Zobacz pełną wersję : Sprzedaż zdjęcia - transakcja - jak to przeprowadzić.
Witajcie, Ci z którymi spotykam się na różnych podforach wiedzą, że robię fotki hobbystycznie i nie zarabiam w ogóle na tym i nawet o tym nie myślę, ale ostatnio wśród moich fotek samolotowych strzeliłem takie dość fajne zdjęcie, które zdobyło pewne nazwijmy to uznanie na portalach spotterskich.
Wrzuciłem tą fotę też na portal międzynarodowy, no i ku mojemu zaskoczeniu dostałem propozycję z zagranicy, wg moich ustaleń z USA, do wykorzystania tego zdjęcia.
I teraz tak - nie chodzi mi o to, by zapytać Was jak wycenić, itd, itp. (to jakoś tam sobie zrobiłem) - ale jak przeprowadzić taką transakcję, w praktyce?
Pomóżcie proszę, jak to zrobić jak już dogadam cenę z potencjalnym nabywcą?
Axelmaxel
29-11-2013, 00:28
Po pierwsze gratuluję sprzedania zdjęcia :-) A co do płatności to Paypal byłby chyba najlepszym rozwiązaniem.
Jak nie masz to załóż sobie konto ( przydaje się przy wszelkich płatnościach i rozliczeniach internetowych ).
Jak nie Paypal to https://www.skrill.com/pl/ albo NETELLER (http://www.neteller.com/pl/) Jeśli chodzi o Netellera to nie jestem pewien czy w Stanach może operowac ze względu na kwestie obsługi hazardu.
Ewentualnie przelew na karte, albo przelew na konto.
Witajcie, Ci z którymi spotykam się na różnych podforach wiedzą, że robię fotki hobbystycznie i nie zarabiam w ogóle na tym i nawet o tym nie myślę, ale ostatnio wśród moich fotek samolotowych strzeliłem takie dość fajne zdjęcie, które zdobyło pewne nazwijmy to uznanie na portalach spotterskich.
Wrzuciłem tą fotę też na portal międzynarodowy, no i ku mojemu zaskoczeniu dostałem propozycję z zagranicy, wg moich ustaleń z USA, do wykorzystania tego zdjęcia.
I teraz tak - nie chodzi mi o to, by zapytać Was jak wycenić, itd, itp. (to jakoś tam sobie zrobiłem) - ale jak przeprowadzić taką transakcję, w praktyce?
Pomóżcie proszę, jak to zrobić jak już dogadam cenę z potencjalnym nabywcą?
Bangi, a dlaczego zdziwiłeś się, że ktoś chce kupić "dość fajne" zdjęcie? :)
Teraz do rzeczy - Czy pytasz o sam sposób przyjęcia należności? Bo to jest banał, chociażby Paypal i nigdzie dalej nie trzeba szukać. Tyle, że tu najważniejsza jest umowa licencyjna - czas i zakres wykorzystania zdjęcia, oraz wg. prawa jakiego kraju będą rozstrzygane ewentualne spory co do wykonania tej umowy. Myślę, że nie powinieneś nie być pewien skąd pochodzi nabywca licencji..
jeff.lebowski
29-11-2013, 09:38
Co do platnosci zdecydowanie najlatwiej przez PayPal.
Pochwal sie co to za zdjecie :)
Zdjęcie to jest to ;)
Twoje forum lotnictwa lotnictwo.net.pl - Boeing 737-8AS - EI-DCJ - 33564 - Poland: Krakow - Balice / John Paul II International (KRK EPKK) - Marcin Jarosz (http://lotnictwo.net.pl/gallery/photo/aircraft-Boeing_737-8AS/airline-Ryanair/reg-EI-DCJ/cn-33564/foto-213675.html)
Czyli rozumiem, że ugaduję się mailowo z gościem odnośnie szczegółów, licnecji, itd. oraz ceny. On mi przelewa kasę, a ja mu wysyłam zdjęcie w takiej formie jakiej się ugadaliśmy, ale już bez znaków wodnych itp. itd?
Tak w ogóle dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
jeff.lebowski
29-11-2013, 17:58
Zdjęcie to jest to ;)
Brawo!
