Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5dmkI - czy warto?

Strony : 1 [2]

jelcyk
03-03-2015, 11:40
Serwis wymienia lustro z całym mirror boxem
Przerabiałem

Przy wypadnieciu lustra moze sie zdarzyc (szczegolnie przy fotografowaniu szybka seria), ze cos sie stanie zlego z mirrorboxem, jakies uszkodzenie mechaniczne , ale to trzeba by miec piekielnego pecha. Nie widze najmniejszych podstaw do wymiany calego zespolu przy wklejaniu samego lusterka - przyklejenie jest jednorazowe i na amen ( o ile zrobi sie to, jak trzeba i czym trzeba), a w przypadku serwisu dochodza jeszcze klipsy, ktore sprawe ulatwiaja i sa dodatkowym -150% zabezpieczeniem.

Przemek_PC
03-03-2015, 14:28
Jak juz wam lustro odpanie i porysuje matowke upomnijcie sie o jej wymiane.

Bolek02
03-03-2015, 16:43
Gdybyś był w stanie wykazać taką zależność, to kto wie ...... :)
Mnie lustro wypadło na zewnątrz po odpięciu obiektywu.

aptur
03-03-2015, 16:43
Mirror boxa w standardzie z podklejeniem lustra nie wymieniają. To droga impreza jest i nikomu nie życzę wymieniać mirror boxa za kasę.

rupert
04-03-2015, 10:52
Mam takie pytanie poza konkursem, jak zabezpiecza się puszkę z odklejonym lustrem na czas wysyłki do serwisu? Nie mogę sobie tego jakoś zwizualizować.

Ktoś wcześniej wspominał o możliwości porysowania soczewki obiektywu, ktoś miał taki przypadek?

Przemek_PC
04-03-2015, 10:56
Wyjmujesz lustro, zostawiasz sobie na pamiatke a aparat wysylasz bez lustra.

Bolek02
04-03-2015, 14:13
Mam takie pytanie poza konkursem, jak zabezpiecza się puszkę z odklejonym lustrem na czas wysyłki do serwisu? Nie mogę sobie tego jakoś zwizualizować.

Ktoś wcześniej wspominał o możliwości porysowania soczewki obiektywu, ktoś miał taki przypadek?

Soczewka się nie porysuje raczej, bo lustro jest sporo większe od wejścia do obiektywu od strony puszki. Mnie lustro wypadło jak odkręciłem szkło i przechyliłem aparat.
Nie jestem pewien na 100% ale lustro należy wysłać razem z body do serwisu. Ja je zawinąłem osobno w papier i przykleiłem taśmą do pudełka.
Jestem niemal pewien, że serwis wyłącznie mocuje lustro metodą na kątowniki a nie wymienia go na nowe, chyba że się uszkodzi.

Przemek_PC
04-03-2015, 16:31
Mi powiedziano zebym lustro sobie zostawil na pamiatke. W CSI rok temu.

ds74
04-03-2015, 18:26
Co do kupna to warto dobrze szukać. Naprawdę trafiają się fajne egzemplarze. Ja kupiłem w zeszłym roku w sierpniu. Naprawdę trzeba było dobrze się przyglądać żeby znaleźć jakąś ryskę. Przebieg 17k.

grzesiula
06-03-2015, 00:29
Co do kupna to warto dobrze szukać. Naprawdę trafiają się fajne egzemplarze. Ja kupiłem w zeszłym roku w sierpniu. Naprawdę trzeba było dobrze się przyglądać żeby znaleźć jakąś ryskę. Przebieg 17k.
Super, kusicie i kusicie, jak znajdę kupca na mojego D300 to czemu nie...

Suchy
06-03-2015, 10:40
Trzeba jeszcze pamiętać że z 5DMkI i kilkoma innymi dinozaurami np. 350D i 400D nie będzie współpracować część nowego osprzętu np. niektóre nowe lampy. Czasami można się zdziwić...

aptur
06-03-2015, 11:05
Trzeba jeszcze pamiętać że z 5DMkI i kilkoma innymi dinozaurami np. 350D i 400D nie będzie współpracować część nowego osprzętu np. niektóre nowe lampy. Czasami można się zdziwić...

Konkretnie jaka lampa Canona nie współpracuje ze starym 5D?

v.1958
06-03-2015, 11:06

A może jakieś szczegóły?
Myślę, że byłyby przydatne dla osób, które dopiero planują zakup sprzętu i nie mają jeszcze dostępu do manuali...
Może jednak bardziej pasowałoby wyrażenie: "nie będzie w pełni współpracować"?

Merde
06-03-2015, 11:15
Konkretnie jaka lampa Canona nie współpracuje ze starym 5D?
Wydaje mi się, że Suchy nadinterpretował brak możliwości sterowania funkcjami lampy ze starego korpusu.

Suchy
06-03-2015, 11:51
Na przykład bardzo popularna i bardzo dobra YN-565EX II nie działa z Canon 350D, 400D oraz 5D Mark I. Natomiast nie wiem, czy dotyczy to także nowych systemowych lamp Canona. Wiele osób decyduje się jednak na zdecydowanie tańsze zamienniki. Często są to te same osoby, które szukają tańszych, używanych korpusów. No i można sobie sprawić bardzo niemiłą niespodziankę.

aptur
06-03-2015, 12:04
Na przykład bardzo popularna i bardzo dobra YN-565EX II nie działa z Canon 350D, 400D oraz 5D Mark I. Natomiast nie wiem, czy dotyczy to także nowych systemowych lamp Canona. Wiele osób decyduje się jednak na zdecydowanie tańsze zamienniki. Często są to te same osoby, które szukają tańszych, używanych korpusów. No i można sobie sprawić bardzo niemiłą niespodziankę.

W ogóle nie działa czy nie działają pewne funkcje?
Poza tym nie słyszałem aby jakakolwiek systemowa lampa canona nie działała ze starym 5D.

Suchy
06-03-2015, 12:11
Nie mam żadnego z wymienionych korpusów, więc nie sprawdzę. Ale w instrukcji lampy napisano, że w ogóle nie będzie działać. No chyba, że za działanie uznajemy wyzwalanie przez fotocelę ;-) No i ja piszę o produktach firmy Yongnuo a nie Canon.

radiki
06-03-2015, 20:12
Nie mam żadnego z wymienionych korpusów, więc nie sprawdzę. Ale w instrukcji lampy napisano, że w ogóle nie będzie działać. No chyba, że za działanie uznajemy wyzwalanie przez fotocelę ;-) No i ja piszę o produktach firmy Yongnuo a nie Canon.

No to bardzo dziwne, bo mam trzy YN-568ex ii i mi ze starą piątką wszystko działa jak należy, HSS, druga kurtyna itp. Gdzieś coś źle przeczytałeś.

Bolek02
06-03-2015, 20:18
Systemowe świeczki działają bez problemu - nie ma obawy.

Suchy
06-03-2015, 21:19
radiki - jak już wyżej wspomniałem, sprawę znam tylko z opisów firmowanych przez sklepy i producenta. Bywa, że sprzęt jednak działa i świetnie. Ale skoro oficjalnie piszą, że może nie działać to znaczy, że coś jest na rzeczy.

radiki
06-03-2015, 21:25
radiki - jak już wyżej wspomniałem, sprawę znam tylko z opisów firmowanych przez sklepy i producenta. Bywa, że sprzęt jednak działa i świetnie. Ale skoro oficjalnie piszą, że może nie działać to znaczy, że coś jest na rzeczy.

Aż przejrzałem instrukcję obsługi do YN-568ex ii i nie ma tam nawet słowem wspomniane o braku kompatybilności z 5dc. Nic nie ma na rzeczy, coś Ci się musiało przewidzieć.

Suchy
06-03-2015, 21:44
Np tu jest napisane;

Lampa reporterska YongNuo YN-565EX II do Canon LR-YN-565EXIIC - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p4519_Lampa-reporterska-YongNuo-YN-565EX-II-do-Canon.html)

I chciałem zauważyć, że pisałem o modelu 565 a nie 568, o którym wspomina radiki. Być może 568 działa, ale nie o nim była mowa...

cubbus
06-03-2015, 22:04
565 nie świeci z 5. Mam i nie działa. Chcę dokupić 500, która ma działać jak należy.

salas
06-03-2015, 22:06
565 nie świeci z 5. Mam i nie działa. Chcę dokupić 500, która ma działać jak należy.

500 nie blyska na druga kurtyne z 5d classic

Suchy
06-03-2015, 22:06
Czyli nic mi się nie przewidziało... Widzisz radiki, jednak są lampy, które z bardzo starymi aparatami nie działają. I są osoby, które się na tym przejechały.

radiki
06-03-2015, 22:12
Np tu jest napisane;

Lampa reporterska YongNuo YN-565EX II do Canon LR-YN-565EXIIC - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p4519_Lampa-reporterska-YongNuo-YN-565EX-II-do-Canon.html)

I chciałem zauważyć, że pisałem o modelu 565 a nie 568, o którym wspomina radiki. Być może 568 działa, ale nie o nim była mowa...

Ok, jeżeli mówisz w szczególności o 565 to jest ta wzmianka zamieszczona przez fripers, chociaż w oficjalnej instrukcji nie zastrzegają sobie braku współpracy z konkretnymi modelami Canona: http://www.yongnuo.com.cn/usermanual/pdf/USER_MANUAL_YN565EX_EN.pdf . Może ktoś ma własne doświadczenia z tym modelem lampy?

Suchy
06-03-2015, 22:15
Kolega cubbus ma i jasno napisał, ze lampa z najstarszą piątką nie działa a kolega salas dodał, że są inne modele, które nawet jeśli działają, to z pewnymi problemami.

radiki
06-03-2015, 22:23
Tak widzę, moment odpowiadałem na Twojego posta czytając instrukcję lampy i nie zobaczyłem już tych postów. Zatem wszystko jasne.

v.1958
06-03-2015, 22:50
Ja zazwyczaj dopasowuję lampę do aparatu, nie odwrotnie...
A to, że sprzętowi tzw. "niezależnych" daleko czasami do wzorca?
W żaden sposób nie umniejsza to wartości starszych, canonowskich puszek!
I dlatego wolałbym dokupić do takiej np. 550EX :)
Nb. czytałem kilka lat temu o problemach we współpracy starszych obiektywów bodaj Sigmy, z nowymi EOS-ami - w żaden sposób nie wpływało to na moje decyzje o zakupach

cubbus
06-03-2015, 23:11
Ja swoją 565 kupiłem pod 6D i tam działa jak potrzeba. Do 5I mam starego sunpaka manualnego ale chcę coś mądrzejszego-pomyślałem o YN 500, bo działa, ale skoro nie ma 2 kurtyny to muszę jeszcze nad jakimś innym chińczykiem pomyśleć...

crazy
06-03-2015, 23:15
A nie lepiej kupić C580?

salas
06-03-2015, 23:32
radiki a yn 568 full współpraca z 5d classic? hss i druga kurtyna śmiga normalnie?

radiki
07-03-2015, 00:04
Tak, żadnych problemów.

cubbus
07-03-2015, 01:50
A nie lepiej kupić C580?

W cenie jednego canona masz 3 nowe yn.

crazy
07-03-2015, 02:04
W cenie jednego canona masz 3 nowe yn.

