Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Odpowiednik Aputure Trigmaster

Filla Kris
12-11-2013, 14:14
WItam
Oj dawno tu nie zagladalem chyba tez ze wzgledu ze troche wypadlem z fotografii.
Na rynku jest multum roznych wyzwalaczy do lamp. Jestem w posiadaniu pary PW oraz taniego kompletu firmy Aputure Trigmaster.
Mam na mysli cos takiego http://www.cameratotaal.com/images/cameratotaal.com-8d8c4be0.jpg
Moje pytanie dotyczy tych ostatnich. Nie wiem czy mam pecha do zawodnych wyzwalaczy czy one poprostu takie sa.
Poszukuje analogicznych wyzwalaczy ktore beda mniej zawodne (najlepiej wcale :) )a beda spelnialy te same kryteria.
Tymi kryteriami sa:
1. komaktowy rozmiar (gabaryty i ciezar).
2. zasilenie bateriami (akumulatory) R3 (AAA) najlepiej jak nadajnik i odbiornik.
3. mozliwosc wyzwalania lamp dedykowanych oraz aparatu ( bezprzewodowy wyzwalacz)

Powyzsze wymagania spenialy moje Aputure. Ostatniej zimy dokupilem pare odbiornikow nowej generacji w nadzieji na poprawe pracy ale pomimo tego samego wygladu okazaly sie pracowac na innej czestotliwosci. Odeslalem je spowrotem. Moj nadajnik jest z wyciagana antenka a te nowe jej nie maja.
Takze co w zamian? PW sa za duze odpadaja. Nie pogardze ;) systemem ktory bedzie przenosil automatyke. Wole juz dac wiecej ale zeby to cos mi dzialalo kiedy siedze w zasiadce nie ma mowy o wychodzeniu i dochodzeniu dlaczego jedna lampa lub wiecej nie blyska.
Bardzo prosze ludzi ktorzy siedza w temacie o jakas porade sugestie
Z powazaniem
Krzysztof Filla

tongpo
13-11-2013, 10:48
Przerabialiśmy podobne tematy już na forum...
Zobacz Yongnuo rf-603 , powinno spełnić Twoje oczekiwania...
Pozdro...

Filla Kris
13-11-2013, 11:58
No tak ale tych watkow na forum jest tak wiele ze potrzeba tygodni na ich przeczytanie :) Kiedys je sledzilem na biezaco.
Poza tym ciagle pojawiaja sie nowe modele i jest tego dosc sporo.
Mi zalezalo na czyms niezawodnym co bedzie dzialac w ciezkich warunkach np.temperatura , wysoka wilgoc. Jak pisalem ettl bylby na korzysc bo siedzac na sasiadce przez pare godzin warunki oswietleniowe sie zmieniaja. Wczoraj czytalem cos na temat yn-622 ale niestety nie spelnia moich oczekiwan poniewaz nie ma wyzwalania migawki oraz jest troszke za duzy. szkoda ze nie zrobili ich na baterie R3.
W kazdym razie dziekuje za podpowiedz. Czytalem tez i o rf-603 i wydaje sie byc urzadzeniem dosc odpowiedznim. Ale zawsze warto poradzic sie ludzi w temacie ktorzy sa na biezaco.
Pozdrawiam
Krzysztof Filla

jinks
13-11-2013, 22:15
Jeśli koszty nie grają roli możesz rozważyć system canona - lampa 600ex RT + wyzwalacz Speedlite Transmitter ST-E3-RT

Filla Kris
13-11-2013, 22:43
O! to tez nowosc. nieslyszalem.
Niestety za drogo, za ciezko i nie wejdzie mi do plecaka :)
Lampy juz sa 2x 270ex :)

jinks
13-11-2013, 23:32
No na chwilę obecną sprawdzone i popularne rozwiązania mające najlepszy stosunek cena/jakość mają jak już wspomniano:
- dla manuala rf603
- dla sterowania z body yn-622 (lampy moga być w manualu, w ttl-u lub w high sync - co się może przydac przy tak małych lampkach), ew. identyczne rozwiązanie pixel king(dla obu rozwiązań sprawdziłbym wsparcie dla ex270 i czy twoje body ma sterowanie lampą z poziomu body!).
- ew. kabel typu off-cord z rozdzieleniem na 2 lampy.

Nic innego nie wymyślimy :)

Filla Kris
14-11-2013, 10:16
No nic , wiec bede zamawial te 603. Mam nadzieje ze nie bedzie to taki szajs jak te trigmastery.
Dziekuje za kazdy odzew.
Jak pouzywam je troche to dam znac jak sie maja w porownaniu to trigmasterow :)
Pozdrawiam
Kris