Zobacz pełną wersję : jakie lampy do studia i plener?
Witam. Zaczynam przygodę z lampami zewnętrznymi i na chwilę obecną za bardzo nie mam pojecia na ten temat. Chcialbym zakupic 2 lampy do fotografowania ludzi w studio i plener, zamierzam bawic sie troche swiatlem, wiec dlatego potrzebuje 2szt. Lampy beda montowane w softboxach lub parasolkach jako trzeciez wspomagajacej moge uzyc tej w budowanej w aparat, ale pewnie zewnetrznej tez uzyje na aparacie, a druga obok modela. Zastanawiam sie nad canonem 430ex, ale zauwazylem tansze modele firmy Yongnuo, lecz z tego co wyczytalem sa to lampy manualne no i wlasnie tu nie wiem o co chodzi:-\ Jaka jest roznica automatycznej, a manualej?
manualną ustawiasz manualnie
automatyczną ustawia aparat
czyli siłę błysku do ustawionego czasu i przysłony?
Filla Kris
14-11-2013, 13:05
czyli siłę błysku do ustawionego czasu i przysłony?
Albo przyslone do ustawionego blysku ;)
Z tych yongnuo masz tez model 565ex ktory dziala i w automatyce i w manualu. CHyba wyszedl teraz nowszy model ktory ma tez HSS
Jak lampy beda na statywach to i tak pewnie beda ustawiane manualnie, chyba ze dokupisz sterownik z automatyka Yn622, ST-E2 lub inny
YN560 - to lampa manualna
YN565 - to z ETTLem bez HSS
YN568 - ETTL z HSS
YN568II - to samo co YN568 i dodatkowo ma tryb master (czyli moze pracowac jako St-E2, na aparacie)
Wszystkie lapy maja fotocele i trzy ostatnie moga pracowac jako slave (z masterem St-E2 lob E3)
Ja posiadam YN568 dwie sztuki i sobie chwale, gdzies czytalem ze ktos narzekal na wspolprace z 60D