Zobacz pełną wersję : Sakwy do obiektywów
McKiller
19-11-2013, 15:32
Witam, planuję zakupić 4 sakwy : 3x żeby zmieściły się szkła - 28mm 50mm oraz 85mm + sakwa na gadżety karty itp. Sakwy chciałbym nosić na pasku od spodni, nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie czy ktoś tak robi i może napisać jak się to nosi? Dodatkowo proszę o podanie z jakiej firmy zakupić takie sakwy, dzięki za pomoc
Witam, planuję zakupić 4 sakwy : 3x żeby zmieściły się szkła - 28mm 50mm oraz 85mm + sakwa na gadżety karty itp. Sakwy chciałbym nosić na pasku od spodni, nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie czy ktoś tak robi i może napisać jak się to nosi? Dodatkowo proszę o podanie z jakiej firmy zakupić takie sakwy, dzięki za pomoc
Obecnie sakwy (think tank seria skin) są dla mnie najbardziej optymalnym rozwiązaniem, które z powodzeniem stosuję od ponad 2 lat. Najwieksza zaleta: kręgosłup nie boli od noszenia plecaka (również mam) oraz cały sprzęt pod ręką.
Do tego kabura również think tank + pas biodrowy think tank i w praktyce noszę zestaw od 70-200II do pojedynczych stałek - cały zestaw sakiew na prawdę bardzo praktyczny, bardzo mądrze przemyślany pod względem rozwiązań mocowania, ochrony, pokrowce na deszcz w każdej sakwie,itp. Polecam.
McKiller
24-11-2013, 16:57
Witam, znalazłem ciekawe sakwy firmy Camrock czy ktoś używa takich i może coś powiedzieć na ich temat? link do przykładowej sakwy : Pokrowiec futerał na mały obiektyw Camrock L220 (3721190879) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/pokrowiec-futeral-na-maly-obiektyw-camrock-l220-i3721190879.html)
jajo_antipo
24-11-2013, 17:49
Polecam firmę ReporterStrap, solidnie wykonane produkty w przystępnej cenie. Sam używam i jestem zadowolony.
Polecam firmę ReporterStrap, solidnie wykonane produkty w przystępnej cenie. Sam używam i jestem zadowolony.
Ceny bliskie Think Tank ale wygląda, że te sakwy nie wymagają specjalnego pasa za 150zł. Zestopniowanie wielkości bardzo mi odpowiada - tutaj LowePro daje ciała.
Kompletnie nie znam jakości tych produktów ale w końcu ryzyko też nie duże. Pokrowców przeciwdeszczowych raczej nie ma :(
Najlepszym rozwiązaniem mogą okazać się reporterskie newswear'y: Newswear | Chestvest, pouches, rain ponchos (http://www.newswear.com). Sam mam i sobie chwalę :) Wysoka jakość wykonania, szybki dostęp do sprzętu, szeroki wybór i nie tak straszne ceny. Można zamówić prosto ze stanów (najtańsza wysyłka 17$ ale błyskawiczna!), bądź też na www.dobmal.com (http://www.dobmal.com), facet sprowadza do Polski, choć różnie z dostępnością bywa.
fhumargo
24-12-2013, 16:21
Mam te najmniejsze camrock. Kupiłem w infoto osobiście bo mieszkam w Łodzi po 17zl. Tanie jak barszcz a wykonanie OK.
Weszły obiektywy canona: 10-22 oraz 50/1,4 z osłoną przeciwsloneczną bez zdejmowania.
Również polecam firmę ReporterStrap Bardzo solidne wykonanie.
Pamiętam jak Minolta wypuściła futerały do swoich obiektywów, były bardzo ładne i trwałe,
kilka takich mam do tej pory.
Ale nosić przy pasku to bym ich raczej nie polecał.
