PDA

Zobacz pełną wersję : błysk na drugą kurtynę

genosajd
22-11-2013, 23:20
Witam,

Mam aparat + dwie lampy studyjne zasilane z gorącej stopki aparatu

Chcę zrobić tak aby wydluzyc sobie czas naswietlania aby aparat naswietlił to co potrzebuje czyli oświetlenie dyskotekowe a potem błysk lamp uwiecznił mi ostrą postać...

Jak tego dokonać?

kaindox
22-11-2013, 23:30
Ustawiasz w trybie M przesłonę a potem czas przy którym tło jest odpowiednio oświetlone światłem zastanym. Lampę ustawiasz na 2 kurtynę i jedziesz. W razie potrzeby korygujesz czas aż do uzyskania interesującego Cię efektu

genosajd
22-11-2013, 23:35
a jak to zrobić za pomocą takiej lampy: Lampa studyjna DPsIII-400 Zdalne Sterowanie Jinbei WSLB-JB-DPSIII400 - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2116_Lampa-studyjna-DPsIII-400-Zdalne-Sterowanie-Jinbei.html)

piast9
23-11-2013, 00:17
Z tego co się orientuję to błysk na drugą kurtynę działa tylko z lampami systemowymi.

suchyHc
23-11-2013, 00:33
Skorzystaj z fotoceli. Wyzwalasz manualnie lampą ustawioną na druga kurtynę.

genosajd
23-11-2013, 00:39
jeszcze zebym miał lampę na topke albo wbudowaną a nie mam ... ale juz wiem chyba ostatecznym wyjsciem bedzie dlugi czas naswietlania i wyzwalanie lampy przyciskiem recznie ale to bedzie srednio wychodzic...

suchyHc
23-11-2013, 20:32
No to zagadki nam robisz. Z tego co napisałeś w pierwszym poście, to nie masz czym wyzwalać lamp studyjnych :) Więc zgadywałem.

Kuba1
23-11-2013, 21:05
Potrzebujesz lampę systemową z TTL i tą lampą, ustawioną na druga kurtynę, wyzwolisz lampy studyjne przez fotocelę. Możesz też użyć wyzwalaczy, które potrafią wyzwolić błysk na drugą kurtynę - chyba któreś Pocket Wizard to potrafią.

blackninja
24-11-2013, 10:43
Potrzebujesz lampę systemową z TTL i tą lampą, ustawioną na druga kurtynę, wyzwolisz lampy studyjne przez fotocelę. Możesz też użyć wyzwalaczy, które potrafią wyzwolić błysk na drugą kurtynę - chyba któreś Pocket Wizard to potrafią.
Lampa ustawiona w TTL wyzwala przedbłysk, który może uruchomić fotocelę na lampach studyjnych i we właściwym momencie nie błysną. Wobec tego lampa na sankach musi być ustawiona w tryb M z minimalną mocą i błyskiem na drugą kurtynę. Działa, bo sprawdzałem :)

Kuba1
06-12-2013, 12:23
Lampa ustawiona w TTL wyzwala przedbłysk, który może uruchomić fotocelę na lampach studyjnych i we właściwym momencie nie błysną. Wobec tego lampa na sankach musi być ustawiona w tryb M z minimalną mocą i błyskiem na drugą kurtynę. Działa, bo sprawdzałem :)Lampa z TTL dlatego, że tylko taka da się ustawić na drugą kurtynę (jeśli się mylę, to poproszę o link do manualnej lampy, która skomunikuje się z Canonem i pozwoli na błyskanie na drugą kurtynę). To, że lampa w manualu, to oczywiste - nie jesteśmy w dziale "ośla łączka". Z drugiej strony, nie wiem czy słyszałeś o lampach studyjnych z funkcją pomijania przedbłysku? Bo z reporterskich, to już stare Yongnuo to potrafiły.

blackninja
07-12-2013, 00:34
Lampa z TTL dlatego, że tylko taka da się ustawić na drugą kurtynę (jeśli się mylę, to poproszę o link do manualnej lampy, która skomunikuje się z Canonem i pozwoli na błyskanie na drugą kurtynę). To, że lampa w manualu, to oczywiste - nie jesteśmy w dziale "ośla łączka".
Skoro kolega pyta, to nie to dla niego oczywiste. Skoro dla Ciebie tak, to trzeba było udzielić dokładnej odpowiedzi a nie po łebkach.

Z drugiej strony, nie wiem czy słyszałeś o lampach studyjnych z funkcją pomijania przedbłysku? Bo z reporterskich, to już stare Yongnuo to potrafiły.
Poproszę o jakieś modele w rozsądnej cenie..., bo nie słyszałem.

Kuba1
07-12-2013, 01:30
Skoro kolega pyta, to nie to dla niego oczywiste. Skoro dla Ciebie tak, to trzeba było udzielić dokładnej odpowiedzi a nie po łebkach.

Poproszę o jakieś modele w rozsądnej cenie..., bo nie słyszałem.Chociażby ostatnie Quantuumy: Pulse na pewno i chyba Move, ale tego nie jestem pewien - możesz sam sprawdzić.
A z tym pouczaniem to wyluzuj..