Zobacz pełną wersję : Co zamiast kitu - 50D
Witam,
przymierzam się do zakupu nowego obiektywu, który będzie lepszą wersją podstawowego obiektywu Canona. Zależy mi by był przede wszystkim jaśniejszy. Przeglądałem ofertę obiektywów jak i ich testów, jednak przed zakupem chciałbym jeszcze poznać Wasze zdanie, praktyków :)
Myślę nad zakupem jednego z tych:
- Canon 17-55 mm f/2.8 EF-S IS USM - Canon to Canon;
- Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM / Canon - podobno jakościowo porównywalny co wersja Canona, ale o wiele tańszy, cichy faworyt;
- Sigma A 18-35mm F1.8 DC HSM/Canon - wielki plus za F/1.8, minus za mniejszy zakres ogniskowej niż pozostałe 2 obiektywy.
Dodam, że posiadam Canona 50D oraz obiektyw Canona 85mm f/1,8. Kwotę jaką planuję przeznaczyć to najwyżej 3,5 tysiąca zł.
Może są jeszcze inne warte uwadze obiektywy?
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.
poszukiwacz2006
19-11-2013, 18:58
A są, choćby tamron 17-50, ze stabilizacją lub bez. Każdy z nas proponował będzie pewnie co innego. Ty sam musisz zdecydować, na czym ci tak naprawdę zależy
( solidność, szybkość af-u, utrata wartości, szkło systemowe, winieta, bokeh, itp). Poczytałeś opinie, testy, to pewnie wiesz czym te szkła się różnią.
Jako podstawowe szkło ja wybrałbym sigmę, ale to tylko moja propozycja. Za chwilę ktoś poleci canona, ktoś tamrona.
RobertON
19-11-2013, 19:00
Brakuje na liście Tamrona AF SP 17-50 f/2.8, a często polecany jako bardzo dobry.
Moim faworytem i cichym marzeniem jest Sigma A 18-35mm F1.8 DC HSM. Zastępuje trzy stałki.
poszukiwacz2006 był prędzej z Tamronem.
Kwapiszon
19-11-2013, 19:13
Canon Ef-s 17-55/2.8 IS USM to pewniak na lata.
poszukiwacz2006
19-11-2013, 19:16
Tylko jedną i to z nawiązką :-)
24 i 35 są jaśniejsze, i to aż o 2/3 EV. To sporo jak dla mnie.
polecam Sigmę 17-50/2.8 (użytkuję z C60D)
rewelacyjny obiektyw za 1600 zł (dawniej - 3 tys.)
świetna ostrość od pełnej dziury, dobre wykonanie
stabi- mogłaby być lepsza, szybkość af także
ale reszta jest super (no i celna!)
poszukiwacz2006
19-11-2013, 21:08
Do autora wątku - widzisz, każdy poleca coś innego. Więc nie pozostaje ci nic innego, jak samemu podjąć decyzję :-)
Ja jako użytkownik Tamrona 17-50/2.8 powiem tak: jest to niewątpliwie szkło lepsze niż kit. Ale też o cn. połowę tańsze niz 17-55 od Canona. Nie jestem do końca zadowolony z mojego Tamrona, bo zdarza mu się, ze AF nie trafia i musze wykonać często kilka prób zanim się uda. Ale da się to przeżyć ;) Mam starszą wersję, bez VC, ale trafiła mi się okazja nie do odrzucenia, bo nowka za niecałe 800zł- grzech było nie brać. Jeżeli jesteś w stanie pozwolić sobie na wydatek 3000zł, to pomyśl jednak o systemowym 17-55. O Sigmie czytałem mnóstwo negatywnych opinii. Szczególnie jeśli chodzi o AF. Jeśli na taką sie zdecydujesz, sprawdź koniecznie przed zakupem.
Poszukiwacz, mam pytanie. Trochę nie na temat :) ale napisałeś to i podpytam. Napisałeś porównując szkła że są jaśniejsze o 2/3 ev. Proszę wyjaśnij mi jak to się przelicza, jak to rozumieć w odniesieniu do przysłony. jak patrze na drabinke to widze skale w ev :) i co jedna zmiana f to 1/3 ev?
tap z komóry
poszukiwacz2006
19-11-2013, 21:35
Na temat, na temat. W fotografii najważniejsze jest światło, praw fizyki nie zmienimy :-). Mój post odnosił się do tego co napisał RobertON. Zaznaczył, że ta sigma zastąpi trzy stałki. Ok, jeżeli chodzi o ogniskowe to jak najbardziej. Ale nie o światło.
Dwie, o których wspominałem to 24 1.4 i 35 1.4. Sigma ma światło 1.8, więc różnica w światłosile wynosi właśnie 2/3 EV ( 1.4-1.6 -1.8...... ).
Trzecia stałka, to coś naprawdę szerokiego, ale tu mamy zazwyczaj światło 2.8, więc sigma nie ma konkurencji.
Sigma 17-50 f/2,8 OS HSM może być dobrym wyborem, tylko trzeba czasami wyczaić jedną spośród 3 czy 4 egzemplarzy. Chyba miesiąc temu był temat człowieka, który walczy od dłuższego czasu z serwisem. Pewnie już dopiął swego, ale ile zdrowia go to kosztowało. Mam znajomego w Sigma Pro Centrum i tam warto kupić nówkę, bo masz 3 lata gwarancji. Skarżył się na serwis Sigmy, bo czasami dziwnie załatwiają reklamację. Np nie chcą na piśmie oświadczyć, że wada jest nie do naprawienia i sklep ma związane ręce z wymianą na nową sztukę. A klient się pieni.
