Zobacz pełną wersję : Canon 50mm1,4 pytanie
fhumargo
13-12-2013, 22:39
Mam zamiar zakupić canona 50/1,4
Byłem w Saturnie oglądałem ale 2 sztuki były mydlane-pudełko normalne czyli białe z czarno-czerwonymi napisami -standard.
Natomiast w Mediamarkt te same obiektywy są w srebrnych pudełkach z innym typem zaślepki przedniej obiektywu bez numerów seryjnych.
Czy ktoś wie o co chodzi? Czy te w MM są z nowej serii czy to jakiś noname.
Chodzi o MM w Łodzi Galeria Łódzka
Fotopstryczek
13-12-2013, 22:50
Natomiast w Mediamarkt te same obiektywy są w srebrnych pudełkach z innym typem zaślepki przedniej obiektywu bez numerów seryjnych.
Obiektywy nie mają numerów seryjnych?
fhumargo
13-12-2013, 22:52
Obiektywy nie mają numerów seryjnych?
Nie nigdzie sprawdzałem wszystkie czyli 2sztuki ale jeden z nich dość dobrze wypada z moim 7d wiec sie zacząłem zastanawiać o co chodzi?
Nowe pudła
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1342513&highlight=silver+box
fhumargo
13-12-2013, 23:34
Nowe pudła
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1342513&highlight=silver+box
Czyli wszystko ok - nowa dostawa. Ale żeby też zrezygnować z numerów seryjnych to niezbyt dobre.
Chociaż stare to jakaś tradycja i przyzwyczajenie. Co canona do tego zmusiło?
Mkkaczy dziękuję.
Czyli wszystko ok - nowa dostawa. Ale żeby też zrezygnować z numerów seryjnych to niezbyt dobre.
Chociaż stare to jakaś tradycja i przyzwyczajenie. Co canona do tego zmusiło?
Mkkaczy dziękuję.
Popatrz dobrze. Być może są gdzieś indziej, a może inaczej drukowane.
fhumargo
13-12-2013, 23:49
Popatrz dobrze. Być może są gdzieś indziej, a może inaczej drukowane.
Myśle ze patrzyłem dobrze brak na obiektywie oraz na pudełku.
Jutro pojadę i sprawdzę jeszcze raz
Znalazłem info nt nowych dekielków do obiektywów
http://www.swiatobrazu.pl/canon-ma-nowe-dekielki-28102.html
Wow jaka nazwa!
KuzynPit
14-12-2013, 12:07
Takie jak w nikonie dekle.... fuj;P
Takie jak w nikonie dekle.... fuj;P
przynajmniej wygodne, mając założoną osłonę ciężko było zakładać te stare, a teraz będzie luz :p niedawno kupiłem zamiennik, który działa w ten sposób jak te nowe i nie ma porównania.
moze teraz numer seryjny tylko zapisany w pamieci ;). Nie sadze zeby zrezygnowano z niego zupelnie :shock:
Ja kupiłem 50mm 1.4 miesiąc temu i mam normalnie numery, pudełko. Dziwne...
Może autor wątku natrafił przypadkowo na partię C50/1,4IS: ;)
Canon 50mm f/1.4 IS On the Way, Will Be Fastest Stabilized Lens in Lineup (http://petapixel.com/2012/12/13/canon-50mm-f1-4-is-on-the-way-will-be-fastest-stabilized-lens-in-lineup/)
Wyjaśniałoby to dlaczego ten obiektyw sensownie ostrzy i nie jest mydlany.
Numeru seryjnego szukałbym ponad znakiem CE - jest rzeczywiście marnie widoczny.
fhumargo
14-12-2013, 17:59
Kupiłem ten obiektyw w MM, trochę sie potargowałem
Niestety to nie IS - nawet nie wiedziałem ze Canon robi 50mm z IS.
Numer seryjny znalazłem-jest wybitny na czarnym pierścieniu z łączem elektroniki pod zaślepką, a pudełko srebrne tak jak pisałem wcześniej.
Ale z 2 wybrałem jeden, który według mnie był ok, ten drugi po pierwszych fotkach kicha straszna.
Wiec rozbieżność w produkcji bardzo duża
Jutro podepnę puszkę do programu focal i zobaczę co wyjdzie.