Za 800 zł jakie nowe kupisz z ta sama funkcjonalnością? W dodatku 3

v.1958
07-03-2015, 08:53
A ja w dalszym ciągu uważam, że warunkowanie zakupu EOS5D (taki jest temat wątku) poprawnością jego współpracy z posiadaną lampą np. YN-xxx jest bez sensu!
Oczywiście, idealnie by było gdyby wszystko ze sobą współpracowało, ale żyjemy w realnym świecie.
Jeżeli ktoś świadomie jednak decyduje się na FF, to zdecydowanie mniejszym obciążeniem jest dobranie do 5D odpowiedniej lampy, niż do YN-568exII pasującej do niej puszki FF.

cubbus
07-03-2015, 09:44
Za 800 zł jakie nowe kupisz z ta sama funkcjonalnością? W dodatku 3

To jak za 800 nowa 580 to kupuję od Ciebie dwie od razu!
Albo daj namiar na ten sklep, bo kupię nawet z 10 na handel;)

Yn 500 kosztuje 450 zł z dwuletnią gwarancją. Nowa 430 canona prawie 1000 zł...

Element7th
07-03-2015, 09:45
Kolega @v.1958 dobrze gada. To czy puszka będzie grała z posiadaną lampą jest drugorzędną sprawą w tym przypadku...

Kupiłbym mercedesa, ale mam w garażu całkiem dobre opony od syrenki, więc chyba się nie zdecyduję :)

crazy
07-03-2015, 10:23
To jak za 800 nowa 580 to kupuję od Ciebie dwie od razu!
Albo daj namiar na ten sklep, bo kupię nawet z 10 na handel;)

Yn 500 kosztuje 450 zł z dwuletnią gwarancją. Nowa 430 canona prawie 1000 zł...

Przecież logiczne, że nowej 580 nie kupisz :D Na allegro zaczynają się od 699 zł więc są i nie pisz bzdur. Nadal czekam na info od Ciebie jakie lampy dostaniesz za 800 zł w ilości 3 sztuk z ta samą funkcjonalnością co 580EX :)

cubbus
07-03-2015, 15:50
Przecież logiczne, że nowej 580 nie kupisz :D Na allegro zaczynają się od 699 zł więc są i nie pisz bzdur. Nadal czekam na info od Ciebie jakie lampy dostaniesz za 800 zł w ilości 3 sztuk z ta samą funkcjonalnością co 580EX :)

Ciekawe. Bo 3x 500exII kosztują 1550 a za tyle NOWEJ systemówki nie kupisz. Nie uwierzę też w to że 580 ktoś kupił do zdjęć w domu... relax! Nie pisz bzdur, bo wciskasz starą używana lampę na dodatek jest droga i bez gwarancji. A za połowę tej kwoty można kupić NOWĄ lampę co prawda chińską ale w pełni funkcjonalną...
End OT

crazy
07-03-2015, 19:49
Ciekawe. Bo 3x 500exII kosztują 1550 a za tyle NOWEJ systemówki nie kupisz. Nie uwierzę też w to że 580 ktoś kupił do zdjęć w domu... relax! Nie pisz bzdur, bo wciskasz starą używana lampę na dodatek jest droga i bez gwarancji. A za połowę tej kwoty można kupić NOWĄ lampę co prawda chińską ale w pełni funkcjonalną...
End OT

Widać czytanie ze zrozumieniem to dzisiaj problem naszego narodu. Kupuj co chcesz ale wtedy nie płacz ze coś nie działa ;-)

Suchy
07-03-2015, 20:07
Nie każdy jest zawodowym fotografem. Są tu też zwykli amatorzy, który po prostu bawią się. A zabawki nie powinny być zbyt drogie. Często kupuje się używany sprzęt oraz tańsze zamienniki systemowych szkieł czy lamp. W tym wątku bardzo promuje się 5DMk1 jako najtańsze FF, właśnie idealne dla amatora, do krajobrazu itp. No i tenże amator może się potem zdziwić, że tani a dobry i chwalony niesystemowy zamiennik lampy nie działa z kupionym właśnie korpusem. Stąd moja informacja o problemie. Proszę pamiętać, że to forum odwiedzają nie tylko zawodowcy a dla hobbisty tekst postaci "Kupuj co chcesz ale wtedy nie płacz ze coś nie działa" może być przykry a nawet obraźliwy. Szczególnie jeśli kupi wcześniej na bazie pochwał w tym wątku używany 5dMk1.

crazy
07-03-2015, 20:13
Nie każdy jest zawodowym fotografem. Są tu też zwykli amatorzy, który po prostu bawią się. A zabawki nie powinny być zbyt drogie. Często kupuje się używany sprzęt oraz tańsze zamienniki systemowych szkieł czy lamp. W tym wątku bardzo promuje się 5DMk1 jako najtańsze FF, właśnie idealne dla amatora, do krajobrazu itp. No i tenże amator może się potem zdziwić, że tani a dobry i chwalony niesystemowy zamiennik lampy nie działa z kupionym właśnie korpusem. Stąd moja informacja o problemie. Proszę pamiętać, że to forum odwiedzają nie tylko zawodowcy a dla hobbisty tekst postaci "Kupuj co chcesz ale wtedy nie płacz ze coś nie działa" może być przykry a nawet obraźliwy. Szczególnie jeśli kupi wcześniej na bazie pochwał w tym wątku używany 5dMk1.

Nikogo nie mam zamiaru obrazać ale myśleć trzeba a jeśli ktoś myśli ze kupi nowa lampę i będzie mu bezproblemowo działać z 5D to jest w dużym błędzie.

aptur
07-03-2015, 20:15
Na razie podałeś jeden model lampy która nie działa ze starym 5D. W dodatku lampy niesystemowej. Jak sądzę 90% lamp tej firmy jednak działa z 5D więc problemu nie widzę.

--- Kolejny post ---

eśli ktoś myśli ze kupi nowa lampę i będzie mu bezproblemowo działać z 5D to jest w dużym błędzie.

Wystarczy kupić jakąkolwiek lampę Canona. Będzie działać.

crazy
07-03-2015, 20:19
Dokładnie tak, lampa Canona i problem z głowy :-)

Przemek_PC
07-03-2015, 22:06
Najprosciej to przeczytac specyfikacje przed zakupem a jak jest watpliwosc zapytac sprzedawce. Mozna tez z aparatem isc do sklepu a jesli zakup przez internet to mozna przeciez zwrocic.

Suchy
07-03-2015, 22:18
No i apiat od nowa Polska Ludowa ;-) Starych zajechanych 5DMk1 szukają w olbrzymiej większości nie zawodowcy tylko amatorzy, którzy chcą mieć tanie fufu. Tacy ludzie na ogół "kasą nie śmierdzą" i zamiast bardzo drogiej lampy systemowej kupią znacznie tańszy zamiennik. Albo już takowy mają. Pisanie więc "lampa Canona i z głowy" jest niezrozumieniem istoty problemu. Ja też chciałbym mieć co najmniej 6D i komplet eLek ale mam 1000D, lampę Nissina a nie jakiegoś tam Canona ;-) i i kilka obiektywów o nazwie zaczynającej się na T a nie na C i ze złotym a nie czerwonym paskiem. I mimo tych tanich ersatzów bardzo by mnie zabolało, także finansowo, gdyby coś nie chciało działać. Zdecydowanie wolałbym o tym wiedzieć wcześniej, jeszcze przed zakupem.

KaRoLuS MaXiMuS
07-03-2015, 23:15

Czy to znaczy ,że aparat w momencie premiery był kierowany do amatorów ?Fakt faktem jest to chyba obecnie najtańszy dostępny FF "dla ludu" ale czy od razu amatorskiego ?

Suchy
07-03-2015, 23:21
Zawodowiec raczej nie zaryzykuje kupna do pracy zarobkowej korpusu z przebiegiem na ogół grubo powyżej 100 000 zdjęć i wieku rzędu 10 lat.

KaRoLuS MaXiMuS
07-03-2015, 23:31
Tak zgadzam się , zawodowca stać na wymianę aparatu co jakiś czas ale są też tacy z umiejętnościami , którzy kiedyś o tym marzyli a dziś dopiero mogą sobie na to pozwolić i mogą spełnić swe marzenie ze względu na cenę.

cubbus
07-03-2015, 23:39
Znając mankamenty i wady sprzętu jesteśmy w stanie wykorzystać go w 100%. 5 nie jest idealna ale i tak ją bardziej lubię od 6;) ma wygodniejszy grip i jest większa. No i mniej szkoda w razie czego...;)

KaRoLuS MaXiMuS
07-03-2015, 23:53
Jeśli chodzi o mnie to miałem do czynienia z czterema lustrzankami w życiu(co prawda nie długiego ale zawsze coś :P ) z których dwie to analogowe, Mamiya Sekor z której nigdy nie widziałem zdjęcia(zawsze podobał mi się ten dźwięk wyzwalania migawki)Zenit ET z którego też nigdy nie widziałem zdjęcia.,cyfrowe to C400d(plus kit) po której byłem posikany jak zobaczyłem zdjęcia po swoim kompakcie C A470 oraz C5d I który posiadam oraz używam od niedawna ,po którym już nie chce powracać do swego nowszego kompaktu C A495 :) Uczę się fotografować tylko w trybie M oraz posiadam tylko C50 f1.8 II i wg wyżej wymienionych aparatów(cyfrowych)jestem jeszcze bardziej posikany i nie mam zamiaru sięgać wyżej bo wiem,że to jest "never ending story"

freemodest
09-03-2015, 12:18
Ja natomiast mam dylemat typu czy warto dopłacić nieznacznie i wymienić 60d w świetnym stanie na bądź co bądź wiekową już 5dc - może tez by się jakaś fajna trafiła. Mówię w kategorii Backup lub aparat do zleceń gdzie szkoda mi matrycy. Posiadam 5d mkII, przed kupnem 5d mkIII, ale i 3 puszka jest mi potrzebna w przypadku jak np w zleceniu potrzebuję 2 aparatów dla siebie + jeden dla współpracowniczki;) Iso do 3200 by starczyło na pewno - jeszcze jak wiele osób piszę, że jest przyjemne i podobne do analogowego. W sumie to ta 60 obecnie służy do fotografowania imprez - szybka z dobrym AF - jednak crop;/ a co z tym idzie głębia nie ta i obrazek gorszy.
Może ktoś miał doświadczenia z obiema puszkami i mógłby się wypowiedzieć, będę wdzięczny;)

crazy
09-03-2015, 19:47
O jakich dwóch puszkach mowa?

salas
09-03-2015, 20:21
Ja natomiast mam dylemat typu czy warto dopłacić nieznacznie i wymienić 60d w świetnym stanie na bądź co bądź wiekową już 5dc - może tez by się jakaś fajna trafiła. Mówię w kategorii Backup lub aparat do zleceń gdzie szkoda mi matrycy. Posiadam 5d mkII, przed kupnem 5d mkIII, ale i 3 puszka jest mi potrzebna w przypadku jak np w zleceniu potrzebuję 2 aparatów dla siebie + jeden dla współpracowniczki;) Iso do 3200 by starczyło na pewno - jeszcze jak wiele osób piszę, że jest przyjemne i podobne do analogowego. W sumie to ta 60 obecnie służy do fotografowania imprez - szybka z dobrym AF - jednak crop;/ a co z tym idzie głębia nie ta i obrazek gorszy.
Może ktoś miał doświadczenia z obiema puszkami i mógłby się wypowiedzieć, będę wdzięczny;)
ja miałem 60d - sprzedałem i kupiłem 5d classic, techonologiczny krok w tył, jakość obrazka na plus, lepsze iso (dobrze naświetlone 1600 nawet bym nie wiedział, że to 1600 a na 60d widziałem od razu sraczkę xD) na wyświetlaczu nic nie widzę (patrzę teraz tylko histogram) AF słabiutko, ale jakoś da się żyć, lepiej leży w łapie, matryca się syfi, chodzi wolniej od 60d.
Nie wiem co więcej, POLECAM :mrgreen:

