PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór Canona, 5dII 6d 60d 70d

lisciuu
19-12-2013, 00:37
Panowie, od groma tematów sporo przeczytałem, ale jakoś nie jestem przekonany czy ktoś miał dosłownie taki problem jak ja.

Chodzi o to, że pozbywam się nikona d90 i całej szklarni. I chce zacząć od nowa. Mając taką możliwość chce przejść na Canona.

Problem rodzi się co do puszki, przejrzałem allegro i widzę, że czasem trafi się 5d mark II w nie dużej cenie okolo ~4500zł, w tej cenie można mieć również 70d i za nie wiele więcej 6d. Tylko nie sztuką jest wydać więcej i nad wyrost.

Puszki potrzebuje do montażu amatorskiego filmów rzadko, i czasem sporadyczne sesja czy zdjęcia w dobre atmosferze, nie planuje się utrzymywać z fotografii mam inny zawód.

Canon kusi łatwiejszym wpięciem m42 i to mnie martwi zawsze na nikonie i może stąd ta zmiana, bo w Nikonie sprawe załatwiłbym d7100.

Pytania są następujące:
-> Jak wypada użyteczne iso 60d i 5d mk2 na tle d7100?

-> Warto się pchać w używkę 5d mkII? Czytałem o tej nieśmiertlenej migawce do 150000 tys zdjęć i wymianie a darmo ale nie wierze w to raczej i wydaje mi się to mitem.

->Z forum dowiaduje się, że zmiana 60d na 70d nie ma głębszego sensu ze względu na mały improvment, to prawidłowe podejście?

Kusi najbardziej 5d mkII ze względu na cenę i możliwości, ale boje się że to kupno nic innego jak d90 z marnym iso ale FX i stara technologia. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Z drugiej strony myślę, że 60d też nie jest złe, ale nie mogę się doszukać zachwycającej jakości obrazka na filmach np. na vimeo. Wg mnie nikon d7100 go niszczy totalnie i chyba również 5d mkII... i nie wiem czy uwięzić się w nikonie czy dać szansę Canonowie kiedy akurat się pojawia.

Liczę na jakieś pomoce i rady.

bober5264
19-12-2013, 00:58
bierz 6, przesiadlem sie z d200 i niebo a ziemia

ketras
19-12-2013, 01:06
Chodzi o to, że pozbywam się nikona d90 i całej szklarni. I chce zacząć od nowa. Mając taką możliwość chce przejść na Canona
Jakie obiektywy posiadasz, i dlaczego chcesz sprzedać nikona ?

Puszki potrzebuje do montażu amatorskiego filmów rzadko, i czasem sporadyczne sesja czy zdjęcia w dobre atmosferze, nie planuje się utrzymywać z fotografii mam inny zawód.

Tutaj na pierwszy plan nasuwa się 70D, bo po co przepłacać.

Canon kusi łatwiejszym wpięciem m42 i to mnie martwi zawsze na nikonie i może stąd ta zmiana, bo w Nikonie sprawe załatwiłbym d7100.

Tzn? Bo w Canonie potrzeba pierścieni z przeniesieniem automatyki.

Pytania są następujące:
-> Jak wypada użyteczne iso 60d i 5d mk2 na tle d7100?

Dla mnie użyteczne iso w 60D było 1600, ewentualnie 3200 wszystko zależy od warunków i gdzie to zdjęcie będzie umieszczone, w 6D użytecznie iso 8000-12 800. In my opinion :P Według testów D7100, iso 6400 jest użyteczne.

->Z forum dowiaduje się, że zmiana 60d na 70d nie ma głębszego sensu ze względu na mały improvment, to prawidłowe podejście?

Jak ktoś posiada 50D-60D to tak, jak ktoś kupuje aparat i zastanawia się nad 6D, to według mnie warto kupić 70D dla kilku "bajerów" względem 60D.

