Zobacz pełną wersję : Canon 650D czy 700D ?
OdrobinaSexu
10-11-2013, 21:34
Witam,
jestem osobą, która pewnie nie jest pierwsza jaka zadaje to pytanie. Aczkolwiek, zaczynam dopiero. Totalnie od zera. Chcę kupić aparat i nie wiem który. Dużo czytałam i tak naprawdę niczym dla mnie się nie różnią. Może powiecie mi który jest lepszy? Cena dla mnie nie gra roli. U mnie to jest kwestia w tych aparatach 50 Funtów. Chodzi mi głównie o to że będę starała się robić jakieś sesje ludziom. Może do tego jakaś lampę polecacie i statyw? Proszę o pomoc.
650 d w zupełności wystarczy-700d to jedynie "hłyt" marketingowy i tyle. Specyfikację mają identyczną więc po co przepłacać?
Zainwestuj w dobre szkło
-każde z nich da wtedy super efekt
ps-ciekawy nick...
OdrobinaSexu
10-11-2013, 21:43
Dobrze, a w takim razie lepiej opłaca się kupować w zestawie z obiektywem czy osobno ? Bo podobno obiektywy w komplecie są o wiele gorsze niż osobno. No a lampa jaka najlepsza ? Bo statyw w sumie na początek myślę, że już wybrany mam.
PS: Dziękuję, od lat taki mam ;)
Ile masz funduszy do wydania i czego potrzebujesz? Body, które nie wybierzesz będzie dobre a są praktycznie identyczne. Nawet te 50funtów dobrze zostawić i kupić za to kartę torbę czy cokolwiek innego.
Obiektyw do portretów? Tani sredni drogi? Wszystko się kręci wokół tego ile chcesz wydać na sprzęt.
O statywie i lampie nic ciekawego Ci nie powiem, bo nie używam-więc się nie znam...
Natomiast co do szkieł..temat rzeka :)
Nowe stabilizowane tzw kity czyli 18-55 is nie są takie złe jak je malują. Ale są ciemne, auto focus się myli plus dużo w nich plastiku :/...ja jednak kliknąłem nimi kilka niegłupich zdjęć plus znam ludzi, którzy tymi szkłami odnosili sukcesy w różnych konkursach - były to jednak krajobrazy nie portrety
Napisałaś, że zamierzasz robić sesje ludziom, więc przyda Ci się jasne szkło (ciemne wnętrza plus mała głębia ostrości). Albo jakaś stałka (np taniutki 50mm 1.8 lub 50mm 1.4) albo jakiś jasny zoom (canony są drogie ale dobre-sigmy i tamrony ujdą...ale trzeba wyszukiwać i testować w sklepie podczas zakupu ponieważ często trafiają się felerne sztuki czego sam doświadczyłem)
Tak więc..cholera wie :) ja np jestem fanem zoomow ale kupę ludzi woli stałki - to jest jednak kwestia wygody użytkowania oraz efektów, które chcesz osiągnąć.
Fajnym szkłem jest canon 17-55 f2.8-ale cholernie to drogie...Wszystko więc jak zawsze zależy od portfela
Ja jestem zdania, że sprzęt trzeba kupować świadomie. Na pewno 700D ma w kilku aspektach przewagę nad 650D. Jak to wykorzystasz i jesteś w stanie do tego dopłacić nic nie stoi na przeszkodzie. Aczkolwiek nowości zawsze są w cenie i trzeba wykazać się zdrowym rozsądkiem. Jak radzi niantic, większą uwagę przykułbym do obiektywu.
Jeżeli jeszcze nie wiesz co będziesz fotografował kup w zestawie z KITem. Jest on na tyle tani, że niewiele tracisz. Po jakimś czasie zobaczysz czego brakuje i ewentualnie dokupisz lub wymienisz. Jeżeli już wiesz, to sprawa łatwiejsza. Jak chcesz mieć w miarę dobre szkło i cena nie gra roli, to możesz rozważyć właśnie canona 17-55 lub jego tańszy odpowiednik tamrona 17-50. Do zabawy jasnym szkłem zdecydowanie praktycznie nic nie kosztujący 50/1.8.
Jeżeli chodzi o lampę, to taką która ma w pełni obracany palnik - ja polecam 430EXII, jak chcesz taniej, to rozejrzyj się za zamiennikami.
PS: Dziękuję, od lat taki mam ;)
Dlaczego tylko odrobina? :mrgreen:
Na pewno 700D ma w kilku aspektach przewagę nad 650D. Jak to wykorzystasz i jesteś w stanie do tego dopłacić nic nie stoi na przeszkodzie.
Możesz rozwinąć? Jakie to aspekty i czym się tak znacząco różni, że ktoś będzie w stanie to wykorzystać?
Stałem przed podobnym wyborem i wybrałem 60d - naczytałem się, naoglądałem się filmików porównań itd i jakoś tej znaczącej różnicy i przewagi dla 700d nie znalazłem :) może jedynie 60fpsów przy liveview chociaż wątpie, że zauważyłbym różnicę :) Coś jeszcze oprócz 60fpsow przy LV ?
Canon T5i 700D vs T4i 650D Are They The Same? - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=7P7ZgC5HokI)
Możesz rozwinąć? Jakie to aspekty i czym się tak znacząco różni, że ktoś będzie w stanie to wykorzystać?
Stałem przed podobnym wyborem i wybrałem 60d - naczytałem się, naoglądałem się filmików porównań itd i jakoś tej znaczącej różnicy i przewagi dla 700d nie znalazłem :) może jedynie 60fpsów przy liveview chociaż wątpie, że zauważyłbym różnicę :)
Canon T5i 700D vs T4i 650D Are They The Same? - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=7P7ZgC5HokI)
Technologicznie różnice pomiędzy 60d a 650d są zauważalne. Wynikają z innego procka i generacji firmware'u. Jedne widać gołym okiem (np. możliwość upgrade firmware w szkłach), innych można się domyślać (lepsze algorytmy AF?). Wątpię natomiast czy pomiędzy 700d i 650d są JAKIEKOLWIEK ISTOTNE różnice poza kosmetyką.
Tyle tylko, że ta dyskusja jest, zdaje się, mocno abstrakcyjna ze względu na praktyczny brak różnicy w cenie 650d/700d.
OdrobinaSexu
12-11-2013, 02:24
Mi nie chodziło tylko i wyłącznie o body. Także dla mnie ważne było co do lampy. Aczkolwiek napisałeś również o aparacie 60d tylko że ja nie mam na razie bladego pojęcia o aparatach i czy np nie będę chciała w przyszłości więcej pieniędzy wyłożyć. Dlatego zastanawiam się nad łatwymi w obsłudze, w miare tanimi ;) Nie mam ochoty wydania 700 Funtów na aparat w którym nie będę umiała nawet wykorzystać ciutki jego dobroci ;) Tak samo mówisz że cena w sumie jest podobna co do 650d a 700d. Zapytałam o to który wybrać poniważ, wiele ludzi uważa ze 700d jest gorszy. I nie opłaca się wydać więcej pieniędzy na start. ;)
Fotopstryczek
12-11-2013, 03:47
Patrząc na ceneo :
700D body - 2280zł
650D body - 2449zł
Ja bym się nawet nie zastanawiał nad 650D, jest starszy i droższy ;)