Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1Ds Mk I - IR - odpodczerwienienie

jelcyk
22-11-2013, 11:35
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, w związku z czym serdecznie witam wszystkich starszych stażem kolegów. Problem, z którym się od pewnego czasu borykam , jest dość nietypowy - otóż, stałem się włascicielem aparatu 1Ds MkI przerobionego w serwisie Canona w NBiemczech na aparat do wykonywania fotografii w podczerwieni. Miałem zamiar popróbować swoich sił w IR , ale jakoś tak ani zapału ani cierpliwości nie starczyło więc stanąłem przed problemem przywrócenia mu starych, dobrych własciwości. Problemem jest to, że z aparatem nie otrzymałem oryginalnego ( oryginalnych) filtra (ów) IR-cut z matrycy , a filtry zewnętrzne ( kupiłem Marumi UV-IR-cut 380-670) niestety się nie sprawdzają . Teraz jedynym wyjściem jest zdobycie jakiegoś canonowskiego filtra IR-cut z pełnej klatki (myślę, że we wszystkich będzie podobny - albo tylko tak myślę, a bedzie, jak przeważnie bywa - całkiem inaczej) - albo całej, niesprawnej matrycy , z której będzie można filterek przełożyć. Jeśli ktoś z czytających ten post kolegów byłby w stanie mi w jakikolwiek sposób pomóc albo w odpowiednią stronę skierować - będę bardzo zobowiązany. Może uda mi się (nam się) jakoś przywrócić do normalnego życia taki klejnot :D ? Pozdrawiam.

rysz
23-11-2013, 16:43
Z oryginalnym filtrem może być ciężko - jedyna szansa to kupienie filtra z demontażu z uszkodzonej puszki.

Jest za to inna opcja, dająca trochę inne możliwości: firma Baader produkuje do Canonów zamienne filtry dedykowane do astrofotografii. Dedykowanego do 1Ds nie ma, ale możliwe, że rozmiarowo pasuje filtr z 5D lub 5D II (trzeba by sprawdzić/popytać):
Teleskopy / Astronomia - BLIŻEJ NIEBA - Filtr IR do Canon EOS 5D - TELESKOPY, LORNETKI, MIKROSKOPY, CELOWNIKI, LUNETY, NOKTOWIZORY - Delta Optical (http://deltaoptical.pl/blizej_nieba/filtr-ir-do-canon-eos-5d,d1766.html)
Teleskopy / Astronomia - BLIŻEJ NIEBA - Filtr IR do Canon EOS 5D Mark II - TELESKOPY, LORNETKI, MIKROSKOPY, CELOWNIKI, LUNETY, NOKTOWIZORY - Delta Optical (http://deltaoptical.pl/blizej_nieba/filtr-ir-do-canon-eos-5d-mark-ii,d1767.html)

Filtry te też mają poszerzony zakres w stronę dłuższych fal (w celu detekcji pasma H-alpha), ale dalej wycina podczerwień. Obraz jest wyraźnie zaczerwieniony, ale daje się to skorygować balansem bieli.

PawelB
23-11-2013, 22:54
rysz, te filtry które pokazujesz to są właśnie filtry do podczerwieni. Dokładnie tego typu filtr ma założony w tej chwili jelcyk.

zoomi
23-11-2013, 23:00
zapytaj uzytkownika tego forum o nicku Naprawiacz - może ma jakąś uszkodzoną matrycę która mogłaby stać się dawcą flitrów

jelcyk
27-11-2013, 13:13
Właśnie jestem po wykarczowaniu matrycy - okazało się, że aparat został wykastrowany z wszystkich filtrów, jakie montuje na matrycy producent. Nie wiem, jakie konkretnie są tam mocowane ( znalazłem informacje o zespole IR-cut i antyaliasing - nie wiem, czy jest coś do ultradźwiękowego czyszczenia powierzchni zewnętrznej) ale w tej chwili nie ma nic. Na obiektyw mam możliwość założenia Marumi UV-IR-cut z 36 warstwową powłoką ale to jakichś specjalnych efektów nie daje. Być może dokonano jeszcze jakichś zmian w oprogramowaniu, ale nie mam możliwości tego teraz sprawdzić - planowałem zainstalować wersję WI503EN zamiast oryginalnego w wersji 1.0 - to chyba powinno dać ustawienia domyślne, a więc takie, które już pozwolą na wystartowanie z ustawieniami własnymi. A może ktoś znajdzie u siebie jakiegoś zdechlaka ( od jakiegoś pełnoklatkowca) z dobrymi filtrami. Chętnie się potarguję :-). Ktoś się znajdzie?...

lokowaty
27-11-2013, 18:21
Skoro serwis wyjął elementy, zdemontował, w jakimś tam celu na życzenie klienta to powinien je dołączyć przy wydawaniu aparatu po skończonej usłudze...
Więć gdzie są sprawne elementy tej matrycy?

