Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tryb manualny

parmezan
12-11-2013, 12:16
Dzień dobry,

przeczytałam wątek "Ciemne zdjęcia", ale niestety nie znalazłam tam odpowiedzi na moje niepowodzenia z trybem manualnym. Dopiero zaczynam... i póki co automat ZAWSZE robi zdjęcia lepsze niż jakiekolwiek moje próby na manualu... Jestem totalnym laikiem. Znam podstawową zasadę, że jeśli kreseczka jest pośrodku podziałki, to powinno wyjść w miarę dobre zdjęcie, ale mnie ciągle wychodzą totalnie ciemne zdjęcia. Na manualu nigdy jeszcze nie udało mi się zrobić "w miarę poprawnego zdjęcia".

Chciałbym pokazać Wam 2 zdjęcia:

1. zrobiłam na automacie, aparat pokazał czas 1/60, f4, ISO 200 (kreseczki na podziałce znalazły sie po minusowej prawej stronie)
2. zrobiłam na manualu ustawiając powyższe wartości (kreseczka znalazła się dokładnie po środku podziałki - czyli "poprawnie", tak?)

Pozostałe parametry przy zdjęciu 1. i 2. były takie same: automat. balans bieli, tryb ostrości, wybor pola ostrosci i pomiar matrycowy.
W obu wypadkach wlaczyla sie lampa, oswietlenie bylo to samo, miejsce mojego siedzenia też...

Dlaczego zatem zdjecie nr 2. nie jest dobre??

(po pierwsze ma dokladnie takie same parametry, po drugie kreseczka jest przeciez ladnie na srodku...(???) )
:(((
i jak to sie przerzucic na manual, gdy automat jest lepszy...:(( cos mi tu nie gra.

Czy ktoś z Was wie, w czym tkwi problem?
Będę wdzięczna za "pierwszą pomoc"... z góry wielkie dzieki!!!

PS. Nie umiem załączyć tych zdjęć. Mam je na pulpicie - tu jest opcja URL, ale nie wiem, co to jest...;/ ojej. W każdym razie zdjęcie nr 1 na automacie ma normalną jasność, a to nr 2 jest ciemne... Jeszcze popracuję nad załączeniem tych zdjęć...

maciek12ss
12-11-2013, 12:43
Jaki masz model aparatu? sprawdź też jak masz ustawioną lampę błyskową ? Czy masz włączoną korektę ekspozycji lampy ?

ol0lo
12-11-2013, 13:04
Musisz wysłać zdjęcia na jakiś serwer. Nie wiem np dysk gg, Google drive, dropbox , imageshack... lub inny. Sprawdź jeszcze czy masz taki sam tryb pomiaru światła.

PawelB
12-11-2013, 13:30
Znam podstawową zasadę, że jeśli kreseczka jest pośrodku podziałki, to powinno wyjść w miarę dobre zdjęcie
W przypadku kadru o przeciętnej szarości. Jeśli w kadrze jest zdecydowana przewaga jasnych motywów, np dużo śniegu, lub ciemnych to musisz wprowadzić korektę, czyli odsunąć kreseczkę od środka podziałki.

po pierwsze ma dokladnie takie same parametry, po drugie kreseczka jest przeciez ladnie na srodku...
Jeśli przy pierwszym zdjęciu kreseczka była po stronie ujemnej to parametry nie mogły być takie same, pierwsze zdjęcie miałaś niedoświetlone. Przypuszczalnie masz wprowadzoną stałą ujemną korektę która jest uwzględniana tylko w trybach automatycznych, przy manualu już nie. Jeśli drugie zdjęcie powtórzysz z kreską dokładnie w tym samym miejscu gdzie była przy trybie automatycznym wtedy dostaniesz takie same zdjęcia.

tlustyx
12-11-2013, 16:42
...
W obu wypadkach wlaczyla sie lampa,...
I to może być powód.
W trybie automatycznym lampa działa w E-TTLu, a po przełączeniu na M lampa też może przełączać się w M i wtedy musisz ustawić jeszcze siłę błysku.
Wszystko zależy od aparatu. Sprawdzałem w C s5is i tam właśnie tak jest.

parmezan
12-11-2013, 19:21
dzieki wielkie za wskazówki, zaraz pogrzebię w ustawieniach lampy - może to dobry trop, bo faktycznie nic z tym sama nigdy nie robiłam. Właśnie przeglądam instrukcję, żeby popróbowac coś z lampą teraz.

