PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 60d czy 650d?

Kajulka87
15-11-2013, 20:28
Witam,
jestem obecnie na etapie otwierania działalności związanej z organizacją imprez oraz agencją modelek.
Wystąpiłam z wnioskiem o dotację, dostałam 3700zł na aparat.

I pytanie, wybrać Canona 60d, czy 650d? Od razu dodam, że kręcenie filmów w 650d mnie nie przekonuje :)

Aparat potrzebny do prowadzenia działalności, robienie zdjęć na imprezach, fotografowanie modelek (agencja), plus dodatkowo na wyjazdy (plenery), fotografie w ruchu itd.

Proszę o pomoc, bo opinie są tak rozbieżne, że pojęcia nie mam co wybrać, a cena praktycznie ta sama... :roll:

lux
15-11-2013, 20:41
do imprez bardziej się nadaje 650d, bo jak zalejesz piwem to jednak tańszy jest.
na plenery lepszy 60d bo ma górny ekranik pokazujący korekcję błysku

Fotopstryczek
15-11-2013, 20:55
650D jest droższy od 700D, do tego na 700D można dostać cashback, więc cena robi się jeszcze bardziej atrakcyjna.

salas
15-11-2013, 21:17
650D jest droższy od 700D, do tego na 700D można dostać cashback, więc cena robi się jeszcze bardziej atrakcyjna.

i to chyba najlepsze rozwiązanie :)

Ja wybrałem 60d mimo, że jest STARSZY :p

michael_key
15-11-2013, 21:25
Jak już przedmówcy zauważyli... wszystko jest kwestią potrzeb. Choć w mojej ocenie lepszy komfort pracy przemawia za 60D.
Wziąłbym 60-tkę.

Kajulka87
15-11-2013, 21:54
Tak jak juz pisalam, aparat mam na dotacje (i nie zamierzam zalewac go piwem), w zwiazku z czym cenowo dla mnie nie ma roznicy bo musze go kupic dokladnie za kwote przyznana z urzedu. Tanszy ani drozszy mnie nie ratuje :) taki urok dotacji... akurat oba sa w tej samej cenie stad moje pytanie, ktory bedzie bardziej "pozyteczny" :)

salas
15-11-2013, 22:02
który Ci lepiej leży w rękach :P 650/700d jest chyba troszkę lżejszy to może być zaleta dla kobiety ;)

zdebik
18-11-2013, 00:54
Miałem kiedyś podobny problem. Wybrałem 60'tke - why?

Większa bateria.
Dodatkowy wyświetlacz (czyli dalsze oszczędzanie energii).
Troszkę mocniejsze i większe body (lepszy grip).
Ergonomia która w 60D mi bardziej odpowiadała.

Suma summarum - teoretycznie lepsze body - jednak w Twoim przypadku życie może pokazać co innego.

cobalt
18-11-2013, 09:24
Dokupiłem do 650D grip za grosze i ergonomia jest OK.
AF w jednym i drugim aparacie jest identyczny. Procesor lepszy w 650D. Bateria ma 2x większą pojemność w 60D. Dotykowy wyświetlacz i szybki dostęp do menu w 650D. Lepsze sterowanie czułością ISO 60D. Ciągły AF przy kręceniu video w 650D. Poziomnica elektroniczna 60D.
Teraz podobno 60D kosztuje 2 650zł, a 650D to wydatek 2 400zł. Co xxD to nie xxxD.
Jeżeli pucha nie musi być nowa, to może wystarczyć EOS 50D za 1 650zł.
Jak masz kasę to oczywiście tylko Canon EOS 70D - 4 100zł. Jest chyba lepszy niż EOS 7D za 4 400zł.

