-2013, 15:13
Chyba wybiore 5D Mark III bo ma wiele przyciskow na body, co wg mnie tez jest wazne, poza tym 6D nie ma przycisku WB na korpusie nigdzie i to opoznia jego przestwienia, to jest whg mnie dosc wazny aspekt.,
Pytanie jak często zmieniasz WB? U mnie zdarza się to rzadko - raz ustawiasz i koniec, warunki nie zmieniają w ciągu kilku sekund czy nawet minut. Żeby ciągle kręcić WB musisz focić w specyficznych warunkach.

- brak tej nieszczesnej lampy, co jest rownoznaczne z niemozliwoscia wyzwolenia lamp reporterskich bez dodatkowych urzadzen, (to na tym mi bardziej zalezy anizeli na uzywaniu jako doswietlenia fotek) wyzwalacze nie sa problemem aby je kupic ale sa problemem zeby zawsze je miec ze soba.
Jak często korzystasz z systemu lamp? Dla mnie lampa w aparacie jest zbędna, jeżeli potrzebuję dopinam. Tego nie brakuje.

- brak lampki autofocusu, czyli w ciemnych warunkach bedzie zapewne problem z lapaniem ostrosci. Jak nie bede mial podpietej lampy zewnetrznej, z ktorej moge skorzystac z diody AF bedzie zapewne kiepsko, czy to jest prawda ?
W 5D3 musi być naprawdę ciemno, żeby nie ustawił ostrości i tylko wtedy przyda się doświetlanie AF. Tam gdzie AF w 5D2 już nie działał, w 5D3 działa całkiem dobrze ;).

- interwalometr - czasem uzywana przeze mnie funkcja w nikon - W Canon wymaga dodatkowego dokupienia wezyka = dodatkowy koszt
Do tego są raczej kamery poklatkowe a nie aparaty. Jak wykorzystujesz to OK.

- drozsze nie znaczy lepsze obiektywy - np 24-70 f/2.8 czemu kosztuje prawie 8tys. ?
A miałeś okazje z nim popracować? To aktualnie najlepszy zoom na rynku w tym zakresie, stąd cena...

Jak wy wyzwalacie lapmy zewnetrzne..... albo moze inaczej,.... czy nie brakuje Wam tego, ze macie np. lampe zewnetrzna podczas jakiegos eventu przyczepona do bod,y ale nagle az sie prosi zdjac ja z korpusu i zaswiecic nia z innej strony, aby przyczarowac z cieniami, czy poprostu uzyskac lepsze fotografie. A tu ZONK, zadnych wyzwalaczy przy sobie a i nawet jakby byly gdzies w torbie to nie byloby na to czasu bo cos tam
Ja mam 2 sposoby:
- albo 2 lampy - jedna w ręku bądź na statywie, druga na body
- w "akcji" najlepiej sprawdza się lampa na kablu na wyciągnięcie ręki - można uzyskać całkiem ciekawe efekty i ręka od ciężaru nie boli szczególnie jak masz jeszcze grip

Przy zakupie raczej 5D Mark III z 24-105 f/4 planuje kupic rowniez 50mm 1.4 USM, i lampe 600EX RT, ale czy nie zamienic tej 50mm na 85mmf/1.8.
Widzialem wiele fotek z tej 85-ki na sieci i byly extra. Czy jednak 50-ka to podstawa i musze ja miec. A moze warto rozwazyc 50 f/1.8 i 85 f/1.8 razem, budzet bedzie wtedy podobny a i 2 obiektywy mi wtedy przybeda.
Z doświadczenia powiem, że warto mieć obydwa, są na tyle tanie.

Czy te 24mm to na tyle szeroko na jakies fajne lanscapy, w DX uzywalem Sigmy 10-20, bylo wtedy fajnie szeroko.
24mm na FF to takie mniej więcej 15mm ca cropie. Mi nie zawsze starcza dlatego mam jeszcze 16-35.

A wspomne ze jeszcze w Best Buy wynegocjowalem Ligthrooma 5 za free i Pilota RC-6 za 50% ceny to jakies $29.

