Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością w obiektywie analogowym
katastrofa89
24-11-2013, 00:46
Witam
Niedawno podjąłem się zakupy obiektywu 'Jupiter 8 50/2'. Gdy starałem się wykonać zdjęcie portretowe,było ono całe rozmazane. Zauważyłem,że tym obiektywem wychodzą mi tylko zdjęcia makro. Czy służy on tylko do tego typu zdjęć? Prosiłbym o sprostowanie moich przemyśleń i doradzenie,bądź pouczenie mnie na temat m.in wyostrzania tym obiektywem. Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)
To czasami nie jest obiektyw pod M39? Mam Industara z Fieda 5 wraz z przejściem M39->M42 i on także nie ma zastosowania do zwykłych zdjęć. Wydaje mi się, że przyczyną jest zbytnie odsunięcie ogniskowania od matrycy (cholera nie chce mi się teraz szukać jak to się nazywa). Coś na zasadzie krótkowzroczności / dalekowzroczności (na tym akurat się znam :P ). Mój Industar 61 tak ma.
katastrofa89
24-11-2013, 11:23
Jaki adapter mam kupić bym mógł ostrzyć normalnie?
a jak go mocujesz do swojego canona 1100d ? bo nim robisz zdjęcia?
Potrzebny Ci adapter zgodny z mocowaniem tego obiektywu i najlepiej z potwierdzeniem ostrości.
Po angielsku jest to Flange Focal Distance, czyli odległość od powierzchni bazowej mocowania (bagnetu, gwintu) do matrycy, niestety nie znam zgrabnego polskiego tłumaczenia tej nazwy.
Można posłużyć się tabelą tutaj Lens mount - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Lens_mount) do sprawdzania możliwości stosowania różnych obietywów pod kątem tej odległości, jednak to nie wystarczający warunek.
Katastrofo, weź suwmiarkę lub chociaż linijkę, pomierz mocowanie swojego obiektywu i spróbuj go zidentyfikować na podstawie tej tabeli.
katastrofa89
24-11-2013, 11:47
a jak go mocujesz do swojego canona 1100d ? bo nim robisz zdjęcia?
Potrzebny Ci adapter zgodny z mocowaniem tego obiektywu i najlepiej z potwierdzeniem ostrości.
Kupiłem adapter M42
pan.kolega
24-11-2013, 11:52
No ale gwint pewnie nie pasuje, bo to jest M39 typu Leica albo Zorka.
Nie da się niestety wcisnać tego obiektywu wustarczająco głęboko w Canona.
Chyba że M.
na obiektywie nie ma przykręconej przejściówki m39/m42?
masz mocowanie M39 czy L39? ten drugi nie będzie ostrzył na nieskończoność i tylko makro zostaje
Kupiłem adapter M42
i obiektyw dobrze pasuje i się trzyma? Bo w googlach ten jupiter jest m39 :P nie znalazłem m42 :p
Zmierz sobie miarką średnicę mocowania i będziesz wiedział czy to m39 czy m42 w 100% :D
Jęśli to m42 to możesz kupić adapter m42 z potwierdzeniem ostrości (kosztuje około 50zł) wtedy trzymasz spust wciśnięty do połowy ustawiasz ostrość manualnie i aparat Cie informuje (miga punkt ostrości lub dźwięk) i pstrykasz fotę, która powinna być ostra xd
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/obiektywy-m39-a-eos-4316/
Musisz przystosować odległość Flange do aparatu, z podanych przez Leona danych wynika że Flange może być minimalnie większe od tego zastosowanego w aparacie, jak jest mniejsze to są problemy z nieskończonością (M42 -> Nikon) i trzeba soczewki. U Ciebie ta odległość wynosi 44mm (obiektywy EF/ -S) a w M39 jest to 28.8mm więc pewnie potrzebujesz przejściówki z soczewką. W podanym przeze mnie wątku jest link do firmy co robi takie. Nie wiem czy te na allegro spełniają swoją rolę (wpisz M39 eos)
A ja znalazłem jupitera 8 na gwint m42 i m39. Pytanie co ma kolega?