KaRoLuS MaXiMuS
09-03-2015, 23:44
ja miałem 60d - sprzedałem i kupiłem 5d classic, techonologiczny krok w tył, jakość obrazka na plus, lepsze iso (dobrze naświetlone 1600 nawet bym nie wiedział, że to 1600 a na 60d widziałem od razu sraczkę xD) na wyświetlaczu nic nie widzę (patrzę teraz tylko histogram) AF słabiutko, ale jakoś da się żyć, lepiej leży w łapie, matryca się syfi, chodzi wolniej od 60d.
Nie wiem co więcej, POLECAM
Fajne polecenie : ] Mógłbyś napisać czego używasz do swojej piątki ? Ja odkładam do słoika na słoik C 24-105 f4 ,już nie mogę się doczekać.

freemodest
14-03-2015, 17:39
Heh w sumie ciekawa rekomendacja. Według niej mogę wysunąć następujące wnioski:
na plus dla 5d= Przede wszystkim pełna klatka = Jakość obrazka, lepsze ISO tylko do 1600 i to jak leży w dłoni... cała reszta na minus?!;/ W sumie dla mnie wystarczy. Wyświetlacz choć wygodna sprawa to zdjęcia nauczyłem się robić na analogu więc i bez wyświetlacza człowiek daje radę. Szkoda tylko powolnej pracy aparatu i tego Af... dużo gorszy od 5d mkII czy nie bardzo?

salas
14-03-2015, 17:57
zmieniłem canona 10-22 na 17-40 f/4 L - imo jakość ciut lepsza niż była z 60d + 10-22
tamron 70-300 vc usd został i na 5d wydaje się, że jest lepiej niż było na 60d
40mm 2.8 naleśnik - tak na wszelki wypadek, jako jaśniejsze uzupełnienie
c 100mm f2.8 usm macro (nie Lka) pod 5d wygląda na jeszcze bardziej ostrą niż była pod 60d :mrgreen:
oprócz tego manualne m42 zenitar 50 1.7, helios 85 1.5, industar-61 L/Z 50 2.8
Najczęściej używane 17-40 i helios 85 1.5 ;)

Przemek_PC
14-03-2015, 20:22
Slowo klucz - mniej upakowana matryca w 5D - optyka dostaje skrzydel, 50 1.8 staje sie ostry od pelnej dziury.

Smigaacz
15-08-2016, 23:23
Właśnie stałem się posiadaczem 5D classica za namowa doświadczonego fotografa i stoję przed dyletantem jaki obiektyw kupić. Dodam, że będzie to jeden póki co obiektyw i z dostępnej literatury w przestrzenie internetowej upatrzyłem sobie Canona 24-70 f4 i funkcja makro.
Czy Ktoś z Was miał taki tandem ? ewentualnie co byście mi radzili za obiektyw na początek
Dodam, że dotychczas przywyknąłem do zoomów cóż taki nawyk Może warto go zmienić jeśli tak to słucham Waszych rad.

Z góry dziękuję świeżo upieczony właściciel piątki w wersji classic.

OCleVer
16-08-2016, 03:51
85/1.8 i do tego 35/2.0 i czego chcieć więcej :D
24-70 to chyba jedna z popularniejszych ogniskowych na FF, odpowiada 18-55 na cropie.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

feciu
16-08-2016, 07:05
jeśli lubisz zoomy to 24-70 to fajne szkło. Najczęściej jednak na korpusie założone mam 35mm a zooma używam jedynie na wakacjach.
Możesz jeszcze zerknąć na 24-105, który koledzy bardzo zachwalają. Jest tańszy i ma większy zakres ogniskowych i podobno jest niewiele gorszy od 24-70/4.

czarq
16-08-2016, 09:33
bardzo dobry zestawik, to: Canon 5D+Canon 35/2 IS. Mam i polecam.

Smigaacz
16-08-2016, 09:52
Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi
Feciu pytanie kieruje do Ciebie jak oceniasz ten obiektyw Wiem że jest ciemny niż stalki ale ponoć jest ostry już od F4 czyli na pełnym otworze
Marzy mi się 24-70 w wersji 2,8 ale to nie mój budżet nie zarabiam na fotografii służy mi jedynie do zastosowań niekomercyjnych
Szukam dobrego ostrego szkła z ładnymi kolorami takiego który wraz z 5D classic da śliczny obrazek z jak najmniejsza obróbka komputerową
Lubię zoomy dlatego moje zainteresowanie poszło w te stronę zawsze.

aptur
16-08-2016, 09:54
Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi
Feciu pytanie kieruje do Ciebie jak oceniasz ten obiektyw Wiem że jest ciemny niż stalki ale ponoć jest ostry już od F4 czyli na pełnym otworze
Marzy mi się 24-70 w wersji 2,8 ale to nie mój budżet nie zarabiam na fotografii służy mi jedynie do zastosowań niekomercyjnych
Szukam dobrego ostrego szkła z ładnymi kolorami takiego który wraz z 5D classic da śliczny obrazek z jak najmniejsza obróbka komputerową
Lubię zoomy dlatego moje zainteresowanie poszło w te stronę zawsze.

Będziesz zadowolony.

Smigaacz
16-08-2016, 10:03
cdn zawsze przy zoomach jest pole manewru z szerokością jeśli nie mamy dużo czasu na ustawienie ekspozycji przy stalkach już nie

--- Kolejny post ---

nie wykluczam stalki ale najpierw chce poznać możliwości tego aparatu Dodam, że przeszedłem z systemu Nikona i nadal mam stary sprzęt
Dlaczego przeszedłem bo w Nikonie nie widziałem dla siebie żadnego dobrego body jedynie pełna klatka to D700 nieosiągalne dla mnie w dobrymi tanim stanie
Więc CANONIE witaj masz nowego użytkownika.

aptur
16-08-2016, 10:07
cdn zawsze przy zoomach jest pole manewru z szerokością jeśli nie mamy dużo czasu na ustawienie ekspozycji przy stalkach już nie

--- Kolejny post ---

nie wykluczam stalki ale najpierw chce poznać możliwości tego aparatu Dodam, że przeszedłem z systemu Nikona i nadal mam stary sprzęt
Dlaczego przeszedłem bo w Nikonie nie widziałem dla siebie żadnego dobrego body jedynie pełna klatka to D700 nieosiągalne dla mnie w dobrymi tanim stanie
Więc CANONIE witaj masz nowego użytkownika.

Co głównie fotografujesz?

czarq
16-08-2016, 10:12
i to jest niezaprzeczalny plus z posiadania zooma w obiektywie, a nie w nogach :)

Smigaacz
16-08-2016, 16:23
Moje kadry to głównie rodzinne zdjęcia w domu oraz w ogrodzie na spacerach na wojażach wakacyjnych.
Lubię przyrodę i krajobraz, ale nie jestem fanem zdjęć makro - pręcików w kwiatach itp. także zdjęcia makro prawie w ogóle choć 24-70 f4 ma funkcje makro i fajnie choć nie jest to priorytet a może sporadycznie się przydać.
Najważniejsze ładne kolory bardzo dobra ostrość Posmakowałem statycznych zdjęć bez lampy w warunkach ubogiego oświetlenia np rynki w miastach podczas podrózy dlatego szarpnąłem się na pełna klatkę - tu stalka sprawdziłaby się.
Pod uwagę brałem również 50 1,4 bo jak na tę cenę ma w miarę ostry obrazek ale wyczytałem że silniki tam się psują co chyba ma potwierdzenie w ilości tych obiektywów na znanym portalu aukcyjnym. Tez chętni bym ja kupił ale w stanie bdb.
Nie wiem jak ze szkłami niesystemowymi czy warto ? nie mam wiedzy poza tym widzę że użytkownicy 5D również podpinają stare obiektywy jak to się sprawdza też nie wiem więc zdaję się na systemowe szkła.

Wasze spostrzeżenia ?

aptur
16-08-2016, 16:30
Moje kadry to głównie rodzinne zdjęcia w domu oraz w ogrodzie na spacerach na wojażach wakacyjnych.

Jeśli chcesz 16-35/4 to pomyśl jeszcze o jakiejś stałce. Może być 50/1.8 STM. Jest tania i dobra.

Smigaacz
16-08-2016, 16:44
16-35 trochę za szeroko jak dla mnie
Ciągnie mnie mocno do tego 24-70 f4 ponoć o wiele lepszy niż 24-105 f4
Macie porównanie tych dwóch w praktyce ?

aptur
16-08-2016, 17:04
Canon EF 24-105mm f/4 USM L IS (full format) - Review / Lab Test Report (http://www.photozone.de/canon_eos_ff/420-canon_24105_4_5d)
Canon EF 24-70mm f/4 USM L IS - Full Format Review / Test Report (http://www.photozone.de/canon_eos_ff/798-canon2470f4)

Smigaacz
16-08-2016, 17:07
Canon EF 24-105mm f/4 USM L IS (full format) - Review / Lab Test Report (http://www.photozone.de/canon_eos_ff/420-canon_24105_4_5d)
Canon EF 24-70mm f/4 USM L IS - Full Format Review / Test Report (http://www.photozone.de/canon_eos_ff/798-canon2470f4)

a Ty którą byś wybrał wersję z tych dwóch ?

aptur
16-08-2016, 17:12
a Ty którą byś wybrał wersję z tych dwóch ?

24-70/4 optycznie jest lepszym szkłem
Osobiście wybrałbym zooma ze światłem 2.8 :)

Smigaacz
16-08-2016, 17:16
ja tez bym wybrał ze światłem 2,8 ale to nie mój budzet Poza tym ja nie odliczę vatu od zakupu itp Jestem amatorem niekomercyjnym więc ...
A poza tym Czy ten jasny obiektyw i tak nie trzeba przymykać do f4 żeby mieć ostry obrazek; Gdzieś się spotkałem z tym stwierdzeniem no ale może mieć ładniejszy obraz i możliwości optyczne większe

milsa666
16-08-2016, 18:16
ja tez bym wybrał ze światłem 2,8 ale to nie mój budzet Poza tym ja nie odliczę vatu od zakupu itp Jestem amatorem niekomercyjnym więc ...
A poza tym Czy ten jasny obiektyw i tak nie trzeba przymykać do f4 żeby mieć ostry obrazek; Gdzieś się spotkałem z tym stwierdzeniem no ale może mieć ładniejszy obraz i możliwości optyczne większe

Ja mam 2.8 w wersji I i naprawdę nie narzekam na ostrość. Pewnie, że na 5.6 jest lepiej, ale 2.8 daje radę. Ten obiektyw ma na pewno jedną wadę: jest w pytę ciężki, naprawdę :)

marfot
16-08-2016, 18:21
Kup tego C24-70/4 bo to nowoczesne, dobre, ostre szkło. Zmienisz body na więcej Mp to też podoła. Kolory piękne, budowa solidna.
Tak jak koledzy polecają koniecznie dokup jasną stałkę: 35/2IS, 50/1.8 STM czy 85/1.8. Choćby po to żeby się nacieszyć małą GO.

Smigaacz
16-08-2016, 20:30
Kup tego C24-70/4 bo to nowoczesne, dobre, ostre szkło. Zmienisz body na więcej Mp to też podoła. Kolory piękne, budowa solidna.
Tak jak koledzy polecają koniecznie dokup jasną stałkę: 35/2IS, 50/1.8 STM czy 85/1.8. Choćby po to żeby się nacieszyć małą GO.