Czyli,
Canon 5DMark III + 24-105 - $ 3 643 z taxem 8.5% juz /11 050 PLN
Canon 50mm f/1.4 USM - $ 325 z taxem /986 PLN
Lamp 600EX RT - $ 486 z taxem /1480PLN
Pilot (oryginalny) - $ 24 /72PLN (originalna cena $45)
Lightroom 5 (wersja pudelkowa) - free (oryginalna cena $150/455PLN)

Razem $4,480 z taxem 8.5% / ok 13 600 PLN - duzo ale jakies 70%/ 9500PLN tej ceny zamierzam uzyskac po sprzedazy calego sprzetu Nikona) wiec jak to oceniacie.
Jedna wada, to gwarancja tylko na teren USA, w Europie nie bedzie uznana.
Cena dobra, tylko szkoda trochę tej gwarancji. Jak coś padnie będzie jazda i sporo czasu...

kanias
22-12-2013, 22:45
No i stalo sie, zakup zrobiony, to co powyzej, jeszcze wynegocjowalem za free mala torbe LowPro Format 160 (niby warta $40)
http://img10.slando.ua/images_slandocomua/98488755_4_1000x700_sumka-lowepro-format-120-black-elektronika.jpg

Jak na razie fajerwerkow nie ma,jak na razie podpialem 50mm f/1.4 no i wielki ZONK !!!!

Okazalo sie ze matryca ma "DEAD PIXELE" . Na zdjecach widze 2 linie grubosci 1px, jedna pozioma (biala) i pionowa (szara) ktora biegnie przez cala szerokosc i wysokosc zdjecia/matrycy. Na video tez sa widoczne.

Dzis jade odmienic body, mam nadzieje ze nie beda stwarzac problemow.

Nie wiem czemu, ale mam jakies mieszane uczucia co do tego sprzetu, jak na razie nie widze wielkiego skoku miedzy D7100. (chodz wiadomo ze roznice sa oczywiste)

Mysle ze to kwestia przyzwyczajenia, I nie ma co - ale tego malego flasza brakuje w zwyklym uzytkowaniu.

I jeszcze zastanawiam sie czy lampa 600EX RT to nie za duzo dla mnie bo nie zamierzam kupywac oryginalnego wyzwalacza Canona tylko np, Yongnuo wiec lampe bede musial ustawiac recznie, wiec te jej wszystkie funkcje beda dla mnie zbedne. A i szkoda marnowac takiego flasha na to, aby tylko wyzwalal inne lampy wokol bez wplywu na ekspozycje zdjecia.

Dlatego tak wazna role w Nikonie robi wbudowany flash ktory potrafi wyzwolic lampy zewnetrzne i przez to daje mozliwosci zabawy z bezprzewodowymi lampami.

pozdro

kanias

Matsil
23-12-2013, 01:21
Jak na razie fajerwerkow nie ma,jak na razie podpialem 50mm f/1.4 no i wielki ZONK !!!!
Rozwiniesz na czym polega ten zonk?

Nie wiem czemu, ale mam jakies mieszane uczucia co do tego sprzetu, jak na razie nie widze wielkiego skoku miedzy D7100. (chodz wiadomo ze roznice sa oczywiste)
?????? No nie wiem co powiedzieć...
Moim zdaniem kupowanie FF i korzystanie z 24-105 jest totalnym nieporozumieniem. Te body są wręcz stworzone do pracy z jasnymi stałkami, tu ślepy różnicę zobaczy.

Mysle ze to kwestia przyzwyczajenia, I nie ma co - ale tego malego flasza brakuje w zwyklym uzytkowaniu.
A niby do czego brakuje flesza na aparacie? Trochę zaczynam rozumieć czemu nie widzisz różnicy z D7100, jeżeli jesteś na poziomie korzystania z wbudowanego flesza.

Ligo
23-12-2013, 01:49
No i stalo sie, zakup zrobiony
No to pięknie. Jesteś na starcie trzy stówy w plecy i jeszcze z wadliwym sprzętem. :roll:
Bo te linie, o których piszesz to nie dead pixele, z którymi coś tam jeszcze można zrobić, ale ewidentnie walnięta matryca, albo łącza do niej. Wymień to jak najszybciej. Chociaż...
Jeśli nie widzisz specjalnej różnicy z D7100, to może wydatek jednak zupełnie niepotrzebny?

kanias
23-12-2013, 02:02
OK, sprzet wymieniony, zadnych problemlow nie bylo, a na koniec sie jeszcze upomnialem o rekompensate w zwiazku z ta sytuacja i dostalem jeszcze $100 rabatu na lampe 600EX RT ( z $448 na $348 - ceny bez taxu) czego sie zupelnie nie spodziewalem. Chyba zle jest, co?

Jezlei chodzi o te martwe piksele to ludzie na sieci pisza o uzyciu funkcji manualnego czyszczenia matrycy i niby w wielu przypadkach to rozwiazuje problem, ale ja nie moglem ryzykowac i chcialem miec sprzet bez jakichkolwiek wad, gdyz za 2 mce opuszcze US.

Po rejestracji na stronie sklepu zostane "Super klientem Best Buya" co upowaznia mnie do mozliwosci zwrotu sprzetu do 45 dni, wiec mam czas aby go przetestowac, wtedy zobacze czy tak naprawde bedzie mi brakowalo pewnych funkcjonalnosci z Nikona.

pozdro i Wesolych Swiat

kanias

Fotki z martwymi pikselami podesle jak odzyskam haslo na ImageShack

--- Kolejny post ---

No to pięknie. Jesteś na starcie trzy stówy w plecy i jeszcze z wadliwym sprzętem.