Makudonarudo
18-11-2013, 11:38
Aktualnie mam 550D i 50D. Bardziej polecam 50D. Ma ten ekranik na górze. łatwiej i szybciej zmienia się parametry. I widać punkty AF w wizjerze.
W 550D jak sobie ustawiam boczny to muszę od czasu wciskać spust do połowy aby się zaświecił na czerwono i wtedy wiem gdzie jest. Jak się często te punkty zmienia to jest to uciążliwe. W 50D wszystko widać jak na dłoni (są wielkie czarne kwadraty a nie kropeczki). Do tego szybsza seria w 50. I ogólnie jest szybszy i przyjemniejszy w użyciu. Jakbym mógł to 550 bym sprzedał, ale potrzeby mi jest mały aparat więc go mam jako drogi. A jeśli chodzi o 60d VS 650d to nie podpowiem.

akustyk
18-11-2013, 12:23

ale przeciez te dwa aparaty niczym sie miedzy soba nie roznia. poza tabliczka z numerkiem...

Miałem kiedyś podobny problem. Wybrałem 60'tke - why?
Większa bateria.
Dodatkowy wyświetlacz (czyli dalsze oszczędzanie energii).
Troszkę mocniejsze i większe body (lepszy grip).
Ergonomia która w 60D mi bardziej odpowiadała.

ja sie podpisze pod tym i troche uzupelnie.

rok temu kupujac dla siebie drugie body wybieralem miedzy 600D i 60D, z holenderskiego sknerstwa stanelo na 600-tce. ale za jakis czas przyjdzie do wymiany na 60-tke, dlatego ze tym drugim aparatem robie o wiele wiecej zdjec niz sie spodziewalem, i pewne niedostatki 600D daja sie zauwazyc...

to co mnie osobiscie najbardziej dolega w linii xxxD to:
- malo wydajna bateria (LP-E6 jest znacznie mocniejsze niz LP-E8)
- niedokladny AF

inne zauwazalne roznice (w moim wypadku nie kluczowe, ale do kupy zebrane tez robia roznice):
- wybor punktu AF mocno niewygodny
- brak gornego wyswietlacza
- brak tylnego kolka
- dosc maly uchwyt
- maly celownik optyczny

generalnie nie widze w ktorym miejscu 650D mialoby byc lepsze niz 60D, szczegolnie jesli w gre wchodzi ta sama cena. w tym wypadku wybor jest bardzo oczywisty...

AF w jednym i drugim aparacie jest identyczny. Procesor lepszy w 650D.
wybiorczo cytuje, ale...
wlasnie co do AF mam spore watpliwosci. byc moze 650D jest jakos poprawiony, ale 600D jest w porownaniu do znanych mi dwucyfrowek (mialem 10D, 30D, 40D) znacznie mniej pewny. nie pamietam, zebym dwucyfrowkami mial taki odsetek fot zwyczajnie nietrafionych przy uzyciu wielopunktowego AF albo bocznych punktow. centralnym jeszcze to jakos idzie, owszem... 60D ma uklad z 40D, tam AF jest kulturka...

co do procesora, to ja mam tradycyjnie watpliwosci na ile to ma jakiekolwiek wplyw na jakosc fot (RAW). na pewno w internetowych testach tego za grzyba nie widac...

salas
18-11-2013, 12:38
Dokupiłem do 650D grip za grosze i ergonomia jest OK.
AF w jednym i drugim aparacie jest identyczny. Procesor lepszy w 650D. Bateria ma 2x większą pojemność w 60D. Dotykowy wyświetlacz i szybki dostęp do menu w 650D. Lepsze sterowanie czułością ISO 60D. Ciągły AF przy kręceniu video w 650D. Poziomnica elektroniczna 60D.
Teraz podobno 60D kosztuje 2 650zł, a 650D to wydatek 2 400zł. Co xxD to nie xxxD.

tu jest idealne zestawienie, dokładnie te same rzeczy brałem pod uwagę przy zakupie i padlo na 60d :p
Jak ktoś woli troszeczkę bardziej "ZBAJEROWANY" sprzęt (dotykowy ekranik i ciągly AF przy filmowaniu) to lepiej kupić to 650d czy 700d

