Zobacz pełną wersję : Obrazowanie stanu akumulatora w 5D2 i 7D
Spotkałem się właśnie z różną formą obrazowania stanu akumulatora w body. Posiadam dwa oryginalne akumulatory LP-E6 z fabrycznych zestawów. Wykonałem kolejno test w dwóch różnych puszkach z identycznym efektem.
Jeden akumulator pokazuje 3 zielone kwadraty a drugi pokazuje jeden czerwony kwadrat i dwa puste kwadraty. Zwykle jak ogniwa słabną zmienia się ilość zielonych kwadratów i po tym wiadomo, że jego stan się pogarsza.
Nigdy dotąd nie spotkałem się z obrazowaniem na czerwono. Miał ktoś taki przypadek ? Pytam, bo nie wiem jak to interpretować.
Proste. Wymien akumulator z jednym czerwonym kwadratem na nowy.
Proste. Wymien akumulator z jednym czerwonym kwadratem na nowy.
No nie takie proste, bo on jest nowy :( Chodziło mi raczej o interpretację tego co pokazuje body.
A ile jestes w stanie zrobić zdjęć na tym aku?
Napiszę o swoim doświadczeniu z tym aku - jak kupiłem nową puszkę, to będący z nią w komplecie LP-E6, teoretycznie fabrycznie nowy, od początku pokazywał tylko dwa zielone kwadraty, trzeci pusty. Przy zakupie nie zwróciłem uwagi, potem jechałem na ponad dwa miesiące do Wiednia, a teraz to pewnie by mi powiedzieli, że jak zajechałem bakteryjkę, to mam problem - ja, a nie oni... Ale zdjęć jestem w stanie zrobić na nim około 1400 z jednego naładowania... Lekki dezorient...
No właśnie cały problem w tym, że zachowuje się raczej normalnie. Ja nie robię zdjęć w takiej ilości, żeby go jednorazowo rozładować. Problem o którym piszę polega na zgoła odmiennym ukazywaniu jego stanu.
Zielonych kwadratów, jak to zwykle bywa nie ma wogóle - jest za to jeden czerwony i dwa puste po pełnym naładowaniu przez ok. 3 godziny. ponieważ zachowuje się w miarę normalnie chodziło mi o interpretację tego wskazania.
Może ktoś się spotkał z taką interpretacją w body. Dodam, że zarówno w 5D2 jak i 7D pokazuje tak samo.
to niesamowite co piszesz
wow
juz nie moge sie doczekac powrotu do domu i sprawdzenia bateryjki pod katem co pokaze kazde z body
a spróbuj jeszcze powtorzyc doswiadczenie po 5 razy z rzedu i zobaczymy czy sie pojawi jakas prawidlowosc
to niesamowite co piszesz
wow
juz nie moge sie doczekac powrotu do domu i sprawdzenia bateryjki pod katem co pokaze kazde z body
a spróbuj jeszcze powtorzyc doswiadczenie po 5 razy z rzedu i zobaczymy czy sie pojawi jakas prawidlowosc
Genialne - jak na to wpadłeś ?
Nie rozumiem dlaczego zaśmiecasz wątek skoro nie masz nic do powiedzenia.
Mam nadzieję, ze już bezpiecznie wróciłeś do domu i tym razem napiszesz coś sensownego.