PDA

Zobacz pełną wersję : obrobka zdjec - macbook, ogladanie laptop

macgaw
03-12-2013, 17:49
witam.
chcialbym zadac pytanie, jednak wczesniej chcialbym cos wyjasnic.

kumpel kupil sobie macbooka pro z wyswietlaczem retina. nigdy nie pracowalem na tym systemie tudziez nie obrabialem fotek na takim sprzecie. postanowilem wypozyczyc go na 2 godzinki i obrobic kilka raw-ow. od razu powiem ze zawsze bylem nastawiony sceptycznie do osob ktore uwielbiaja ten sprzet, bo oni zawsze wszsystko zachwalaja, mowili ze jak zasiadziesz na os-x-ksa to juz nie wrocisz na windowsa. pomijajac watek obrobki powiem ze jestem niesamowicie zaskoczony stabilnoscia, szybkoscia tego sprzetu i jakoscia wyswietlacza a co za tym idzie odwzorowaniem kolorow.
teraz nie pozostaje mi juz nic innego jak wstapic do tego grona milosnikow jablek. jestem po prostu zmiazdzony tym, jak to dziala tam, a jak u mnie na windowsie, to jest przepasc (ale to tylko moje zdanie).
Zdjecia obrobine na macu sa bardzo ostre, maja realne kolory, maja prawidlowy balans bieli,
2. dlaczego ogladajac zdjecia w laptopie (sony vaio 16'4) mam zdjecia nieostre, bardzo przepalone, nienaturalne kolory ??
3. majac maca bede mial zawsze piekne zdjecia, ale co jesli bede chcial je pokazac swiatu, znajomym. na stronie beda inaczej juz wygladac?
4. jaki polecacie program do przegladania zdjec, ktory najblizejj odda fotki przerobione na macu.

moze i banalne, przepraszam

blade-mrn
03-12-2013, 18:20
Ad 2. Istota problemu nie znajduje się w tym na jakim komputerze obrabiasz zdjęcia tylko w tym jak ten komputer interpretuje informacje zawarte w pliku nad którym pracujesz. Zależy to chyba przede wszystkim od kalibracji monitora (od profilu barwnego jaki stworzył producent). Ma też na to wpływ jakość samego monitora.
Ad 3. Na to chyba nie ma dobrego sposobu bo nawet jeśli ty wydasz kupę kasy na kalibrator i ustawisz sobie monitor to 99% (moje podejrzenia) ma monitory nie skalibrowane i zobaczą twoje zdjęcia "po swojemu". A jeśli to jest strona www dochodzi tu jeszcze kwestia interpretacji tych plików przez przeglądarkę.

iNTERGARAGE
03-12-2013, 19:14
Druga sprawa to słowo klucz "retina", dzięki temu ekranowi fotki maja zespół "WOW". Jest to ekran troszkę zgubny, bo własnie u ciebie jest efekt wow a u kogos innego juz go nie ma...

scooter
04-12-2013, 17:43
Zeby zdjęcia zawsze wyglądały tak samo to trzeba mieć odbitki na papierze bo inaczej loteria?

macgaw
04-12-2013, 21:22
postanowilem juz nie pozyczac maca, zeby sie tak nie podniecac. stuninguje swoje vaio, kupie ssd i mam nadzieje ze bedzie podobnie z szybkoscia dzialania, matryce mam full hd wiec bedzie dobrze.

MrCairo
04-12-2013, 22:01
postanowilem juz nie pozyczac maca, zeby sie tak nie podniecac. stuninguje swoje vaio, kupie ssd i mam nadzieje ze bedzie podobnie z szybkoscia dzialania, matryce mam full hd wiec bedzie dobrze.

Nie napisałeś w czy to robiłeś - czy LR czy Aperture itd. Stabilności nie sprawdzisz w 2 godziny, upgrade Sony - fajne ale .... Next step is mac. Ja to zrobiłem w 2008 roku :) No i nie gloryfikuj matrycy - efekt, szybkość i sprawność obróbki robi płynny system a nie matryca.
pozdrawiam
W.
Mac od lat i FF od lat.

scooter
04-12-2013, 23:06
Nie wiem o jakiej mega stabilności na macu mowicie ale mój win7 64 bit jest stabilny jak skala i szybki jak błyskawica .....

