Zobacz pełną wersję : Trudna decyzja
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów
Jest to mój pierwszy post na forum proszę więc o wyrozumiałość :)
Stoję przed wyborem aparatu chcę aby była to lustrzanka canona bądź nikona, służyła by mi do fotografowania głównie rodzinnego. Do tej pory fotografowałem na kompakcie. W sklepie oglądałem nikony d5100 bardzo chwalony w przystępnej cenie lecz trzymając go w ręce mnie nie zachwycił mały ciemny wizjer i dość dużo plastiku, nikon d7000 już lepiej ale to loteria na którą mnie nie stać po wydaniu ok 3500 zł szarpać sie z serwisem nie uśmiecha mi się. Wpadł mi w końcu w ręce Canon 60d wrażenie niesamowite jak krojony na moje ręce - jasny duży wizjer przystępna cena ale.... no właśnie: obiektywy w nikonie mam b. dobry kit 18-105 za ok 720zł i ewentualnie jasną stałkę do zestawu 35mm 1.8 za te same pieniądze - taki zestaw by mi wystarczył a co w canonie? kit 18-135 dwa razy droższy i stałkę jaką? ewentualnie 60D z kitowym 17-55 a sigmę 18-50 2.8 dokupić za jakiś czas (jak ona współpracuje z 60D ?) mam mętlik w głowie. (60d + sigma 17-50 to już cena d7100 z kitem 18-105) co Panowie Canonierzy doradzą? Proszę o wsparcie. Budżet ok 3500zł plus ew późniejsze doposażenie w obiektywy.
Norberto
06-12-2013, 22:01
Na temat Nikonów się nie wypowiem bo nie miałem styczności z nimi. Wybierz 60D z tym KITem i dokup później Canona 85mm 1.8 i powinno się spisać do rodzinnych zdjęć
maciek12ss
06-12-2013, 22:04
A może SUPEROKAZJA CANON 60D 18-135 KARTA 32GB 2GB TORBA (3756266525) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/superokazja-canon-60d-18-135-karta-32gb-2gb-torba-i3756266525.html) i do tego 50 1.8 na początek wyjdzie jakieś 4000 razem no ale będziesz miał te skrojone na Twoje ręce body :) A jak budżet sztywny 3500 to na początek bez 50 .
ja tylko nieśmiało zauważę ze podobnych trudnych decyzji w dziale dla początkujących jest z pińcet- i tak naprawde chodzi w nich o to samo o co tobie-o nwy aparat i jakies szkielko do niego
wystarczy poczytać
Dzięki Panowie za szybką odpowiedź, maciek12ss ten allegrowicz nie ma zbyt bogatej historii na alledrogo i sprzedaje smar mydło i powidło :) ale dzięki za przykład becekpl wiem że tematów takich jak mój jest pińcet ale chyba do tego służy forum dla początkujących aby pytać, odnośnie czytania to odrobiłem lekcje ale nie rozwiało to moich wątpliwości z tąd ten post.
poszukiwacz2006
06-12-2013, 22:28
Uwierz mi, nasze rady też nie rozwieją, bo każdy będzie pisał co innego. Dalej będziesz miał mętlik w głowie. Ja poleciłbym ci używane 50D + 17-55 is.
Pozdrawiam
Jak jesteś w stanie w 3500zł złożyć nowy zestaw z dobrym zoomem i stałką to bierz nikona ;p w canonie z nowym 60d możesz kupić zwykłego kita 18-55 is II + stałeczka i tu chyba 50 1.8 tylko :P ewentualnie lekka dopłata do 40mm f/2.8 stm imo lepszy,bardziej uniwersalny i w ogóle lepszy od 50 1.8 :)
maciek12ss
06-12-2013, 22:54
Dzięki Panowie za szybką odpowiedź, maciek12ss ten allegrowicz nie ma zbyt bogatej historii na alledrogo i sprzedaje smar mydło i powidło :) ale dzięki za przykład becekpl wiem że tematów takich jak mój jest pińcet ale chyba do tego służy forum dla początkujących aby pytać, odnośnie czytania to odrobiłem lekcje ale nie rozwiało to moich wątpliwości z tąd ten post.
