Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 17-50 2.8 - kalibrować czy wymienić ?

tlustyx
11-12-2013, 00:26
Witam.
Kupiłem (wysyłkowo) nową Sigmę 17-50mm 1:2.8 EX DC OS HSM niestety okazuje się, że ma BF.
Mogę obiektyw odesłać w celu wymiany na inny - koszt wysyłki w obie strony 45zł
lub wysłać do kalibracji - nie wiem czy to na koszt serwisu czy muszę płacić.
Jeśli odeślę do wymiany nie mam żadnej gwarancji, że następny będzie dobry, natomiast to co przeczytałem na temat serwisu Sigmy nie napawa optymizmem i również nie daje gwarancji na poprawne działanie AF-u po kalibracji.
Doradźcie co zrobić?

FOTO-PAN
11-12-2013, 00:39
sprzedać sigmę i kupić c 17-55 f2,8 is

tlustyx
11-12-2013, 01:16
Sigmę mogę oddać, niestety za 1600 Canona nie kupię, a w najbliższym czasie nie zapowiada się żaden przypływ gotówki.

FOTO-PAN
11-12-2013, 01:33
miałem taką sigme i padł w niej af, 50-150mm f2,8 miała nie do ogarnięcia front focus na 50mm inny niż na 150mm mikro-regulacja 50d nie ogarniała tematu. miałem też sigme 50mm macro po jakimś czasie coś w niej zaczęło latać i trzeć przy łapaniu ostrości, teraz mam canon-y i nie miewam takich przygód a mój 50mm f1,8 mark 1 ma ponad 20 lat i działa super trochę głośno ale nie zawodnie, unikam sigmy jak diabeł święconej wody

czasem się trafiają używane canony 17-55 f2,8 w cenie 1800-1900pln

cobalt
11-12-2013, 08:11
Witam.
Kupiłem (wysyłkowo) nową Sigmę 17-50mm 1:2.8 EX DC OS HSM niestety okazuje się, że ma BF.
Mogę obiektyw odesłać w celu wymiany na inny - koszt wysyłki w obie strony 45zł
lub wysłać do kalibracji - nie wiem czy to na koszt serwisu czy muszę płacić.
Jeśli odeślę do wymiany nie mam żadnej gwarancji, że następny będzie dobry, natomiast to co przeczytałem na temat serwisu Sigmy nie napawa optymizmem i również nie daje gwarancji na poprawne działanie AF-u po kalibracji.
Doradźcie co zrobić?
Czy testowałeś na tablicy do pomiaru rozkładu GO (pod kątem 45°), czy w terenie na oko?
Nie wiem jak kupowałeś, ale najlepiej jest odbierać i sprawdzać osobiście. Sklep działający w ramach Sigma Pro Centrum - Kraków: Sigma 17-50mm f/2,8 EX DC OS HSM (http://www.fotoplus.pl/oferty-specjalne/17-50mm-f2.8-EX-DC-OS-HSM) - 1615zł.

Od transakcji internetowej możesz odstąpić w ciągu 10dni. Obiektyw wymaga kalibracji, wiec masz podstawy do rezygnacji. Pojedziesz sobie do Krakowa (masz blisko) z laptopem podepniesz słoik i zobaczysz, czy Ci odpowiada. Czasami w sklepach Sigma Pro Centrum mają 3÷4 sztuki na magazynie i można z czegoś wybrać.

Zakładam, że AF w aparacie był kalibrowany do wzorca. Jak nie to możesz szukać długo i namiętnie. Z drugiej strony, jeżeli pozostałe obiektywy nie mają BF, to może nie być potrzeby.

tlustyx
12-12-2013, 00:43
Czy testowałeś na tablicy do pomiaru rozkładu GO (pod kątem 45°), czy w terenie na oko?

Na tablicy i w terenie

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img823/3064/kz4l.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img20/2509/vqe8.jpg)

Od transakcji internetowej możesz odstąpić w ciągu 10dni. Obiektyw wymaga kalibracji, wiec masz podstawy do rezygnacji. Pojedziesz sobie do Krakowa (masz blisko) z laptopem podepniesz słoik i zobaczysz, czy Ci odpowiada. Czasami w sklepach Sigma Pro Centrum mają 3÷4 sztuki na magazynie i można z czegoś wybrać.

