PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 7D za 2000zł - warto?

e4r5t
14-12-2013, 20:44
Witam. Nie wiem czy mogę nazwać to okazją, ale jest do kupienia puszka za 2000zł. Przebieg jest nieznany ponieważ uszkodzone jest wejście usb. Z tego co wyczytałem na forum naprawić to ciężko, więc prawdopodobnie zostaje wymiana płyty głównej koszt ok.750zł? Tylko pytanie czy potrzebny jest mi ten port? Idzie jakoś sprawdzić przebieg bez usb? Jak wygląda sprawa upgrade softu? Lub co mogę wykonać za pomocą tego portu?

scooter
14-12-2013, 20:48
Wlasciwie to port usb jest totalnie nie potrzebny. Jesli aparat dziala a jego stan jest dobry to co za roznica jaki ma przebieg?

becekpl
14-12-2013, 20:51
a to juz nie chcesz nikona ,który jest lepszy od 5dmk2?

FOTO-PAN
14-12-2013, 20:57
aby nie ten ? CANON EOS 7D - BODY - BATERIA -ŁADOWARKA TANIO BCM (3770939334) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-7d-body-bateria-ladowarka-tanio-bcm-i3770939334.html)

krzyssp
14-12-2013, 21:03
Trochę to dziwne, żadnych papierów, oryginalnej ładowarki i nawet paska...

e4r5t
14-12-2013, 22:58
Nikon przemawia do mnie ze wzgledu na lepszy af i nizsze szumy lecz niestety nie lezy mi tak idelanie w dloni jak canon, a to przeciez ma duze znaczenie.
Dokladnie to ten link z aukcji. Nie chcialbym kupic bkdg ktore ma 150-200tys klapniec i okaze sie ze wykonam pare zdjec i padbnie migawka:-\ Patrzylem w necie na porownanie 7d w stosunku do 50d,d7000 i d300s i wg opin na forach 7d szumi najbardziej i ma slaby zakres tonalny nie ma takiego suoer obrazka jak w nowej matrycy z d7000, a dziwne, bo patrzac na porownania zdjec w tych samych warunkach o takich samych paranetrach zdecydowanie 7d ma najnizsze szumy, kolory sa lepsze niz w d7000, wiec wydaje mi sie, ze duzo wypowiada sie osob, ktore nie mialy tej puszki, albo nie porownywalyz innymi modelami. Przejrzalem chyba wszystkie testy, zdjecia nawet na japonskich stronach i zdecydowanie 7d wypada najlepiej, do tego ma szybki af, idealnir lezy w dloni, czego chciec wiecej:-D

Fotopstryczek
14-12-2013, 23:29
Przejrzalem chyba wszystkie testy, zdjecia nawet na japonskich stronach i zdecydowanie 7d wypada najlepiej
Jeszcze powiedz, że ma lepszy obrazek niż 5D2/5D3 :mrgreen:

becekpl
14-12-2013, 23:33
Jeszcze powiedz, że ma lepszy obrazek niż 5D2/5D3 :mrgreen:zdecydowanie ;)
rozumiem ze jak przeczytałeś cały internet, to znalazłeś tam informacje jak sprawdzić ile filmów nim zrobiono
bo przebieg migawki w lustrzankach filmujących to jedno a rzeczywisty czas jaki aparat ten pracował to drugie
kup jednak nikona

Fotopstryczek
15-12-2013, 00:11
rozumiem ze jak przeczytałeś cały internet, to znalazłeś tam informacje jak sprawdzić ile filmów nim zrobiono
To nie do mnie, ale powiem, że jest sposób na przybliżoną wartość filmów. Aparaty mają w sobie licznik zadań, jest to coś takiego, co dodaje +1 przy każdym zdjęciu, przy każdym filmie, czyszczeniu matrycy, włączeniu live view.

Można założyć, że licznik ten dodaje +1 przy każdym cyklu migawki oraz rozpoczęciu filmowania.
Jeśli liczba zadań jest dużo większa (np 2 razy) można przypuszczać, że aparat służył do innych nagrywania filmów.

e4r5t
15-12-2013, 09:38
Znowu schodzicie z tematu, pytam sie czy warto kupic za 2k, a wy o czyms innym, pytalem czy usb jest potrzebne do aktualizacji softu? A wy mi tu wyskakujecie z 5d mk ii ktory kosztuje 4.5k i porownujecie z apsc. Jesli aparat nakrecil duzo filmow to dobrze moze miec przebieg 50tys migawka padnie mi wtedy szybciej i Canon wymieni mi na nowa;-)