Hej Czemu piszesz ze jestem 300 w plecy, z tego co przeszukalem na sieci przez ostatni tydzien poczawszy od cen w PL, UK, i US tu w Best Buyu dostalem najlepsza oferte. niby na paragonie wyszlo $ 1, 080 osczednosci i dzis jeszcze wpadla $100 rabatu za to ze spotkala mnie przykra sytuacja z uszkodzona matryca, Mam 45 dni na ewentualny zwrot sprzetu i 100% zwrotu pieniedzy metoda ktora zakupilem towar, tj, platnosc karta. Zobacze za jutro/za kilka dni czy te $100 wplynie z powrotem na konto.

--- Kolejny post ---

Fotki zdjec z uszkodzonej fabrycznie matrycy 5D mark III,

http://zapodaj.net/1f1b1cbf858c2.jpg.html

http://zapodaj.net/b6bf65a1a3998.jpg.html

rozdzielczosc zdjec zostala zredukowana do ok 900piskeli na dluzszym poku, powinniscie zobaczyc defekt od razu. Tak to wlasnie wygladalo,

Ligo
23-12-2013, 02:05
A choćby dlatego: Canon EOS 5D Mark III Digital SLR Camera with 24-105mm IS Lens (http://www.abesofmaine.com/item.do?item=CNEOS5DIII24105&id=CNEOS5DIII24105&&kbid=eos%205)
Już nie wspominam o innych dobrych sklepach poza CA, gdzie taxu nie doliczają.
To, że za wydanie w BB około 4 tys baksów dają Ci możliwość zwrotu do 45 dni, to żadna łaska.
W B&H masz zwrot do 30 dni czegokolwiek i bez żadnych pytań. W Costco na elektronikę bodaj 90 dni, a na resztę bezterminowo.

kanias
23-12-2013, 02:44
Hej Ligo.

Jezeli chodzi o podatek to jestes w bledzie, mieszkajac w CA i kupujac towar internetowo nawet z innego stanu w USA i tak musze zaplacic podatek. Gadalem z lokalnymi kolesiami w pracy i to potwierdzili. Zreszta z ciekawosci, potem sprobuje zlozyc zamowienie w B&H i zobacze ile bedze ostatecznie do zaplaty.

Tylko w Oregonie (stan obok CA i pewnie innych gdzie ustatowo nie ma nalozonego podatku) sie go nie placi, ale Oregon to niestety 8 godz jazdy od miejsca gdzie jestem i sorry ale za $300 sie troche nie oplaca.

Wiem ze B&H daje 30dni na zwrot, ale ja musialem miec aparat od zaraz bo 2 dni temu pozbylem sie mojego D7100 i chcialem miec na weekend cos nowego, bo zaplanowalem wypad za miasto, ale nic z tego i tak nie wyszlo.
A tak naprawde kupilem sprzet na testy i za pare dni tak naprawde ocenie czy zostane z 5D mark III i reszta czy zwroce go z powrotem, wiec bede mogl to zrobic osobiscie w sklepei na miejscu i upewnic sie ze kase oddadza bez klopotu, nie wchodzila opcja zeby dzwonic i skladac wyjasnienia, bo moze by sie okazalo ze znajda mala ryske itp itd. Nie mam wiekszego doswiadczenia ze zwrotami w US wiec wolalem nie ryzykowac. Wymienialem 2 razy plecak w B&H az ostatecznie zwrocilem go calkiem bo znalazlem taki sam za prawie polowe ceny w UK i PL.

I np w B&H jak pytalem 2 lata temu o kamera Full HD warta ok $1500, to owszem moglem oddac ale nie mogla nagrane wiecej niz do 2h, tak mi powiedzial zydek.
Wiem ze jest to formalnie do sprawdzenia choc zdziwilo mnie to, ze bedzie im sie chcialo np tego dociekac..
Przy mnie koles oddawal obiekyw i mial zadrapana oslone przeciwslonecza, to zydek chcial mu odciac ok 5% ceny, ale doradzil mu tez zeby poszedl kupic za $5 nowa oslone i podmienil, to mu wtedy odda 100% ceny obiektywu, Tak tez koles z tego co widziale zrobil.

Jest wiele malych kruczkow o ktorych sie nie mowi, a moga spowodowac ze sprzetu Ci nie przyjma z powrotem.