Bo to miał być przykład pierwszy z brzegu po wpisaniu a allegrogo "60D". Można tam wyrwać taki zestaw też i taniej :). A wracając do tematu to o nikonie nic Ci nie powiem jedynie tyle że miałem okazję pracować na D90 z 18-105. Nie podoba mi się w nikonie menu i w ogóle nie czuję obsługi, bo np canona dużo łatwiej mi się obsługuje szybciej mogę znaleźć jakieś ustawienie, którego potrzebuję. No ale to pewnie przez przyzwyczajenie. Rzesza żółtych by mnie pewnie wyśmiała jak by to przeczytali że lepiej się pracuje na 600d niż na D90 no ale to tylko moje zdanie. Napisałem tu o d90 nie o innym aparacie bo podejrzewam że d5200 czy tam inny nad którym się zastanawiasz pewnie ma podobnie robione menu. Kolega wcześniej polecał 50D, ale znowu to tylko używki, więc tak sobie pomyślałem że jak by Ci nie przeszkadzała trochę mniej upchana matryca to może właśnie d90 plus 19-105 nowy można mieć za 2400. Zostało by na stałkę o 35mm o której pisałes i jakieś gadżety. Popatrz sobie na sample z nikona i canona zobacz kolorystycznie które Ci bardziej odpowiadają. Nie którym ludziom między innymim mi np w nikonie przeszkadza żółtaczka. Ciężki wybór naprawdę ale musisz sam się dobrze skupić i pomyśleć bo co opinia na forum to będziesz miał większy mętlik w głowie :)
Może 60D z Tamronem 17-50/2.8 VC załatwia sprawę na jakiś czas. A później np. C85/1,8.
P.S.
Zdania co do oczywistej przewagi N18-105 nad C18-135 są podzielone. Osobiście nie miałem styczności z Nikonem.
RobertON
07-12-2013, 12:11
Na aparat się się zdecydowałeś, i bardzo dobrze.
Pozostaje jakiś obiektyw, może zdecydować się na "kita" Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS STM - z nowoczesnym napędem STM.
Optycznie nie jest zły, a później dozbierać do jasnego obiektywu. Niestety 18-135 STM przekracza założony budżet, ale tylko trochę :), a jest to naprawdę dobry obiektyw.
jellyeater
07-12-2013, 12:18
A może micro 4/3? Bardziej chyba się przyda mobilność. Albo jakiś NEX? To są aparaty do fotografowania rodzinnego. Aczkolwiek co kto lubi.
RobertON
07-12-2013, 12:54
A może micro 4/3? Bardziej chyba się przyda mobilność. Albo jakiś NEX? To są aparaty do fotografowania rodzinnego. Aczkolwiek co kto lubi.
Lekki sarkazm słyszę w twoim głosie :), wypowiedzi.
Skoro to forum canona, to może niech będzie Canon 60D. Później będą kolejne dylematy i porady, i wątpliwości, i inne...problemy, a to ze światłem, a to z ISO, przysłoną ...cdn.
A ja podpowiem inaczej. Nie wiem co miałeś na myśli mówiąc loteria i szarpanie z serwisem. ale... miałem okazję fotografować zarówno 60 D jak i D 5100. Ergonomii nie będę komentował, bowiem to korpusy zupełnie z innej półki - w Nikonie musiałem wszystkiego szukać, Canon wydawał się jasny i czytelny ( może dlatego,że sam mam Canona aczkolwiek starszego). Ocena zmienia się diametralnie przy ocenie wyników fotografowania - tu mały Nikonik zostawia w tyle też plastikową puchę Canona.
Gdybym dzisiaj stał przed wyborem jednego tych dwu korpusów wybór byłby prosty i jasny, bowiem bardziej cenię jakość obrazu i pewność działania niż ergonomię i możliwość podpięcia czegoś białego. Ale każdy ma swoje preferencje.
Dzięki Panowie za wasze wypowiedzi
Yrats odnośnie loterii pisałem o d7000 wielu użytkowników jest nim zachwyconych ale niestety nadal części użytkownikom trafiają sie puszki z uwalonym AF, jeśli chodzi o d5100 to fakt wypluwa ładne obrazki może i patrząc na testy wychodzi lepiej niż 60d ale gdy pomacałem :) oba w sklepie nie mam wątpliwości, do d5100 zraził mnie ciemny i mały wizjer oraz jego zminiaturyzowanie - część użytkowników może chwalić mniejsze wymiary ale w moje łapki to maleństwo niezbyt dobrze się wpasowało.
Póki co zakupię 60D jak pisał RobertON z kitem Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS STM trochę popstrykam i pewno zdecyduję za jakiś czas tak jak podpowiadał Poszukiwacz2006 na używkę canona 17-55 is.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Póki co zakupię 60D jak pisał RobertON z kitem Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS STM trochę popstrykam i pewno zdecyduję za jakiś czas tak jak podpowiadał Poszukiwacz2006 na używkę canona 17-55 is.
Bardzo racjonalny wybór-docelowo 60D w zestawieniu z C17-55IS powinien dostarczyć satysfakcji.
RobertON
07-12-2013, 17:58
Życzę dobrych zdjęć z nowego sprzętu.