Zobacz pełną wersję : Magic Lantern w 6D - jakie wrażenia?
kamila24
04-12-2013, 15:46
Czy ktoś z Was, Drodzy Forumowicze, ma doświadczenie z ML na 6D? Jak oceniacie ten "wynalazek" i czy rzeczywiście warto to łączyć z Canon 6D? Pytam przede wszystkim pod kątek filmowania, choć foto również ważne..
bober5264
20-12-2013, 00:55
nikt jeszcze nie wgral?
A jest w ogle ML do 6d??? Chyba nie ma...
Magic Lantern | Downloads (http://www.magiclantern.fm/downloads.html)
na te stronie ML
Magic Lantern | Features (http://www.magiclantern.fm/features.html)
jest napisane że 6D wspiera funkcje standardowe MLa a pzostałe Audio RAW Video Dual ISO w wersji BETA.
Ja się bawiłem ML w 550d oraz 60d, w sumie czasami coś mi się przydawało, ale to bardziej do fotgrafowania niż filmowania.
W 6d też bym w sumie spróbował, ale właśnie z tego powodu, iż nie ma na razie "oficjlanej" wersji do 6d to nie zamierzam ryzykować ewentualnej awarii.
Dodatm tylko, że w 550d i 60d nic się z wzwiązku z ML nie działo złego. Zero problemów jakichkolwiek, no może poza tym, że czasami nie widziałem co do czego wykorzystać ;)
Pyt do Użytkowników 6d z ml, posiadających 5d2 z ML:
Czy możemy wybierać po kilka punktów AF jak w 5d2? Magic Lantern | Features (http://www.magiclantern.fm/features.html) zakładka "Focus Tools"
np środkowy i okalające, lub 3 skrajne lewe?
jamada202
14-07-2014, 20:29
chciałbym odświeżyć trochę wątek, czy ktoś ma ML w 6D ? jak wrażenia ? Gdzieś wyczytałem, że ML pokazuje przebieg migawki, ktoś może potwierdzić?
... Gdzieś wyczytałem, że ML pokazuje przebieg migawki, ktoś może potwierdzić?
W 50D i 500D pokazuje
Wątek o ML: http://www.canon-board.info/oprogramowanie-video-60/magic-lantern-74533/
chciałbym odświeżyć trochę wątek, czy ktoś ma ML w 6D ? jak wrażenia ? Gdzieś wyczytałem, że ML pokazuje przebieg migawki, ktoś może potwierdzić?
Tak, pokazuje przebieg w 6D. Podczas, gdy ML robi oficjalną wersję, ja ciąglę używam build OnePercent (najnowszy 17 czerwiec):
https://bitbucket.org/OtherOnePercent/tragic-lantern-6d/downloads
Jedną z najważniejszych funkcji dla mnie jest magic zoom, ale są inne ciekawe jak dual iso czy ETTR. Używam tego build'u od pierwszych dni z 6D.
O ile czytałem gdzieś w kwietniu to nie ma ludzi do 6D w ML. Człowiek co wprowadzał zmiany do 6d zrobił własną gałąź i nazwał ją TragicLattern ale ML się od tego odcina. 6d miało tylko blind support. tzn nikt nie testował zmian które byłby w night buildach. Ja używałem przez miesiąc ale stwierdziłem że do foto nic mi to nie daje. DualIso fajne o ile działało ale czasami mimo że wszystko włączone to przeplot się nie pojawiał. Do video ma to większy sens ale kilka bugów w interface się zdarzało, coś znikało nie pojawiało się lub przestawało reagować na zmiany. Ale to była wersja z kwietnia, może coś poprawili.
Tak, pokazuje przebieg w 6D. Podczas, gdy ML robi oficjalną wersję, ja ciąglę używam build OnePercent (najnowszy 17 czerwiec):
https://bitbucket.org/OtherOnePercent/tragic-lantern-6d/downloads
Jedną z najważniejszych funkcji dla mnie jest magic zoom, ale są inne ciekawe jak dual iso czy ETTR. Używam tego build'u od pierwszych dni z 6D.
Używałem obu wersji tzn. i builda OnePercent i oficjalnego (znaczy nocny build z gałezi 6D) jak się tylko pojawił - akurat magic zoom w buildzie OnePercent działa błędnie bo tylko na obiektywach z autofocusem (ja nie potrzebuję magic zooma na obiektywie z autofocusem) natomiast w buildzie oficjalnym działa i na tych co mają af i na tych co go nie mają czyli pleśniakach ;).
Oficjalny (nocny) build jest słabo testowany na 6D (lub nie testowany wcale), na buildzie OnePercent zdarzały się zwiechy wymagające wyciągnięcia baterii.
Używałem obu wersji tzn. i builda OnePercent i oficjalnego (znaczy nocny build z gałezi 6D) jak się tylko pojawił - akurat magic zoom w buildzie OnePercent działa błędnie bo tylko na obiektywach z autofocusem (ja nie potrzebuję magic zooma na obiektywie z autofocusem) natomiast w buildzie oficjalnym działa i na tych co mają af i na tych co go nie mają czyli pleśniakach ;).
