Zobacz pełną wersję : sesja w opuszczonym starym drewnianym domu
maciek12ss
22-11-2013, 15:45
Witam wszystkich. mam do dyspozycji na jutro stary drewniany opuszczony dom... mam koleżankę która zgodziła się pozować, a nawet dwie jasne rude włosy druga krótkie czarne... Sprzęt skromny do dyspozycji. Kit, 50 1,8 , 600d lampa YN 568 exII. Może uda mi się też skombinować blendę. I teraz pytanie do kolegów z doświadczeniem w podobnych sesjach. Chciał bym uzyskać klimat niepokoju... grozy.. zamyślenia.. Dziewczyny zgodziły się pozować w jakiś gorsetach koszulach itd.. stare sukienki .. Powiedzcie jak się do tego zabrać ? czy starczy mi zastanego światła np z okna ? jak ewentualnie wykorzystać tą jedną lampę. Dodam że 600d jest w stanie ją bezprzewodowo wyzwolić ale błyska tez w tedy kukułka .. Bardzo proszę o sensowne rady.
KuzynPit
22-11-2013, 16:39
Nie masz od kogo skołować drugiej lampy? Bo ja bym spróbował na dwie lampy iść... Jedna na zewnątrz skierowana w okno pokoju w którym będzie sceneria, a druga wewnątrz z parasolką albo jakąś strumienicą domowej roboty np. Do tego koniecznie wyzwalacz... Inaczej jak dla mnie wyjdzie marnie jak walniesz "kukułką"...
Norberto
22-11-2013, 16:45
Do tego koniecznie wyzwalacz... Inaczej jak dla mnie wyjdzie marnie jak walniesz "kukułką"...
Zgodzę się tutaj z kolegą że bez wyzwalacza nie da rady, inaczej wbudowana lampa wszystko zepsuje.
Jeśli ma być klimat grozy to zadbaj o jak najwięcej tajemniczych cieni, nie rozświetlaj zbytnio całego pomieszczenia. Nie wiem czy gorsety dadzą Ci ten klimat ale spróbować możesz najwyżej sprytnie zbajerujesz modelki i przejdziecie do aktów :P
maciek12ss
22-11-2013, 16:57
:D nie nie akty odpadają :) póki co muszę pokazać koleżankom, że wyjdzie z tego coś sensownego i potem ewentualnie namawiać do aktów. Ale na to jeszcze ani ja nie mam odwagi ani za pewne one :) Nooo chyba że będą same chciały się rozebrać to ja protestował nie będę:) A tak teraz na poważnie to macie rację . Kukułkę może zasłonię białą kartką... mam jeszcze jedną lampę ale pełen manual staroć taki potrzebny do niej by był wyzwalacz z fotocelą.. No nic do jutra nic nie kupię nie wymyślę .. Zobaczę co da się zrobić . Próba się odbędzie czy tak czy tak. Jak by ktoś miał jeszcze jakieś pomysły jak wykorzystać ten sprzęt który posiadam to śmiało proszę o posty :)
KuzynPit
22-11-2013, 17:04
Kartka Ci tylko rozświetli defacto tło za tobą i da poświatę na modelkę;) Spróbuj popytać w Twojej okolicy czy nikt nie ma wyzwalacza pożyczyć. A co za lampa? Manual i tak przy wyzwalaczu jest wymagany chyba że wyzwalacze przeniosą automatykę;)
maciek12ss
22-11-2013, 17:13
Nie nie ona nie ma w ogóle regulacji to anwet nie jest manual . Stara lampa od zenita :) Już wyczytałem że jedyny ratunek dla niej to fotocela :) Swoją drogą to trochę dziwna sprawa z tym 600d Niby ma możliwość radiowego wyzwalania lamp. Niby moja lampa yn może pracować bezprzewodowo . W sumie to by wystarczył sam odbiornik do lampy ? Po co te bezprewodowe wyzwalanie lamp radiowo w 600d skoro i tak musi błyskać kukułka . Albo ja nie umiem jej wyłączyć .... Głównie używam jej i tak na sankach no ale teraz przyszedł czas że by coś popróbować a tu lipa .
Kartka Ci tylko rozświetli defacto tło za tobą i da poświatę na modelkę ;)
Dlaczego tak bardzo się przyczepiliście do tej kukułki? Przecież OIDP yn568ex2 ma sterowanie TTL Master/Slave, 600D też, więc światło z kukułki będzie wykorzystywane tylko do sterowania - będzie na zdjęciu, ale będą to ilości śladowe nie do zauważenia (dopóki w kadrze nie będzie luster, szkła czy innych odblaskowych powierzchni).
Natomiast niezależnie od tego proponowałbym umówić się wcześnie rano i jednak skupić się na świetle zastanym, nie błyskowym - w miarę umiejętnie operując blendą i iso.
Uwaga: blenda wymaga asystenta. ;-)
Pozdro.,
MxW.
