Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1ds mkII czy 5d mkI classic ? :-)

zanussi
06-12-2013, 17:27
Oto jest pytanie.
Kończy mi się 5d classic. Dzielnie pracował na ślubach i innych zleceniach. Nie stać mnie i nie chcę wydawać 5-6 tys na lustro bo jakoś strasznie je eksploatuję.
W 5d podobał mi się obrazek, mniej AF i mniej mały bufor
Mam też 1d mkIII i wzorem moje jedynki w 1ds mkII spodoba mi się jakoś wykonania, pancerność, ergonomia....
Ale zupełnie nie wiem jak się ma obrazek jedynki do piątki, jak się ma bufor, szumy itp...

Pomocy :)

Bartosz
06-12-2013, 18:22
bardzo krótko bo 7-mio miesięczna córka nie daje mi żyć :)
1. dokonałem nieco ponad rok temu dokładnie takiej samej zamiany
2. procesor w obu puszkach jest taki sam (Digic II) - generalnie obrazek jest bardzo podobny, ALE
3. zupełnie inne podejście do odszumiania obrazu tj. w Ds-ie mniej ingerencji puszki i minimalnie więcej szumu ale wyraźnie więcej detalu na wyższych ISO.
4. Dobrze się odszumia - 1600ISO jest bardzo dobre, niżej wiadomo :)
5. Obraz z puchy jakby nieco mniej ostry ale fenomenalnie poddaje się wyostrzaniu w obróbce - różnica w rozdzielczości jest widoczna
6. nie wiem jak to dobrze określić ale obraz z jedynki wydaje się bardziej wyrafinowany (wiem jak to brzmi) :).
7. DR wydaje się nieco większy w DS-ie
8. bufor to 11 zdjęć i niestety dłuuuugo się opróżnia, karta nie ma znaczenia.

pzdr
Bartek

Ps. moje uwagi dotyczą wyłącznie Raw-ów, jpg-i z puszki chyba są lepsze z 5d.

liquidsound
06-12-2013, 19:57
Bezsprzecznie kupuj Ds'a. Obrazek jest lepszy, AF to przepaść...

Marv84
06-12-2013, 22:18
Moim zdaniem 5d1 nie ma nic po za joystickiem i mniejszą masą co by stawiało ją nad jedynką. Sam używam od dwóch lat ale zamieniłem 5d2 na 1ds2 bo AF jest o niebo lepszy. Obrazek czysty z puszki jakby lepiej się obrabia niż w piątkach (po za 5d3). Miałem wcześniej obie piątki i teraz kupiłem 5d3 ale piątka mi jakoś nie leży w reku po tym jak przez parę lat roiło się tylko na jedynkach. Szkoda że 1dx nie wyszedł w cenie 18tyś jak to było z 1d4.
Krótko mówiąc bierz jedynke!

zanussi
06-12-2013, 22:22
A zostaje jeszcze stosunek jakości do wartości :)
W sensie.... czy przewaga 1ds mkII jest warta dopłacenia do używki tych 2 tysięcy złotych w stosunku do 5d?

liquidsound
06-12-2013, 22:38
Jest. W 5D padnie Ci migawka po 250tyś, a w 1Ds po 2,5 miliona ;-)

zanussi
06-12-2013, 22:45
czy te 2,5 miliona jest jakoś udokumentowane? brzmi zachęcająco :)

Kolekcjoner
06-12-2013, 23:24
Nie no z 2.5 mln to nie przesadzajmy ale bezsprzecznie jedynka wytrzyma ci znacznie dłużej niż 5D tu w ogóle nie ma porównania. Jedno to body typowo amatorskie (powiedzmy dla entuzjastów), a drugie to hardcore dla prosów.

liquidsound
07-12-2013, 01:36
Gdzieś czytałem jakąś wypowiedź serwisanta.

jan pawlak
07-12-2013, 04:51
Mam 1Ds2 i miałem także 5D1, 5D2.

Jeśli krytycznym wymaganiem NIE jest :
- niski ciężar
- mały rozmiar body
- duży rozmiar ekranu
kupuj w ciemno 1Ds2.

Porównanie jak samochody z różnych klas, nowszy o kilka lat popularny Fiat z luksusowym Volvo.

W stosunku do 5D3 (tak, 3,) minusem 1Ds2 (dla mnie) są :
- nie można naładować akumulator kilka dni wcześnie, na zapas. Następuje samorozładowanie po 2-3 dniach
- ograniczony zakres ISO, wcześniej trzeba wstawiać na statyw

Gdybym dzisiaj miał wybierać/porównać (szumy, bufor, dynamika, ostrość) pomiędzy 1Ds2 a 5D2 (dwa) to jedynym ograniczeniem 1Ds2 jest brak wyższych ISO.

jp

PS
Jestem prawie pewien że wybierzesz 1Ds2 bo przecież wiesz (masz 1D3) co się czuje pracując/trzymając tej klasy body

Zbyszko666
07-12-2013, 11:34
Ja już to ktoś powiedział 1-dynki uzależniają i coś w tym prawdy jest. Szczególnie patrząc u siebie jak korzystam własnie z 1DMII. Więc ja bym się skusił zdecydowanie ku Ds tym bardziej, że posiadasz 1DMIII

miszaj
07-12-2013, 14:48
W stosunku do 5D3 (tak, 3,) minusem 1Ds2 (dla mnie) są :
- nie można naładować akumulator kilka dni wcześnie, na zapas. Następuje samorozładowanie po 2-3 dniach

Co do baterii NP-E3 to wygląda na to, że da zastapić oryginalne ogniwa akumulatorkami Sanyo Eneloop i wtedy problem znika:

New life for NP-E3 battery pack (used with Canon 1D, 1DS body) Photo Gallery by PIOTR RYBARCZYK at pbase.com (http://www.pbase.com/piotrart/npe3)

zanussi
07-12-2013, 15:32
To dość popularny sposób upgrejdu baterii 1dsmk2 :)
A co z nowymi zamiennikami baterii po ok 100 zł na aukcjach? Też się rozładowują?

jan pawlak
07-12-2013, 15:38
To dość popularny sposób upgrejdu baterii 1dsmk2 :)
A co z nowymi zamiennikami baterii po ok 100 zł na aukcjach? Też się rozładowują?

Na prośbę autora wątku wysłałem mu 2 pliki *.RAW z ISO 1600 oraz 3200 z 1Ds2
Ciekaw jestem jego opinii o szumach.

jp

zanussi
07-12-2013, 17:02
Hej.
Porównałem sobie szumy z 5d classic. Jest baaaardzo podobnie. Mam wrażenie, że 1dsmkII ma szum na bardzo podobnym poziomie, jednak ten szum jest... hm.... bardziej kontrolowany? równiejszy? nie wiem jak to powiedzieć.... ale te różnice są na prawdę minimalne..... Mój wniosek: 1dsmkII jest dla tych którzy nie chuchają i nie dmuchają na sprzęt (czyli dla mnie :D), 5d mkI jest bardzo dobrą i tanią w tej chwili przepustką do FF :)

Marv84
08-12-2013, 01:35

Kupiłem jedną sztuke rok temu, i albo trafiłem na dobry zamiennik albo są bardzo w porządku tanie akumulatory.