Zobacz pełną wersję : Lampa do 1000D
pinezk_a
12-11-2013, 18:19
Witam,
Chciałabym dokupić lampę błyskową do 1000D. Średnio mi się uśmiecha zakup lampy, która swoją wartością przekraczałaby wartość body. Nigdy też nie korzystałam z zewnętrznej lampy błyskowej. Dlatego też trochę nie wiem na co się zdecydować. Mam już swój typ i jest nim YONGNUO YN 460II. Jednak ostatnio zaczęłam się zastanawiać również nad zakupem używanej lampy systemowej. Problem, który napotkałam na swojej drodze jest taki, że nie wiem na co ewentualnie miałabym zwrócić uwagę przy zakupie używanej lampy.
Mimo wszystko chyba bardziej skłaniam się na zakup wyżej wymienionej lampy i chciałabym poznać Wasze opinie na jej temat.
Z góry dziękuję za pomoc:)
Rozumiemy, że jesteś świadoma zakupu lampy manualnej gdzie wszystkie parametry ustawiasz Ty a aparat ją tylko wyzwala? Ona nie będzie działać jak ta wbudowana, do tego potrzebujesz lampy z E-TTL (YN i Canony z EX na końcu na przykład).
Swoją drogą jak już chcesz manuala to polecam YN 560II, mam ją i sobie chwalę bo świetnie doświetla i przy okazji ma zoom palnika co się przydaje przy doświetlaniu obiektów stojących dalej (jak się używa obiektywu typu zoom)
pinezk_a
12-11-2013, 21:48
Tak, jestem świadoma tego że lampa sama nie będzie błyskać. Jakoś nie składało mi się, aby używać wbudowanej, ale ostatnio jest coraz więcej sytuacji, w których potrzebuję lampę. Obiektywów typu zoom raczej nie używam - nie pamiętam już kiedy odłączałam moją 50-tkę. Więc na chwilę obecną zoom palnika nie jest kwestią rozstrzygającą. Bardziej chodzi mi właśnie o zapoznanie się z lampą zewnętrzną, bo tak jak pisałam nigdy nie korzystałam z takiej.
To generalnie proste: ustawiasz moc, lampę na odbicie od jakiegoś miejsca, łup i patrzysz co wyszło a potem korygujesz według uznania. Z czasem dojdziesz do wprawy mniejszej lub większej. No i koniec z patrzeniem na działkę ekspozycji w wizjerze bo ona w tym przypadku nic Ci nie da. Swoją drogą za jaką kwotę ta 460II jest do kupienia nowa? 560II to kwestia 200-250zł, jak 460 będzie w granicach tej ceny to lepiej nieco dopłacić i mieć silniejszą lampę.
pinezk_a
12-11-2013, 23:41
460 II w sklepie stacjonarnym we Wroc kosztuje 199, na allegro też mniej więcej. Natomiast 560 II w stacjonarnym 279 i na allegro z przesyłką też podobnie. Więc właściwie cena nie wiele wyższa i teraz nie wiem co zrobić. Bo tak naprawdę nie wiem jak intensywnie będę z niej korzystała.
A może coś typu METZ 44 AF-1, SUNPAK PZ42X, czy Nissin 622 Mark II? Ceny nowych lamp zaczynają się od 450 zł, a są to produkty w pełni zastępujące oryginalną 430 EX Canona, o przyzwoitej jakości i trwałości, a przy tym niedrogie jak na modele z pełną obsługa TTL, zoomem na palniku czy niezłą mocą błysku.
pinezk_a
13-11-2013, 23:39
O Metz'ach i Sunpak'ach słyszałam i widziałam na forach wiele kiepskich opinii, dlatego one na pewno odpadają. Szczerze mówiąc na Nissina nigdzie nie trafiłam...