jelcyk
27-11-2013, 18:35
Hmm... Dobre pytanie, tylko, że: po pierwsze - nie ja oddawałem sprzęt do przeróbki ale kupiłem go od Niemca na E-bayu. Po drugie - Niemiec nie ma zielonego pojecia, co było robione ani za co zapłacił - biadoli tylko cały czas nad ceną :-) . Po trzecie - serwis orżnął Niemca wmawiając mu jakąś totalną przeróbkę, a po prostu wyrzucił mu z aparatu wszystko, co znalazł na matrycy. Po czwarte - z informacji dostępnych w sieci wynika, że demontażu filtrów dokonuje się w momencie, kiedy dysponuje się sprzętem, który chce się już definitywnie przeznaczyć do fotografii IR ,a demontaż filtra często kończy się rozkruszeniem delikatnego filterka i w zasadzie nie ma już co oddawać klientowi. być może tak było i w tym przypadku. Niemiec w tej chwili unika mnie już jak ognia i nie sądzę, żeby cokolwiek więcej dało się z nieg wycisnąć :-)

Roy P
27-11-2013, 21:02
A nie lepiej pchnąć aparat i kupić inny?
Te całe kombinacje mogą zająć kupę czasu, szarpania, parę Euro czy złotych i efekt i tak zawsze będzie do bani.

jelcyk
28-11-2013, 09:36
One właśnie mają zająć kupę czasu , szarpania i pewnie jakieś koszty, ale absolutnie nie zgadzam się z tym, że efekt zawsze będzie do bani. To jest akurat chyba najlepszy aparat wszechświata i okolic i zamierzam przywrócić go do pełnej świetności , nawet, jak by on sam juz tego nie chciał. To ma chodzić i kropka. Najwyżej potem go sprzedam :-) , chociaż nie sądzę, bo , jak już wcześniej wspomniałem - nie ma lepszego. Może są ładniejsze, szybsze, większe, mniejsze, z miliardami pikseli, albo wogóle bez nich - nieistotne. Mam porównanie tego do 1000d ( chociaż - co to za porównanie) i 550d. I... Niestety... - Nie ta klasa!!! Nie ten poziom! Poza tym - wielka korzyść z bezproblemowego wykorzystania wszystkich M42 i ich pełnych własciwości a przede wszystkim jasności - bezcenne. Musi żyć !!!...

lokowaty
28-11-2013, 17:22
One właśnie mają zająć kupę czasu , szarpania i pewnie jakieś koszty, ale absolutnie nie zgadzam się z tym, że efekt zawsze będzie do bani. To jest akurat chyba najlepszy aparat wszechświata i okolic i zamierzam przywrócić go do pełnej świetności , nawet, jak by on sam juz tego nie chciał. To ma chodzić i kropka. Najwyżej potem go sprzedam :-) , chociaż nie sądzę, bo , jak już wcześniej wspomniałem - nie ma lepszego. Może są ładniejsze, szybsze, większe, mniejsze, z miliardami pikseli, albo wogóle bez nich - nieistotne. Mam porównanie tego do 1000d ( chociaż - co to za porównanie) i 550d. I... Niestety... - Nie ta klasa!!! Nie ten poziom! Poza tym - wielka korzyść z bezproblemowego wykorzystania wszystkich M42 i ich pełnych własciwości a przede wszystkim jasności - bezcenne. Musi żyć !!!...

Niemiec ma rację...widziały gały co brały, transakcja dokonana. Szkoda że nie szukałeś sprawnego 1Ds od początku, chyba że pokusiła Cię cena z myślą że pójdzie łatwo go naprawić, a tu koszty, czas , ogólnie "schody". Chyba pozostaje Ci serwis....

Roy P
28-11-2013, 22:43
jelcyk
Wcale nie sugeruję byś kupił inne model tylko inny egzemplarz.
No chyba, że ten Twój jest ten jedyny, najukochańszy, własnoręcznie pośliniony....to na miłość nie ma rady :)

latant
28-11-2013, 23:13
Jeżeli minie ta miłość to odezwij się na priv, może się dogadamy.

jelcyk
29-11-2013, 12:24
Nie mam pretensji do Niemca, tylko próbowałem się od niego dowiedzieć czegos konkretnego na temat zakresu przeróbki, ale jedyny konkret, jaki otrzymałem, to to,że za aparat i przeróbki zapłacił 7499,00 Ojrów (tacy też się zdarzają :-) ). A z takimi argumentami trudno dyskutować... Zresztą - całą sprawę traktuję jako swego rodzaju zabawę i nie mam żalu do nikogo - a jak się uda go zrobić, tym większa satysfakcja.

