Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do zdjęć na hali
Witam
Posiadam aparat Canon 550D, do niego trzy obiektywy 18-135, 50mm, 85mm
Potrzebuje porady odnośnie zdjęć wykonywanych na hali, lub obiekcie zamkniętym w mala ilością światła lub światła które jest słabe, często jeżdżę na wystawy psów rasowych, i tak jak zdjęcia w lato na obiektach otwartych na świeżym powietrzu są dość dobre robione 18-135, tak zdjęcia halowe są po prostu masakryczne, próbowałam na każdym obiektywie niestety to nie jest to, wiec tutaj pytanie do was jaki obiektyw do takich zdjęć wybrać, bo podejrzewam ze te moje niestety do tego się nie nadają.
Pozdrawiam
Myślę, że to nie jest kwestia obiektywu.
Te dwie stałki, którymi dysponujesz, są jak najbardziej ok.
Problemem w takich warunkach jest najczęściej światło o mieszanej temperaturze barwowej i niezbyt dużym natężeniu.
Wyjściem może być podbicie czułości, a najlepiej lekkie dopalenie pierwszego planu fleszem, żeby matryca dostała trochę światła o widmie zbliżonym do dziennego.
Jeśli możesz, pokaż jakiś przykład z exifem, albo ze dwa.
Do hali do sportu Canon 85 f/1,8 USM.
Do hali do sportu Canon 85 f/1,8 USM.
To zeleży do jakiego sportu. Ja używam na hali Sigmę 35 mm 1.4. Podejrzewam że do wystawy psów z cropem też była by dobra ze względu na światło, chyba że chodzi tylko portrety psów to wtedy jak najbardziej 85. f1.8.
Canon 85 f/1,8 całkiem dobrze sprawdza się do sportu na hali: http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1124251&page=3 kilka zdjęć.
Jak ktoś nie lubi ciasnych kadrów i chce uchwycić 1/2 boiska to już nic na to nie poradzę.
Witam
Posiadam aparat Canon 550D, do niego trzy obiektywy 18-135, 50mm, 85mm
Potrzebuje porady odnośnie zdjęć wykonywanych na hali, lub obiekcie zamkniętym w mala ilością światła lub światła które jest słabe, często jeżdżę na wystawy psów rasowych, i tak jak zdjęcia w lato na obiektach otwartych na świeżym powietrzu są dość dobre robione 18-135, tak zdjęcia halowe są po prostu masakryczne, próbowałam na każdym obiektywie niestety to nie jest to, wiec tutaj pytanie do was jaki obiektyw do takich zdjęć wybrać, bo podejrzewam ze te moje niestety do tego się nie nadają.
Pozdrawiam
Jeżeli uważasz że 50 i 85 1.8 się nie nadają, to ja się pytam - dlaczego się nie nadają?!?! Za ciemne?? Najpierw należy tam zrobić zdjęcia i się zapytać samego siebie - co mi w tych zdjęciach nie pasuje, jeżeli muszę cropować zdjęcia, to oznacza że potrzebuję dłuższego obiektywu, jeżeli brakuje mi szerokości, to znaczy że potrzebuję szerokiego kąta, jeżeli jest za ciemno - potrzebuję jaśniejszego obiektywu, jeżeli muszę co chwile zmieniać obiektyw, a nie mam na to czasu to potrzebuję obiektyw typu zoom. Odpowiedzieć na te pytania trzeba samemu! Dodatkowo, najważniejsze - trzeba najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie - czy potrafię dostosować parametry aparatu do otoczenia, jeżeli używam trybu auto to żadne lepsze szkło nie pomoże.
Canon 50 f/1,8 będzie maił wolny AF, ale 85 f/1,8 USM da spokojnie radę.
Tylko nie trzeba się bać ISO 3200. Wszystko zależy jaki sport chcesz fotografować, bo nie zawsze czas musi być 1/1250s. Może okazać się, że 1/800s lub 1/1000s wystarczy.
Np Ezra Shaw robi koszykówkę na 1/500, 1/640s.
poszukiwacz2006
06-12-2013, 21:22
Witam
często jeżdżę na wystawy psów rasowych, i tak jak zdjęcia w lato na obiektach otwartych na świeżym powietrzu są dość dobre robione 18-135, tak zdjęcia halowe są po prostu masakryczne, próbowałam na każdym obiektywie niestety to nie jest to, wiec tutaj pytanie do was jaki obiektyw do takich zdjęć wybrać, bo podejrzewam ze te moje niestety do tego się nie nadają.
Pozdrawiam
Postaraj się zdefiniować pojęcie masakryczności. Obiektywy masz bardzo dobre, więc wina raczej leży po Twojej stronie. Pokaż też jakieś złe zdjęcie, to łatwiej nam będzie udzielić rad i wskazówek.
Pozdrawiam
janusz 21
09-12-2013, 15:48
Powiedzenie mówi, że jak się nie ma co się lubi- to się lubi co się ma. Sam fotografuję czasem piłkę ręczną i głównym problemem jest właśnie światło. Ponieważ nie mam odpowiedniego obiektywu z AF, więc postanowiłem podpiąć manualnego pentacona 50 1,7 i sprawdzić znane powiedzenie, że nie sprzęt robi zdjęcia tylko człowiek. Łatwo nie jest z racji ręcznego ustawiania ostrości szybkiej gry , ale najgorzej też nie. Parametry poniższych zdjęć to głównie te robione na pentaconie i przysłonie 2,8 i ISO w granicach 2000- 2500 przy czasie ok 1/500- 1/640. Mam też parę zbliżeń robionych jupiterem 21m. Póki co jestem w miarę zadowolony zanim uzbieram kasę na coś lepszego. Aparat to pentax k5
https://picasaweb.google.com/110738904628459886574/20131119?authuser=0&authkey=Gv1sRgCI2JrpXq9JzIHQ&feat=directlink
do zdjęć psów kotów na wystawach - jeśli 2,8 to za dużo to rozważ
Canon EF 50 mm f/1.2L USM lub Canon EF 135 mm f/2L USM
jest jeszcze inna możliwość, nie wiem jak na twoich wystawach ale miałem okazję być na wystawie kotów rasowych i fotografowie mieli duże reporterskie softboxy po dwa trzy i focili pięknie prezentujące się kotki - jeśli pozwolą ci błyskać niema problemu i to chyba jest najtańsza i najpewniejsza opcja