Oficjalny (nocny) build jest słabo testowany na 6D (lub nie testowany wcale), na buildzie OnePercent zdarzały się zwiechy wymagające wyciągnięcia baterii.
Muszę przyznać, że nie testowałem OnePercent na całkowicie manualnych obiektywach ... ale testowałem z dandelionem (zaprogramowanym pod obiektyw) i magic zoom działa. Mi tylko raz OnePercent nie działał jak trzeba - z GPS power save - ale zaraz pojawiła się nowa wersja, która problem rozwiązała. W sumie to ciągle wolę OnePercent niż te ich "nocne wypieki".
Muszę przyznać, że nie testowałem OnePercent na całkowicie manualnych obiektywach ... ale testowałem z dandelionem (zaprogramowanym pod obiektyw) i magic zoom działa. Mi tylko raz OnePercent nie działał jak trzeba - z GPS power save - ale zaraz pojawiła się nowa wersja, która problem rozwiązała. W sumie to ciągle wolę OnePercent niż te ich "nocne wypieki".
Nie działa nawet na "prawdziwym" canonie z af po przestawieniu pstryczka na obiektywie na MF. Ale może ten dandelion jest super hiper, ale na moim dandelionie też super hiper nie działało, to znaczy magic zoom się włączał ale nie dawało się przesuwać okienka do powiększania, więc można powiedzieć że cuś działa ale nie do końca, na oficjalnym działa normalnie.
Ja ostatnio mało używam ale na jednej z kart mam jakiegoś nocnego wypieka.
jamada202
15-07-2014, 17:54
Ja nie zamierzam używać w ogóle aparatu do kręcenia filmów, jest mi to nie potrzebne, jest aż tyle praktycznych zalet ML, które rzeczywiście przydają się przy robieniu zdjęć? I jak jest z powrotem do oryginalnego oprogramowania?
Nie działa nawet na "prawdziwym" canonie z af po przestawieniu pstryczka na obiektywie na MF. Ale może ten dandelion jest super hiper, ale na moim dandelionie też super hiper nie działało, to znaczy magic zoom się włączał ale nie dawało się przesuwać okienka do powiększania, więc można powiedzieć że cuś działa ale nie do końca, na oficjalnym działa normalnie.
Ja ostatnio mało używam ale na jednej z kart mam jakiegoś nocnego wypieka.
Aaaa - to jest ustawienie w menu, rzeczywiście domyślnie nie przesuwa kursora. Jeżeli się nie mylę to w Menu Prefs -> Arrow/SET shortcuts ja mam wszystko na OFF i to powoduje, że można sobie zoom'a przesuwać po ekranie.
Aaaa - to jest ustawienie w menu, rzeczywiście domyślnie nie przesuwa kursora. Jeżeli się nie mylę to w Menu Prefs -> Arrow/SET shortcuts ja mam wszystko na OFF i to powoduje, że można sobie zoom'a przesuwać po ekranie.
u mnie przesuwanie działało jeśli obiektyw był w pozycji AF, przesunięcie przełącznika na MF blokowało przesuwanie, analogicznie się zachowywał pleśniak ale niestety nie dało się go przestawić w AF więc przesuwanie nigdy nie działało, byłem przyzwyczajony do tej funkcji bo używałem ją na innym korpusie, dopiero pojawienie się wersji oficjalnej rozwiązało problem okienko przesuwa się zarówno na AF jak i MF.
Ale oczywiście nie wykluczam że masz rację i zmiana WB "przykrywa" możliwość przesuwania tylko czemu możliwość się pojawia przy włączeniu AF na obiektywie, mz ten build miał jeszcze większe problemy niż nie testowana wersja oficjalna, dorwałem wersję oficjalną prawie natychmiast jak się pojawiła i odzyskałem funkcjonalność, może jeszcze kiedyś będę korzystał.
arturmaksymilian
28-08-2015, 12:01
przyłacze sie do watku z prosba o odswieżenie tematu. Interesuja mnie głownie 2 funkcje z ML: dual iso oraz działanie focus peakingu - jak oceniacie działanie obydwu funkcji w waszych 6d? Potencjalnie to genialne funkcje - jesli dzialaja dobrze to kompensuja brak takich funkcji w aparacie wobec ich istnienia w topowych aparatach sony )
i pytanie troszkę z innej beczki. Rozmawiałem z serwisantem z CSI w Warszawie o ryzyku instalacji ML - wypowiadał się dosc nieprzychylnie wspominajac o możliwości uszkodzenia płyty głównej jednak chyba nie podał konkretnego przypadku. Z drugiej strony wszak ML nie ingeruje zbytnio lub wcale w wewnetrzne oprogramowanie aparatu bo jest jedynie na karcie i jak sie cos zawiesi - wystarczy wyjac karte/baterie. Jakie macie doswiadczenia z ML? Czy slyszeliscie o jakimkolwiek przypadku trwałego uszkodzenia tym programem?
przyłacze sie do watku z prosba o odswieżenie tematu. Interesuja mnie głownie 2 funkcje z ML: dual iso oraz działanie focus peakingu - jak oceniacie działanie obydwu funkcji w waszych 6d? ...
