Zobacz pełną wersję : Szybka karta CF do 5D3 - pomoc w wyborze
Witajcie. Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na forum, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Jeśli jednak odpowiedź na moje pytanie lub podobny temat już istnieje, to proszę o przeniesienie wątku i przepraszam.
Przechodząc do rzeczy. Muszę wymienić kartę CF na szybszą, bo bo wielkość plików raw w 5D3 sprawia, że moja dotychczasowa karta nie wie co się dzieje przy zdjęciach seryjnych, choć w 1D3 świetnie sobie dawała radę. Używam sandisk ultra 30 mb/s.
Zastanawiam się nad dwoma kartami
- Lexar Professional 16 GB 400x UDMA
- Sandisk Extreme Pro 16 GB 90 mb/s UDMA6
Znalazłem fajne porównanie obu tych kart: Testy kart pamięci | chip.pl (http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/karty-pamieci-flash-cf/@@compare_products?sid=1050&compareproducts%3Alist=54423&compareproducts%3Alist=54448&compareproducts%3Alist=56038)
Dla porównania dorzuciłem jeszcze kartę, która zajęła 1 miejsce w całym zestawieniu.
Różnice prędkości w zapisach nie są duże i moim zdaniem biorąc pod uwagę cenę obu kart - wygrywa tutaj Lexar. Zastanawia mnie natomiast czas dostępu, który u u sandiska jest rewelacyjny. Pytanie teraz - czy ma on tak duże znaczenie? Nie znam się niestety na tym.
Prosiłbym o darowanie sobie tekstów w stylu, że miałem kasę na takie body, a oszczędzam na karcie pamięci. Nie oszczędzam, tylko na chwilę obecną szukam najlepszego produktu w stosunku jakość / cena, który nie wyczyści do końca mojego portfela, a jednocześnie poprawi osiągi i szybkostrzelność podczas serii :)
Jeżeli macie jakieś inne propozycje - jestem otwarty :)
KrZyChUM
18-11-2013, 19:41
Używam dwóch kart:
1) Sandisk SDCFXS-032G-X46 => CF Extreme Pro 1067x UDMA7 160MB/s => 32GB w cenie ~640PLN
2) Lexar Professional 1000x CF UDMA7 => cena za 32GB ~500PLN
Obie bez problemu opróżniają bufor z prawie 40 RAWow w 3s.
1) Sandisk SDCFXS-032G-X46 => CF Extreme Pro 1067x UDMA7 160MB/s => 32GB w cenie ~640PLN
2) Lexar Professional 1000x CF UDMA7 => cena za 32GB ~500PLN
Karty wydajnością bardzo dobre, ale w chwili obecnej mnie na nie niestety nie stać. Masa innych wydatków, a do tego mocno nadszarpnięty portfel - dlatego też szukam czegoś w mniejszym przedziale cenowym. Powiedzmy do 200 zł za 16 GB.
digital.photography
19-11-2013, 00:54
...szukam czegoś w mniejszym przedziale cenowym. Powiedzmy do 200 zł za 16 GB
Ostatnio miałem okazję zakupić 8 kart pamięci Lexar 16GB 800x Professional UDMA w cenie 160,00 zł za sztukę. Na dzień dzisiejszy karty są droższe jednak na Allegro powinieneś dostać je w cenie do 200,00 zł. Mam, używam i polecam.
Ostatnio miałem okazję zakupić 8 kart pamięci Lexar 16GB 800x Professional UDMA w cenie 160,00 zł za sztukę. Na dzień dzisiejszy karty są droższe jednak na Allegro powinieneś dostać je w cenie do 200,00 zł. Mam, używam i polecam.
Jak wygląda w nich zapis i opróżnianie bufora przy zdjęciach seryjnych w RAW? Na zagranicznych forach znalazłem opinie, że karta ta jest wolniejsza od odpowiednika 600x... Im więcej człowiek czyta i szuka, tym bardziej głupieje.
Hej. Ja używam Kingstonów i jestem zadowolony.
Obecnie te modele w wersji 64GB ale też jest 32GB.
Kingston SDXC 64GB Class10 (SDA10/64GB) - Sklep internetowy Agito.pl (http://www.agito.pl/karta-pamieci-kingston-sdxc-64gb-class10-sda1064gb-98-851614.html?cid=4&attr=1-2978,361-413548)
A że tak spytam: czemu upierasz się na CFy a nie SDHC/SDXC?
Chyba dlatego, że zależy mu na szybkości?
Poza tym o ile dobrze pamiętam to kontroler wbudowany w DIGIC 5+ nie specjalnie dobrze obsługuje szybkie karty SD UHS-I itp
Hej. Ja używam Kingstonów i jestem zadowolony.
Obecnie te modele w wersji 64GB ale też jest 32GB.
Kingston SDXC 64GB Class10 (SDA10/64GB) - Sklep internetowy Agito.pl (http://www.agito.pl/karta-pamieci-kingston-sdxc-64gb-class10-sda1064gb-98-851614.html?cid=4&attr=1-2978,361-413548)
5D3 ma wadę konstrukcyjną i gniazdo kart SD z tego co wyczytałem posiada prędkość max 133x. Co więcej jeśli w gnieździe SD znajduje się karta pamięci, to także prędkość gniazda CF zostaje obniżona. Dlatego nie używam kart SD. Dla mnie mogłyby tam być dwa wejścia CF.
Kupiłem Sandiska 16 GB CF 60 mbs udma i jestem po pierwszych testach zadowolony. Bufor zapycha się po zrobieniu serii 22 zdjęć RAW i zostaje opóźniony po 5 sekundach. Także wynik niezły. Zwłaszcza jeśli wezmę pod uwagę, że udało mi się dostać nową sztukę za 90 zł :)
Chyba dlatego, że zależy mu na szybkości?