Ligo
23-12-2013, 03:03
To prawda, kruczki są. Dlatego im mniejsze literki, tym trzeba czytać uważniej.
OK, już nic więcej nie mówię. Twoja kasa, Twój wybór.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

kanias
23-12-2013, 03:17
A niby do czego brakuje flesza na aparacie? Trochę zaczynam rozumieć czemu nie widzisz różnicy z D7100, jeżeli jesteś na poziomie korzystania z wbudowanego flesza.

Kolego Matsil,

Ja tylko zaluje ze nie mam wbudowanego flesza, gdyz to nie pozwoli mi w naglej sytuacji, np na spacerze z zonka, na wakacjach, czy podczas malej sesyjki w plenerze ze znajomymi czy rodzinka i checi przykombinowania z fajnym ujeciem przy ktorym wymagana jest juz lampa/swiatlo z innego miejsca niz znad aparatu Warunki swiatlne (backlight, zmierz, etc) akurat moga wymagac uzycia lampy czy to wbudowanej czy to zewnetrznej a ja nie chce byc dodatkowo odladowany sprzetem jak np, dedykowane wyzwalacze itp. Wtedy minimalizm jest tu najwazniejszy, i... albo uzywam malego wbudowanego flasha zeby lekko cos doswietlic albo akurat szybko ustawiam na stopce moja 600EX ET przelaczam na slave i wyzwalam wbudowanym flashem. A tu niestety nie mozna tego zrobic bez dodatkowych akcesorii.

Inna sprawa jak zalozysz wielka armate na aparat to ludzie sie boja i uciekaja spod obiektywu, sytuacja podczas wieczornych wizyt w pubach lub spacerach na ulicach, gdzie ludzie chetnie pozuja czasem do czegos mniejszego anizeli do super pro sprzetu. Doswiadczylem tego osobiscie i mysle ze wielu z Was si eze mna w tej kwestii zgodzi.

Po trzecie.... nie powiesz mi ze ten flash wbudowany jest taki zly. Wystarczy wziac serwetke/inna biala kartke a czasem nawet uzywalem reki podczas "cioci na urodzinach" i robilem z niej tzw. dyfuzor/odblysnik, aby wymusic odbicie flasha ku gorze czy na boki i wtedy uzyskujemy niemal profesjonaly efekt doswietlenia z innego kata niz na wprost.

Robilem tak niejednokrotnie i w przypadku mniej zaawansowanych fotek sprawdzalo sie doskonale, przede wszystkim szybkosc byla w tych sytuacjach najwazniejsza (bo torba ze sprzetem byla gdzies daleko) a i bezpieczenstwo sprzetu tez, bo dzieciaki np biegaly wokol. I po odlozeniu sprzetu gdzies na stol jest mniejsza prawdopodobienstwo, ze ktos zawadzi o wysajaca lampe.

Moze to juz jest zbyt wyuzdany przyklad ale jak najbardziej prawdziwy.

--- Kolejny post ---

To prawda, kruczki są. Dlatego im mniejsze literki, tym trzeba czytać uważniej.
OK, już nic więcej nie mówię. Twoja kasa, Twój wybór.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

Spoko, dzieki za konwersacje, rozniez zycze Wesolych Swiat.

Napisz na co uwazac w tym sprzecie, wtedy sie temu blizej przyjrze.

pozdro

some of my work
http://sebastiankania.com - w sumie wszystko jeszcze z czasow D90, niebawem zaktualizuje stronke.

Ligo
23-12-2013, 03:37
Hmm, na co uważać? Nie wiem. Sam użytkuję amatorsko 5D2. Nie dojrzałem jeszcze do 5D3.;) Na pewno problemem po przejściu z Nikona będzie ergonomia, układ przycisków. Ja musiałem się długo przyzwyczajać. W Nikonie było wszystko pod ręką i niemal intuicyjne.
W sumie chyba nie ma na co uważać. Wszystko działa, jak powinno, nawet podobno AF.;) Załóż jakieś fajne szkło, porób troche zdęć. Myślę, że będą Ci się bardziej podobać, jak produkcje z Nikona.

kanias
23-12-2013, 03:48
Hmm, na co uważać? Nie wiem. Sam użytkuję amatorsko 5D2. Nie dojrzałem jeszcze do 5D3.;) Na pewno problemem po przejściu z Nikona będzie ergonomia, układ przycisków. Ja musiałem się długo przyzwyczajać. W Nikonie było wszystko pod ręką i niemal intuicyjne.
W sumie chyba nie ma na co uważać. Wszystko działa, jak powinno, nawet podobno AF.;) Załóż jakieś fajne szkło, porób troche zdęć. Myślę, że będą Ci się bardziej podobać, jak produkcje z Nikona.

No wlasnie te Menu z Nikona wg mni jest bardzo przejrzyste tutaj tak sobie to wyglada.
Np pokretlo do powiekszania i zmniejszania w podgladzie zdjec jest dla mnie dosc dziwne.

