Zobacz pełną wersję : Drukarka MG 5450
Witam
Mam drukarkę MG5450, która wg instrukcji może być obsługiwana przez WI-FI. Przeprowadziłem instalację wg instrukcji. Pali się kontrolka WIFI. Drukarka wydrukowała "Network Configuration Page" podając prawidłowo ustawienia rutera i nazwę sieci. Wydaje się więc, że posiada połączenie z ruterem. Ale PC drukarki nie widzi i nic nie pomaga. Może ktoś ma tak skonfigurowana drukarkę? Proszę o pomoc...:cry:
Pozdrowienia
Jan
A czy drukarka jest widoczna w Panelu Drukarki? Bo tam powinna być. :)
1. Na stronie, którą wydrukowałeś (network configuration page) zapewne jest podany adres IP przydzielony drukarce, wpisz go jako parametr polecenia ping na swoim komputerze (start/programy/akcesoria/wiersz polecenia (cmd))- otrzymasz jednoznaczną odpowiedź, czy komputer ma połączenie z drukarką (analogicznie dla porównania możesz wpisać ping z adresem routera, lub innego komputera w sieci)
2. Jeśli oba urządzenia "widzą" się nawzajem, spróbuj wyszukać drukarkę podając adres IP (dodaj drukarkę/sieciową/ nie ma na liście - wyszukaj/podaj adres IP)
pozostaje jeszcze np. sprawa wpisania w drukarkę hasła do sieci...
nightcrawler
16-12-2013, 11:02
I może to banalne ale ja mam 2 rutery w domu... pamiętaj żeby komp i drukarka były połączone z tym samym ;)
Wielkie dzięki :D Jestem Ci wdzięczny do grobowej deski... Wszystko poszło idealnie. Drukarka działa. Muszę jeszcze wyrzucić z listy dostępnych drukarek tą "starą", bo ona włącza się pierwsza...
Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam Radom
JJ
Drukarka działa. Muszę jeszcze wyrzucić z listy dostępnych drukarek tą "starą", bo ona włącza się pierwsza...
Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam Radom
JJ
nie wyrzucaj starej, ustaw nową jako domyślną
pozdrawiam :D
nie wyrzucaj starej, ustaw nową jako domyślną
pozdrawiam :D
Dzięki za pomoc. Znalazłem trzecie złącze USB na płycie, to opisane w instrukcji jako 1112. Ono jest oznaczone na rysunku jako ASAP i jest bez obudowy. Ale działa...;)