Używam od kilku miesięcy bez żadnych problemów. Focus peaking działa dobrze. Dual iso nie wiem.
Mnie własnie kusi ten focus peaking, ale mam obawy co do możliwości uceglenia aparatu...
focus peaking działa bez problemu zainstalowałem z półtorej roku temu najpierw z gałęzi tragic lantern potem z naghtly build dziłało jak burza, nightly build było lepsze w moim przypadku bo magic zoom nie dziłał (albo działał nie tak jak powinien) w wersji tragic. nie wiem czy jest już oficjalna wersja na 6d? czy nadal tylko z nightly builda. nighly build teoretycznie niesie jakieś ryzyko uceglenia, ogólnie to oficjalne wsparcie 6D rok temu było słabe, nie wiem jak jest teraz - widziałem że można instalować na najnowszym firmwarze więc coś poszło do przodu. Dual iso też działało zrobiłem jedno testowe zdjęcie :) jakoś radzę sobie z małym DR canona (6D ma spory zapas w światłach).
arturmaksymilian
29-08-2015, 07:52
Dzieki za odpowiedz, a powiedz czy musiałem robic downgrade do firmware 1.1.4 ? Na którym firmware wygrałes ML? Czy robisz jakieś rzeczy typu wyjmowane baterii po każdym użyciu aparatu ? Nie obawiałem sie tej słynnej flagi, która została zapisana na aparacie ( nie na karcie)?
--- Kolejny post ---
Słuchajcie a czy w kwestii funkcji dual iso i focus peaking (inne mi niepotrzebne) bezpieczniejsze jest ML czy ten One Perent czy tez inne cos? Tak bym nie musiał robi downgtade z wersji 1.1.6 do 1.1.4. Bo jakoś boje sie tego ruchu.
nightly builds są dla 116, one percent ? a to nie jest już martwa gałąź, kod był unifikowany ponad rok temu. ML się wgrywa się na własną odpowiedzialność pewnie nikt ci nie powie ze ten jest bezpieczny, a ten nie - masz wątpliwości to nie instaluj - focus peaking jest troche przereklamowany, a bez dual iso ludzie żyją - przy 6D to nie problem - ogromy DR i tak nie zastąpi umiejętności zrobienia zdjęcia, ponadto przetwarzanie dual iso wymaga dodatkowych czynności.
arturmaksymilian
31-08-2015, 22:15
nightly builds są dla 116, one percent ? a to nie jest już martwa gałąź, kod był unifikowany ponad rok temu. ML się wgrywa się na własną odpowiedzialność pewnie nikt ci nie powie ze ten jest bezpieczny, a ten nie - masz wątpliwości to nie instaluj - focus peaking jest troche przereklamowany, a bez dual iso ludzie żyją - przy 6D to nie problem - ogromy DR i tak nie zastąpi umiejętności zrobienia zdjęcia, ponadto przetwarzanie dual iso wymaga dodatkowych czynności.
jasne. przerzuciłem się teraz już na forum magiclantern.fm i tam buszuję z nadal mieszanymi uczuciami. Oj nie prędko wykonam ten krok nad przepascia. Optymistycznym jest to, że jakos nie znalazłem posta o totalnym "zcegleniu" (fajna jest angielska nazwa) aparatu choć to słaby argument.
Przepraszam za odkop, ale czy ktoś używa? Jak wrażenia?
RobertON
03-01-2017, 12:18
Przepraszam za odkop, ale czy ktoś używa? Jak wrażenia?
Używam z 5D2 od kiedy mam ten aparat. Poza tym miałem ML z innymi body.
Moduły i funkcje jakie zwykle mam włączone do zdjęć (nie nagrywam):
Auto exposure, Focus Peak, Histogram, Advanced Bracket, Focus Patterns, Quick Zoom.
Zapewne z 6D równie dobrze będą działały.
No właśnie mi szczególnie chodzi o focus peak.
No właśnie mi szczególnie chodzi o focus peak.
potwierdzam że focus peaking chodzi na 6D z ML - aktualnie nie używam bo mi sie firmware upgrejdował i nie chce mi się walczyć z upgrajdem MLa ale chodził używałem między innymi magic zooma, i focus peaking, magic zoom miał problemy (musiałem użyć wersji z nightly builds) dzialał tylko jeśli przełącznik na obiektywie był na af :) ale wersje nightly builds rozwiązały problem. z focus peakingiem nie było problemów działał w każdej wersji którą instalowałem (pewnie ze trzy albo nawet cztery kolejne wersje).
MagnatYogi
16-01-2017, 23:11
ML z 6D działa, trzeba dużo poczytać na stronach ML żeby się go nauczyć. Baterie szybciej pochłania.