Fotopstryczek
18-11-2013, 14:31
ale przeciez te dwa aparaty niczym sie miedzy soba nie roznia. poza tabliczka z numerkiem...
Więc po co przepłacać za 650D? ;)

akustyk
18-11-2013, 14:45
Więc po co przepłacać za 650D? ;)

oczywiscie, jesli nie ma roznicy w cenie po cashbacku, to nie ma sie co zastanawiac...

cobalt
18-11-2013, 14:54
wybiorczo cytuje, ale...
wlasnie co do AF mam spore watpliwosci. byc moze 650D jest jakos poprawiony, ale 600D jest w porownaniu do znanych mi dwucyfrowek (mialem 10D, 30D, 40D) znacznie mniej pewny. nie pamietam, zebym dwucyfrowkami mial taki odsetek fot zwyczajnie nietrafionych przy uzyciu wielopunktowego AF albo bocznych punktow. centralnym jeszcze to jakos idzie, owszem... 60D ma uklad z 40D, tam AF jest kulturka...

Nie wiem tylko po co kupiłeś 600D. AF jest identyczny jak w 550D - 9 pkt, krzyżowy tylko na środku. Należało szukać dobrego Canona 50D.
Canon 650D to już inna bajka - 9 pkt krzyżowych, nie ustępuje AF 60D. Przy Al Servo dobrze działa. Praca na wysokich ISO w 650D lepsza niż w Canonie 550 i 600D. Może przez hybrydową matrycę? Robię na ISO 3200 i jest OK.
Canon 60D to niespełnione oczekiwania posiadaczy 50D. O ile 50D był porządny, to 60D juz taki sobie. Nie wiem kto wpadł na pomysł, żeby usunąć mikroregulację AF. W Canonie 70D znowu do niej wrócono.

akustyk
18-11-2013, 15:11
Nie wiem tylko po co kupiłeś 600D. AF jest identyczny jak w 550D - 9 pkt, krzyżowy tylko na środku. Należało szukać dobrego Canona 50D.

600D vs 50D:
uchylny ekranik
znacznie lepsza matryca (obrazek przy ISO 100/200)
mniejszy i lzejszy

Canon 650D to już inna bajka - 9 pkt krzyżowych, nie ustępuje AF 60D.

teoretyczna specyfikacja tak, zgadzam sie.
niestety, na papierze 600D tez powinien miec lepszy AF niz np. 30D. a w praktyce tak nie jest - pewnosc ukladu jest gorsza.

Przy Al Servo dobrze działa.

ja mam na mysli Single i pewnosc, ze uklad AF trafi przy wielopunktowym albo bocznych punktach AF i 99% zdjec bedzie ostre przy f/5.6 czy nawet f/8.0.
600D w polaczeniu z 15-85 mi tego nie daje. i na ile znam serie xxxD - jest to kwestia wlasnie z gory narzuconej w tej linii precyzji (czy tez jej braku) punktow AF.

Canon 60D to niespełnione oczekiwania posiadaczy 50D. O ile 50D był porządny, to 60D juz taki sobie.

to akurat kwestia potrzeb. dla mnie 60D jest o niebo lepszy od 50D jako dodatkowy, cropowy korpus. z powodow wymienionych powyzej.
plus takiego, ze bateria LP-E6 jest taka sama jak moj glowny korpus i bez porownania mocniejsza niz BP-511.

Nie wiem kto wpadł na pomysł, żeby usunąć mikroregulację AF. W Canonie 70D znowu do niej wrócono.
60D zostal niestety tak zaprojektowany, zeby wielu uzytkownikow dwucyfrowek zachecic do 7D. nie oszukujmy sie...

cobalt
18-11-2013, 16:37
600D vs 50D:
uchylny ekranik
znacznie lepsza matryca (obrazek przy ISO 100/200)
I znacznie gorsze zdjęcia, bo AF 600D nie sięga 50D do kolan. Czego przykładem jest temat kolegi Dawida Gaszyńskiego - to zdjęcia z EOSa 50D http://www.canon-board.info/sport-akcja-45/dawid_gaszynski-sport-77551/index9.html#post1192203

teoretyczna specyfikacja tak, zgadzam sie.

