Zobacz pełną wersję : 1d mark III- wszystkie aktywne pola AF
Da__FreaK
13-11-2013, 23:44
Witam
Jako użytkownik 1d2, skusiłem sie na nieco nowszą puszke jaką jest 1d3. Ale, pojawił sie problem którego nie mogę rozwiązac.
Usiłuje ustawić sobie w 1d3 wszystkie pola AF zeby działały pojedynczo. Tzn, wszystkie aktywne - tak żebym mógł sobie joyem bądż kółkiem przelaczać jeden, dwa, trzy w bok,góra-dół. Za cholere nie mogę doczytać w instrukcji - znaleść w body gdzie to jest. W 1d2 mam jak byk w ustawieniach; 0-45 pól. a w 1d3 brak takiej opcji. Nie chce zeby af po przesunięciu skakał mi gdzies po jakiś innych punktach oddalonych od tego który akurat mam podświetlony gdy np chce przesunąc af o jeden w bok. ..No nie ma..Teraz pytanie , czy cos takiego jest w 1d3 jak mam w dwójce ?
I jeszcze jedno pytanko.
Czy Pomiędzy wartościami ISO są takie duze przeskoki ? np ISO 2500-3200 i pozniej od razu 6400 pomimo ustawionego zakresu 1/3 ?Nie ma nic pomiedzy 3200 a 6400 ? Tez nie moge tego rozgryść.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/23361883/Dokumenty/Canon%20EOS%201Ds%20Mark%20III%20-%20Instrukcja%20Obs%C5%82ugi.pdf - łap instrukcję :-) Wszystko co opisałeś się da, ale musisz poszukać, bo sam już dokładnie nie pamiętam gdzie to było, a nie mam przy sobie aparatu, żeby sprawdzić :)
Da__FreaK
14-11-2013, 22:44
https://dl.dropboxusercontent.com/u/23361883/Dokumenty/Canon%20EOS%201Ds%20Mark%20III%20-%20Instrukcja%20Obs%C5%82ugi.pdf - łap instrukcję :-) Wszystko co opisałeś się da, ale musisz poszukać, bo sam już dokładnie nie pamiętam gdzie to było, a nie mam przy sobie aparatu, żeby sprawdzić :)
W instrukcji nic nie ma o tym ze moge używac wszystkich 45 pól AF jak w 1d2.
Dziś wziąlem puszke na hale - all servo to jakiś dramat..Ostrosc w ciemnej d... Kolory,, yyy ?! jak w starym 40D..Nie wytrzymalem.. Kilka zdjęć testowych w ruchu,- o nie, tak sie bawic nie bedziemy ! Biore 1d2 i na śniadanie pozarl marka III ostroscia, kolorami latwościa,szybkoscia przełączania pól AF i trafionymi seriami ..
A jesli chodzi o ISO, to jedynie co znalazłem to faktycznie jest ISO ...2000, 2500 i pozniej od razu 6400 - nie ma pośrednich wartości np ISO 4000-5000..
A miało być tak pieknie..
PS, Cichy mogłbys zerknać do swojego marka w sprawie tych pól af i iso ?
z jakim szklem uzywasz tego 1dIII ? dziwne rzeczy opisujesz, jakby cos bylo nie tak z puszka, moje 1dIII w naprawde niezlych ''piwnicach'' nawet w polaczeniu z sigma smigalo super
Da__FreaK
14-11-2013, 23:22
z jakim szklem uzywasz tego 1dIII ? dziwne rzeczy opisujesz, jakby cos bylo nie tak z puszka, moje 1dIII w naprawde niezlych ''piwnicach'' nawet w polaczeniu z sigma smigalo super
Wziałem 135 L . Na testach na`sucho` jakiejs roznicy w predkości ustawiania AF pomiecy 1d2 a 1d3 nie zauwazylem. Natomiast obraz generowany przez puszke to jakaś kompletna padaka..1d2 w porownaniu, to jak golf do mercedesa..
Nie sprawdzalem jeszcze trybu one shot ,ale ta puszka ma dzialać w all servo bo tu byl problem w jedynkach..Podobno w specyficznych warunkach oświetleniowych..
Najbardziej boli mnie to ze przeskocze z bardzo dobrej puszki na lepsza, ale to chyba jakas kompletna pomyłka..
AI servo (od Artificial Intelligence). Nie wiem czemu tak wiele osób to myli...
Da__FreaK
14-11-2013, 23:30
AI servo (od Artificial Intelligence). Nie wiem czemu tak wiele osób to myli...
To nie al servo, tylko autofocus w trybie ciągłym będzie dobrze ? ;]
Przemasl1985
14-11-2013, 23:46
W 1d mark 3 możliwe jest wybieranie tylko jednego z 19 punktów (krzyżowych), jednego z 45 nie można wybrać.
PS, Cichy mogłbys zerknać do swojego marka w sprawie tych pól af i iso ?
Nie mam niestety przy sobie body, a puszka już spakowana do wysyłki.
Dziwne rzeczy bardzo opisujesz. Może masz egzemplarz z wadliwej serii AF? Mój ostrzył świetnie i bez zająknięcia. Dodatkowo robiłem zdjęcia na ISO 3200 i 6400 i nie było źle. Oba jak najbardziej użyteczne. - wrzucałem na forum nawet przykładowe sample. Także dziwi mnie bardzo Twoja sytuacja.
Da__FreaK
15-11-2013, 05:28
Porobię parę testów i zobacze. Na dobra sprawe mam ja dopiero od kilku dni i jeszcze nie ustawilem w niej zapewne wszystkiego..
A co do punktów AF... Doczytalem gdzies w sieci ze w marku IV mozna wybierac wszystkie 45 podobnie jak w 1d2. Ale tu sa same prawie krzyżowe wiec sie nie dziwie. Pomimo ze w opisie Marka III jest napisane że ma 45 pól, to faktycznie używac mozna max 19 krzyżowych - lekka kiszka;-/ Ktoś tu z canona przycial ze marek III ma 45 pól AF... A skoda, bo wystarczylby mi AF z 1d2 króry jest po prostu świetny :)
tkosiada
17-11-2013, 19:42
Da__FreaK może zacznij od ustawień w cn.f
masz 19 krzyzowych i 26 pomocniczych czyli liniowych, jak mam ustawione na pojedyńczym z pośród tych 19 to i tak pomocnicze mi pomagają, 45 wszystkie na raz
co do iso to działa auto iso 100-3200, potem juz jest tylko od razu 6400, ale trzeba juz samemu to przełączyć, tak jak na iso 50
u mnie AF działa perfekt
Może sprawdż takie nastawy jak Pfn-17, fn-18 i Cfn-12 ,Cfn-13, Cfn-n17, Cfn-18 Cfn-20 . C z poziomu aparatu .P z poziomu komputera.
Może cośza dużo nasraw wpisałemale nie pamietam dokładnie. Powyższe nastawy sa z EOS1D II N, ale numeracja jest raczej stała. Pozdrawiam