Sakwy Think Tank też można nosić przy zwykłym pasku od spodni. Pytanie tylko czy noszenie ich tam ma większy sens bo będą trochę utrudniały swobodne poruszanie się i będą przeszkadzały podczas robienia bardziej dynamicznych zdjęć, przy kucaniu, klękaniu itd itp. Nie będzie też można przesuwać ich swobodnie po pasie do przodu albo do tyłu. Sakwy Think Tanka przez specjalne mocowanie dają taką możliwość: można je przypiąć na stałe albo na "luźno" by można było je przesuwać po pasie. Z doświadczenia z użytkowania mogę powiedzieć:
- przypięcie sakw do pasa systemowego pozwala na szybkie i swobodne założenie/zdjęcie całego zestawu pokrowców jednej chwili; wyciągnięcie/włożenie np torby czy z walizki gotowego do pracy;
- klamre pasa po jego założeniu lepiej przesunąć na tył, uzyskuje się wtedy więcej miejsca na brzuchu do przesunięcia tam sakw;
- gdy przypnie się do pasa więcej sakw ze sprzętem to lepiej założyć szelki nośne do pasa, ciężar jest wtedy rozłożony równo miernie na biodra i ramiona;
- gdy jest chłodno to pas zakładać lepiej na okrycie wierzchnie (na kurtkę) bo jest łatwiejszy dostęp do sprzętu. Dlatego trzeba wybrać pas regulowany z odpowiednim "zapasem";
- pas i sakwy można wykorzystywać nie tylko do fotografowania, ja używam go podczas wypraw motocyklowych, zapinam go do jazdy i mam pod ręką sakwy na niezbędne rzeczy: portfel, paszport, aparat kompaktowy, telefon, notatnik, długopis, gumy do żucia itd itp.. Sakwy przypinam wtedy "na luźno" (lepiej się układają po bokach);
- sakwy Think Tank są kompatybilne z ich plecakami i torbami, można je przypinać do nich i mieć dodatkowe miejsce na sprzęt. Pas można przypinać do plecaka, jest tam specjalne, złącze do niego, wtedy ma się obiektywy dostępne pod ręką bez ściągania plecaka. Do pasa można też przypiąć torbę systemową z drugim korpusem.
- każda sakwa ma swój pokrowiec przeciwdeszczowy, ma szwy uszczelnione silikonem. Każda ma też specjalne zaczepy by podłączeniu do nich np. paska na szyję (np. takiego do aparatu) sakwa mogła robić za torbę i by można ją było przewiesić przez ramię.
Zestaw sakw o których pisał koraf wychodzi taniej niż kupowanie ich osobno.
System nośny MODULAR - Sklep Built.pl - str 1 (http://ttfoto.pl/system-nosny-modular-o_c_169_1.html)
LowePro robi te pasy pokrowce bardzo sztywne, przeszkadza to w swobodnych ruchach i są cięższe.. Tanie chińskie camrock, polskie reporter strap? hmmm, no nie wiem...
Jakość wykonania sakw i pasa Think Tanka jest na poziomie Think Tanka, dla profesjonalnych fotografów. Gwarancja jest "lifetime".
Ja osobiście używam pasa ProSpeed do focenia a pasa ThinSkin do jazdy na motocyklu. Sakwy przepinam w zależności od potrzeb. Na motor biorę sakwę rozmiar 50 z jednej strony i torbę na drugi korpus z drugiej strony...
Kupiłem Skin 50 V2.0. Ma służyć do wymiany obiektywów (tych co w stopce).
Jakość wykonania oczywiście super. Moje uwagi są następujące:
- ten worek jest całkiem spory, może nawet nieco za duży jak na moje obiektywy; całe szczęście można go podzielić.
- zapięcie na rzep jest ogromne, można go zneutralizować ale całkowicie (niby w celu wyciszenia).
- wykonanie miękkie bardzo mi odpowiada.
a takie dwa 70-300L by weszly na raz?