Opowiadasz herezje. Rzeczywistość jest taka, ze mam 9 krzyżowych p-któw, a ty jeden. AF w 650D jest identyczny jak w 60D.

akustyk
18-11-2013, 17:10
I znacznie gorsze zdjęcia, bo AF 600D nie sięga 50D do kolan.

no i... ?

co maja do tego zdjecia sportowe, ktorych nie robie i ktore mnie kompletnie nie grzeja?

pytasz mnie po co kupilem 600D zamiast 50D a potem nie odpowiada ci, ze tak a nie inaczej oceniam roznice miedzy korpusami...

w zasadzie, to nie chce mi sie dalej dyskutowac, bo to jest wyraznie bezcelowe...

Fotopstryczek
18-11-2013, 18:20
oczywiscie, jesli nie ma roznicy w cenie po cashbacku, to nie ma sie co zastanawiac...
Na dzień dzisiejszy 700D jest tańszy od 650D bez cashbacku. Nie wiem po co rozważać 650D (droższy i starszy). Można przypuszczać, że 650D nie jest produkowany, a to co jest w sklepach to z magazynów po starych cenach.

w zasadzie, to nie chce mi sie dalej dyskutowac, bo to jest wyraznie bezcelowe...
Jeszcze brakuje dyskusji wyższości Canona nad Nikonem (albo na odwrót jak kto woli) ;)

hansu44
18-11-2013, 18:53
Ja stojąc przed podobnym wyborem wybrałem 60D. Co mnie przekonało do zakupu?
- większa ergonomia (dodatkowe kółko, górny LCD oraz pewniejszy chwyt jak dla mnie),
- bezprzewodowa współpraca z lampami Speedlite,
- prawie dwukrotnie bardziej pojemny akumulator.

akustyk
18-11-2013, 20:23
w Holandii jeszcze roznica miedzy 700d (620€) a 650d (530€) jest wieksza niz cashback 30€ na 700d)...

ale to moze byc kwestia resztek magazynowych 650d, ktore na swieta pojda po mocnej przecenie...

tomphoto
18-11-2013, 20:59
60D - ergonomia, bateria, AF, inne filtry, ISO-wiecej zakresów, bez przewodowa komunikacja z lampami, wykonanie (luzy na pokrętle trybów) itd. (obie puszki posiadałem przez jakiś czas). Wygoda obsługi przede wszystkim.

centur
18-11-2013, 23:34
rok temu stałem przed identycznym wyborem: 60d czy 650d (przy czym 60d był droższy ok 500zł) i do dziś żałuję że poskąpiłem tych 5 stów... w sytuacji gdy oba mają praktycznie identyczną cenę nawet bym się nie zastanawiał...

pawel1178
19-11-2013, 01:16
również mam ten sam dylemat obecnie :) I zastanawiam się nad 60D który nie ma gwarancji ma 2 lata oraz ok 13 tyś klapnięć za przyzwoite pieniądze używkę, co sądzicie ? Czy lepszą opcję będzie kupno z gwarancją używki z przebiegiem do 10 tyś o kilka stówek drożej ?

cobalt
19-11-2013, 21:32
rok temu stałem przed identycznym wyborem: 60d czy 650d (przy czym 60d był droższy ok 500zł) i do dziś żałuję że poskąpiłem tych 5 stów... w sytuacji gdy oba mają praktycznie identyczną cenę nawet bym się nie zastanawiał...
Canona 650D kupiłem 30.XII.2012r. za 2 499zł. Gdybym wiedział, że pokaże się 70D pewnie bym spokojnie poczekał. Canon 60D jakoś do mnie nie przemawia z wyjątkiem sterowania ISO. Natomiast 70D jest OK. Może za pół roku trochę stanieje. Po cenie widać, że 60D teraz jest wypychany na siłę. Jak ktoś ma kasę, to chyba lepiej zainwestować w 70D.