Zalozylem 50 f/ 1.4 i ide zaraz w miasto, jest juz ciemno, wiec zobaczymy czy bez lampy da rade :).

pozdro

dam znac jutro co i jak

adawro
23-12-2013, 09:28
Fotki zdjec z uszkodzonej fabrycznie matrycy 5D mark III,
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 1f1b1cbf858c2.jpg (http://zapodaj.net/1f1b1cbf858c2.jpg.html)
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - b6bf65a1a3998.jpg (http://zapodaj.net/b6bf65a1a3998.jpg.html)
rozdzielczosc zdjec zostala zredukowana do ok 900piskeli na dluzszym poku, powinniscie zobaczyc defekt od razu. Tak to wlasnie wygladalo,
Wygląda, że ktoś się bawił w filmowanie pokazów laserowych:
Laser Light VS Canon 5D Mark II's sensor - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=onkey5D3Yfk)
laser 5 d mark II sensor KILL - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=qzyKLoEDb64)
bo uszkodzenia zastanawiająco podobne

pan.kolega
23-12-2013, 10:06
Moim zdaniem kupowanie FF i korzystanie z 24-105 jest totalnym nieporozumieniem. Te body są wręcz stworzone do pracy z jasnymi stałkami, tu ślepy różnicę zobaczy.

Ale dla tych, na szerokim świecie, co fotografują serio, bez prowincjonalnych kompleksów i dla których celem fotografowania nie jest usprawiedliwienie zakupu FF i wykazanie jego wyższosci (bo to już jest tzw. bicie zdechłego konia) trend jest taki, że właśnie wysokie ISO w FF pozwala na używanie wygodnych i uniwersalnych szkieł f/4:

The Rise of the F/4 Zoom Lens | Popular Photography (http://www.popphoto.com/gear/2013/08/rise-f4-zoom-lens?page=0,4)

Roy P
23-12-2013, 10:58

No właśnie, jakiś niepoważny ten Canon skoro w ogóle produkuje takie szkło.
Ja zresztą też skoro je kupiłem i nawet używam.
Co do lampy, to faktycznie bez sensu, że jej nie ma. Jest to ewidenta wada i albo trzeba się nauczyć z tym żyć albo zmienić system.

Usjwo
23-12-2013, 11:06
Co do lampy, to faktycznie bez sensu, że jej nie ma. Jest to ewidenta wada i albo trzeba się nauczyć z tym żyć albo zmienić system.

Grupa docelowa uzytkownikow 5Dmk3 i tak nie uzywalaby lampy wbudowanej, wiec jej brak jest zaleta :)

Raideur
23-12-2013, 11:15
...
mam od 2 lat 5dmk3 i ciesze się ze zrobionych zdjęć czego i tobie życzę

To gdzie ty kupiles 5dmk3, ze juz masz go dwa lata?:D

Roy P
23-12-2013, 11:46
Grupa docelowa uzytkownikow 5Dmk3 i tak nie uzywalaby lampy wbudowanej, wiec jej brak jest zaleta :)

Ja bym używał więc argument dla mnie bez sensu, szczególnie że Nikon w korpusach z tej samej półki lampę daje.

Usjwo
23-12-2013, 11:55
Ja bym używał więc argument dla mnie bez sensu

Ty bys uzywal, a wiekszosc pewnie nie. Wiele osob majac xxD tez nie uzywa wbudowanej.

kanias
23-12-2013, 12:24
Pierwsze koty za ploty... moze nie bede mial najlepszych przykladow, ale co nie co tutaj. Pierwszy photowalk z 5D Mark III... (lampa jak na razie nie byla potrzebna :) )

ISO na pewno jest ogromna zaleta tego aparatu, ale obsluga przyciskow wg mnie jest do bani.
Np do zoomowania zdjec w podgladzie trzeba uzywac kilku przyciskow uzywac. Do kasowania plikow tez trzeba sie naklikac (to pewnie dlatego zeby przypadkiem nie wykasowac czegos)
Jestem przekonany, ze dajac aparat Nikona Canonowcom, szybciej by sie oni zaadoptowali do Menu i jego obslugi anizeli Nikonowcy do aparatu Canona. Minie zapewne sporo czasu zanim sie do tego przyzwyczaje.

Kolejna niedogodnosc jak dla mnie to brak przycisku BKT (bracketingu) na korpusie, uzywalem tej funkcji dosc czesto w Nikonie. Szczerze to jeszcze nie wiem jak tego uzywac w Marku III, cos tam jest ale jeszcze do tego nie doszedlem.