Wysłano z Samsung Galaxy S5 LTE i9605 za pomocą Tapatalk 2 (now for free)
jellyeater
22-11-2013, 17:35
Nooo chyba że będą same chciały się rozebrać to ja protestował nie będę
Na pewno przy tych 5-6 stopniach jakie są teraz na dworze one będą aż płonąć z chęci rozebrania się. :P
maciek12ss
22-11-2013, 17:41
Eureka !!! :) sprawdziłem YN slave, kukułka błyska wyzwala YN ale kukułki faktycznie nie widać . Kiedyś sprawdzałem to w dzień i alebyśmy że jak widać błysk to jest też na zdjęciu a tu niespodzianka aparat skierowałem w ciemny pokój przez drzwi a Yn a plecy . YN błysneła za plecami, kukułka w ciemny pokój ale nie rozświetliła go Ciemnica prawie zupełna:) po dołożeniu YN w ciemny pokój wszystko naświetlone jak należy. :D Więc coś z tego będzie Panowie i Panie :) teraz kwestia co dalej ... problem lampy mam rozwiązany jedna będzie blenda też :)
Norberto
22-11-2013, 17:42
zainwestuj sobie w jakis wyzwalacz radiowy, w przyszłości napewno Ci się przyda. Wiadomo są wyzwalacze drogie i tanie, ja kupiłem jakiś tam Trigmaster za 120zł (coś takiego tylko pod Canon WYZWALACZ RADIOWY TRIGMASTER NIKON D300 D700 WaWa (3669274474) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/wyzwalacz-radiowy-trigmaster-nikon-d300-d700-wawa-i3669274474.html) ) i mi wystarcza, lampa błyska i to najważniejsze ;).
Nie zapomnij zaprezentować na forum efektów tych prób :) chętnie zobaczę co z tego wyjdzie :)
Na pewno przy tych 5-6 stopniach jakie są teraz na dworze one będą aż płonąć z chęci rozebrania się. :P
Dlaczego nie? Bywało... ;)
Eureka !!! :) sprawdziłem YN slave, kukułka błyska wyzwala YN ale kukułki faktycznie nie widać
Mówi się dziękuję. :-)
zainwestuj sobie w jakis wyzwalacz radiowy, w przyszłości napewno Ci się przyda.
Dokładnie. Poleganie wyłącznie na błyskowym systemie Canona to nie najlepszy pomysł.
Pozdro.,
M.
Wysłano z Samsung Galaxy S5 LTE i9605 za pomocą Tapatalk 2 (now for free)
maciek12ss
22-11-2013, 18:58
Wyzwalacze będą na pewno do tej pory nie miałem potrzeby ich mieć :) wszystko powoli po trochu dokupuję :) Efektami pochwalę sie na pewno, oby było tylko czym :)
--- Kolejny post ---
Mówi się dziękuję. :-)
Dziękuję :)
Aha a co do rozbierania się modelek "koleżanek " to oczywiście żarty były :) Nie czuję sie jeszcze na siłach że by robić akty . Mooooże kiedyś jak podszkolę się nabiorę wprawy w prostszych sprawach. I pewnie warto będzie spróbować w ciepłe miesiące mniejszy stres dla modelek i dla mnie tez a co za tym idzie lepsze efekty :) Dobra jeden problem rozwiązany.. jak macie jeszcze jakieś rady to proszę bardzo .. chętnie poczytam i spróbuje się zastosować jutro :)
a teraz opowiadaj jak wyszla sesja ;) ciekawy jestem rezultatow ;)
maciek12ss
23-11-2013, 21:21
Dom był inny niż myślałem, było bardo ciasno. jest kilka fotek już przebrałem wszystko. No ale jest niespodzianka pojechaliśmy w plener :) i tam więcej dało sie ustrzelic . Dziś już jedno fotkę pierwszą z brzegu wrzuciłem jak by ktoś chciał obejrzeć modelkę :) Nie mam czasu na więcej za chwile robimy mała imprezę więc reszta zdjęć będzie za pewne pod koniec tygodnia jak uporam się z obróbką. Sumując ten dom to mały nie wypał ale kilka fotek jest. Za to plener udał się bardziej tylko teraz muszę przyłożyć się że by to wyglądało jak sobie wyobraziłem .:) W sumie dodam też tu
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/9787/v5yc.jpg)
Nie chcę się wtrącać, ale ja bym to (odruchowo) skadrował pionowo, a nie poziomo...
maciek12ss
24-11-2013, 21:45
mam i pionowe kardy :) wszystko się jeszcze robi .. męczę się z obróbką biję z myślami jak zrobić że by było dobrze... nie długo coś wrzucę :)
Norberto
25-11-2013, 09:18
nie pasują mi na tym zdjęciu... buty :P jakby była boso to wg mnie lepiej by to pasowało do całości stroju