Póki co - próba skorzystania z dropboxa. Otwiera się zdjęcie z linku?
https://www.dropbox.com/s/01jg8th5dw0roxf/porownanie%201%20i%202.jpg

(Zestawiłam te dwa zdjęcia)

RobertON
12-11-2013, 19:42
Zdjęcia dobrze jest wysyłać na serwer osobno, tak aby był EXIF do każdego z nich.

Można również zamieszczać linki bezpośrednie do zdjęć na forum, ale muszą być pomiędzy znakami [ IMG ]www.coś tam..link.com__[ /IMG ] (ale bez spacji).

Jest na forum instrukcja jak to zrobić.

Co do zdjęć tak myślę, że z instrukcją można wypróbować lampę i najlepsze ustawienia. Na forum Vitez "przekleił" instrukcję zdjęć z lampą.

Warto wykorzystać ustawienia indywidualne np. Korekta ekspozycji lampy przypisac pod SET.

Znalazłem: http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/eos-dslr-pomiar-swiatla-lampa-tryby-av-tv-p-3785/

Selena
12-11-2013, 20:49
Patrząc na cienie to: pierwsze zdjęcie jest z lampą, a drugie bez. Podniosłaś lampę robiąc w M ?
Napisz może czym focisz - łatwiej będzie coś podpowiedzieć.

PawelB
12-11-2013, 21:05
Dokładnie, po cieniach pod klamką i włącznikiem widać że przy ciemnym nie ma błysku lampy.

parmezan
13-11-2013, 10:08
fakt, chyba faktycznie nie włączałam lampy w manualu... Troche mi glupio. Dzieki wielkie za pomoc!

Tylko, że cały czas coś nie daje mi spokoju. Ostatnio byłam na spacerze w dość słoneczny dzień i miałam ten sam problem: zdjęcia na automacie wychodziły jasne, a w trybie manualnym calkiem ciemne. Troche dziwne, gdyby w taki dzien na automacie mimo wszystko wlaczala sie lampa, wiec nie wiem, czy jeszcze nie powinnam czegos zmienic w ustawieniach.
Niestety tamtych zdjęć już nie mam, wywaliłam, bo były beznadziejne i nie moge tego sprawdzić.

Jesli moge, to mam jeszcze male pytanie o światłomierze: W każdej lustrzance jest wbudowany światłomierz, prawda? Mam wrażenie, że niektórzy korzystają mimo wszystko z dodatkowych oddzielnych sprzęcików światłomierzy - po co? czy są dokładniejsze? Czy te zewnerzne działają jak punktowy czy matrycowy?
Używa się go w ten sposób, że przykłada się go do fotografowanego obiektu (osoby, przedmiotu), on wskazuje czas i przyslone, po czym fotograf ustawia te dane w aparacie i wie, ze ekspozycja bedzie poprawna?
(A ten wbudowany jak działa?)

Selena
13-11-2013, 10:26
Nie wiem czemu upierasz się akurat przy M. Ja na początek bardziej świadomego fotografowania polecam tryb AV - gdzie masz kontrolę nad GO (rozmycie tła).

I ciągle nie wiemy czym focisz...

RobertON
13-11-2013, 11:07
Przyłączę się do Seleny - tryb AV - ustalenie głębi ostrości przez regulację przysłony, tryb TV - regulacja czasu kryterium poruszone lub nie. Tryb M głównie w zdjęciach nocnych, ale statyw bardzo przydatny, bo wychodzą "długie" czasy.

To jakim sprzętem pracujesz...

PawelB
13-11-2013, 11:26
Światłomierz w aparacie (nie każdym) też można ustawić na pomiar matrycowy lub punktowy. Tu chodzi o coś innego. Światłomierz w aparacie mierzy światło odbite od fotografowanego obiektu. Przyjmuje przy tym że ten obiekt odbija 18% światła które na nie pada. Jest to wartość z grubsza właściwa dla większości kadrów. Gorzej gdy fotografowany obiekt odbija znacznie więcej lub mniej światła, np śnieg lub czarna ściana. Wtedy pomiar dokonany przez światłomierz wbudowany będzie zafałszowany.
Światłomierz przykładany do fotografowanego obiektu mierzy światło padające, czyli faktyczne oświetlenie obiektu niezależnie od tego ile światła on odbija. Jest to precyzyjniejsze, lecz mniej wygodne :) Dla amatora wystarczy światłomierz wbudowany, korzystanie z histogramu i w razie konieczności wprowadzanie korekty naświetlania.

Mike7
13-11-2013, 11:31
I ciągle nie wiemy czym focisz...