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 281076a95221c.jpg (http://zapodaj.net/281076a95221c.jpg.html)

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - e57e9607a5d90.jpg (http://zapodaj.net/e57e9607a5d90.jpg.html)

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 446d04ca57953.jpg (http://zapodaj.net/446d04ca57953.jpg.html)

Wszystko robione z 50mm f/1.4 USM (przyslone/migawke/ISO zobaczcie sobie w Exif)

Ale lampka wspomagajaca AutoFocus to naprawde by sie przydala, bawiac sie w domu w zaciemnionym pokoju i probojac Focusowac na ciemniejsze mniejsca (kanapa, jakies inne rzeczy z kontrastami) aparat sie wiekszosci gubil. :(

jellyeater
23-12-2013, 12:28
Ale lampka wspomagajaca AutoFocus to naprawde by sie przydala, bawiac sie w domu w zaciemnionym pokoju i probojac Focusowac na ciemniejsze mniejsca (kanapa, jakies inne rzeczy z kontrastami) aparat sie wiekszosci gubil.
To go wyrzuć i kup jakiś z lampą. Albo nie kupuj wcale. Bo na razie to skupiasz się na wszystkim tylko nie na zdjęciach.

kanias
23-12-2013, 12:33
Ty bys uzywal, a wiekszosc pewnie nie. Wiele osob majac xxD tez nie uzywa wbudowanej.

A jak Ci ludzie wyzwalaja lampy zewnetrzne zachowujac przy tym mozliwosci regulacji ich parametrow.... aaaaa zapomnialem.... maja przy kazdej lampie Pocket Wizardy Plus II/czy nawet III o ile sa, kazdy wart pewnie ze $150. Czyli tak naprawde taki Canon 5D Mark 3 aby uzyskac funkcjonalnosc Nikona np D800 musialby kosztowac $3500 + pewnie ze x3 Pocket Wizardy albo + oryginalny Transmiter warty $300. Czyli razem jak nie patrzyc $4000, troche przesadzili.

fro
23-12-2013, 12:35
... ale ktoś Cię zmusił do kupienia Canona, tak? Współczuję :-(

kanias
23-12-2013, 12:36
To go wyrzuć i kup jakiś z lampą. Albo nie kupuj wcale. Bo na razie to skupiasz się na wszystkim tylko nie na zdjęciach.

i byc moze tak zrobie, ale dam jeszcze sobie na to kilka dni.... zebym nie plul sobie w brode ze nie sprawdzilem wszystkiego. Jutro bede mial moze wiecej czasu na pouzywanie sprzetu wiec jakies inne wnioski sie nasuna same.

pozdro ide spac.

Usjwo
23-12-2013, 15:34
Ja uzywam YN622C aparat + 3 lampy (700PLN), funkcjonalnosc lepsza niz IR (mialem wczesniej ST-E2), tak samo bylo z 40D. Jak kupilem lampe zewnetrzna, nie uzywalem wbudowanej. Jak teraz sobie przypominam to nawet nie sparawdzilem czy dzial przy sprzedazy.

Matsil
23-12-2013, 17:17
No właśnie, jakiś niepoważny ten Canon skoro w ogóle produkuje takie szkło.
Ja zresztą też skoro je kupiłem i nawet używam.
Kolego, trochę wrzuć na luz, co się tak spinasz? Też miałem to szkło bardzo długo na cropie i 5DII i uważam, że to jedno z lepszych podstawowych szkieł. Nie znaczy to jednak, że kolega zobaczy z nim jakąś wielką różnice w porównaniu do cropa.

Popieram. Proponuję więcej czasu spędzić w terenie na poznawaniu sprzętu i robieniu zdjęć a nie na pisaniu długich poematów na forum.

A jak Ci ludzie wyzwalaja lampy zewnetrzne zachowujac przy tym mozliwosci regulacji ich parametrow.... aaaaa zapomnialem.... maja przy kazdej lampie Pocket Wizardy Plus II/czy nawet III o ile sa, kazdy wart pewnie ze $150. Czyli tak naprawde taki Canon 5D Mark 3 aby uzyskac funkcjonalnosc Nikona np D800 musialby kosztowac...
Miałeś nikona, czemu kupiłeś canona? Z D800 miałbyś wszystko - lampę, wyzwalanie, czytelne menu. A tak użalasz się nad sobą. Mi się wydaje że po prostu trolujesz.