Tylko taki wyjazd to dzień stracony i koszt ok 100zł, a w dodatku nie mam gwarancji, że znajdę taki który będzie idealnie współgrał z moim aparatem i obejdzie się bez kalibracji.

Zdecydowałem więc, że zostawiam ten i po nowym roku wyślę wraz z aparatem do kalibracji.
Mam nadzieję, że nie będzie to błędna decyzja ;-)

jurek2112
12-12-2013, 10:58
Mam tę Sigmę w systemie Nikon. Po zakupie musiałem użyć mikro - kalibracji w body, właściwie nie musiałem odsyłać do serwisu. Wysłałem - serwis wyregulował obiektyw bdb, trwało to w sumie 4 dni, wliczając czas transportu. Koszty wysyłki w jedna stronę ponosi klient .

cobalt
12-12-2013, 12:06
Mam tę Sigmę w systemie Nikon. Po zakupie musiałem użyć mikro - kalibracji w body, właściwie nie musiałem odsyłać do serwisu. Wysłałem - serwis wyregulował obiektyw bdb, trwało to w sumie 4 dni, wliczając czas transportu. Koszty wysyłki w jedna stronę ponosi klient .
No to jesteś szczęściarzem. A czy miałeś tak duży BF jak na zdjęciu u kolegi powyżej? Jest na forum temat o kłopotach posiadacza Canona 60D i Sigmy 17-50 f/2,8, który walczył z serwisem miesiąc czasu i w sumie nic nie mogli zrobić, albo nie chcieli. Nie wiem jak sprawa się zakończyła, bo już nie śledzę tego tematu.
Krótko mówiąc mikrokalibracja w body może się przydać w przypadku Tamrona i Sigmy. Znajomy ma Canona 50D i nie ma zamiaru przesiadać się na 60D właśnie przez brak mikrokalibracji w korpusie, pomimo dobrej ceny na rynku. Oczywiście Canon 70D ma już wszystko co trzeba (łącznie z Wi-Fi). Dziwny jest Canon jako firma, bo czasami rezygnuje ze sprawdzonych rozwiązań i w następnym modelu do nich wraca. Np Canon 1000D, który ma czyszczenie ultradźwiękowe matrycy, a nowszy 1100D już został o czyszczenie okrojony.

--- Kolejny post ---

Zdecydowałem więc, że zostawiam ten i po nowym roku wyślę wraz z aparatem do kalibracji.
Mam nadzieję, że nie będzie to błędna decyzja ;-)
Pewnie wszystko będzie OK. Kalibracja obiektywu, to nie trepanacja czaszki. Często zoom 17-50 Sigma, Tamron wymaga kalibracji i jest to chyba pospolita usterka. Im dłuższy obiektyw tym szanse na BF i FF maleją (np 70-200, czy 70-300) ma tylko znikomy procent takich dolegliwości.

JarexY
01-01-2014, 01:20

... a jeszcze lepiej: sprzedać Canon 500D i nabyć 5D MkIII, bo reszta, to badziew :!::D

Osobiście; uwielbiam takie rady!

P.S.
Tylko L'ką można zrobić dobre zdjęcie!

tlustyx
14-01-2014, 23:47
Witam ponownie.
Dziś obiektyw wrócił z kalibracji. Wysłałem w czwartek kurierem (21zł) wrócił (wtorek) na koszt serwisu. W terenie jeszcze nie wypróbowałem, ale na tablicy wygląda, że jest OK. Na pewno zmieniło się to, że wcześniej ostrząc w jeden punkt ile razy nie nacisnąłbym spustu do połowy to zawsze AF ruszał troszkę w tył i przód, a teraz każde kolejne naciśnięcie spustu powoduje tylko zaświecenie się punktu potwierdzenia ostrości.