Moja decyzja myślę, że pójdzie w kierunku C24-70 f4

--- Kolejny post ---

Ja mam 2.8 w wersji I i naprawdę nie narzekam na ostrość. Pewnie, że na 5.6 jest lepiej, ale 2.8 daje radę. Ten obiektyw ma na pewno jedną wadę: jest w pytę ciężki, naprawdę :)

tylko gdzie dziś dostać w stanie bdb taki obiektyw ? Za duże ryzyko kupować na odległość

--- Kolejny post ---

dzięki za Wasze zaangażowanie

rzep
16-08-2016, 20:48

Wersji drugiej nie trzeba przymykać, pierwsza jest trochę gorsza optycznie, jednak wolałbym używany C 24-70 2.8 mkI niż nowy o śwoetle f4

milsa666
16-08-2016, 22:08
Wersji drugiej nie trzeba przymykać, pierwsza jest trochę gorsza optycznie, jednak wolałbym używany C 24-70 2.8 mkI niż nowy o śwoetle f4

Dokładnie.
Poczytałem, popatrzyłem, porównałem i stwierdziłem, że mk I jest dobry, a biorąc pod uwagę różnice cenową to jest genialny.

Smigaacz
18-08-2016, 10:51
Tylko kto go sprzedaje gdzie dostać w stanie bdb duże ryzyko zakupu bo to używany sprzęt

aptur
18-08-2016, 12:58
duże ryzyko zakupu bo to używany sprzęt

Kupując używany samochód też ryzyko jest duże a śmieć twierdzić, że nawet większe ;)

crazy
18-08-2016, 20:47
Dzisiaj ludzie zaczynają reanimowac starsze auta bo po prostu nie ma w nich tyle elektroniki i są dużo mniej zawodne jak te nowe, więc uważał bym ze słowem ryzyko ;-)

Smigaacz
18-08-2016, 23:17
wszystko fajnie jak potrafisz ocenić sam stan obiektywu czy auta
Poza tym od czasu premiery 24-70 2,8 bądź 28-70 f2,8 upłynęło już sporo czasu no i kto je kupował ? ten kto odliczał vat i użytkował je jak wół roboczy więc ta myśl przyświecała mej poprzedniej wypowiedzi

Kolekcjoner
18-08-2016, 23:24
Dzisiaj ludzie zaczynają reanimowac starsze auta bo po prostu nie ma w nich tyle elektroniki i są dużo mniej zawodne jak te nowe, więc uważał bym ze słowem ryzyko ;-)
Ale to chyba kupują jakieś zabytki, bo w autach pełnoletnich jest już całkiem sporo elektroniki ;).

asdf
19-08-2016, 08:18
Czy ja wiem czy sporo, często jest tylko komp silnika, a w nowszych elektronika steruje wszystkim.

Co do szkieł, jak padnie AF/przysłona w czymś wiekowym, to nie wiem czy serwis zdobędzie części, chociaż do takiego 24-70/2.8 jeszcze co nieco da się kupić.

crazy
19-08-2016, 16:53
Ale to chyba kupują jakieś zabytki, bo w autach pełnoletnich jest już całkiem sporo elektroniki ;).
Tak jak wspomniałem wcześniej kolega, tylko komputer pokładowy a ie tak jak w nowych autach od wszystkiego komputer. Dlatego odlozylem myśl o zakupie nowego auta, wystarczy mi opinia mechaników i widok z okna u jednego, jakie auta do niego podjeżdżaja ;-)

pan.kolega
19-08-2016, 18:21

Nie wiem od kiedy zaczęły się nowe auta z elektroniką, ale na pewno nie są bardziej zawodne niż stare. Poza jakimiś bublami z wadami, które pewnie istnieją. Sama elektronika powinna być namniej zawodna, tyle, że są tam różne silniczki i czujniczki i amatorom a nawet starszym mechanikom trudniej takie systemy diagnozować i naprawiać. Ja mam auto z 2009 r., którm przejechałem coś ponad 150 000 km i jeszcze nie naprawiałem nic. Zupełnie NIC. Nawet hamulce nieruszane od nowości. Kidyś tak nie bywało.

A 24-70 2.8 I to całkiem niezły obiektyw. Jendak wg. Lensrentals coś tam się wyrabia w napędzie z czasem. Co przy lekkim amatorskim używaniu może być zupełnie nieistotne, ale jak się kupuje używany przez zawodowca to nie wiadomo. Wersja II wg nich mechanicznie wygląda lepiej.

Smigaacz
19-08-2016, 20:06
no własnie to chciałem powiedzieć co kolega przede mną
Czy jest na "sali" amator który chce sprzedać Canona 24-70 2,8 ? :)

Kolekcjoner
19-08-2016, 20:55
Tak jak wspomniałem wcześniej kolega, tylko komputer pokładowy a ie tak jak w nowych autach od wszystkiego komputer. Dlatego odlozylem myśl o zakupie nowego auta, wystarczy mi opinia mechaników i widok z okna u jednego, jakie auta do niego podjeżdżaja ;-)

Wiele starych aut marek tzw. premium ma już bardzo dużo elektroniki, praktycznie wszędzie. Nie chcę rozwijać tego tematu ale moim zdaniem to, że niektórzy reanimują stare auta (zresztą raczej nieliczni) to albo hobbyści albo maniacy albo osoby których nie stać na coś młodszego i dorabiają ideologię ;). Praktyczny sens takich działań jest zerowy szczególnie jak się weźmie pod uwagę ich bilans ekonomiczny.
Zresztą porównanie do foto jest dalekie, bo to zupełnie inna bajka.

crazy
19-08-2016, 21:08
Wiele starych aut marek tzw. premium ma już bardzo dużo elektroniki, praktycznie wszędzie. Nie chcę rozwijać tego tematu ale moim zdaniem to, że niektórzy reanimują stare auta (zresztą raczej nieliczni) to albo hobbyści albo maniacy albo osoby których nie stać na coś młodszego i dorabiają ideologię ;). Praktyczny sens takich działań jest zerowy szczególnie jak się weźmie pod uwagę ich bilans ekonomiczny.
Zresztą porównanie do foto jest dalekie, bo to zupełnie inna bajka.
Widać nie jesteś w temacie pisząc nieliczni ale pozostawmy to na inny wątek.

Kolekcjoner
19-08-2016, 21:17
Widać nie jesteś w temacie pisząc nieliczni ale pozostawmy to na inny wątek.

Wiesz biorąc pod uwagę, że mam warsztat samochodowy to coś nie coś na ten temat wiem ;).

crazy
19-08-2016, 21:18
To może u Ciebie tendencja jest odwrotna ;-)

kmeg
20-08-2016, 09:19
Komputer pokładowy?! Masz ECU, masz moduł komfortu, masz moduł ABS - do tego cala masa jeszcze pomniejszych. To wszystko są komputery (z firmware) nawet w pelnolatkach. Walnie Ci ECU i przepraszam co zrobisz? Elektronika wieczna nie jest i to dotyczy i samochodow i aparatów.

crazy
20-08-2016, 09:27
Komputer pokładowy?! Masz ECU, masz moduł komfortu, masz moduł ABS - do tego cala masa jeszcze pomniejszych. To wszystko są komputery (z firmware) nawet w pelnolatkach. Walnie Ci ECU i przepraszam co zrobisz? Elektronika wieczna nie jest i to dotyczy i samochodow i aparatów.
Masz racje ale zobacz ile tego szajsu jest w dzisiejszych autach.

aptur
20-08-2016, 09:37
Panowie (i Panie). Aby zakończyć wątek motoryzacyjny (który sam wywołałem) napiszę, iż analogia z samochodem wydawała mi się o tyle trafna, że w obu przypadkach nie można być pewnym rzeczywistego przebiegu ;)

crazy
20-08-2016, 09:39
Zgadza się, aczkolwiek ja nie zwracam uwagę na przebieg w autach ;-)

Smigaacz
20-08-2016, 09:52
Panowie (i Panie). Aby zakończyć wątek motoryzacyjny (który sam wywołałem) napiszę, iż analogia z samochodem wydawała mi się o tyle trafna, że w obu przypadkach nie można być pewnym rzeczywistego przebiegu ;)

No to dochodzimy do sedna sprawy Oczy by chciały rozsądek mówi nie
a tak na poważnie myślę że forumowa giełda może byc dobrym miejscem do znalezienia egzemplarze w dobrym stanie
Jestem tu nowy, ale Wy z pewnością zaobserwowaliście wczesniej czy sie pojawiały 24-70 f2,8 w sprzedaży.

aptur
20-08-2016, 09:55
No to dochodzimy do sedna sprawy Oczy by chciały rozsądek mówi nie

Mimo wszystko warto. Przebieg można sprawdzić w firmowym serwisie.

--- Kolejny post ---

Jestem tu nowy, ale Wy z pewnością zaobserwowaliście wczesniej czy sie pojawiały 24-70 f2,8 w sprzedaży.

Kto to pamięta...
Możesz dać ogłoszenie w dziale "kupię". Poszukaj także na popularnym serwisie aukcyjnym. Zawsze zalecam odbiór osobisty.

Kolekcjoner
20-08-2016, 14:58

Wiesz pewnym to w ogóle nie można być niczego ;), natomiast przebieg jest ważny i w aucie i w aparacie - tu rzeczywiście analogia jest 8-). Natomiast w aparacie jednak dużo łatwiej go sprawdzić. Co prawda zdarzyć się może że aparat był głównie używany w filmie i wtedy przebieg migawki może nie być duży natomiast nie wiadomo co z matrycą. I tu znowu jest pole do dyskusji, bo jedni twierdzą że dla matrycy ma znaczenie ile godzin pracowała, a inni że nie :lol:.

AcamTC
20-08-2016, 18:58
Potrzebuję szybkiej pomocy dot. przesiadki na FF. Chciałbym zmienić moje 50D na 5D. Nie jestem pierwszym, który dokonuje takiej przesiadki i prosi o pomoc na tym forum- to wiem. Czytałem podobne wątki, ale poszukuję indywidualnej pomocy. Chodzi mi po głowie też 5D mk2, ale za niższą cenę mogę dostać w lepszym stanie 5D mk1.
Fotografuję głównie na wyjazdach wakacyjnych i w domu. Pytanie:
czy odczuję różnicę jeśli chodzi o wygodę obsługi (LCD 50D vs 5Dmk1)?
czy 5Dmk2 jest warte dopłacenia w moim wypadku? Chciałbym bardziej używalne iso niż w 50D.
Obiektyw jaki posiadam to 17-40/4

aptur
20-08-2016, 19:26
Potrzebuję szybkiej pomocy dot. przesiadki na FF. Chciałbym zmienić moje 50D na 5D. Nie jestem pierwszym, który dokonuje takiej przesiadki i prosi o pomoc na tym forum- to wiem. Czytałem podobne wątki, ale poszukuję indywidualnej pomocy. Chodzi mi po głowie też 5D mk2, ale za niższą cenę mogę dostać w lepszym stanie 5D mk1.
Fotografuję głównie na wyjazdach wakacyjnych i w domu. Pytanie:
czy odczuję różnicę jeśli chodzi o wygodę obsługi (LCD 50D vs 5Dmk1)?
czy 5Dmk2 jest warte dopłacenia w moim wypadku? Chciałbym bardziej używalne iso niż w 50D.
Obiektyw jaki posiadam to 17-40/4

50D ma lepszy LCD, z kolei 5D lepiej sobie radzi na wyższym ISO i ogólnie generuje lepszą jakość obrazu.
Na pytanie czy lepiej kupić 5DII to już sam musisz sobie odpowiedzieć.

Smigaacz
20-08-2016, 22:17
Wiele wątków jakie przeglądałem odnośnie Canona 5D classic vel Mk I było połączone z porównaniem do MK II i wiele konkluzji tychże porównań a finalnie opinii wskazywało na wyższość classica nad MK II ale to jest ocena subiektywna.
Osobiście jestem świeżo upieczonym posiadaczem jedynki i nigdy nie miałem jego następców ale wiem jedno od czegoś trzeba zacząć spróbować wiele aby potem stwierdzić co mi smakowało najlepiej.

