Zobacz pełną wersję : Manualne lampy do parasolek
jamada202
16-11-2013, 14:15
Witam !
Chciałbym kupić jakieś 2 lampy najlepiej dość tanie (stosunkowo mocne) i manualne chciałbym ich użyć do doświetlenia w plenerze. Proszę o konkretne przykłady stosunek moc/do cena mnie intersuje. Lampy nie mają walczyć ze słońcem tylko przeznaczenie ich będzie chwilowo do jesiennej pogody.
Jakie parasolki lepsze białe czy może srebrne?
Co będę musiał dokupić do tego statywu, zeby zamocować lampy? Statyw oświetleniowy 230 cm 16mm +gwint 1/4 Krakow (3688960793) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/statyw-oswietleniowy-230-cm-16mm-gwint-1-4-krakow-i3688960793.html)
na same lampy chcę przeznaczyć około 400-500 zł
michael_key
16-11-2013, 18:12
Co będę musiał dokupić do tego statywu, zeby zamocować lampy?
Przydałby Ci się oczywiście uchwyt (http://allegro.pl/uchwyt-uniwersalny-na-lampe-i-parasolke-wroclaw-i3687798336.html).
Jak tania YongNuo YN-460II, w moca tez oka. Ładuje się dłużej niż systemowa 430ex II, ale coś za coś. Na Twoje potrzeby będzie idealna.
Odn parasolek zdecydowanie dyfuzyjne- nie w kategorii lepsze/gorsze, a co częściej używane, 95%/5%:)
Zajrzyj tu fripers.pl od groma fotozabawek - sprawdzony sklep.
Trochę zapewne denerwujące jest czytanie porad zaczynających się od "...dozbieraj kasy...", ale...
być może zestaw 2 x YN 560 III z odbiornikami plus nadajnik będzie optymalny. Unikniesz w ten sposób kłopotów z synchronizacją optyczną, która w jasnym oświetleniu i pod parasolkami może działać chimerycznie. Jakość YN 560 i czas ładowania są naprawdę dobre.
GalaktycznyMuczaczo
19-11-2013, 01:12
Witam !
Chciałbym kupić jakieś 2 lampy najlepiej dość tanie (stosunkowo mocne) i manualne chciałbym ich użyć do doświetlenia w plenerze. Proszę o konkretne przykłady stosunek moc/do cena mnie intersuje.
Takie rzeczy można łatwo wyczytać z specyfikacjach sprzetu, zakładasz sobie cene lamp , sortujesz od najdroższych i sprawdzasz specy :)
[QUOTE=jamada202;1192004
Jakie parasolki lepsze białe czy może srebrne?
[/QUOTE]
Jeżeli wiesz jak działają parasolki to chyba sam powienienś wiedzieć jaki efekt chcesz uzyskać, jeżeli nie to podpowiem, srebrna odbije ci mocno światło i stworzy mocno kontrastowy błysk , biała rozproszy światło i zmiękczy je. Decyzja należy do ciebie
do statywu napewno uchwyt do uchwytu napewno wyzwalacze,
z doświadczenia jeszcze powiem tak, statyw bedzie ci trzymał lampe z parasolką, w porach jesienno zimowych nie trudno o wiatr a wiadomo jak parasolka działa w takim wypadku, istna masakra, sprzęt w powietrzu, więc polecam zainwestować albo w porządne cięzkie statywy o dużym rozstawie nóg albo w dwa dodatkowe worki piachu czy kamieni ze sobą na sesji, aczkolwiek polecam jedno i drugie :)
jamada202
19-11-2013, 13:53
Tylko czy przy srebrnych parasolkach nie będzie efektu takiego jakby ta osoba była wklejona do zdjęcia? Chodzi mi o to, że osoba będzie bardzo dobrze doświetlona a tło ciemne.
I zastanawia mnie jeszcze to czy przy białych parasolkach nie będzie tak, że światło mi się tak rozproszy, że go nie będzie widać w terenie?
Chyba, że poproszę kogoś o trzymanie parasolki, wtedy uniknę utraty sprzętu.
Trochę zapewne denerwujące jest czytanie porad zaczynających się od "...dozbieraj kasy...", ale...
być może zestaw 2 x YN 560 III z odbiornikami plus nadajnik będzie optymalny. Unikniesz w ten sposób kłopotów z synchronizacją optyczną, która w jasnym oświetleniu i pod parasolkami może działać chimerycznie. Jakość YN 560 i czas ładowania są naprawdę dobre.
popieram!