Zdjęcie to jest to ;)
Uuu, bracie - takiego zdjęcia bym tanio nie sprzedał. Takimi zdjęciami, to się ludzie ustawiają na dłużej. Przemyśl trzy razy, zanim będzie za późno. Tego typu strzał, to się sprzedaje przez poważne agencje.
jeff.lebowski
29-11-2013, 20:43
Ta Ela zwroci Ci sie szybciej niz myslales. ;)
Bangi gratki świetna fota :shock:
Oj zdjęcie jak zdjęcie, stałem w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze, tym bardziej, że popatrzcie tutaj
2013.10.12 Zachodów w osi początek. (http://lotnictwo.net.pl/5-poszczegolne_lotniska/22-krakow_balice_epkk_krk/93-epkk_zdjecia_i_filmy/57448-2013_10_12_zachodow_w_osi_poczatek.html)
poszukiwacz2006
30-11-2013, 09:13
Gratulacje!
Pozdrawiam
Zdjęcie super.
Co do płatności to warto założyć konto w PayPal, bo to amerykańska firma i kasę dostaniesz błyskawicznie.
Mam konto bo czasami kupuję coś na eBay w USA i u Żółtków. Przy rejestracji pobierają jakąś groszową opłatę, ale mimo wszystko warto.
Samego zdjęcia jako RAW chyba nie będziesz wysyłał na e-mail? Lepiej chyba podać link do RAW zamieszczonego na ftp (jak masz własne konto np z WWW).
Kolekcjoner
30-11-2013, 11:54
Gratulacje :D.
poszukiwacz2006
30-11-2013, 14:17
Zdjęcie to jest to ;)
Twoje forum lotnictwa lotnictwo.net.pl - Boeing 737-8AS - EI-DCJ - 33564 - Poland: Krakow - Balice / John Paul II International (KRK EPKK) - Marcin Jarosz (http://lotnictwo.net.pl/gallery/photo/aircraft-Boeing_737-8AS/airline-Ryanair/reg-EI-DCJ/cn-33564/foto-213675.html)
Czyli rozumiem, że ugaduję się mailowo z gościem odnośnie szczegółów, licnecji, itd. oraz ceny. On mi przelewa kasę, a ja mu wysyłam zdjęcie w takiej formie jakiej się ugadaliśmy, ale już bez znaków wodnych itp. itd?
Tak w ogóle dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Nie wiem na ile wyceniłeś zdjęcie, ale mimo wszystko sporządziłbym umowę dotyczącą majątkowych praw autorskich. Jest to istotne, bo wtedy będziesz wiedział, czy zdjęcie nadal jest Twoje, czy pozbyłeś się do niego wszystkich praw. Jeżeli przeniesiesz majątkowe prawa autorskie, to może się okazać, że nabywca każe ci usunąć to zdjęcie z portalu spoterskiego, lub każe ci płacić, za pozostawienie. Zdjęcie może być przez nabywcę wykorzystane np.jako tapeta do smartfona i wówczas od każdej sprzedanej sztuki, to nie Ty osiągniesz zysk. Rozważ więc nie tyle cenę zdjęcia, choć to też ważne ale kwestię własności. Moja małżonka przerabiała podobną kwestię przy wydaniu książki i teraz "pluje sobie w brodę".
.....Moja małżonka przerabiała podobną kwestię przy wydaniu książki i teraz "pluje sobie w brodę".
Sprzedałem 3 zdjęcia drukarni i nie wiem do czego je wykorzystali. Pewnie do jakiegoś kalendarza. Podstawa dla nich to zrzeczenie się praw autorskich. Oczywiście zdjęcie nie było tak dobra jak kolegi.
Z tym pluciem sobie w brodę, to czasami jest tak, że można sprzedać na warunkach kupującego, ale nie sprzedać nikomu.
Jako ciekawostka. Oddałem zdjęcie sportowe za darmo na potrzeby klubu. Nie mogłem dostać akredytacji przez pół roku, a teraz ją mam.
FOTO-PAN
30-11-2013, 20:04
a tak jako ciekawostkę napiszę ze moje zdjęcia z deviantART: where ART meets application! (http://www.deviantart.com/) ktoś pobrał i udostępnia na chińskiej stronie jako tapety do smartfonów
i jak Bangi? zrealizowane? :D powiedz co i jak, dla potomnych :)
no wlasnie, jak tam? bo zdjecie swietne! :)
Bangi ciekawe jakiego meila dostałeś i kto jest nadawcą. Czasem warto wrzucić adres e-mail nadawcy w google, gdyż możesz się zdziwić. Swoją drogą wszystko w wątku zostało powiedziane odnośnie sposobu płatności i realizacji.
Pamiętaj tylko by stosować złotą zasadę - najpierw $, później zdjęcie. :)
Podsumowując - transakcja nie doszła do skutku.
Przepraszam, że tak późno daję znać, ale jakoś mi umknął ten wątek z subskrypcji.