Kolekcjoner
19-11-2013, 21:52
......co do procesora, to ja mam tradycyjnie watpliwosci na ile to ma jakiekolwiek wplyw na jakosc fot (RAW). na pewno w internetowych testach tego za grzyba nie widac...
Myślę że fundamentalną. Wszystko jest teraz kwestią obróbki - tzw. gołe rawy to moim zdaniem mitologia.

cobalt
20-11-2013, 10:43
Myślę że fundamentalną. Wszystko jest teraz kwestią obróbki - tzw. gołe rawy to moim zdaniem mitologia.
Dokładnie.
Ostatnio robiłem na meczu tylko JPG z małą redukcją szumu i jestem zadowolony. Dzięki JPG nie spada mi szybkość zapisu, jak to działo się w przypadku RAW po 10÷12 zdjęciach. Kartę mam szybką 95MB/s.
Zawodowcy zajmujący się sportem też bardzo często robią w JPG, a używają Canonów 1D.

akustyk
20-11-2013, 11:01
Dokładnie.
Ostatnio robiłem na meczu tylko JPG z małą redukcją szumu i jestem zadowolony. Dzięki JPG nie spada mi szybkość zapisu, jak to działo się w przypadku RAW po 10÷12 zdjęciach. Kartę mam szybką 95MB/s.

a teraz pomyslmy jednak chwile...
1. JPEG to jest mocno przetworzony (przez Digic) odczyt z matrycy
2. RAW to jest odczyt z matrycy przetworzony mniejsza iloscia operacji niz JPEG - bez picture style'a, bez przestrzeni kolorow i przede wszystkim bez opcjonalnych korekt obiektywow (koszmarnie kosztowne obliczeniowo!)
3. pliki przetworzone przez Digic sa buforowane w pamieci SDRAM
4. z bufora sa zapisywane na karte pamieci...

gdzie w powyzszym Digic mialby wplywac na szybkosc zapisu na karte to niestety nie ogarniam. zwlaszcza w taki sposob, ze JPEG bylby szybszy niz RAW, bo absolutnie nie jest.

wielkosc plikow i rozmiar bufora na pewno ma kluczowy wplyw na ilosc klatek w serii.

Zawodowcy zajmujący się sportem też bardzo często robią w JPG, a używają Canonów 1D.
ktore maja wieksze bufory SDRAM i lepsza implementacje interfejsu CF/SD... Digic na pewno pomaga w przetwarzaniu obrazu, ale gros oblozenia przypada na film (23 "wywolane" klatki na sekunde), przy statycznych klatkach obciazenie procesora obrazu jest znacznie mniejsze...

pawel1178
20-11-2013, 11:04
canon 60d + 50 1.8 na gwarancji Kalisz ? Tablica.pl (http://tablica.pl/oferta/canon-60d-50-1-8-na-gwarancji-ID463Yr.html#0e0ea133bd)
chciałem zakupić ten egzemplarz i co się okazało prawie tydzień czekam na zdjęcia jego a właściciel sam je zaproponował, co więcej mówił mi że w 60D nie ma kabla usb i nie można podpiąc go do komputera aby sprawdzić stan migawki, i ogólnie troszkę tak mi to wygląda nie zbyt i w dodatku tablica, mówił oczewiście o wysyłce za pobraniem i sprawdzeniem zawartości ale czy tutaj nie ma bubla ? stan migawki na oko mówił ok 10-15 tyś jak mnie pamięc nie myli