Koleżanka pewnie fotografuje Nikonem ;)

RobertON
13-11-2013, 15:30
Koleżanka pewnie fotografuje Nikonem ;)

A nawet gdyby to był N, jakaś pomoc każdemu się przyda - jak prosi. Funkcje obu systemów takie same...prawie

Mike7
13-11-2013, 18:22
A nawet gdyby to był N, jakaś pomoc każdemu się przyda - jak prosi. Funkcje obu systemów takie same...prawie

To było napisane w formie żartu ;) Ale zauważ, że koleżanka pyta, ale nie odpowiada na wszystkie pytania jakie jej się zadaje (w tym to, czym robi zdjęcia), które zostały przez kogoś zadane najprawdopodobniej w celu udzielenia lepszej odpowiedzi zadanej przez koleżankę.

RobertON
13-11-2013, 18:26
Może w bliskiej przyszłości doczekamy się odpowiedzi, a może ten wątek przyda się komuś innemu.

Mike7
13-11-2013, 18:33
Może w bliskiej przyszłości doczekamy się odpowiedzi, a może ten wątek przyda się komuś innemu.

Tak jak już pisałeś wraz z Selena, nie powinno się zaczynać od trybu M, lecz od Av, Tv. Zanim przejdzie się na tryb M należy wykonać bardzo wiele zdjęć i zauważyć jak zachowuje się aparat w różnych sytuacjach i następnie samemu podejmować decyzję co kiedy można i jak aby uzyskać jak najlepszy efekt finalny - zdjęcie.

parmezan
13-11-2013, 21:09
No faktycznie - mam Nikona. Zorientowałam się, że to forum stricte Canonowe dopiero po zapostowaniu zapytania.
Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe. Bardzo mi pomogliście! Dziękuję!

maciek12ss
13-11-2013, 21:22
:D teraz musisz zapomnieć wszystko co Ci napisaliśmy :D a odnośnie światłomierzy o które pytałaś wcześniej to tu jest ciekawa lektura Pomiar światła - Światłomierze trzymane w dłoni - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/8.4-poradnik-Pomiar_%C5%9Bwiat%C5%82a_%C5%9Awiat%C5%82omierze_t rzymane_w_d%C5%82oni.html)

Selena
13-11-2013, 21:28
Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe.
No co Ty :D
Różnica może być taka, że te tryby nazywają się nieco inaczej, czy np. korekta ekspozycji jest przypisana innym pokrętłom itd. No i nie będę Cię namawiać na szkła manualne, bo z Nikonem kiepsko działają :mrgreen:

Usjwo
14-11-2013, 13:49
No i nie będę Cię namawiać na szkła manualne, bo z Nikonem kiepsko działają :mrgreen:

A w czym manualny obiektyw jest lepszy na C niz na N?

PawelB
14-11-2013, 14:01
Choćby w tym że tańsze Nikony po podpięciu szkieł manualnych nie mierzą światła. Do chyba najpopularniejszych u nas szkieł M42 potrzebna jest przejściówka z soczewką.

Usjwo
14-11-2013, 14:09
No to faktycznie ten Nikon ulomy jakis :)

--- Kolejny post ---

Manualny obiektyw to nie synonim "obcego" obiektywu z przejsciowka. Manualny obiektyw do N, dziala tak samo dobrze jak manualny obiektyw do C. Chociazby Samyangi.

PawelB
14-11-2013, 14:16
No właśnie nie tak samo dobrze. To znaczy obiektyw działa dobrze, gorzej z aparatem :) Nikon np D3100 z Samyangiem nie zmierzy światła. Zostaje tylko tryb manualny i ustawienie parametrów na oko. Canon normalnie zmierzy światło a nawet można używać trybu AV.

Selena
14-11-2013, 14:38
Manualny obiektyw to nie synonim "obcego" obiektywu z przejsciowka.
Chyba za duży skrót myślowy zrobiłam :mrgreen:
Oczywiście miałam na myśli właśnie te drugie. Manualne typu Samyang czy Voigtlander traktuję jak systemowe;)

Generalnie miałam na myśli fajne, jasne stałki np. Yashica C/Y - tanie i świetne optycznie, czy Leica - też optycznie świetne, ale drogie.

RobertON
14-11-2013, 18:41
A ja w swojej przyziemnej prostocie "jako drzewce piki" byłem przekonany, że w całym wątku będzie o literce M - :lol:takiej na pokrętełku aparatu.

Usjwo
15-11-2013, 05:58
a Samyangi nie maja chipa w wersji nikonowej?