P.S. Nie znam jeszcze nikogo kto po przesiadce na 5DIII z cropa nie byłby zadowolony. Nie ma to jednak jak konstruktywna krytyka zawodowca :).

becekpl
23-12-2013, 17:56
. Nie znam jeszcze nikogo kto po przesiadce na 5DIII z cropa nie byłby zadowolony..właśnie poznałeś:mrgreen:

kanias
23-12-2013, 21:25
hee... chyba wlasnie jestem jedyny, ktory narzeka po zakupie wypasionego sprzetu :)..... absolutnie nie mowie ze to kiepski sprzet... ale na poczatku zawsze bedzie jakies porownywanie tym bardziej ze bylo sie z innym systemem ponad 3 lata.... ok moze przesadzam w pewnych kwestiach, ale po sprzecie za taka kase mysle ze mozna byloby sie spodziewac wiecej..... ale jak na razie tragedii nie ma

pozdrawiam i Wesolych Swiat....

Zaraz mnie zjecie pewnie, ale nie mialem okazji przeczytac manuala jeszcze...

Jak przestawic EV czy zalaczyc BKT.... jak probuje EV to na mierniku kompensacji wskaznik porusza sie i w lewo (underexpose) i prawo (overexpose) jednoczesnie, nie wiem czy dobrze sie wyrazilem. Po tych przestawieniach i tak nie widze roznicy w ekspozycji.

Czy mozna jakis skrot klawiszowy przyporzadkowac do BKT-gu aby miec szybki dostep do tej funkcji. Jak na razie tego nie widzialem nigdzie,

becekpl
23-12-2013, 21:51
ok moze przesadzam w pewnych kwestiach, ale po sprzecie za taka kase mysle ze mozna byloby sie spodziewac wiecej.....

a
moim zdaniem problemy wynikają z nieznajomości obsługi
instrukcja obsługi nie gryzie, jest to urządzenie bardziej zaawansowane od młotka
w święta dużo czasu, w instrukcji znajdziesz wiele przydatnych informacji

maciek12ss
23-12-2013, 21:54
Pomyśl jak narzekał by totalny amator jak byś pokazał fote z 5dmIII plus 24-70 2,8 za 20k i dla porównania 550d plus 85 1,8 za 2,5 kola. Pokaż portret w tych samych warunkach zrobiony w dobrym słonecznym świetle. Pokaż je na Fb np. 90% ludzi puknie się w czoło i powie za co ty dopłacasz 17,5k?? Odnoszę sie do zdania

ale po sprzecie za taka kase mysle ze mozna byloby sie spodziewac wiecej..... . Można oczekiwać więcej .. ale trzeba najpierw się ten sprzęt dobrze nauczyć obsługiwać i dobrać do niego odpowiednie akcesoria :):) Po prostu moim zdaniem nie ma na co narzekać :)

Raideur
23-12-2013, 22:13
kanias Poczytaj instrukcje i duzo wiecej sie dowiesz niz tutaj, nawet to jak wykasowywac szybciej zdjecia by nie uzywac duzo przyciskow jak juz wspomniales? :p

Ligo
23-12-2013, 22:20
Pomyśl jak narzekał by totalny amator jak byś pokazał fote z 5dmIII plus 24-70 2,8 za 20k i dla porównania 550d plus 85 1,8 za 2,5 kola
Maćku - nie ma czegoś takiego, jak totalny amator.;) A przynajmniej nie w tym znaczeniu. Amator, to dosłownie miłośnik, tu akurat fotografii. Każdy więc na tym forum i innych też jest takim amatorem. Niektórzy za swoją amatorszczyznę biorą pieniądze i tacy nazywani są zawodowcami. Albo za swoje amatorstwo, czyli miłośnictwo. Tak lepiej.;)
Totalny amator oznaczałoby więc totalnie zakręconego miłośnika, który myśle, że jednak byłby w stanie odróżnić te dwa szkła.

maciek12ss
23-12-2013, 22:39
Ok pomyliłem pojęcia:) niech będzie w takim razie - Zwykły oglądacz zdjęć z "fejsbuka":) Swoją drogą mam znajomych, którzy widzieli moje rożne gorsze i lepsze zdjęcia z cropa za 2k teraz wiedzą że kupiłem 3 razy droższy sprzet. ( tak pochwaliłem się hehe :D:D ) Oczekują teraz mega profi artystycznych zdjęć . Chcą żebym im robił przeróżne sesje portrety it. koleżanki piszą że bym im fotki na maxmodels robił :) Ludzie po prostu myślą że im więcej pln wydasz, tym lepsze zdjęcia z aparatu wychodzą :) Póki co ja sie chowam ucze się dalej poznaje sprzęt możliwości i kiedyś tam może uda sie cos fajnego pokazać :)

Ligo
23-12-2013, 22:48
No to masz problem. Było się nie chwalić? ;)

maciek12ss
23-12-2013, 23:00
Nie mogłem się powstrzymać :):):)ten blask kiedy wyjąłem go z nowego pudełka aż sam prosił się o to że by obwieścić to światu hahah

Ligo
23-12-2013, 23:04
Ale czekaj... Masz 16-35, więc zrób parę portretów na 16mm.
Może reszta zrezygnuje?

maciek12ss
23-12-2013, 23:31
akurat to szkło do czegoś innego ma mi służyć :) portretowe szkło jest dopiero obgadywane na wewnętrznym forum w mojej głowie :)

Matsil
24-12-2013, 00:34
Ludzie po prostu myślą że im więcej pln wydasz, tym lepsze zdjęcia z aparatu wychodzą :)
Chciałbym żeby tak było, wspaniałe zdjęcia bym robił ;).