Łódź duże miasto a sklepy mają tylko pojedyncze sztuki lub na zamówienie.
Tragedia.
Niestety to nie IS - nawet nie wiedziałem ze Canon robi 50mm z IS.
Robi i robi i zrobić nie może...
fhumargo
14-12-2013, 18:11
Ja kupiłem 50mm 1.4 miesiąc temu i mam normalnie numery, pudełko. Dziwne...
A przedni dekielek jaki masz?
Normalny -standard czy taki jak pisałem wcześniej?
Ja kupilem miesiac temu i mam zwykly dekielek ;)
Numer seryjny znalazłem-jest wybitny na czarnym pierścieniu z łączem elektroniki pod zaślepką...
Dlatego pisałem wcześniej żebyś lepiej popatrzył. Nr seryjny musi być choćby dla ubezpieczalni.
Też mam podobny problem do twojego ,gdzie w łodzi zakupić obiektyw 50 1.4 ,przeważnie wszędzie po sztuce mają ,albo na zamówienie .sklepów ze sprzętem fotograficznym pełno ,a z obiektywami nawet jednego dobrego brak.Czy w MM robili ci problemy jak chciałeś obiektyw przetestować ?
Też mam podobny problem do twojego ,gdzie w łodzi zakupić obiektyw 50 1.4 ,przeważnie wszędzie po sztuce mają ,albo na zamówienie .sklepów ze sprzętem fotograficznym pełno ,a z obiektywami nawet jednego dobrego brak.Czy w MM robili ci problemy jak chciałeś obiektyw przetestować ?
We Wroclawiu jest to samo..sztuk danego modelu tyle co kot napłakał, a to czy będą patrzeć na Ciebie spod byka, zależy od człowieka i dnia. Jednakże wizja z perspektywy sprzedawcy jest zupełnie inna :)
Wysłane z mojego LG-P760
jamada202
18-12-2013, 18:58
widziałem na allegro pojawiają się już te nowe sztuki 50 1.4 ze srebrnym opakowaniem
Eberloth
19-12-2013, 15:25
Też mam podobny problem do twojego ,gdzie w łodzi zakupić obiektyw 50 1.4 ,przeważnie wszędzie po sztuce mają ,albo na zamówienie .sklepów ze sprzętem fotograficznym pełno ,a z obiektywami nawet jednego dobrego brak.
Kawałek dalej, Pabianice, Fotoaparaciki. Możesz poprzebierać...
fhumargo
19-12-2013, 19:17
Kawałek dalej, Pabianice, Fotoaparaciki. Możesz poprzebierać...
Tak wiem i znam dobrze ale no właśnie
1. U nich 1450zl plus 2% za płatność kartą bo miałem kasę na karcie
2. MM cenę utargowałem na 1399zł płatność kartą przy oficjalnej cenie tez 1449zł
Do MM zabrałem swoje body i strzelałem po sklepie foty ile chciałem jeszcze istnieje w MM i Saturnie prawo zwrotu w ciągu 2tygodni jakbym się rozmyślił.
jak kupowałem w Pabianicach canona 40 f2.8 to też jedna sztuka była na wystawce ,myśle że z 50 będzie podobnie tym bardziej że na swojej stronie
podają dostępność tego szkiełka od 2 do 4 dni
Futrzasty
20-12-2013, 18:02
[QUOTE=fhumargo;1197118
Do MM zabrałem swoje body i strzelałem po sklepie foty ile chciałem jeszcze istnieje w MM i Saturnie prawo zwrotu w ciągu 2tygodni jakbym się rozmyślił.[/QUOTE]
A później się okazuje, że ktoś ma napstrykane kilka tysięcy zdjęć na nowej puszce, bo klientowi padło jedno body i "pożyczył" sobie zapasowe na dwa-trzy zlecenia. :-)
fhumargo
21-12-2013, 19:36
Futrzasty wybacz ale to nie ja ustalam regulamin sklepu, ja tylko poinformowałem o takim punkcie w regulaminie MM a Ty od razu wyjeżdzasz z tysiącami pstryknięć. Proszę sprawdź temat wątku.
Dziękuję.