Zobacz pełną wersję : Canon a Nikon - zasadnicze różnice, zalety i wady obu systemów;)
Z góry proszę o luźne podejście do tematu, bo jak tylko pojawia się porównanie tych systemów zaczyna się zadyma;) Temat zakładam, ponieważ piszę pracę inżynierską związaną z fotografią, będę wykonywał projekty oba systemami, bardzo chciałbym poznać plusy i minusy tych systemów. Za co kochacie Canona, co was w nim denerwuje, czego zazdrościcie Nikonowi lub co takiego posiada(nieposiada), że jednak go nie wybraliście?:D
Zalety Nikona to zapewne szybki i celny AF oraz lepsza matryca, Canon plastyka obrazu i w zasadzie to chyba tyle.Pomijam sprawy związane z ergonomią i ilością szkieł, bo to kwestia indywidualna jeden potrzebuje 400/4 drugi 600/4. Jednemu lepiej leży Nikon drugiemu Canon. U konkurencji chwalony jest system CLS o co dokładnie w nim chodzi?Dlaczego Nikoniarze tak się tym jarają? Wiem, że w C tańsze są szkła jak i wymiana migawki. C ma też ciekawą opcję, która pozwala podłączyć bezpośrednio kompa i na bieżąco bawić się bezpośrednio. Interwalometr dostępny jest w obu systemach, wielokrotna eskspozycja chyba tylko w N.
Co jeszcze warto wymienić o czym rzadko się wspomina, wymienia na forach? Nawet jakieś pierdółki mogą być istotne:)
Jeśli ktoś uważa, że temat jest bezsensu proszę o nie wypowiadanie się i robieniu OT.
Taki sam temat założę na forum N i porównam odpowiedzi;)
Który to już temat? Daj już spokój, bo naprawdę przesadzasz.
Podejrzewam, że to już może z 10temat od Ciebie i wszystko kręci się wokół tego samego. Nikon canon 50d czy 7d a moze 5d a moze nikon d7000 a moze ten lepiej leży w ręku a może ten bardziej wytrzymały, a ten mniej szumi a ten bardziej szumi, z tego więcej szczegółów wyciągne z tego mniej. MASAKRA.
Kup aparat i zacznij robić zdjęcia, te wszystkie porównania i szukania dziury w całym zdjęć nie będą robić.
Temat jest bez sensu :D ;)
FOTO-PAN
09-12-2013, 23:50
największa wada Canon-a że nie jest Nikon-em a Nikona że nie jest Canon-em :P
tkosiada
10-12-2013, 00:02
Na ten moment różnice miedzy tymi sytemami bardzo zmalały ponieważ każdy z nich odrobił juz "pracę domową" i wyrównały się możliwości sprzętowe. Piszę tu o tym, ze dana pozycję mają obaj producencji, pomijam jakość i walory optyczne bo to odrębny temat. Nadal, ale mniejszą, widzi sie różnicę w obrazku, to jak pracuje AWB i jak sama puszka oddaje barwę skóry. Byłem przez 5 lat użytkownikiem D700 i kilku stałek, bardzo chwalę sobie ten okres. Do analizy i zmian skłoniła mnie wpadka z lampą SB700, po włączeniu wspomagania AF w lampie pojawiał sie BF na każdym szkle, do tej pory nie udało sie znaleźć przyczyny tego stanu, mówię tez o serwisie, koledzy na sąsiednim forum też mają takie kłopociki, nie ma reguły, poprostu to body z tą lampą nie zgra sie i już. Następnie po wprowadzeniu szkieł klasy G, (dawały ładniejszy kontrast w stosunku do szkieł klasy D, ale wolniej pracował AF) też nie zawsze wszystko grało, więc na początku tego roku zmieniłem sytem. Nadal słychać o wpadkach konstrukcyjnych nowych body i jest to porzykre, ciesze sie że mam to za sobą.
Co mi sie podobało: AF i jego precyzja, głównie na bocznych punktach, możliwości auto-iso, wtedy to było coś, dziś canon tez juz to ma, ale nie tak dobrze :( N uwzględnia także to co zmierzy sama lampa i jest w stanie dostoswać iso do sceny, mówię tu o D800 i D4, (D3s tez chyba to juz miał) czyli nowszych konstrukcjach. CLS też jest fajne bo pozwala wyzwalać lampe przedbłyskiem z lampy wbudowanej w body, czyli bardziej kreatywnie i można to stosować równiez na zew. Wg tabelek DR ma lepszy N, ale i tak jeszcze wiecej zależy od umiejętności obróbki fotografa
Niby tabelkowo N jest lepszy gdy porównamy z C ( to swierdzenie dotyczy bardziej body Aps-c niz FF), ale i tak bardziej mi sie fotki z C podobają i jestem z zmiany bardzo zadowlony, choć szkieł L jeszcze sie nie dochrapałem :)
Za co kocham swój sprzęt? Że działa prawidłowo całość jako sytem i nie musze myśleć jak obejść problem żeby wyszło jak potrzebuje
Jestem amatorem, ale radośc z fotografowania wróciła i oto chodziło :D
tomphoto
10-12-2013, 00:18
Czemu skłaniasz się do porównania N i C ?, weź pod uwagę Pentaxa, Sony...będzie ciekawiej i cenowo i jakościowo.
Swoją drogą bardzo ciekawy i miły temat pracy inżynierskiej :-)
pisząc prace będziesz wykonywał projekty a wiedzę będziesz zdobywał na forum?
ciekawy sposób zdobywania wiedzy, z chęcią obejrzę te projekty
no chyba ze to będzie kolejny temat, jeden na naszym forum a drugi na zółtym
myślałem ze jak się pisze prace na jakiś temat to ten temat jest piszącemu znany
Kolekcjoner
10-12-2013, 02:03
Temat jest bez sensu :D ;)
Całkowicie się z tym zgadzam 8-).