Ps. na Naszej giełdzie jest jedna z kolegów, który ma przynajmniej w opisie ładną jedynkę na sprzedaż Powiem tak = warto się nią zainteresować ja bym tak zrobił póki jeszcze ogłoszenie jest aktualne

AcamTC
20-08-2016, 23:36
Masz rację. Może faktycznie zacznę od dziadka. Znajoma ma mk2 więc po jakimś czasie spróbuję sobie porównać je własnym okiem.
Właśnie jestem w trakcie rozmów z kolegą takisefotograf i szczerze mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Dziś pojawiła się druga sztuka też z małym przelotem i to obok mnie, ale forumowy kolega jeszcze mi nie odpowiedział.
Cholernie nie mogę się doczekać efektów pracy na 5D.

Smigaacz
21-08-2016, 09:36
Ja również nie mogę się doczekać ale najpierw muszę nabyć pierwszy obiektyw.
Czytałem wiele i większości 90 % opinii były za pierwszą najstarszą wersją tego aparatu niż następnymi ale podkreślam, że to były subiektywne opinie ludzi Nam nie musi się to podobać.
Reasumując jak to w życiu wiele jest gustów Trzeba spróbować wiele a może nawet wszystkiego aby potem stwierdzić co finalnie nam odpowiada.

Ja szukam czytam pytam odnośnie szkieł, choć przyznam że ich cena odbiega znacząco od szkieł pod DX. Na pierwszy obiektyw wybrałem 50 1,8 STM
Lubię zoomy ale czas chyba się przestawić. Zobaczymy

czarq
21-08-2016, 09:43
Dobry wybór z tą 50-tką. Posiadam i używam z dziadkiem 5D i jest super.

Smigaacz
21-08-2016, 09:54
Czarq utwierdziłeś mnie w dobrym wyborze szkła. Cieszy mnie to bardzo.
Co używasz jeszcze poza ta 50-tka ?

rero
22-08-2016, 17:41
Masz rację. Może faktycznie zacznę od dziadka. Znajoma ma mk2 więc po jakimś czasie spróbuję sobie porównać je własnym okiem.
Właśnie jestem w trakcie rozmów z kolegą takisefotograf i szczerze mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie. Dziś pojawiła się druga sztuka też z małym przelotem i to obok mnie, ale forumowy kolega jeszcze mi nie odpowiedział.
Cholernie nie mogę się doczekać efektów pracy na 5D.

No i jak wrażenia? Ja kiedyś przesiadałem się z 30D właśnie na 5D classic mając 24-105L i teraz cropa do ręki bym nie wziął...

mwitek
22-08-2016, 18:02
Ja polecę 35 2.0 nawet te starszą bez is. Super się sprawdza z 5dI

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

TomekCanon
22-08-2016, 18:56
Podpinam się pod temat.
W tej chwili mam 7D i 24-70 F.4L
Korci mnie do pełnej klatki, myślę o 5D Marku 2, ale czytam i czytam, oglądam i podobno dwójka ma mniejsze szumy powyżej 1600 ISO, Filmy HD i...to tyle. Niestety u mnie w okolicy nie ma nikogo, gdzie można by było te puszki porównać na żywo.
Cele do których chcę wykorzystywać aparat:
Portrety
Plener
Krajobraz
Śluby
Do tej pory jeszcze nie wychodziłem w 7D poza ISO1600 podczas pracy z tym aparatem.
Filmów nie potrzebuję, od tego mam kamerę, a AF przeważnie ustawiam sobie na auto (akurat 7D ma genialny ten AF).
Nie używam LiveView, w świetle zastanym fotografuję dość rzadko,ale jednak. Z ISO 7D jestem póki co zadowolony.
Dużo pstrykam z lampą.
Krótko i na temat: czy ta puszka mi coś poprawi w jakości obrazu, czy odpuścić sobie jakby nie patrzeć 11-letni aparat, dołożyć i kupić dwójeczkę (którą ślubokręty sobie wybitnie upodobały i mogę trafić na minę)? Co stracę poza dobrym AF?

aptur
22-08-2016, 19:13
Krótko i na temat: czy ta puszka mi coś poprawi w jakości obrazu, czy odpuścić sobie jakby nie patrzeć 11-letni aparat, dołożyć i kupić dwójeczkę (którą ślubokręty sobie wybitnie upodobały i mogę trafić na minę)? Co stracę poza dobrym AF?

Na minę możesz także trafić kupując 5D. 5DII ma jedną zasadniczą zaletę - posiada kalibrację AF. Poza tym znacznie lepsze wysokie ISO (co przy ślubach może mieć znaczenie), LV.
Ogólnie 5DII jest lepszym aparatem choć stara piątka ma także swoje zalety. Moim skromnym zdaniem ma fantastyczne kolory, których nie widziałem w innych piątkach i 6D oraz piekną plastykę. Tyle tylko, że nie każdy to widzi ;)
Jeśli już rozważasz 5DII to pomyśl także o używanym 6D. Różnica w cenie nie powinna być duża. Jednak w tym wypadku radzę najpierw wziąć 6D do łapy aby nie było rozczarowania.

Smigaacz
27-08-2016, 23:07
Jeśli już rozważasz 5DII to pomyśl także o używanym 6D. Różnica w cenie nie powinna być duża. Jednak w tym wypadku radzę najpierw wziąć 6D do łapy aby nie było rozczarowania.

Co masz na myśli ? Rozwiń swą wypowiedź

Poza tym liczę po opiniach że 5D będzie lepsze od 5DII Może to dobrze, że nie miałem w rękach tej dwójki i moje oko nie widziało z niej zdjęć

Kolekcjoner
28-08-2016, 08:52
Co masz na myśli ? Rozwiń swą wypowiedź

Poza tym liczę po opiniach że 5D będzie lepsze od 5DII Może to dobrze, że nie miałem w rękach tej dwójki i moje oko nie widziało z niej zdjęć

Nie wiem jakie opinie czytałeś ale ja widzę (z praktyki) jedno. Matryca 5D mkII wyraźnie lepiej sobie radzi na wysokich iso - i nie chodzi tylko o szumy ale i o banding.

crazy
28-08-2016, 09:46
Nie wiem jakie opinie czytałeś ale ja widzę (z praktyki) jedno. Matryca 5D mkII wyraźnie lepiej sobie radzi na wysokich iso - i nie chodzi tylko o szumy ale i o banding.
To masz chyba albo nadzwyczajne MKII albo słabe bardzo MKI. Ja bandingu w jedynce takiego jaki jest w MKII nie widziałem, szum logiczne że jest mniejszy nie zmienia to faktu że obrazek z classica jest mniej techniczny i bardziej miękki.

Pawel92
28-08-2016, 11:36
Coraz bardziej dochodzę do przekonania, iż zaprzestanie produkcji 5D Classic doprowadzi wkrótce Canona na skraj bankructwa. Takie to było i jest cudo.

becekpl
28-08-2016, 11:42
a po 37 stronach jaki consensus? warto czy nie?

radiki
28-08-2016, 11:49
Zdecydowanie ciągle warto.

Kolekcjoner
28-08-2016, 12:23
To masz chyba albo nadzwyczajne MKII albo słabe bardzo MKI. Ja bandingu w jedynce takiego jaki jest w MKII nie widziałem, szum logiczne że jest mniejszy nie zmienia to faktu że obrazek z classica jest mniej techniczny i bardziej miękki.
Fakt że porównywaliśmy w bardzo trudnych warunkach - praktycznie noc i iso 3200.

A zapodasz jakieś porównanie które pokazuje tę "techniczność" 5D mkII, bo ja widziałem wiele (chyba jedno było kiedyś u nas na forum - jak będę miał czas to poszukam) gdzie w teście gdzie exify były wycięte wszyscy Ci co widzą magię 5DC nagle jakoś oślepli ;).
Przy czym ja nie twierdzę, że zakup staruszka jest czymś złym. Wręcz przeciwnie uważam go za świetny sprzęt przy obecnej cenie.

crazy
28-08-2016, 12:25
Nie pisze o magii bo nie wiem jak to zmierzyć oczami ;-) ale mówię o nachalniejszym, mocniej kontrastowym obrazu, kolory też bardziej nasycone, przejścia totalne też MZ łagodniejsze jak w MKII. Nie wiem czy znajdę jeszcze coś z MKII ale z mkiii mogę podrzucić z tego roku, w porównaniu do classica

Kolekcjoner
28-08-2016, 12:55
Nie pisze o magii bo nie wiem jak to zmierzyć oczami ;-) ale mówię o nachalniejszym, mocniej kontrastowym obrazu, kolory też bardziej nasycone, przejścia totalne też MZ łagodniejsze jak w MKII. Nie wiem czy znajdę jeszcze coś z MKII ale z mkiii mogę podrzucić z tego roku, w porównaniu do classica
Szczerze mówiąc widziałem tych porównań już sporo i zawsze wynika z nich to samo. Dużo większe znaczenie ma to kto siedzi przy kompie niż to jaką puszką ktoś zrobił zdjęcie.
Ale podrzuć nic nie zaszkodzi zobaczyć coś nowego :).

crazy
28-08-2016, 12:58
Masz racje, zresztą każdy z nas ma inne postrzeganie i wrażliwość :-) zaznaczyć trzeba też fakt, że dużą rolę odgrywa tutaj wyświetlacz o czym nikt nie wspomniał.

Smigaacz
28-08-2016, 14:17
nie zmienia to faktu że obrazek z classica jest mniej techniczny i bardziej miękki.

Oj... Oj... co to znaczy miękki ? Nie mówcie mi, że obraz nie jest ostry Ja za namową dobrego fotografa rzuciłem ostanie oszczędności na Classica zachwycony jego zaletami w opiniach internautów i tutejszych forumowiczów świadomie rezygnując z MkII bądź MkIII

Kto zrobi szybkie podsumowanie Classica z jego następcami Taki bilansik za i przeciw ? Byłoby super w jednym miejscu i tak ostatecznie Bo już się rozpisaliśmy na 38 stron :)

kmeg
28-08-2016, 14:46
^^^ Przecież jedyną zaleta classica jest to, ze jest tani. Druga ewentualnie wielkie pixele i tolerowanie słabszych szkieł (wiec też cena). Cala reszta to dorabianie sobie teorii. Każda 5tka do tej pory jest lepsza od poprzedniej. Jak się nie ma funduszy na nowszy model a chce się fufu to warto.

crazy
28-08-2016, 15:02
^^^ Przecież jedyną zaleta classica jest to, ze jest tani. Druga ewentualnie wielkie pixele i tolerowanie słabszych szkieł (wiec też cena). Cala reszta to dorabianie sobie teorii. Każda 5tka do tej pory jest lepsza od poprzedniej. Jak się nie ma funduszy na nowszy model a chce się fufu to warto.
Powiadasz jedyną , ok niech Ci będzie... Ja bardzo lubię obrazek z tego aparatu

tomfoot
28-08-2016, 15:03

Dokładnie. Zaklinanie rzeczywistości i tworzenie mitu.

crazy
28-08-2016, 15:03
Oj... Oj... co to znaczy miękki ? Nie mówcie mi, że obraz nie jest ostry Ja za namową dobrego fotografa rzuciłem ostanie oszczędności na Classica zachwycony jego zaletami w opiniach internautów i tutejszych forumowiczów świadomie rezygnując z MkII bądź MkIII

Kto zrobi szybkie podsumowanie Classica z jego następcami Taki bilansik za i przeciw ? Byłoby super w jednym miejscu i tak ostatecznie Bo już się rozpisaliśmy na 38 stron :)
Przecież napisałem co to znaczy wg mnie

Smigaacz
31-08-2016, 20:31
Pomocy
Dziś zakupiłem Canona 50 1,8 STM i co Powiem szczerze że jestem zawiedziony i to bardzo Dlaczego aberracja się pojawiła i to mocna Kolory jakieś blade - to moja stara matryca CCD dała bardziej nasycone i ostre.
Czy matryce CMOS służą tylko i wyłącznie obróbce w RAW bo moje dzisiejsze jpeg sa fatalne a może musze robić właśnie rawy i obiektywami z czerwonym paskiem
Pomóżcie doradźcie bo po dzisiejszym dniu mam ochotę odstawić Classic w kąt

asdf
31-08-2016, 20:40
W prawdzie robię na APS-C, ale bez RAWa nie ma co do zdjęć podchodzić, dobre jpg to robią kompakty.

zdebik
31-08-2016, 20:44
Pomocy
Dziś zakupiłem Canona 50 1,8 STM i co Powiem szczerze że jestem zawiedziony i to bardzo Dlaczego aberracja się pojawiła i to mocna Kolory jakieś blade - to moja stara matryca CCD dała bardziej nasycone i ostre.
Czy matryce CMOS służą tylko i wyłącznie obróbce w RAW bo moje dzisiejsze jpeg sa fatalne a może musze robić właśnie rawy i obiektywami z czerwonym paskiem
Pomóżcie doradźcie bo po dzisiejszym dniu mam ochotę odstawić Classic w kąt
Masz 5D i robisz w jpeg? Jak tak to sprzedaj lustro i kup sobie kompakta.