Poza tym o ile dobrze pamiętam to kontroler wbudowany w DIGIC 5+ nie specjalnie dobrze obsługuje szybkie karty SD UHS-I itp
Hmm, to dziwne co mówisz. Może faktycznie w 5DMk3 jest coś nie tak. U mnie w 6D SDHC/SDXC opróżnia bufor po UHS-I ekspresowo z RAWów, więc tym bardziej jestem zdziwiony. Ale MK3 nie mam, więc nie wiem. Bo bez UHS-I faktycznie, szło wolno i się zapychał a teraz ogień.
Hmm, to dziwne co mówisz. Może faktycznie w 5DMk3 jest coś nie tak. U mnie w 6D SDHC/SDXC opróżnia bufor po UHS-I ekspresowo z RAWów, więc tym bardziej jestem zdziwiony. Ale MK3 nie mam, więc nie wiem. Bo bez UHS-I faktycznie, szło wolno i się zapychał a teraz ogień.
W takim razie zbyt pochopnie określiłem miejsce implementacji kontrolerów kart. Spodziewałem się, że kontrolery są wbudowane w główny chip.
Jest jeszcze możliwe, że Digic5+ posiada tylko jeden szybki port - i pod niego podpięto kontroler CF, a pod jakiś drugi podpięto SD.
W takim EOS1DX to są dwa procesory DIGIC 5+ więc nie ma problemu z prędkością dwóch portów CF.
A w 5dmk3 jest tylko jeden DIGIC5+
w internecie pełno jest uwag co do problemu szybkości SD:
Pierwszy lepszy blog na ten temat:
Jeff Cable's Blog: Why you should not put an SD card in your Canon 5D Mark III (if you shoot to both CF and SD and care about speed) (http://jeffcable.blogspot.com/2012/06/why-you-should-not-put-sd-card-in-your.html)
"Well...after some testing I have determined that, if you care at all about high speed shooting or clearing you buffer quickly, YOU DO NOT want to put a card in the SD slot. Why? Because, for some reason unbeknownst to me, Canon decided to build the 5D Mark III with one very fast CF slot which supports the newer UDMA7 protocol and a standard SD card slot which does NOT support the high speed standard (called UHS - for Ultra High Speed). This is really strange because many other cameras have come out with UHS1 compatible slots over the last year. Without UHS support, the top speed that can be achieved by the SD card is 133x. This is true even if you purchase a 600x SD card and insert it in the camera. The best you will get is 133x "
Wg mnie zrobili to specjalnie, jesli komus zalezy na szybkosci i backupie na drugiej karcie musi lkpic 1dx i koniec.
Slot sd w 5 d mk3 jest tylko ma wszelki wypadek np jak zapelni sie cf i mamy tylko wolna sd to zawsze mozna sie poratowac.
W takim razie zbyt pochopnie określiłem miejsce implementacji kontrolerów kart. Spodziewałem się, że kontrolery są wbudowane w główny chip.
Jest jeszcze możliwe, że Digic5+ posiada tylko jeden szybki port - i pod niego podpięto kontroler CF, a pod jakiś drugi podpięto SD.
W takim EOS1DX to są dwa procesory DIGIC 5+ więc nie ma problemu z prędkością dwóch portów CF.
A w 5dmk3 jest tylko jeden DIGIC5+
w internecie pełno jest uwag co do problemu szybkości ...
Co do różnych prędkości - to może być faktycznie różnie na jednym procku. Co do problemów Mk3 - nie mam, więc jakoś mnie ten temat ominął. :) Jeden slot w 6D oznacza brak wyboru, czyli brak problemu. Dzięki za wyjaśnienie. ;)
Fotopstryczek
03-12-2013, 14:07
Każda puszka przed 5D III, która miała SD, miała taką prędkość zapisu (21MB/s).
Digic nie jest tutaj problemem, tylko brak wsparcia UHS-I.
Z kart SD uzywam min sandisk extreme pro 95mb/s i zadnych problemow jeszcze nie zauwazylem, uzywajac z 5dmk3.
gregorio1972
10-12-2013, 17:32
Witam. Podepnę się do wątku, ale chodzi mi o Canona 7D. Obecnie używam SANDISK COMPACTFLASH EXTREME PRO 16 GB (90MB/SEK) - Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sandisk-compactflash-extreme-pro-16-gb-90mb-sek.html) tylko nie 16 a 8 MB. Niedawno pojawiły się karty SanDisk SanDisk Extreme CompactFlash (120 MB/s) 16GB - Karta pamięci - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/karta-pamieci/sandisk-sandisk-extreme-compactflash-120-mb-s-16gb,18036s) . Chciałbym dokupić 16 MB tylko już sam nie wiem, która będzie lepsza. Czy ta którą mam tylko o większej pojemności czy zakupić tę nowość. Wdszędzie podają, że za[pis jest do 60MB/s
Tak naprawdę w czym one są lepsze lub w czym gorsze, bo tyle wersjijest, że już sie pogubiłem. Proszę o pomoc ?
GB, a nie MB :) Wdarł Ci się dwukrotnie błąd :p
Lexar 1000x bardzo wydajny ale 8-setki maja "normalne" ceny.
Kolekcjoner
11-12-2013, 02:26
Nie sądzę żeby 7D potrzebował superszybkich kart. Przecież tego nie wykorzysta.
Fotopstryczek
11-12-2013, 02:43
Nie sądzę żeby 7D potrzebował superszybkich kart. Przecież tego nie wykorzysta.
7D wyciąga okolice 80MB/s.