Właśnie te rzepy czy nie są zmorą przy fotografowaniu na koncertach, wywiadach, ślub ach?
Właśnie te rzepy czy nie są zmorą przy fotografowaniu na koncertach, wywiadach, ślub ach?
Nie. W TT są "wyciszacze" a w Newswear np.w kościele można klapę wpuścić do sakwy, która jest wtedy otwarta. Jest to dobre rozwiązanie szczególnie w miejscach, sytuacjach gdzie często wyciągamy z sakw. W każdej chwili można zamknąć sakwę i rzep trzyma pewniej niż klamra itp.
a takie dwa 70-300L by weszly na raz?
Nie wejdą. Zostaje jakieś 4cm luzu z boku. W sumie dla mnie nie bardzo jest to miejsce do zagospodarowania - lampa by weszła ale nie mam.
Nie. W TT są "wyciszacze" a w Newswear np.w kościele można klapę wpuścić do sakwy, która jest wtedy otwarta. Jest to dobre rozwiązanie szczególnie w miejscach, sytuacjach gdzie często wyciągamy z sakw. W każdej chwili można zamknąć sakwę i rzep trzyma pewniej niż klamra itp.
Pytanie w takim układzie nasuwa mi się takie czy przy żwawszym poruszaniu się (lewo,prawo, kucanie itp) z otwartą klapą obiektyw nie ma tendencji do "chybotania" się w sakwie? Wolałbym by nie wypadł. Stąd myślałem o jakiejś sakwie na zamek dla ciszy a przy reportażu klapę wpuścić do sakwy.
Niestety chyba nie da się na ten moment kupić sprzętu newswear w Polesce, podany w tym temacie sklep ju s tego nie sprzedaje, a szkoda bo miał super ceny. Na Domke również...
Pytanie w takim układzie nasuwa mi się takie czy przy żwawszym poruszaniu się (lewo,prawo, kucanie itp) z otwartą klapą obiektyw nie ma tendencji do "chybotania" się w sakwie? Wolałbym by nie wypadł. Stąd myślałem o jakiejś sakwie na zamek dla ciszy a przy reportażu klapę wpuścić do sakwy.
Jeśli szkło nie siedzi w sakwie (torbie, gdziekolwiek) "na sztywno" to ma prawo się cokolwiek przesuwać na boki, jak we wszystkim. Mi nigdy nic nie wypadło. Jedynie skakania bym nie polecał ;) W kościele raczej nie wypada "żwawo się poruszać" ;) Zawsze można zmniejszyć powierzchnie rzepu i wtedy jest cicho niż przy całości.
Sakwy na zamek z możliwością wpuszczania klapy do środka ? Nie widziałem, nie znam.
marcin857
06-03-2014, 11:17
Ja gdy pracowałem na jedno body i 3 obiektywy nosiłem pas od reporterstrap i sakwy camrock, które wg mnie są dobre i nic im nie brakuje a cena sakw od reporterstrap jest absurdalna. To tak piszę dla potomności
Niestety chyba nie da się na ten moment kupić sprzętu newswear w Polesce, podany w tym temacie sklep ju s tego nie sprzedaje, a szkoda bo miał super ceny. Na Domke również...
Ja zamawiałem w ubiegłym roku ze stanów prosto od Newswear, najtańsza przesyłka kosztuje 17$ (którą zresztą polecili), przyszła w około 3 dni. Szybko i bezproblemowo.
Albo trzeba polować na używki.
ja polecam think tanksa. jeżeli chodzi o strach przed wypadnięciem sprzętu, to przy lens changer'ach(mam elementy jeszcze ze starego zestawu, ponieważ swoje, łącznie z plecakiem, kupiłem 5 lat temu), można szybko ściągnąć sznurkiem "przysłonę" sakwy i ją zamknąć. działa to identycznie jak w workach na magnezję. i tak jak pisałem - mam je 5 lat, dalej się trzymają bardzo dobrze.
xxkomarxx
07-03-2014, 10:51
Mam, uzywam i moge polecic reporterstrapa.