Smigaacz
31-08-2016, 20:53
Masz 5D i robisz w jpeg? Jak tak to sprzedaj lustro i kup sobie kompakta.

prosiłem o rady nie o krytykę

--- Kolejny post ---

W wyobraźcie sobie że jest istnieją niedoceniane aparaty nie kompakty tylko lustrzanki które dają takie jpegi że kopara opada
ale też mają swoje słaby strony

No ok Mam Canona 5D classic i chce go mieć
Co mam zrobić jakie dobre szkła mam przypiąć ?

asdf
31-08-2016, 21:06
Dobra wołarka i do roboty, czasem starczy trochę suwaki ruszyć i zdjęcie jest nie do poznania.

marfot
31-08-2016, 21:07
No ok Mam Canona 5D classic i chce go mieć
Co mam zrobić jakie dobre szkła mam przypiąć ?

No właśnie jedną z zalet 5D jest to ze szkła nie muszą być jakieś mega wypaśne.
Kupiłeś dobre szkło. Może dobierz sobie jakiś nasycony styl jeśli już robisz w JPG.

OCleVer
31-08-2016, 21:09
50/1.8 STM nie aberruje jakoś strasznie, aberruje to 85/1.8 USM. Kolory blade, bo wywoływane JPG w puszce i ustawienia kolorów czy kontrastu może mają jakieś dziwne ustawienia? Rób RAW i potem podczas obróbki robisz z tym co chcesz. Mało ostre? to słaba sztuka, bo moja 50 STM jest bardzo ostra, nawet na 1.8.
CCD według mnie ma przyjemniejsze kolory niż CMOS.

asdf
31-08-2016, 21:18
A nawet w 85/1.8 łatwo to skorygować, przy czym po przymknięciu nawet minimalnym trudno coś zauważyć.

Smigaacz
31-08-2016, 21:31
po prostu przyzwyczajony jestem do jpeg których nie obrabiałem bo Nikon D50 robił je takie że nie trzeba było PhotoShopa
ale teraz musze się nauczyć obróbki Generalnie 50 1,8 stm nie przypadła mi do gustu nie wiem może ta wersja 1 najstarsza jest ponoć lepsza z uwagi na nasycenie kolorów
Może używaliście jej Macie jakieś doświadczenia z nią ?

--- Kolejny post ---

Mało ostre? to słaba sztuka, bo moja 50 STM jest bardzo ostra, nawet na 1.8.
CCD według mnie ma przyjemniejsze kolory niż CMOS.

Ostra jest spoko ale kolory wyblakłe CCD były bardzo nasycone i jestem do nich przyzwyczajony ale stara mayryca szumiała i nie było opcji zrobienia zdjęcia np oświetlonego rynku dużego miasta nocą stąd wyszła zmiana body na FX i na Canona bo ma w chwili obecnej najtańsza opcję Full Frame w wersji classic
Dużo przeczytałem achów i ochów więc kupiłem o chce być zadowolony :)

asdf
31-08-2016, 21:50
Tu też masz temat z "brakiem soczystych kolorów" http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/pomoc-w-obrobce-kolorystycznej-zdjec-103944/ z tego co pamiętam też było 5D, chwila zabawy i różnica jest ogromna w porównaniu do obrazu bezpośrednio z puchy (jak nie chcesz nad każdym zdjęciem po kilka godzin siedzieć, to presety robią robotę, potem tylko ewentualnie pojedyncze zdjęcia dostroić i załatwione).

nie było opcji zrobienia zdjęcia np oświetlonego rynku dużego miasta nocą

No tu jpg tym bardziej nie wypali, chyba że chcesz mieć balans bieli, odszumianie i całą resztę ustalone przez producenta puszki...

Kolekcjoner
31-08-2016, 21:55
To jest niestety wynik czytania bajek o tym jaki to megawypasiony obrazek dostaje się z FF szczególnie z 5DC ;).

A na poważnie to zafundowałeś sobie niezły przeskok. Krótko mówiąc trzeba zmienić sposób patrzenia. Z D50 który daje w jpg bardzo plastikowy obrazek z zafałszowanymi podbitymi kolorami (żeby znów nie było miałem go ponad rok) do 5DC, który jest bardzo neutralny i dużo mniej upiększa rzeczywistość - co oczywiście w rękach kogoś kto ma pojęcie o obróbce jest kolosalną zaletą.

Smigaacz
31-08-2016, 22:10
bardzo dziękuję i chętnie posłucham poczytam rad co do obróbki zdjęć

--- Kolejny post ---

jakie szklo w takim razie wybrać na początek czy te 50 1,8 STM będzie odpowiednie ? Czy może cos innego seria L ?

--- Kolejny post ---

wiem, że jestem laikiem który sie porwał na pełna klatkę ale chcę robić dobre zdjęcia i mam nadzieję że z Wasza pomoca będę je robił to tylko kwestia czasu i stałych chęci

asdf
31-08-2016, 22:51
Sprzęt dobry, teraz skup się na obróbce, może nie od razu PS, ale w coś do wołania RAWów się zaopatrz.

Smigaacz
01-09-2016, 07:20
Sprzęt dobry, teraz skup się na obróbce, może nie od razu PS, ale w coś do wołania RAWów się zaopatrz.

Poleć mi proszę konkretnie jakiś program któy Twoim zdaniem będzie dla mnie dobry

aptur
01-09-2016, 07:24
Poleć mi proszę konkretnie jakiś program któy Twoim zdaniem będzie dla mnie dobry

DPP - w miarę prosto, ładnie z fajnymi kolorami. Wygenerujesz sobie z niego jpegi zgodne z profilami canona z aparatu.

szwayko
01-09-2016, 08:00

Od lat do tej pory na Canon 5D - DPP -> neutral -> color +2.

crazy
01-09-2016, 09:18
Nie wyobrażam sobie pracy w DPP na wielu plikach ale co kto lubi. Nie ważne co wybierzesz, czy to będzie PS czy Lightroom czy Capture One. Kwestia tego co z danym rawem chcesz zrobić

aptur
01-09-2016, 09:32
Nie wyobrażam sobie pracy w DPP na wielu plikach ale co kto lubi. Nie ważne co wybierzesz, czy to będzie PS czy Lightroom czy Capture One. Kwestia tego co z danym rawem chcesz zrobić

Kolega jechał dotychczas na jotpegach. Szuka prostego programu do RAW. W tym przypadku DPP to dobry wybór. Zresztą wielu zaawansowanych użytkowników używa tego programu ze względu na kolory które generuje. Co by nie mówić w PS cy LR jest z tym słabiej. Znaczy da się ale trzeba się trochę naklikać.

A, żeby zdziwienia nie było. Ostatnia wersja DPP nie obsługuje 5D. Taki bonus od Canona. Na szczęście spokojnie można zainstalować starszą wersję.

crazy
01-09-2016, 09:40
Ja nie mam problemów z kolorami w Lightroomie z żadną z moich 5D

Smigaacz
01-09-2016, 09:59
super dzieki za informacje
jeszcze dopytam jaka tą starszą wersję DPP ma być

aptur
01-09-2016, 10:04
super dzieki za informacje
jeszcze dopytam jaka tą starszą wersję DPP ma być

Wersja 4x nie obsługuje 5D.
U mnie działa wersja 3.14.

--- Kolejny post ---

Ja nie mam problemów z kolorami w Lightroomie z żadną z moich 5D

Ja też nie jednak kolory są ewidentnie inne niż DPP. Już w ogóle korzystając z profilu Adobe.

Smigaacz
01-09-2016, 10:10
Dziękuję Tobie bardzo za szybką informację
Mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej
ale nie omieszkam zadawać kolejne pytania
Fakt wchodzę w świat canona od pocxątku

crazy
01-09-2016, 16:25
Wersja 4x nie obsługuje 5D.
U mnie działa wersja 3.14.

--- Kolejny post ---

Ja też nie jednak kolory są ewidentnie inne niż DPP. Już w ogóle korzystając z profilu Adobe.

Każdy soft ma inne kolory i nic na to nie poradzimy. Ja właśnie korzystam z Adobe bo MZ lepiej oddaje kolory i przejścia tonalne

asdf
01-09-2016, 17:41
Zwolennicy każdego softu się znajdą, mi się obrazek z LR bardziej podoba i łatwiej coś ukręcić, poza tym płynność działania i to że w LR można przeglądać zdjęcie za zdjęciem, też ma swoje znaczenie, ogólnie jakość pracy na więcej niż jednym zdjęciu.
Do tego obróbka zdjęć różnych (firm) puszek też się czasem przydaje.

Suchy
01-09-2016, 20:15
Mnie z kolei lepiej podobają się kolorki z DPP, szczególnie zielenie i czerwienie ale LR bije DPP na głowę jeśli chodzi o możliwości obróbki lokalnej i wyciąganie z cieni, więc używam LR a kolorki dopieszczam suwaczkami. Mam też ColorCheckera ale efekty jakoś mnie nie zadowoliły.

Przemasl1985
01-09-2016, 21:07
a mnie się zawsze zdawało że kolory zależą od światła w którym wykonujemy fotografię, oglądam i obrabiam w LR i nie mam problemu z kolorami z 5d-są takie jak były w rzeczywistości. DPP to męczarnia, nie bez przyczyny dodają go za free do każdego aparatu.

Merde
02-09-2016, 11:14
a mnie się zawsze zdawało że kolory zależą od światła w którym wykonujemy fotografię
Ładujesz TEGO SAMEGO rawa do różnych programów i obserwujesz różnice w kolorach (przy tym samym WB rzecz jasna).
Światło masz to samo.

Smigaacz
03-09-2016, 10:18
jak to zwykle bywa są argumenty za i przeciw Po prostu trzeba spróbować
Ja rozpocznę od obróbki w DPP

tkosiada
05-09-2016, 22:56
Nie wiem czy pomogę czy zaszkodze ale znalazłem takie małe porównanie
5D vs inne FF canona
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=canon_eos6d&attr13_1=canon_eos5d&attr13_2=canon_eos5dmkiii&attr13_3=canon_eos5dmkii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&normalization=full&widget=1&x=-0.06920261312875088&y=0.6346081498757826
po przesówajcie prostokącik, pozmieniać światło u góru :)

zdebik
06-09-2016, 13:39
@tkosiada - moze w domu zobacze wiecej, ale na tel nie widze tej nieziemskiej plastyki 5D w pierwszej odslonie.

