Zobacz pełną wersję : Planar T* 1,4/50 uniwersalność mocowania
zbi_gniew
06-12-2013, 12:34
Witam,
poszukuję rozwiązania do obiektywu Planar T* 1,4/50. Chciałbym zamocować go do Contaxa Aria i jednocześnie do Canona 5d. Jaka wersja i przez jakie adaptery mi to umożliwi?
Pozdrawiam,
Witam,
poszukuję rozwiązania do obiektywu Planar T* 1,4/50. Chciałbym zamocować go do Contaxa Aria i jednocześnie do Canona 5d. Jaka wersja i przez jakie adaptery mi to umożliwi?
Pozdrawiam,
m42 na pewno
Ten Contax ma bardzo głęboko schowaną "klatkę", więc obiektywu od zwykłego DSLR się nie zamontuje, chyba, że z jakąś soczewką "zmniejszającą" dystans. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
PS. spojrzałem na adapter do contax/nikon, ale tam soczewka musi być , więc to inna bajka. Adapterów w drugą stronę nie znalazłem..
Ten Contax ma bardzo głęboko schowaną "klatkę", więc obiektywu od zwykłego DSLR się nie zamontuje, chyba, że z jakąś soczewką "zmniejszającą" dystans. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
m42 i Contax/Yashica mają AFAIR taką samą odległość rejestrową. EOS ma trochę mniejszą.
zbi_gniew
06-12-2013, 23:16
Nie spotkałem się z bagnetem m42 w tym modelu, ale jeśli jest to rozwiązałby sprawę. W contaxie m42 sprawuje się świetnie i w canonie podobnie.
Nie spotkałem się z bagnetem m42 w tym modelu, ale jeśli jest to rozwiązałby sprawę. W contaxie m42 sprawuje się świetnie i w canonie podobnie.
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/carl-zeiss-planar-50mm-f-14-t-zs.html
O taki chodziło?
zbi_gniew
07-12-2013, 00:11
I to jest rozwiązanie! Chyba spełnia wszystkie warunki.
Czy ktoś się orientuje jak to jest w końcu z tym Carl Zeiss Palnarem 50/1,5 z mocowaniem contaxa na przejściówce do canona? Będzie haczyć o lustro w 6d? Sprzedąjący, na aukcji twierdzi ze działa z tą przejściówką we wszystkich eosach... Czy jeśli dupka obiektywu zahaczy o lustro to mogę coś uszkodzić w aparacie?
Pytam bo kusza mnie te Zeissy z mocowaniem do Contaxa, przez przejściówkę...
I to jest rozwiązanie! Chyba spełnia wszystkie warunki.
Nie prościej kupić tego planara z mocowaniem na oryginalny bagnet yashica/contax w cenie do 800-1000 zł i używać go z canonem przez odpowiedni adapter;-) ?
Problem w tym, że podobno yashicowo/contaxowa wersja może zahaczać dupka o lustro w 5d, czyli zakładam, że w 6d też...
Stafford
31-01-2014, 20:53
No niekoniecznie. C/Y zahacza o lustro w 5DC wyraźnie mocniej niż w 5DII, więc w 6D może być jeszcze inaczej. Poza tym nie wszystkie Zeissy C/Y zahaczają.
Maćkowsky
03-02-2014, 22:14
Jeśli ktoś z Was podepnie tego Planara do 5D mkII to poproszę o jakieś sample!!!