Mam Tamrona i szczerze powiedziawszy jest tylko odrobinę wolniejszy od Sigmy. Co do plastyki obrazka, to wszystko jest sprawą gustu. Mój Tamron też był serwisowany (korygowana ostrość do body). Wysłałem korpus z obiektywem w poniedziałek, a otrzymałem zrobionego w czwartek. Tamron ma 5 lat gwarancji, ale tylko z konkretnym aparatem, co jest wyszczególnione na certyfikacie, po rejestracji w necie.
jellyeater
19-11-2013, 22:20
24 kosztuje tyle co dwa takie zoomy. :) 35 Sigmy tyle co zoom. Albo prawie dwa. Zależy jakie. :)
Poszukiwacz, dzięki za odpowiedź natomiast, ja może nie do końca dobrze zapytałem. Różnica między tymi obiektywni jest dla mnie jasna. Chciałem zapytać tylko o te skale w ev w odniesieniu do przysłony. Jaka zmiana w wartości f odpowiada zmianie o 1 ev? Z tego co napisałeś wychodzi mi że zmiana f o jedną wartość daje zmianę o 1/3 ev. Dobrze rozumiem?
Edit:
Wziąłem aparat i sam sobie wyjaśniłem i odpowiedziałem :)
tap z komóry
RobertON
19-11-2013, 23:06
Poczekam nieco - może po Nowym Roku cena Sigmy A 18-35mm F1.8 DC HSM nieco spadnie i będzie w moim zasięgu, a przy okazji obejdzie się bez zbytniego naciągnięcia domowego budżetu. Mimo wszystko zwykle kupuję nowe, a nie używane.
quote:
Poszukiwacz2006
Tylko jedną i to z nawiązką :-)
24 i 35 są jaśniejsze, i to aż o 2/3 EV. To sporo jak dla mnie.
Faktycznie światło 1,8 to nie to samo co 1,4, ale dla mnie to i tak "kosmos", jak na co dzień mam max 2,8.
Jakoś nie mogę dociec dlaczego z przysłony 1,4 do 1,8 jest jaśniej aż 2/3 EV. Przecież przeskok z 5,6 na 6,3 to zmiana o 1/3 EV ?
Jakoś nie mogę dociec dlaczego z przysłony 1,4 do 1,8 jest jaśniej aż 2/3 EV. Przecież przeskok z 5,6 na 6,3 to zmiana o 1/3 EV ?
no a od 1.4 do 2.0 to już nawet całe 1ev :)
pod koniec artykułu są rozpisane przesłony co 1EV
Przysłona fotograficzna (http://pl.wikipedia.org/wiki/Przys%C5%82ona_fotograficzna)
RobertON
20-11-2013, 00:23
[QUOTE=jaś;1192571]no a od 1.4 do 2.0 to już nawet całe 1ev :)
Jasne zmiana o wartość pierwiastek z dwóch dla 1 EV wynikający ze średnicy otworu (powierzchni)
1,4 x ^2 = ok. 2,0 wzrost jasności o 1/3 EV byłoby dla około 1,6, a 2/3 EV jest dla 1,8. Zrozumiałe.
Dziękuję @jaś.
RobertON
20-11-2013, 00:56
Przegapiłem edycję postu, nie wzrost jasności a spadek o 1/3 to dla 1,6, i spadek jasności z 1,4 do 1,8 to o 2/3.
Racja, zapomniałem o Tamronie. Dzięki za wszystkie komentarze. Co nieco mi rozjaśniło sytuację i prawdopodobnie wybiorę jednak Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM, choć f/1,8 w 18-35 mm mocno kusi.
RobertON
20-11-2013, 01:39
Twoja decyzja, warto Sigmę sprawdzić przed zakupem i podjechać do sklepu. Mam dwie Sigmy i jedna była bez wybierania, a druga z wybieraniem.
Zamierzam kupić w sieci (cyfrowe.pl). Aż tak duży problem jest z tymi Sigmami?
nawet z systemowymi są problemy to co dopiero z 'kundlami'...
Nie lepiej kupić u autoryzowanych sprzedawców Sigmy lub na oficjalnej stronie sigma-sklep.pl?
Masz wtedy 3 letnią gwarancję i nawet taniej niż w sklepie, który powyżej wymieniasz.
A wybór moim zdaniem jest bardzo dobry.
Pomimo początkowych kłopotów z tym obiektywem i serwisem, uważam S17-50 EX za znakomite szkło.
RobertON
20-11-2013, 14:18
Oceniam SIGMY jako bardzo dobre urządzenia. Tylko dla "spokoju ducha" może lepiej podjechać do Gdańska i wybrać z kilku sztuk. Nie patrzę na mapę, ale ze Słupska nie jest zbyt daleko.
Jak zamówisz i przyjdzie ze sklepu (bardzo wysoko oceniam wymieniony przez Ciebie), to w pierwszej chwili sprawdzanie i szukanie czy aby nie jest uszkodzony i pewien niepokój zanim się nauczysz używać. Jak podjedziesz, to w razie wątpliwości możesz wybrać w kilku egzemplarzy i nie będzie wątpliwości, że może w transporcie był za mocno rzucany.
Nie lepiej kupić u autoryzowanych sprzedawców Sigmy lub na oficjalnej stronie sigma-sklep.pl?
Masz wtedy 3 letnią gwarancję i nawet taniej niż w sklepie, który powyżej wymieniasz.
Pewnie tak. Dzięki! Tak zrobię :)
Do Gdańska sto pare klocków, więc nie jest zbyt daleko, w dodatku jestem tam co 2 tygodnie ze względu na szkołę. Może i to lepsze będzie rozwiązanie by nie kupować w sieci.
miło Cię słyszeć miki450
i cieszę się, że jesteś zadowolony z tego szkła