jelcyk
30-12-2013, 14:04
Trochę sie przypomnę z tematem, bo posunąłem się krok dalej i może ktoś będzie chciał skorzystać z moich doświadczeń :-). Sprawa się ma w tej chwili tak, że pociąłem filterek Marumi IR-cut i wyciąłem z niego prostokąt , który wkleiłem w ramkę matrycy. Dało sie to zrobić, ale robota mozolna i wredna - filtr zrobiony z bardzo twardego szkła - poszło dopiero piłą diamentową, ale już jest. Zamontować się dało, choć tafla jest grubsza od oryginalnego dwukrotnie ( wynosi dokładnie 1,25 mm). Efekt jednak średni - kolory poprawiły się odrobinę, ale to nie jest to. Teraz widzę, ze znacznie większe znaczenie od filtra IR-cut ma najprawdopodobniej filtr cyjanowy, który doprowadza kolory do odpowiednich proporcji. Po ustawieniu balansu bieli na tle lekko niebieskim jakość kolorów poprawiła się znacznie i zaczerwienienie praktycznie zniknęło - jest więc nadzieja, że maszyna jeszcze będzie żyć :-). Teraz więc przede mną następny krok - znaleźć filtr cyjanowy - może się okazać, że stosując tylko filtr cyjanowy będzie można robić sobie fotki normalne, a bez niego w prawie czystej podczerwieni. Problemem może też być grubość filtra, bo po zamontowaniu Marumi pojawiły się kłopoty z łapaniem ostrości i świeci tylko jeden prostokącik w wizjerze - ten z prawej strony. Próby w toku. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego wszystkim w nowym roku !!!

tomphoto
30-12-2013, 14:26
podziwiam Twoje pomysły, wrzuć jakaś fotografie tej przeróbki;)

jelcyk
10-01-2014, 11:08
No i dostałem w końcu filtr oryginalny, ale od 5D. Zamontowałem go na matrycy, ale coś mi się wydaje, że jest on grubszy od tego, który był tam montowany oryginalnie, bo blaszki tak się nienaturalnie wygięły. Grubość tego filtra to 1,4 mm czyli o 0,15 mm grubszy od Marumi. Efekt jest taki, jakiego w zasadzie można się było spodziewać - wszystko wróciło do normy. Zdjęcia mają normalne, żywe kolory przyznam, że jeszcze nie miałem aparatu robiącego takie fajne fotografie :-). Jednak pełna klatka ma swoje znaczenie, co prawda nie bawiłem się jeszcze w robienie "prawdziwych" zdjęć, ale przy takim strzelaniu z palca jedną ręką bez zastanowienia prawie nie zdarzają się zdjęcia poruszone, nieostre, a obiektyw, którego używałem nie ma żadnej stabilizacji. Z APS-c nie ma porównania. Niemniej, za dużo szczęscia w życiu bywa niezdrowe, więc los, jak to bywa, dał mi kopa. Po tych wszystkich przeróbkach i poskładaniu całości w całość zrobiłem próbnie parę fotek i zdechł mi akumulator. Podładowałem go, zamontowałem i ... koniec zabawy. Samo włączenie skutkuje tym, czym powinno - włączają się małe wyświetlacze, wszystkie informacje pokazane jak trzeba, ale przy próbie wyzwolenia migawki pojawia się Err 99. Wyświetlacz główny ciemny cały czas, przy próbie przejrzenia zapisanych fotek lekko się rozjaśnia (dosłownie pół tonu ) , podobnie przy próbie wywołania meu. Nie ma nic. Nie wiem, co się stało, nie wydaje mi się, żebym coś schrzanił - tym bardziej,że po wyjęciu baterii nic już nie kręciłem, a przed wyjęciem fotki robił. Może ktoś ma pomysł co robić ( no, na razie prócz Żytniej :-) ) ? Mam przygotowane parę fotek z eksperymentu, ale nie bardzo wiem, jak je wrzucić . Jak się nauczę, to je prześlę. Na razie proszę o jakies sugestie, bo sam utknąłem.

zoomi
10-01-2014, 11:40
wrzuć np na www.imageshack.com

bardzo chętnie obejrzę sample

jelcyk
11-01-2014, 13:29
Próba nr1. Zainstalowałem się na Imageshack, załadowałem parę fotek ale czy to zadziała, nie wiem, zobaczymy. Adres - https://www.imageshack.com/user/JELCYK . Jakby si e udało, to: 1. fotka 1732 to czysta podczerwień - bez filtrów na matrycy, , 1813; 1764; 1763 to z filtrem Marumi, 1851 to" filtr" niebieski użyty z filtrem Marumi jako cyan (:-) ) zainstalowany w aparacie jako biel , 1817 , 1858 - fotki z tym własnie zestawem (Marumi plus "filtr niebieski) i na koniec 1915 to efekt końcowy z filtrem z d5. Niestety, to jednocześnie ostatnie zdjęcie przed załadowaniem naładowanej baterii do aparatu. Czy ktoś może jest w stanie sprawdzić , jakie jest rzeczywiste napięcie świeżo naładowej baterii bez obciążenia, bo wierzyć mi się nie chce, żeby 14V mogło spowodować uszkodzenia aparatu? Proszę o pomoc.

jelcyk
27-01-2014, 09:28
Naprawdę nikt nie ma możliwości zmierzyć? !!!