tomphoto
15-12-2013, 10:07
Kupuj, zobaczymy czy było warto. 8-) Jak już kupisz wrzuć parę sampli zobaczymy jak 7D robi foty 8-)
Co do Twoich zapytań:
1 Czy warto ? - tu każdy Ci napisze co innego pewnie, osobiście nawet za 1500zł bym nie kupił, wolałbym dozbierać i kupić gdzieś w bardziej znanym stanie z pewniejszej ręki (komis, znajomy, ktoś z forum)
2 Firmware Update, Canon 7D Firmware, Firmware Upgrade, 7D (http://www.vidmuze.com/canon-7d-firmware-update/)

salas
15-12-2013, 10:49
to jest chyba to body, które zmieniło właściciela 3razy w ciągu jakiegoś miesiąca :) jakiś trup a nie aparat, a Ty jak każdy typowy Polak zaczynający szukanie sprzętu od zaznaczenia: "od najniższej ceny" szukasz sobie problemów.
Powodzenia

Tom77
15-12-2013, 11:05
Znowu schodzicie z tematu, pytam sie czy warto kupic za 2k, a wy o czyms innym, pytalem czy usb jest potrzebne do aktualizacji softu? A wy mi tu wyskakujecie z 5d mk ii ktory kosztuje 4.5k i porownujecie z apsc. Jesli aparat nakrecil duzo filmow to dobrze moze miec przebieg 50tys migawka padnie mi wtedy szybciej i Canon wymieni mi na nowa;-)

Jeżeli coś co jest warte 100 ktoś sprzedaje za 50 to trzeba się zastanowić co jest nie tak. Osobiście celowałbym w górną półkę cenową używanych 7D.

salas
15-12-2013, 11:14
masz na forum praktycznie nówkę, z pewnego zródła z malutkim przebiegiem za 3500zł
cena normalna do tego co oferuje, a nie 2k za jakiś szrot

Fotopstryczek
15-12-2013, 14:16
a Ty jak każdy typowy Polak zaczynający szukanie sprzętu od zaznaczenia: "od najniższej ceny"

a nie 2k za jakiś szrot

Polacy lubią kupować tak jak składane VW z kilku, tak samo aparaty w podobnym stanie, byle byłoby tanio. Później są wątki, padnięta płyta główna itp...
Aktualizacja softu w puszcze jest możliwa z karty CF. Nie odważył bym się kupić czegoś takiego bez diagnostyki, sprawdzić przebieg (z poziomu CF za pomocą Magic Lantern), zrzucić błędy aparatu.

kafirek
15-12-2013, 16:54
Jest to tzw. super okazja, a jak się wychodzi na super okazjach to chyba wiesz. Ja bym tego nie kupił ! Kiedyś kupiłem super okazję, zegarek - podróbę. Wyleczyłem się skutecznie z super okazji.

e4r5t
15-12-2013, 20:09
no i o taką pomoc mi chodziło:) 3.5k nie dam, bo dokładam 500zł i mam 5d mk2 lub d700:D
A co do super okazji to zdarzają się i to bardzo, często uda mi się wyrwać coś w dobrej cenie np. Kupiłem kiedyś BMW 7 e38 za 5tys:) 2 lata użytkowałem nigdy nic się nie zepsuło, silnik oryginalny przebieg chodził jak żyleta z bólem serca po 2 latach sprzedałem za 15 tys:) Więc jak okazji nie ma?:D

krzyssp
15-12-2013, 22:24
A jeśli to jest sprzęt kradziony?

skura
15-12-2013, 23:20
nie znasz powiedzenia "co tanie to drogie"? nigdy nie kląłeś na siebie za "głupią oszczędność" i późniejsze kłopoty? używki 7d z "pewnych rąk" przekraczają Twój budżet? to albo dozbieraj, albo kup coś nowego na raty. przed chwila właśnie "leciała" reklama mediamarktu z ratami 30x0%. 2000zł wpłacisz jako pierwszą wpłatę - resztę weźmiesz na kredyt. przelicz, a tą "OKAZJĘ" ODPUŚĆ!!! Zupełnie nie warto !!!

rojo
15-12-2013, 23:20
tak odnośnie przebiegu to na swoim miałem wyklepane 288 tysi i jak mi wymieniali migawkę przed sprzedażą to podobnoż nie miała śladów zużycia. 7D to bardzo pancerny aparat..

Dawid_Gaszynski
16-12-2013, 00:42
Rojo : Przepraszam, że zapytam : skoro migawka nie miała śladów zużycia to po co Ci ją wymieniali, bo nie rozumiem ? :shock:

tomphoto
17-12-2013, 18:06
autor wątku to bajko pisarz, ostatni raz nabrałem się na tego typu wątek. Przypomnijcie mi jak mnie jeszcze kiedyś poniesie i napisze post w podobnym wątku. Szkoda prądu, farciarzu; kup jakieś lambo w okazyjnej cenie sprzedaj po rynkowej i będziesz miał na nowe body takie jak chcesz.. przecież takie okazje zdarzają się często