qrko
10-04-2014, 14:18
Ktoś używa z Canonem 70D? Chciałem przesiąść się z 17-85 IS USM na tę Sigmę, ale troche mnie te niecelności i mikroregulacje zraziły :(
Sporo ludzi pisze, że wybrało by Tamrona 17-50, ale nie chce zyskać światła kosztem stabilizacji i ultrasonica, które mam teraz... Sigma była by rozwiązaniem na dlugie lata, gdybym tylko miał pewnosc ze bedzie supercelna...

salas
10-04-2014, 15:15
jak planujesz kupić nową sigmę to co za problem wysłać na kalibrację? :o
z resztą w 70d jest opcja mikroregulacji więc możesz kupić używkę i próbować samemu skalibrować o ile będzie taka potrzeba.
Ja kupiłem w ciemno i z 60d trafia

maryan78
13-05-2014, 13:23
U mnie z 60d również ostrzy w punkt i też obyło się bez wysyłki do serwisu celem kalibracji. No i tez kupiony w ciemno w necie w sigma pro centrum.

ds74
21-05-2014, 23:06
Podepnę się pod wątek z pytaniem. Jak wygląda sprawa współpracy Sigmy 17-50 z bocznymi punktami af? Da się ich używać? Szczególnie interesuje mnie współpraca z 50D. Ktoś ma doświadczenie w tym temacie?

tlustyx
21-05-2014, 23:42
Podepnę się pod wątek z pytaniem. Jak wygląda sprawa współpracy Sigmy 17-50 z bocznymi punktami af? Da się ich używać? Szczególnie interesuje mnie współpraca z 50D. Ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
Używać się da, efekt będzie zależał od tego czy wszystkie są prawidłowo skalibrowane. U mnie na przykład górny punkt ma BF i jest niezbyt używalny. Reszta jest OK.

ds74
22-05-2014, 07:46
No właśnie o to chodzi że body jest po kalibracji, centralnym trafia a boczne w cały świat.

miki450
22-05-2014, 13:04
Dobrze, że przynajmniej centralnym trafia.
U mnie z tym było różnie (Sigma 17-50 i C60D, i C450D), pomimo kalibracji obiektywu.
Bocznych (po próbach i testach) to już w ogóle nie używałem z tą Sigmą.
Dosłownie loteria, i to w każdym oświetleniu (nawet w słoneczny dzień).

ds74
22-05-2014, 13:35
No to fajnie. Ja dość często używam bocznych punktów. Jak nie uda się nic zdziałać trzeba będzie zamienić szkło na coś innego.

Slawek1980
27-05-2014, 09:15
U mnie z 60d również ostrzy w punkt i też obyło się bez wysyłki do serwisu celem kalibracji. No i tez kupiony w ciemno w necie w sigma pro centrum.

maryan78, czy z zewnetrznymi punktami AF Twoja sigma ostrzy prawidlowo?

salas
27-05-2014, 09:55
moja na bocznych niby jest ok, ale z tego co zauwazyłem częściej pudłuje :p
na centralnym myli się jakoś maks 10razy na 100fotek
a na bocznych potrafi i ze 30 :(

Slawek1980
27-05-2014, 12:41
salas, a z innymi obiektywami jest ok na bocznych punktach?

salas
27-05-2014, 12:51
mam jeszcze tamrona 70-300 vc usd (po kalibracji jest) trafia dobrze, lepiej niż sigma no i canona 100mm usm f/2.8 który trafia szybko pewnie i celnie

Slawek1980
27-05-2014, 12:52
Czyli nie ma sensu wysylac puszki do kalibracji, myslalem zeby wyslac body do sprawdzenia ze wzgledu na te zewnetrzne punkty

salas
27-05-2014, 12:56
Może wyślij sigmę z puszką na kalibrację? czy to już zrobiłeś?
Skalibrują Ci szkło do puszki i powinno być lepiej :o ja używam głównie centralnego punktu więc wolę nie wysyłać :p

Slawek1980
27-05-2014, 13:13
Jestem juz po kalibracji, wyslalem puszke z obiektywem zaraz po zakupie. Centralny ostrzy w punkt, a na kazdym z bocznych mam taki sam front focus. Sigma twierdzi ze wszystko jest ok i zebym puszke wyslal do kalibracji. Z obiektywe EF 85mm 1.8 wszystki punkty ostrza idealnie wiec na razie nie mam pojecia czy jest to wina puszki czy obiektywu.

winiarro
28-05-2014, 14:34
To wina obiektywu. Sigma nie potrafi skalibrować każdego czujnika z osobna i jak jest taka sytuacja to robią tak żeby centralny trafiał. Oczywiście oni się tłumaczą, że to body ma boczne rozjechane co jest bzdurą, bo np. na 17-55is trafia na każdym czujniku.

tlustyx
28-05-2014, 14:53
...Sigma nie potrafi skalibrować każdego czujnika z osobna ...
A dałbyś swój aparat do serwisu Sigmy, aby grzebali przy czujnikach?
Oni kalibrują obiektyw, a na ich stronie napisane jest, że tylko do centralnego punktu.

ds74
28-05-2014, 15:05
Puszkę mam po kalibracji na Żytniej (regulacja położenia matrycy i czujników af), sigma na centralnym trafia a na bocznych jak jej się chce.

Jago
28-05-2014, 16:24

Najlepsze wyjście jeśli go ktoś z samego początku nie zastosował. Generalnie na forum było już kilka wątków w temacie kalibracji Sigm - wystarczy się z nimi zapoznać i każdy będzie w temacie, tzn że z kupnem tego poza systemowego szkła jest jak z loterią.

miki450
29-05-2014, 11:10
Albo sprzedać Sigmę 17-50 i kupić Canona 10-22 lub... Sigmę 10-20 :)
Ewentualnie Canona 15-85.

Wg mnie, realny zakres obiektywu 17-50 dla APS-C (czyli 27-80), jest do wszystkiego i do niczego.
Za wąsko do wnętrz i widoków, za krótko do dobrego portretu.

Ja się pozbyłem Sigmy 17-50, i im dłużej nie mam tego obiektywu, tym mniej mi go brakuje.

salas
29-05-2014, 11:48
Albo sprzedać Sigmę 17-50 i kupić Canona 10-22 lub... Sigmę 10-20 :)
Ewentualnie Canona 15-85.

Wg mnie, realny zakres obiektywu 17-50 dla APS-C (czyli 27-80), jest do wszystkiego i do niczego.
Za wąsko do wnętrz i widoków, za krótko do dobrego portretu.

Ja się pozbyłem Sigmy 17-50, i im dłużej nie mam tego obiektywu, tym mniej mi go brakuje.

:lol: ostatnio pisałeś, że prawdopodobnie znowu kupisz tą samą s 17-50 2.8 :lol:

becekpl
29-05-2014, 12:41
no i bedzie mial co wysylac do kalibracji
cos sie bedzie dzialo

Slawek1980
29-05-2014, 13:11
Jutro wysylam do ponownej kalibracji i wgrania nowego softu, zobaczymy czy to cos pomoze.

miki450
29-05-2014, 13:41
:lol: ostatnio pisałeś, że prawdopodobnie znowu kupisz tą samą s 17-50 2.8 :lol:
Zgadza się ale im dłużej jej nie mam, tym mniej mi jej brakuje.
A już szczególnie mi się odechciewa, jak pomyślę sobie o ewentualnej kalibracji i setkach zdjęć "testowych" (żeby sprawdzić czy aby jednak na pewno trafia).
Na razie tak mnie jeszcze trzyma, po ostatniej przygodzie z Sigmą 17-50 f/2,8 DC OS HSM EX :)
Może, jak kiedyś będę przy okazji w okolicach sklepu Sigma Pro-Centrum, to z ciekawości zajrzę, sprawdzę celność i jak będzie OK, to będzie moja.

--- Kolejny post ---

Jutro wysylam do ponownej kalibracji i wgrania nowego softu, zobaczymy czy to cos pomoze.
Mi za drugim razem stwierdzili, że nic trzeba robić, bo pierwsza kalibracja została zrobiona w 100% prawidłowo.
Przy okazji postraszyli, że jak dalej będę coś od nich chciał, to mnie obciążą kosztami ekspertyz, przesyłek, itd.
Wspaniały serwis z Gdyni.
Jak kupowałem kolejne szkło Sigmy (z duszą na ramieniu) to obiecałem sobie, że w przypadku niecelności AF, nie dam do kalibracji "fachowcom" z Gdyni, tylko leci z powrotem do sprzedawcy, w ramach 10 dni na zwrot (na szczęście nie musiałem z tego korzystać).

ds74
29-05-2014, 13:49
A ja właśnie dzisiaj wysłałem. Może się coś poprawi na bocznych punktach af.

miki450
29-05-2014, 13:52
Zaryzykuję stwierdzenie, że jeśli się poprawi na bocznych, to zepsuje na centralnym.
Serwis kalibruje tylko punkt środkowy, tak mi kiedyś wmawiali.

ds74
29-05-2014, 13:59
No przecież że tylko centralny. Ale jeżeli centralny i boczne są dobrze "zsynchronizowane" w body to poprawienie dokładności na środku powinno poprawić automatycznie boki. Kiedyś tak miałem w pentaksie - centralny jakoś tam trafiał a boki w ogóle - po kalibracji centralny trafiał prawie dobrze i boki też lepiej.

maryan78
29-05-2014, 14:45
maryan78, czy z zewnetrznymi punktami AF Twoja sigma ostrzy prawidlowo?

Na moje oko z zewnętrznymi punktami ostrzy dobrze (celnie), nie widać specjalnie jakis FF i Bf. Ale i tak głównie korzystam z centralnego.

qrko
13-06-2014, 16:41
Jedna rzecz mnie zastanawia - gdyby ktoś mógł sprawdzić u siebie to byłbym widzeczny, bo jestem troche niespokojny, aczkolwiek wszystko działa, więc chyba tak ma być. Otóż miałem już kilka obiektywów w rekach, ale ta Sigma bije rekord w "trzeszczeniu bebechow" przy ruszaniu nią gdy jest odkrecona od korpusu. Doslownie jak by srodek caly latal na boki. Wiem, że jest tam stabilizacja i mnostwo soczewek, ale przeskok miedzy 17-85 is usm ktory mialem wczesniej jest ogromny i pewne nutka niepewności jednak jest...

--- Kolejny post ---

Jedna rzecz mnie zastanawia - gdyby ktoś mógł sprawdzić u siebie to byłbym widzeczny, bo jestem troche niespokojny, aczkolwiek wszystko działa, więc chyba tak ma być. Otóż miałem już kilka obiektywów w rekach, ale ta Sigma bije rekord w "trzeszczeniu bebechow" przy ruszaniu nią gdy jest odkrecona od korpusu. Doslownie jak by srodek caly latal na boki. Wiem, że jest tam stabilizacja i mnostwo soczewek, ale przeskok miedzy 17-85 is usm ktory mialem wczesniej jest ogromny i pewne nutka niepewności jednak jest...

salas
13-06-2014, 17:07

--- Kolejny post ---

to samo pisałem po zakupie :p normalka ;) nie ma się czego obawiać

--- Kolejny post ---

--- Kolejny post ---

to samo pisałem po zakupie :p normalka ;) nie ma się czego obawiać

jacek_63
13-06-2014, 21:08
Czemu się posty "duplikują"?

FotoGlob
16-04-2016, 16:00
Witam ponownie.
Dziś obiektyw wrócił z kalibracji. Wysłałem w czwartek kurierem (21zł) wrócił (wtorek) na koszt serwisu. W terenie jeszcze nie wypróbowałem, ale na tablicy wygląda, że jest OK. Na pewno zmieniło się to, że wcześniej ostrząc w jeden punkt ile razy nie nacisnąłbym spustu do połowy to zawsze AF ruszał troszkę w tył i przód, a teraz każde kolejne naciśnięcie spustu powoduje tylko zaświecenie się punktu potwierdzenia ostrości.

A mógłbyś dać link serwisu i kontakt? pytanie czy w niezależnych fotoserwisach tez naprawiają ff