Kusi najbardziej 5d mkII ze względu na cenę i możliwości, ale boje się że to kupno nic innego jak d90 z marnym iso ale FX i stara technologia. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Z drugiej strony myślę, że 60d też nie jest złe, ale nie mogę się doszukać zachwycającej jakości obrazka na filmach np. na vimeo. Wg mnie nikon d7100 go niszczy totalnie i chyba również 5d mkII... i nie wiem czy uwięzić się w nikonie czy dać szansę Canonowie kiedy akurat się pojawia.

Liczę na jakieś pomoce i rady.
W 5dmkII Marne iso jest >8000 choć i na tych wyższych daje radę, w D90 marne iso było 3200 :P , zobacz filmy z 550D dla mnie niektóre do prawdziwe perełki, więc 60D nie będzie złe :P zwłaszcza, że jest dostępny ML na 60D.

Co do "niszczenia" skoro tak niszczy totalnie do dlaczego chcesz zmieniać cały system... Zresztą w D7100 w trybie filmowym nie widać zmiany ekspozycji na ekranie (chyba że to tylko w D600).

lisciuu
20-12-2013, 01:12
Dziekuje za dluzsze zainteresowanie.

1. Dlaczego chce sprzedac?

Bo brakuje mi przedewszystkim mozliwosci filmowania na jakims wygodnym poziomie i jakosci, w d90 tego sie nie da osiagnac wiem bo podchodzilem do tego tematu i to meczarnia plus falowanie obrazu (czestotliwosc swiatla ktore nie da sie zmienic, bo trzeba do tego jedynie chocby szkiel manualnych - brak sterowania np czasem naswietlania przy nagrywaniu).

A czy uwazam ze to zly aparat ? Nie bardzo dobrze lezy w dloni ma swietna ergonomie. Brakuje mi jednak tanich obiektywow czasami, jak patrze Canon ma je tansze niz nikon 50 1.8 za 400zl w nikonie 600 ponad, 85 1.8 kosztuje znowoz niecale 1400zl a w nikonie 1800zl i tak w kolo. Wydaje sie ze mniejsze problemy ze szklami manualnymi m42.

2. Ze szklarnia pewnie przesadzilem, mam na mysli ze posiadam obecnie 18-105, 50 1.8 i bez problemu teraz moglbym isc do sklepu po 85 1.8 i sigme 17-50 2.8 ale nie wiem czy jest sens placic jesli tak naprawde rozwazam ucieczke i pozniej bedzie coraz ciezej to zrobic. Kiedys jak kupowalem wachalem sie miedzy nikonem d90 i canonem 50d i wyborl padl na nikona nie zaluje. Aczkolwiek powstala potrzeba czegos nowego i cos co da mozliwosc filmow.

3. Wyjasni ktos o co chodzi z przeniesieniem automatyki w Canonie na manualnych m42? Czy sa takie obiektywy, ktore wspolpracuja z body jak maja procesor i podaja ekspozycje do ustawienia swiatla?

4. 70d wydaje mi sie bez sensu i tanszy jesyt chyba 60d a nie wiele sie rozni.

5. W 5dmkII boje sie ze uzywany... i tak kolo sie nie zamyka.

6. 60d na raw z ML widzialem i mi szczeka opadla, o ile to nie pic i faktycznie da sie taki material wyciagnac z 60d za pomoca ML.

7. Mozesz miec racje jakis czas temu na youtubie ogladalem film ktore pokazywal mozliwosci 60d i 7100 dluzszy jakiegos profesjonalisty i chyba cos o tym bylo. Boje sie po prostu oleju na d7100 i czy to sluszna droga, bo jakos te obiektywy w nikonie wydaja sie drogie i nie zachwycaja do konca... moze potrzebna jest mi ta zmiana i szukam pretekstu?

Paniki
22-12-2013, 13:38
Co do m42, się nie zrozumieliście. W canonie jest to łatwe bo nie trzeba przejściówek z soczewką i działa pomiar światła w każdej puszcze. Pierścienie z automatyką to do systemowych obiektywów.