Założę się, że M39 lub M39 z zamontowaną redukcją na M42 bo w oryginalnych obiektywach M42 problem nie występuje (a przerabiałem sporo). No chyba, że ktoś z nim coś kombinował?
Są dwa gwintowe mocowania o średnicy 39 mm:
M39 do zenita i wtedy obiektyw powinien współpracować z EOSem (FFD = 45,2 > 44)
L mount do leici i radzieckiego feda - wtedy nic z tego (FFD = 28,8 << 44).
Z opisu Twoich kłopotów wynika, że masz ten drugi przypadek.
Toś mnie zaskoczył. Czyli trzeba polować na obiektywy od zenita :)
Są dwa gwintowe mocowania o średnicy 39 mm:
M39 do zenita i wtedy obiektyw powinien współpracować z EOSem (FFD = 45,2 > 44)
L mount do leici i radzieckiego feda - wtedy nic z tego (FFD = 28,8 << 44).
Z opisu Twoich kłopotów wynika, że masz ten drugi przypadek.
Tak jak pisze Leon007 Rosjanie mieli dwa standardy mocowania M39. Pierwszy to skopiowany z Leici stosowany w Fedach i Zorkach. Żeby z takim obiektywem móc ostrzyć na nieskończoność potrzebna jest przejściówka z soczewką i to raczej mocną, jest duża różnica FFD. Raczej nie ma to sensu. Drugi, stosowany w pierwszych Zenitach powinien dać się zastosować do EOSa. Tyle że te obiektywy są znacznie rzadziej spotykane. Przy okazji taka ciekawostka: Zenit E to chyba jedyny aparat na świecie, który był produkowany z dwoma mocowaniami. Początek produkcji to właśnie M39, później zmienione na M42, nazwa została ta sama.
pan.kolega
24-11-2013, 13:57
A ja znalazłem jupitera 8 na gwint m42 i m39. Pytanie co ma kolega?
A gdzie znalazłeś na M42? O ile wiem, coś takiego nie istnieje.
Tzn. są adaptery do gwintu, ale odległość od filmu do soczewki i tak jest za krótka.
Jak miałbyś kupować adapter z soczewką to już lepiej sprzedać ten obiektyw i kupić coś normalnego na m42 :O
Bouli_wro
24-11-2013, 16:41
Witam
Niedawno podjąłem się zakupy obiektywu 'Jupiter 8 50/2'. Gdy starałem się wykonać zdjęcie portretowe,było ono całe rozmazane. Zauważyłem,że tym obiektywem wychodzą mi tylko zdjęcia makro. Czy służy on tylko do tego typu zdjęć? Prosiłbym o sprostowanie moich przemyśleń i doradzenie,bądź pouczenie mnie na temat m.in wyostrzania tym obiektywem. Z góry bardzo dziękuję za pomoc :)
katastrofa89 na początek proponuje link do przeglądnięcia :p
http://en.wikipedia.org/wiki/Lens_mounthttp://
w tabeli "List of lens mounts" zwróć uwagę na parametr "Flange focal distance" który dla canon EOS jest równy 44mm a dla np. Leica M39 screw mount tylko 28,8mm :( jak chcesz uniknąć problemów z ostrzeniem na nieskończoność kupuj obiektywy tylko z mocowaniem w których "Flange focal distance" jest większy od 44mm, bo w innych przypadkach czeka Cię przeróbka lub przejściówka z dodatkową optyką, to dla tego również ceny starych obiektywów na M42 są wyższe od tego samego modelu z mocowaniem canon FD.
Nie spotkałem jeszcze Jupitera 8 50mm f2 z mocowaniem M42, przejściówka M42 i M39 na pierwszy rzut oka wygląda identycznie więc proponuje zrobić pomiary otworu, być może ten obiektyw był jakoś przerabiany.
A gdzie znalazłeś na M42? O ile wiem, coś takiego nie istnieje.
Tzn. są adaptery do gwintu, ale odległość od filmu do soczewki i tak jest za krótka.
Sorry może źle się wyraziłem. Znalazłem jakąś fotkę którą ktoś podpisał że była zrobiona tym jupiterem 8 i chyba 400d. Może faktycznie po jakiejś przeróbce.