Ale tak to juz jest z ludzkim rozumem, za komuny tez podobno bylo lepiej ^^.

AcamTC
06-09-2016, 16:18
Nie chce zakladac nowego tematu, a ten watek jest najobszerniejszy jeżeli chodzi o 5D. Gdzie mogę dostać protektor LCD od GGS do 5D?

crazy
06-09-2016, 17:10
@tkosiada - moze w domu zobacze wiecej, ale na tel nie widze tej nieziemskiej plastyki 5D w pierwszej odslonie.

Ale tak to juz jest z ludzkim rozumem, za komuny tez podobno bylo lepiej ^^.
Jaką Ty chcesz zobaczyć plastyke na płaskim obrazku? Ja dostrzegam dużo przyjemniejszy odcień skóry i brak bandingu jaki jest w mkii

Smigaacz
06-09-2016, 21:30
Nie wiem czy pomogę czy zaszkodze ale znalazłem takie małe porównanie
5D vs inne FF canona
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=lowlight&attr13_0=canon_eos6d&attr13_1=canon_eos5d&attr13_2=canon_eos5dmkiii&attr13_3=canon_eos5dmkii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&normalization=full&widget=1&x=-0.06920261312875088&y=0.6346081498757826
po przesówajcie prostokącik, pozmieniać światło u góru :)

no i mamy piękne podsumowanie tematu - tego mi było trzeba Dziękuję

AcamTC
08-09-2016, 21:07
Podbijam moje pytanie dot. protektora LCD. Psiada ktoś takie w swoim 5d?
Szukam jeszcze silikonowego covera do dziadka. Wychodziły takie, czy dopiero od II?

Przemasl1985
09-09-2016, 06:33
a na co Ci taka ochrona? na wojnę się wybierasz? Protektor to chyba każdy co 2,5 cala posiada rozmiar się nadaje.

zdebik
09-09-2016, 08:57
Podbijam moje pytanie dot. protektora LCD. Psiada ktoś takie w swoim 5d?
Szukam jeszcze silikonowego covera do dziadka. Wychodziły takie, czy dopiero od II?
Z zasady na kazdy lcd zakladam folie, nawet moje 600'ki z triggerem taka maja. Na gornym lcd w aparacie, tez mam takowa.

Uzywam, screen protectory od telefonow, ktore mi pozostaly.
Sam mozesz kupic folie do jakiegos starszego modelu (bedzie za grosze) i ja dociac.

Gumowego sobie odpusc, jak z tym nawet sie gdzies pokazac. Lepiej ta kase dolozyc do lepszego, tripoda, plecaka, obiektywu (niepotrzebne skreslic).

aptur
09-09-2016, 09:53
Z zasady na kazdy lcd zakladam folie,

Ja mam odwrotnie. Z zasady NIGDY nie kleję żadnych folii na LCD. Gdy zdarzało mi się kupować używane body to NIGDY nie kupowałem takiego z folią czy innym ochraniaczem. Co do 5D to LCD jest porządny i trzeba się postarać aby go zarysować. W 6D jest plastik fantastik więc jest nieco łatwiej.

radiki
09-09-2016, 16:37
Ja natomiast z zasady ZAWSZE zakładam folię, wychodząc z założenia, że lepiej zapobiegać, niż leczyć.

asdf
09-09-2016, 17:11
Ja też nie naklejam, jakoś bardziej martwię się o szkła, LCD nie ma bezpośredniego wpływu na to co wypluje pucha.

radiki
09-09-2016, 17:33
Ale ma za to bezpośredni wpływ na cenę ewentualnej odsprzedaży.

aptur
09-09-2016, 17:43
U mnie wręcz przeciwnie. Nie kupiłbym oklejonego body. Musiałbym się potem męczyć przy odklejaniu.

Smigaacz
09-09-2016, 19:50
Ale ma za to bezpośredni wpływ na cenę ewentualnej odsprzedaży.

liczy się przebieg migawki Poza tym faktycznie ekran jest dośc solidny a każdy kto dziś ma piątkę dba o nią jak o samochód na żółtych blachach :)

radiki
09-09-2016, 22:13
Nie musiałbyś, to nie jest żaden mocno trzymający,czy brudzący klej. Podważasz folijkę (lub najlepiej osłonkę ze szkła hartowanego) i ją ściągasz bez najmniejszych problemów i zostawiania jakichkolwiek śladów.

Smigaacz
10-09-2016, 21:22
Powiedzcie mi czy licznik 5D Mark I nie zmienia się na wyświetlaczu pomimo robienia kolejnych zdjęć
Jesli tak to szkoda chyba, że muszę zmienić coś w ustawieniach

Smigaacz
14-09-2016, 20:15
??? czy ten typ tak ma ???

crazy
14-09-2016, 20:31
Zmienia się

Przemasl1985
14-09-2016, 21:07
sprecyzuj o co Ci chodzi, czy na górnym wyświetlaczy (pozostała ilość zdjęć do zapełnienia karty) czy na głównym wyświetlaczu numery plików?

michalab
15-09-2016, 09:32
sprecyzuj o co Ci chodzi, czy na górnym wyświetlaczy (pozostała ilość zdjęć do zapełnienia karty) czy na głównym wyświetlaczu numery plików?
Tak czy inaczej jedno i drugie się zmienia. Może się sporadycznie zdarzyć, że licznik pozostałych zdjęć nie spadnie, ale sporadycznie.

Smigaacz
15-09-2016, 19:27
licznik na górnym wyświetlaczu ( pozostała liczba zdjęć możliwych do wykonania ) nie zmienia się malejąc w dół w miarę zwiększania się ilości zdjęć na karcie
Pytałem czy to normalne dla tego modelu czy może mam jakąś funkcję wyłączoną ?

crazy
15-09-2016, 19:48
Nie rozumiem co napisałeś ale licznik musi się zmniejszać przecież to logiczne, nie można tego nigdzie ustawić. Musisz mieć coś uszkodzone

Smigaacz
15-09-2016, 20:01
już wyjaśniam bo sprawdziłem
to kwestia karty
Sandisk extrme 8 GB jest wszytsko w porządku
natomiast
Lexar Professjonal 400X 8GB po zrobieniu zdjęcia np jpeg wartość licznika się zmniejsza o 1 ale zaraz powraca do poprzedniego stanu dziwne
przy formacie RAW jest jest ok zmneisza sie o 1 ale potem nie powraca do stanu poprzedniego

czyli karta
ale przecież Lexar jest bardzo uznawana marką Wiec o co chodzi ???

r_m
15-09-2016, 20:24
A ile pokazuje ten licznik? Same dziewiątki?
-----

Licznik pokazuje szacunkowo, ile zdjęć się zmieści. Wielkość JPG zależy od treści zdjęcia, jeśli aparat "pomyślał", że zdjęcie zajmie 5MB, a zajęło 2, to licznik może wrócić do poprzedniej wielkości, bo po zapisaniu tych 2 jeszcze wystarczy miejsca na tyle samo "po 5" ile poprzednio.
Nie traktuje tego jako pewnik, tylko jako coś z praktyki. Miałem coś podobnego np. przy kończeniu się miejsca, pokazywał 1 i mimo to wchodziły np. 4 zdjęcia.

Smigaacz
15-09-2016, 20:26
A ile pokazuje ten licznik? Same dziewiątki?

tak przy tych ustawieniach Dokładnie tak

r_m
15-09-2016, 20:29
tak przy tych ustawieniach Dokładnie tak

Aha :)
Licznik ma 3 cyfry, jak aparat wylicza, że zmieści 5000zdjęć, nie może pokazać 5000, tylko pokazuje najwyższą możliwą liczbę (999), o ile dobrze pamiętam.
Inna możliwość to podrobiona (lub uszkodzona) karta. Zdarzały się karty np. 16Gb, na których można było zapisywać wszystko, ale odczytać tylko te 2Gb, które faktycznie były w niej zainstalowane, reszta danych leciała w kosmos.
Spróbuj ją zapisać do pełna jakimiś danymi z dysku w czytniku (na komputerze), potem skopiować te dane do innego folderu (na dysk) i porównać z oryginalnymi.

Smigaacz
15-09-2016, 20:31
czyli za duża pojemność karty bądź za mała wielkość pliku
RAW RAW i jeszcze raz RAW
taki wniosek

Adam.Krylowicz
15-09-2016, 20:43
O ile mnie pamięć nie myli (mam mk2 i karty 16gb) licznik będzie się zmniejszal dopiero od 999 czyli jak kolega wyżej radził zapełnić czymś kartę żeby zostało powiedzmy 1gb wolnego i wtedy sprawdź

Pozdr

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Smigaacz
15-09-2016, 20:50
o ja inteligenty
Licznik ma tylko 3 cyfry
W tamtych czasach ( 2005 rok ) chyba nie produkowali kart o tak dużych pojemnościach jak dziś

Smigaacz
18-09-2016, 15:41
jeszcze zapytam o jedną sprawę
Czy można wydłużyć czas podświetlenia ustawień w wizjerze ?
Przyznam, że dla mnie bardzo szybko one wygasają ( stare przyzwyczajenia z systemu Nikona )
Gdzie w ustawieniach można zmienić czas ich ekspozycji bądź ustawić na stałe Czy jest taka możliwość ?

Smigaacz
09-10-2016, 20:34
pytam poważnie gdyż dla mnie szybko znikają ustawienia w wizjerze min. przysłony czasu i skali ekspozycji
Można gdzieś to zmienić w menu ?

crazy
09-10-2016, 20:34
Nie da się

Smigaacz
10-10-2016, 19:18
przyjąłem do wiadomości szkoda

mwitek
22-10-2016, 07:31
Zmienić się nie da ale wystarczy spust ruszyć i wracają. Niepomyślałem nigdy że to może być problem

Smigaacz
25-10-2016, 11:51
Jestem przyzwyczajony że w Nikonie o wiele były wyświetlone A w Canonie 5D Mark I bardzo krótko
Stąd moje pytanie

mwitek
25-10-2016, 13:51
Z tej perspektywy rozumiem :-)

saxjas
23-11-2016, 11:39
Mam 5dI i zastanawiam się czy warto zmienić go na 6D?. Głównym powodem branym przeze mnie pod uwagę jest większe ISO w 6D.

aptur
23-11-2016, 11:46
Mam 5dI i zastanawiam się czy warto zmienić go na 6D?. Głównym powodem branym przeze mnie pod uwagę jest większe ISO w 6D.

W miarę możliwości zostaw 5D i dokup 6D. Pierwsza piątka daje wyjątkowy obrazek. Jak ją sprzedasz to będzie ci tego brakować.

saxjas
23-11-2016, 12:00
A w czym dokładnie ta przewaga?

aptur
23-11-2016, 13:08

W czymś co nie da się łatwo zdefiniować słownie. Jedni to widzą a inni nie. IMO 5D daje wyjątkowo plastyczny obrazek. Wszelkie inne piątki i 6D obrazują już bardziej "technicznie". Ze względu na wysokie ISO, mikroregulację i parę innych rzeczy warto dokupić nowsze FF a 5D zatrzymać.

michalab
23-11-2016, 13:32
Na małych plikach RAW.
Na tym, że więcej szkieł jest ostrych niż na gęstszych matrycach - oczywiście nie przekłada się to na więcej szczegółów, ale łatwiej się skupić na robieniu zdjęć zamiast oglądaniu 100% cropów w poszukiwaniu mydła.
Na tym, że ma jostick - choć boczne punkty pozostawiają wiele do życzenia, to czasem można ich użyć.
Na tym, że jest dużo tańszy - a dalej robi świetne zdjęcia.
Na tym, że jest miej plastikowy

saxjas
23-11-2016, 13:52
Dzięki aptur i michalab, choć teraz to dopiero mam wątpliwości co dalej czynić.

aptur
23-11-2016, 13:59
Dzięki aptur i michalab, choć teraz to dopiero mam wątpliwości co dalej czynić.