salas
20-11-2013, 11:42
zagadaj żeby Ci wystawił na allegro i zaproponuj pokrycie kosztów prowizji, oczywiście jeśli Ci zależy na zakupie.
sprawdzenie przebiegu w 60d chyba jest możliwe przez ML i ludzie się tego obawiaja

pawel1178
20-11-2013, 11:54
proponowałem i również się niby zgadza niby nie ( ja mam trochę uraz po ostatnim zakupie obiektywu przez tablice kazałem wystawic na allegro i podac link okej wszystko pieknie wystawił ale zanim podal link juz ktos mi aukcje podkupil a trafiłem na naprawde dobra okazaje) , kontakt telefoniczny jest ale co jeszcze mnie martwi to to że woła 100 zł za wysylkę pobraniową kurierską troszkę drogo, jak za zwykła kurierową ubezpieczona płaci się do 20 pln. No tak rozmawialismy o ML mówił ze jest na gwarancji i nie chce ryzykować no ale skoro mówił mi ze 60d nie posiada wejscia na usb to czy to nie jest dziwne ? Co on kabla w zestawie nie widział do niego czy co ? za daleko mam do niego i nie oplaca mi sie jechac osobiscie wiec wylacznie przez internet. no i jeszcze dodaje 50 mm a wiec kuszaca propozycja cenowa jezeli faktycznie stan aparatu jest taki jak opisuje oraz mówi przez telefon

salas
20-11-2013, 12:08
Złącza
Złącza znajdują się pod gumową zaślepką po lewej stronie korpusu. Otwiera się ją w wygodny sposób jest przy tym dobrze przymocowana. Umieszczono tu złącze USB Hi-Speed zintegrowane z wyjściem wideo (PAL/NTSC), złącze HDMI mini, oraz port mikrofonu - mini jack 3,5 mm stereo. Poza tym znajdziemy tu gniazdo pilota. Czego zabrakło to gniazdo X pozwalające na podłączenie kabla synchronizacyjnego do studyjnych lamp błyskowych.

Może koleś nie ogarnia, że to małe to USB :D no nie wiem. Ja jak mam wątpliwości to proszę o allegro + umawiam się kiedy wystawia i kupuję chwilę po wystawieniu.
Dobrze zapakowany sprzęt i wysłany MULTIPACZKĄ + 5zł kosztuje sprawdzenie w obecności listonosza bądź na poczcie. Otwierasz paczkę i oglądasz wszystko, nie pasuje Ci cokolwiek to dziękujesz i zwracają na jego koszt. Zobacz jeszcze jakie ma komentarze na allegro, jak ma kilka negatywów jakichś ostrych, zwłaszcza od kupujących to olej, nie ma sensu się narażać.

cobalt
20-11-2013, 18:34
Dobre zioło holenderskie kupię i 100 szt 60D.

bogdanj
20-11-2013, 19:50
do centur w wątku ,czy warto jeszcze kupic 5d, napisałes cyt.ja gdybym nie dostał za darmo 650d to dalej bym fotografował 20d........natomiast tutaj piszesz ze pożałowałeś 5 stów zeby i teraz co dostac czy kupic 60d ,to wrescie dostales tą 650 tke czy byłes skąpy

centur
20-11-2013, 20:30
do centur w wątku ,czy warto jeszcze kupic 5d, napisałes cyt.ja gdybym nie dostał za darmo 650d to dalej bym fotografował 20d........natomiast tutaj piszesz ze pożałowałeś 5 stów zeby i teraz co dostac czy kupic 60d ,to wrescie dostales tą 650 tke czy byłes skąpy
kasa była z dotacji i budżet miałem dopięty na ostatni guzik/grosik z uwzględnieniem 650d, korciło mnie dołożyć z własnej kasy do 60d i teraz żałuję ze tego nie zrobiłem bo za mały uchwyt w 650 doprowadza mnie czasem do szału i grip tu niewiele pomaga. Staneło na tym że aparatu używam na co dzień bez gripa i dokręcam go jedynie wtedy gdy używam zewnętrznej lampy, kumasz ...