Mam te najmniejsze camrock. Kupiłem w infoto osobiście bo mieszkam w Łodzi po 17zl. Tanie jak barszcz a wykonanie OK.
Weszły obiektywy canona: 10-22 oraz 50/1,4 z osłoną przeciwsloneczną bez zdejmowania.
witam.
czy do tej sakwy zmieścił się 10-22 z osłoną czy tylko canon 50 1.4 z osłoną ?
pozdrawiam
Paweł
Witam.
Mam pytanie do użytkowników pokrowców na obiektyw Reporter.
Planuję zakupić 2 sakwy Reporter S2 (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-pokrowiec-na-obiektyw-s2.html) Do użytku głównie w kościele (ślub itp.) z obiektywami 24-105L, 85 1.8, 35 2.0 IS, może Sigma 17-35.
Czy zakup pokrowców jednego rozmiaru "S2" jest dobrym pomysłem?
Będzie to w miarę wygodne w użytkowaniu?
A może na mniejsze obiektywy kupić "S1" (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-pokrowiec-na-obiektyw-s1.html) jednak wtedy nie będę mógł używać ich zamiennie ze wszystkimi szkłami.
Nikt nic nie doradzi :cry:
Wiadomo, że lepiej S2 większą wersję bo ona wielce większa na pasie nie jest. PYtanie tylko czy taki sposób zamykania/otwierania pokrowca na obiektywy Ci będzie odpowiadać?
... PYtanie tylko czy taki sposób zamykania/otwierania pokrowca na obiektywy Ci będzie odpowiadać?
Myślę, że tak. Inne jakie znalazłem są na zamek lub rzepę i wydaje mi się, że ich otwieranie/zamykanie będzie zbyt głośne.
ja polecam think tanksa. jeżeli chodzi o strach przed wypadnięciem sprzętu, to przy lens changer'ach(mam elementy jeszcze ze starego zestawu, ponieważ swoje, łącznie z plecakiem, kupiłem 5 lat temu), można szybko ściągnąć sznurkiem "przysłonę" sakwy i ją zamknąć. działa to identycznie jak w workach na magnezję. i tak jak pisałem - mam je 5 lat, dalej się trzymają bardzo dobrze.
No właśnie ThinkTank. Dobre sakwy, tylko dość drogie. Kolega namawiał mnie na zestaw 3 sakw miękkich z klapką na górze. Super sprawa, bo nie zajmują dużo miejsca gdy są puste. Nie są to typowe okrągłe sakwy tylko raczej miękkie "worki".
Nie kupiłem i żałuję, bo bałem się co będzie się działo w deszczu, a i tak używam swoich tanich Camrocków tylko na hali :). Do szybkiej zmiany obiektywów jednak te miękkie ThinkTanki są o klasę lepsze.
Witam,
Jak wygląda kwestia kompatybilności sakw i pasów różnych producentów (szczególnie Reporter i Think Tank)?
Znalazłem posty na temat używania pasów Reportera z sakwami Camrocka. Sam Camrock w opisach podaje kompatybilność z kilkoma systemami, jednak ani Reporter ani Think Tank się na nich nie pojawia. Czy wybierając pas skazuję się na ich sakwy? Czy któryś z producentów jest w tej materii bardziej elastyczny niż inni?
Czy przesuwanie sakw po pasie to jakaś unikalna cecha TT (który mocno się tym chwali), czy inne systemy działają na podobnej zasadzie?
Mała wycieczka po sklepach (udało mi się obejrzeć Lowepro, Reportera i Think Tanka) i już w zasadzie wszystko jasne. Przesuwanie sakw na pasie to cecha TT. I tu pytanie do osób ich użytkujących... czy takie podejście ma sens w praktyce czy jest to tylko marketing?