Nie zaglądałem dawno na portale aukcyjne ale za używane 5D dostałbyś jakieś 1500-2000 zł. jak sądzę. Wiem, że czasami liczy się każda złotówka ale jeśli możesz to zatrzymaj to body i dokup np. 6D. Jeśli nie możesz zatrzymać 5D to je sprzedaj i kup 6D. Przyzwyczaisz się :)

saxjas
23-11-2016, 14:05
Nie zaglądałem dawno na portale aukcyjne ale za używane 5D dostałbyś jakieś 1500-2000 zł. jak sądzę. Wiem, że czasami liczy się każda złotówka ale jeśli możesz to zatrzymaj to body i dokup np. 6D. Jeśli nie możesz zatrzymać 5D to je sprzedaj i kup 6D. Przyzwyczaisz się :)

Tak, widziałem że ceny nie są wysokie i żal taki aparat sprzedawać. Z 5d jestem bardzo zadowolony, jednak czasami przydałoby się wspomniane ISO i funkcja czyszczenia matrycy. Może jedynie kupię jakieś szkła, zobaczę.

aptur
23-11-2016, 14:14
jednak czasami przydałoby się wspomniane ISO i funkcja czyszczenia matrycy.

Czyszczenie matrycy jest przereklamowane. Bardziej przydaje się mikroregulacja AF.

michalab
23-11-2016, 15:08
Czyszczenie matrycy jest przereklamowane. Bardziej przydaje się mikroregulacja AF.
Tu się nie zgodzę. Miałem 400D, po przesiadce na 5D brakowało mi najbardziej właśnie czyszczenia matrycy.
A 400D było pierwszym aparatem z czyszczeniem matrycy więc zakładam, że w nowszych nie działa to gorzej.

Z kolei mikroregulację uważam za przereklamowaną, bo często jedna wartość (czy nawet dwie dla zoomów) dla jednego obiektywu jest niewystarczająca.

cauchy
04-12-2016, 17:02
Te czyszczenie matrycy to można sobie w trabke wsadzic. 5D o tyle jest fajny ze bierzesz wacik, rach ciach i pylkow nie ma. Gorzej z 6D np bo on ma juz inna powierzchnie na matrycy ktora sciaga na siebie wszystkie pylki dokola.

Kwapiszon
28-12-2016, 20:30
W czymś co nie da się łatwo zdefiniować słownie. Jedni to widzą a inni nie. IMO 5D daje wyjątkowo plastyczny obrazek. Wszelkie inne piątki i 6D obrazują już bardziej "technicznie"....

Porównuję obrazek z nowych, upchanych pikselami matryc i widzę wyraźnie, że zieleń na starej matrycy 5D ma najbogatsze przejścia tonalne. Coś podobnego występuje jeszcze w Fuji S3Pro. Te nowe matryce są niby lepsze, ale jakieś takie właśnie zbyt "techniczne". Trochę cienia w parku i zaraz zieleń ciemnieje, a niby lepsza dynamika. Mam 5D z przebiegiem 19k klapnięć w stanie praktycznie sklepowym i zastanawiałem się kilka razy czy nie sprzedać. Idę na spacer, robię zdjęcia i ciągle daje radę. Zaznaczam, że ja nie mam parcia na pierdylion pikseli. Wystarczy mi 8-10 Mpix. Niby stary, wyświetlacz nie z tej epoki, brak ISOauto i takie tam, a jednak ciągle dobry i ma to co trzeba. Co można kupić za 2k pln ? 700D ?? Bez sensu. Inna sprawa, że kwestia zakupu nie jest obecnie taka banalna. Na portalach aukcyjnych niezajechane 5D występują już bardzo rzadko. To co idzie w okolicach 1500 pln to szrot z zazwyczaj przedśmiertnym przebiegiem migawki. Po wyglądzie zewnętrznym można poznać, która to kolejna migawka w środku siedzi.

solti
28-12-2016, 22:48
Kiedyś tez tak myślałem - dopóki nie kupiłem pierwszej puszki z czyszczeniem matrycy. To naprawdę działa! W puszce bez czyszczenia matrycy czyściłem ją gruszką średnio raz na miesiąc, góra dwa a co najmniej raz w roku na mokro.
W puszcze z czyszczeniem matrycy od maja (moment zakupu puszki) nie czyściłem matrycy ani razu!

A co do mikroregulacji, to wiadomo, że lepiej ją mieć.

p0lish
29-12-2016, 10:05
Kiedyś tez tak myślałem - dopóki nie kupiłem pierwszej puszki z czyszczeniem matrycy. To naprawdę działa! W puszce bez czyszczenia matrycy czyściłem ją gruszką średnio raz na miesiąc, góra dwa a co najmniej raz w roku na mokro.
W puszcze z czyszczeniem matrycy od maja (moment zakupu puszki) nie czyściłem matrycy ani razu!

A co do mikroregulacji, to wiadomo, że lepiej ją mieć.

tu się zgodzę
przy częstym żonglowaniu szkłami 5d syfi się okrutnie i często trzeba dmuchać
w 40d tego problemu nie miałem

Eryk1
09-06-2018, 19:31
Często piszą,że nie ważny jest sprzęt i wierzyłem w to dopóki nie porzyczylem C 5D MK3 + 135 f2 Wow. Po ochłonięciu i poczytaniu o magii D5 classic kupiłem za £305 niby 3 lata po upgradzie lustra. Kupiłem rowniez stare szkło polecane na forum poniżej £60 C 28-70 II 3.5-4,5 i już to pokazało w jakim byłem błędzie kupując nowe entry level od zawsze. Teraz jeszcze 100mm f2 albo 135mm L f2 + 50 1.8 i zoom Tamrona SP 70-300 VC na początek i morda się cieszy jedynie szkoda że tak późno ,bo 5d. jest super:)

kazak
13-06-2018, 09:39
no 5d jest tak słabe że kupiłem drugie;]... i ma tak nieużywalne wysokie ISO że nawet w LR można pogrzebać i odszumić, dosycić pewne partie obrazu i nagle okazuje się że jednak nie tylko 1250 ale 3200 podbite o 1EV staje się znośne - tylko delikatnie co by plastik się nie zrobił... więcej grzebania i tyle. Niewiele drożej można już teraz 5dII dostać i to też fajna puszka... problem z nim taki że mógł oprócz 250k zdjęć sfilmować wszystkie części gwiezdnych wojen;]

cauchy
14-06-2018, 14:10
5D plus Tamron 70-300 super combo :)

Eryk1
16-06-2018, 18:54
Hej dopiero zakupiłem T SP 70-300VC choć wiem że to nie makro ,ale nie mogę zrobić ostrego zdjęcia owadom. Pies ok i coś wieksze :) Af pojedynczy AV od 4 max 11 , podpinam ISO żeby skrócić czas i dalej lipa . Jak ty sobie ustawiasz ,bo zaczynam zastanawiać się czy to nie szkło bo seria 00 :(

cauchy
16-06-2018, 20:25
Nie mam go juz od dawna bo zmienilem na Tamrona 28-300, ale z tego co wiem to to nie jest macro.. od macro są obiektywy macro. Inne czasem dadza fajny efekt, ale bym powiedzial po swoich doświadczeniach że to raczej rzadkość.

TM_Mich
16-06-2018, 23:56
cauchy, zacne zdjęcia!!!

cauchy
17-06-2018, 08:37
A dziękuję bardzo :D

Leon007
17-06-2018, 10:36
Hej dopiero zakupiłem T SP 70-300VC choć wiem że to nie makro ,ale nie mogę zrobić ostrego zdjęcia owadom. Pies ok i coś wieksze :) Af pojedynczy AV od 4 max 11 , podpinam ISO żeby skrócić czas i dalej lipa . Jak ty sobie ustawiasz ,bo zaczynam zastanawiać się czy to nie szkło bo seria 00 :(

Sprawdziłeś minimalną odległość, na jaką można ustawić ten obiektyw?

Eryk1
17-06-2018, 19:35
Oczywiście 1.5m

Leon007
17-06-2018, 19:44
Jakie zdjęcia owadów chcesz robić? 1,5 metra na takie modelki to zdecydowanie za dużo, zobaczysz tylko małe coś na środku. Jeśli chcesz spróbować takiego tematu bez zbytnich nakładów, to kup pierścienie pośrednie i zastosuj je ze swoim Tamronem.
Sory za te dywagacje, ale porównanie owada do psa sugerowało, że za blisko podchodzisz nie mając w głowie ograniczenia przez sprzęt.

Eryk1
18-06-2018, 11:17
Zbyt wiele oczekiwałem od tego szkła ,a makro on przecież niema. Został kupiony jak spacer zoom i tak się sprawdza znakomicie będę musiał się wybrać do parku pofocic kaczki i gołębie .

cauchy
20-06-2018, 13:01
Lepiej jedź w Tatry pofoć kozice, sarny i świstaki :) zawsze to ciekawsze niż kaczki i gołębie..

Eryk1
20-06-2018, 14:03
Taa zamówiłem 135mm f2 to mi Tamron przejdzie :-)

cauchy
20-06-2018, 14:56
Myslisz, ze Lka bedziesz lepsze macro robil? :)

Eryk1
20-06-2018, 17:28
Taa:-) Lord of Red ring , może kiedyś macro kupię.Mysle o pancake 40mm f2.8 warto?

TM_Mich
20-06-2018, 20:35
Eryk1, warto. Mam - jest mały i ostry. Wraz z 5D robi się prawie kieszonkowy zestaw.
co do makro to polecam Ci Tokinę AT-X 90 mm f/2.5 tzw bokinę. Kupisz i zapomnisz o innych szkiełkach.

cauchy
21-06-2018, 11:54
40tka jest kapitalna :) ostra od brzegu do brzegu, ale nie pamietam kiedy ostatni raz ją zapialem do body

Eryk1
21-06-2018, 12:33
To zaczynam polowanie na pancake :)

michalko
25-09-2018, 22:11
Czy ktoś robi zdjęcia razem z 50 1.8 stm? :)

Eryk1
25-09-2018, 22:38
Hej zrobiłem dosłownie parę fotek niby według testów lepiej niż starsze wersje. Za tą cenę ok metalowe mocowanie ,szybki autofokus.Ciekawy też jest pancake 40mm ,ale droższy.

adam-nl
25-09-2018, 22:46
Czy ktoś robi zdjęcia razem z 50 1.8 stm? :)

Bardzo lubię tą ogniskową. Obok 16-35 to najczęściej używany obiektyw. Używam go na przesłonach 2.8 (rzadko), przez 5.6 (najczęściej) do 8.
Po zdjęciu 16-35 ze starej piątki i zapięciu tejże 50 tki trochę trzęsą mi się ręce (waży chyba ze 150 gram i wymaga przyzwyczajenia)
Jestem bardzo zadowolony z rozdzielczości, kolorów i kontrastu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

michalko
26-09-2018, 12:52
Lubisz razem z 5d?

adam-nl
26-09-2018, 15:09
Lubisz razem z 5d?

Temat jest o EOS 5d. To moje jedyne body. Kolejne będzie EOS R, gdzie także ta konkretna 50tka będzie mi służyć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk