Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszkodzone lustro w canon 300d

magat
10-12-2013, 19:53
To mój pierwszy post na tym forum wiec na początku chciałbym się ze wszystkimi przywitać
Drodzy forumowicze mam taki problem, w moim zabytku czyli canon-ie 300D nastąpiła awaria lustra… Tzn główne lustro działa prawidłowo to małe które jest za nim nie składa się w momencie wyzwolenia migawki w skutek czego naświetla mi się tylko 1/3 klatki.
Po zdjęciu obiektywu mogę palcem tylne lusterko połączyć z lustrem głównym i wtedy wszystko działa dobrze ale jak wiadomo nie działa AF a bardzo mi zależy na tym żeby działał jak dotychczas.
Sprawdzałem czy nie ma jakiś zabrudzeń bądź czy cos nie blokuje tego małego lusterka ale wszystko jest w porządku i całość działa płynnie wiec podejrzewam ze może spadla jakaś sprężynka czy coś…
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu ww problemu, może ktoś już się spotkał z takim przypadkiem w 300D ??
Pozdro Magat

adawro
10-12-2013, 20:45
Poszukaj wątku o uszkodzonym bolcu lustra w EOS 300D

magat
11-12-2013, 20:03
dzieki za odpowiedz, juz naczytalem sie o uszkodzonym bolcu. wychodzi na to ze naprawa jest nieoplacalna i trzeba bedzie przyzwyczaic sie do recznego ostrzenia... a pozniej czekac az migawka powie pa pa :)

piast9
12-12-2013, 11:30
A kontaktowałeś się z forumowiczem Diodakiem? Napisz mu PM. On się tym kiedyś zajmował.

magat
14-12-2013, 20:39
nie - zapytac nie zaszkodzi wiec zrobie to ale podejzewam ze sie nie oplaca tego naprawiac :)