Zobacz pełną wersję : Problem z kalibracją 5DIII + Sigma 35
nowyuser
16-12-2013, 15:10
Mam taki problem, wysłałem sprzęt z tematu do kalibracji. Wysłałem z mikroregulacją dla obiektywu +15 ( zapomniałem o tym ). Sprzęt wrócił no i na +15 pudło, na 0 pudło.
Dopiero przy ustawieniu -16 szkło trafia tam gdzie chcę ( przy bliskich odległościach 0,5-1m ) natomiast już przy +1,5m nawet nie jest blisko złapania ostrości.
Co teraz począć? Czy może na to mieć wpływ to, że szkło było kalibrowane gdy w puszce było +15 mikro? Wysyłać jeszcze raz do kalibracji?
Z góry dzięki za pomoc
FOTO-PAN
16-12-2013, 15:14
z powrotem do Gdyni na kalibracje
nowyuser
17-12-2013, 00:10
Brak innych propozycji czyli chyba pozostaje ponowna kalibracja.
lol, a czego się spodziewałeś? tu nie ma innej opcji
pięknych czasów dożyliśmy, kupujesz nowy sprzęt za kilkanście tys i pierwsze co musisz zrobić to wysłać go do serwisu żeby poprawnie działał ...
wiktor2323
17-12-2013, 20:43
Wypożycz ze sklepu USBdocka i zrób to sam. Szybciej i bez czekania.
fhumargo
17-12-2013, 20:55
Tak to z sigmami bywa!kupienie sigmy z poprawnym AF to chyba jak trafić w totka lub jeszcze rzadziej
Boże chroń mnie przed zakupem!
Futrzasty
17-12-2013, 21:48
Jak rozumiem wysłałeś szkło z puszką. Szkoda, że przed kalibracją w serwisie sami nie sprawdzili ustawień.
Sam się przymierzam do zakupu podobnego zestawu, biorąc pod uwagę ew. wysyłanie do kalibracji chyba trzeba będzie go przyspieszyć, żebym się na sezon wyrobił (chyba, że kupię eLę :-).
Gorzej będzie tak jak ktoś pisał w wątku przy teście sigmy, gdy po jakimś czasie nagle w trakcie zlecenia się rozkalibrowała i trzeba było korygować przez mikroregulację (dobrze, że skali nie brakło).
... Sam się przymierzam do zakupu podobnego zestawu, biorąc pod uwagę ew. wysyłanie do kalibracji chyba trzeba będzie go przyspieszyć, żebym się na sezon wyrobił (chyba, że kupię eLę :-).
Gorzej będzie tak jak ktoś pisał w wątku przy teście sigmy, gdy po jakimś czasie nagle w trakcie zlecenia się rozkalibrowała i trzeba było korygować przez mikroregulację (dobrze, że skali nie brakło).
Pomyśl też o zakupieniu Sigma USB dock - tylko 199zł Sigma Foto::Centrum Prasowe::SIGMA USB DOCK - znamy cenę i dostępność (http://www.sigma-foto.pl/166,a.html). Może się przydać w najmniej oczekiwanym momencie.
Kolega posiadający Nikona dzwonił do Gdyni, bo był niezadowolony z kalibracji i usłyszał: "producenci korpusów nie informują nas o wszystkich zmianach wprowadzanych w aparatach" oraz "wszystko ma swój zakres regulacji".
kupuj usbdock-a bądź wypożycz, ja swoją sigmę kalibrowałem do 5dmk1 i działa wybornie, teraz tylko AF w 5dmk1 nie jest taki dobry bo sobie lubi strzelić czasami gdzie chce...
nowyuser
18-12-2013, 16:10
Wysłałem już do kalibracji, ale chyba na przyszłość faktycznie usbdock to dobry zakup. Mam nadzieję, że po drugiej kalibracji będzie dobrze :) A co do tego, że kupujemy sprzęt za kilkanaście tys i trzeba go kalibrować - życie.
Byłem na to przygotowany, widziałem jak pracuje skalibrowana Sigma 35 i jeśli będzie trzeba - wyślę do serwisu jeszcze 2 razy :) Oby tylko pracować na tym zestawie.