Kolekcjoner
04-12-2013, 23:59
Nie wiem o jakiej mega stabilności na macu mowicie .....

Ja też nie bo moje jabłko się wczoraj zawiesiło tak dalece, że kilkukrotna resetacja nic nie pomogła :).

KrzysiekT
05-12-2013, 02:07
MacBook Pro Retina to obecnie najlepszy laptop pod kątem obróbki fotografii i prezentacji materiału jaki można dostać. Coś tam niby ASUS kombinuje, ale zanim się doczekamy to już będzie 4K w monitorach desktopowych.

canon_user
05-12-2013, 02:36
MacBook Pro Retina to obecnie najlepszy laptop pod kątem obróbki fotografii i prezentacji materiału jaki można dostać.
Nie zapominajmy o mobilnych stacjach roboczych DELL Precision np. M6800. Moim zdaniem dużym plusem są matryce >17" i w wersji "non glare" czyli matowej. Apple zrezygnował z 17'stek i oferuje matryce tylko błyszczące, a szkoda.

Usjwo
05-12-2013, 07:28
Ja uzywam DELL M6800, ale wlasnie kupuje MacBook Pro. Dell jest bardzo dobry, ale tez bardzo ciezki :). Wszystko zalezy do czego jeszcze taki komputer wykorzystujesz

adampa
05-12-2013, 08:37
mi też udało się zwiesić mojego maca pro, ale i tak nie zamieniłbym go na nic innego

Merde
05-12-2013, 09:02
Nie zapominajmy o mobilnych stacjach roboczych DELL Precision np. M6800. Moim zdaniem dużym plusem są matryce >17" i w wersji "non glare" czyli matowej.

Cóż za rewolucyjny wynalazek, prawie jak przycisk blokady kółka trybu pracy aparatu.
Myślę, że powinni to opatentować.

Czy wy nas macie za idiotów?
Tak, tak!

szuwary
05-12-2013, 10:31
Cóż za rewolucyjny wynalazek, prawie jak przycisk blokady kółka trybu pracy aparatu.

Z jednej strony rozumiem sarkazm, bo przecież matryce matowe były wcześniej niż błyszczące... ale... problem w tym, że wielu producentów zupełnie je porzuciło.
Matryca błyszcząca wygląda efektowniej w sklepie, czerń jest bardziej czarna, ale jeśli nie pracujemy w piwnicy bez okien, odbicia światła są dużo bardziej dokuczliwe.
Nie wiem jak jest teraz, ale ostatnio jak sprawdzałem Mac Pro z matrycą matowa był sporo droższy niż z błyszczącą.
I w żadnym sklepie nie mieli od ręki, trzeba było czekać.
W tym kontekście pochwała dla Della brzmi już nieco inaczej.

J.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk

canon_user
05-12-2013, 12:45
Sarkazm napisany z ironią i złośliwością, tak uważam. Czy NEC, EIZO itp. produkują profesjonalne monitory graficzne z błyszczącą matrycą? Wyraziłem swoje zdanie, w którym zaznaczyłem, że nie do końca rozumiem takie, a nie inne posunięcie Apple jeśli chodzi o Retinę. Marketing i "postęp technologiczny" w postaci błyszczących jak "psu jajca" matryc nie do końca służy każdemu. Znam wielu grafików czy fotografów, którzy pracują i będą pracować na matrycy matowej i nie wynika to z "uwstecznienia się" czy braku chęci podążania za "duchem czasu". Część z nich ubolewa, że nie mogą wymienić swoich wysłużonych MacBook'ów Pro na nowszą wersję z matrycą matową w rozmiarze >17". Praca przy tego typu matrycy jest zwyczajnie bardziej komfortowa i mam tu na myśli sytuację gdy nie przebywamy w idealnie zaciemnionym pomieszczeniu, a w terenie gdzie często zabieramy ze sobą sprzęt mobilny co wynika z jego definicji.

Jakość jaką oferują stacje robocze DELL jest bardzo przyzwoita i warto pamiętać, że istnieją tego typu produkty podczas planowania nabycia sprzętu o takim, a nie innym przeznaczeniu.