Masz 16-35, więc zrób parę portretów na 16mm.
Może reszta zrezygnuje?

akurat to szkło do czegoś innego ma mi służyć :) portretowe szkło jest dopiero obgadywane na wewnętrznym forum w mojej głowie :)
16-35 jest bardzo kreatywną portretówką, oczywiście nie należy robić zdjeć modelem z pół metra :). Ale właśnie z tego szkła powstają najbardziej dynamiczne portrety podczas reportażu. Także możesz nie zniechęcić a wręcz zachęcić ;).

Whitefire
05-08-2014, 00:23
Ha ha, czytam ten temat i aż postanowiłem się w nim odezwać, chociaż stary jak świat. Podsumujmy. Człowiek mówi, że przeszkadza mu brak wbudowanego flasha, a tu lecą kpiny, parafrazując, "łoś jesteś i amator". Jakże typowe dla tego forum. Jakże polskie! Taka zawiść: skoro ja mam i nie potrzebuję, to znaczy że tak ma być, bo jestem geniuszem. A tymczasem człowiek prawdę mówi i słusznie się zastanawia!

Ganiałem ostatnio z Canonem 50D w Plitwicach. Kojarzycie - wodospady, takie tam. Ganiałem z rodziną, ale strasznie mi na fajnych fotach zależało, więc ciągałem też statyw. No i foty fajne były, ale oczywista rodzinne zdjęcia również cykałem. Gdybym jeszcze miał biegać z półkilową lampą to chyba bym umarł pomiędzy wspinaniem się na ciekawe punkty a ganianiem za Młodszym. Dobra, ale do brzegu: co, profesjonaliści za dychę, nigdy nie robiliście foty gdzie tło piękne jest, a z przodu stoi np. wasze dziecko i Warto By Je Z Lekka Doświetlić, bo jest las i cień paskudny??? Co, Canon d5 zarezerwowany jest tylko dla starych zołzowatych samotników którzy są ponad takie amatorskie sprawy jak własna rodzina? Geniusze od siedmiu boleści. Po co niby bagatelizujecie pytanie tego człowieka? Żeby pokazać że Prawdziwy Facet nie potrzebuje...

Ee tam, ile razy na to forum trafie, tyle albo szybko z niego uciekam albo mnie krew zalewa, weźcie sobie ludzie przetłumaczcie:

The arrogance with which someone answers your post is usually inversely proportional to the life they have out of web forums.
(sparafrazowany Platon)

banan82
05-08-2014, 01:26
NIe ma Canona d5 a jest 5D. Brak lampy zupełnie nie przeszkadza. Jeśli ktoś się decyduje na 5D to jest to swiadomy wybor i swiadoma decyzja ze trzeba uzywac lampy doswietlajac w plenerze:)

Duzo robie fotografii mojej corce (od samego urodzenia) i duzo blyskam. Ta mala "dioda" ktora jest we wszystkich aparat poza seria 5D, 6D i 1D nie robi zadnej roznicy.

Jesli ktos chce koniecznie tą lampkę to jest pelno modeli ktore ją ma:)

Pozatym lampa duzo nie wazy i wcale nie trzeba byc zolzowatym samotnikiem zeby jej uzywac. Po prostu kolejny sprzęt.

GalaktycznyMuczaczo
05-08-2014, 02:42
a to juz nie mozna dokupić np takiego czegoś
Canon Speedlite 270EX II (http://canon.strefamarek.allegro.pl/canon-speedlite-270ex-ii.html)
cena niespecjalnie wysoka, lampą można sobie odbijać ja się chce bo ma regulowany palnik, waży 155g i można schować takie coś do kieszeni bez problemu.

pan.kolega
05-08-2014, 04:11
co, profesjonaliści za dychę,

Ależ kolego Whitefire, trochę empatii i zrozumienia by się przydało również dla tych "profesjonalistów za dychę" :D a nie tylko dla amatorów.

Jak ktoś wydaje półroczne zarobki na aparat fotograficzny, to chce mieć sprzęt profesjonalny. Profesjonalny sprzęt musi być duży, ciężki i czarny a kukułki mieć nie może i to nie podlega żadnej dyskusji.

Ja używam jeszcze mniejszej lampy, która mieści się w kieszeni koszuli.