salas
20-11-2013, 20:55
ja tak miałem z 600d i nawet z gripem było mi źle :p a teraz w 60d noszę w ręku a nie na szyi i jest całkiem wygodnie, mimo że mam dość wielkie łapska :p

pawel1178
20-11-2013, 22:26
a mi się udało zakupić w dość okazyjnej cenie 60d z małym przebiegiem ;) teraz tylko czekać na paczkę, tamtego z tablicy odpuściłem i zakupiłem korzystniej z allegro :)

zdebik
21-11-2013, 09:57
Tylko 60D, osobiscie nie widze nawet jednego powodu dla 650.

cobalt
21-11-2013, 10:41
Tylko 60D, osobiscie nie widze nawet jednego powodu dla 650.
Canon 650D umożliwia aktualizowanie oprogramowania obiektywów. 60D chyba nie ma tej funkcji.

RobertON
21-11-2013, 18:07
proponowałem i również się niby zgadza niby nie ( ja mam trochę uraz po ostatnim zakupie obiektywu przez tablice kazałem wystawic na allegro i podac link okej wszystko pieknie wystawił ale zanim podal link juz ktos mi aukcje podkupil a trafiłem na naprawde dobra okazaje) , kontakt telefoniczny jest ale co jeszcze mnie martwi to to że woła 100 zł za wysylkę pobraniową kurierską troszkę drogo, jak za zwykła kurierową ubezpieczona płaci się do 20 pln. No tak rozmawialismy o ML mówił ze jest na gwarancji i nie chce ryzykować no ale skoro mówił mi ze 60d nie posiada wejscia na usb to czy to nie jest dziwne ? Co on kabla w zestawie nie widział do niego czy co ? za daleko mam do niego i nie oplaca mi sie jechac osobiscie wiec wylacznie przez internet. no i jeszcze dodaje 50 mm a wiec kuszaca propozycja cenowa jezeli faktycznie stan aparatu jest taki jak opisuje oraz mówi przez telefon

Witaj pawel1178.

Czy aby ten sprzedawca z Tablicy.pl nie był przypadkiem z Kalisza ?

Jeżeli tak, to jest firma videokalisz, aparat używany do filmowania. Również z nim rozmawiałem, podobno nie mógł odczytać przebiegu, więc powiedziałem jak ma to zrobić. Okazało się, że przebieg to zaledwie 7k klapnieć migawki, dla blisko dwuletniego aparatu.

Niestety, to jest firma videofilmowanie, więc nie wiem jak długo matryca pracowała i czy to "odczuła".
Sam chciałem wziąć to body, ale jak zwykle są dwie szkoły - filmowanie nie szkodzi matrycy - druga szkoła, że szkodzi, ale nie ma badań jak bardzo i w jakim czasie.
Jak nie zobaczę to i tak nie mam pewności. Poprosilem o jakieś sample, ale dostałem dwie fotki niemiarodajne.

pawel1178
21-11-2013, 19:46
tak byl to chłopaczek z kalisza w sumie zawsze dzwonił nie pisał mi sms czy prywatnych wiadomości tylko oddzwaniał i ostatnia rozmowa to były właśnie zdjęcia i podawał mi swój e-mail i faktycznie videokalisz - tak wyglądał jego e-mail a więc nawet zawyżył stan migawki bo mówił na oko 15 tyś :) Przebieg nie duży to fakt, tylko jeżeli firma od video to właśnie trochę ryzyko jest, ale cena też mocno kusi jak dodaje jeszcze 50 mm myślę że można by było od niego jeszcze coś wycisnąć jakaś kartę np ? bo stoi już jakiś czas i nadal aktualne więc trochę dziwne

RobertON
21-11-2013, 19:59
Prosiłem o jakieś rzeczowe sample, ale stwierdził, że nie ma czasu i może później. Tak jakby trochę dziwnie.