Zobacz pełną wersję : Canon 450d zmiana ISO
Witam,
Mam pytanie odnośnie mojego Canona 450d, a mianowicie czy jest możliwość aby zmieniać iso w skokach co 1/3 wartości zamiast co 1. Nie znalazłem co prawda takiej opcji nigdzie w menu, ale zauważyłem, że w trybie auto iso aparat ustawia wartości takie jak iso 320 czy 500 oraz, że w modelu jest 400d jest możliwość by to zrobić programowo (coś w stylu magic lantern?), tak więc może jest jakaś możliwość by to zmienić.
Pozdrawiam
sprawdź w Custom functions :p Cfn w zakładkach menu.
Dokładnie C.Fn I (ekspozycja) nie pamiętam czy w 450d jest a miałem go :p ale sprawdź :)
Nie ma takiej mozliwosci.
Oczywiście że możesz ustawiać ww. wartości ISO w skokach co 1/2 i 1/3 - w instrukcji na str. nr 154 znajdziesz informacje na ten temat :)
RadOs41 Obawiam się, że to są przyrosty ekspozycji a nie ISO :) Nie widzę nigdzie w instrukcji takiej możliwości.
Cóż, szkoda, że nie ma takiej opcji, jednak dziękuję bardzo wszystkim za tak szybkie odpowiedzi.
RadOs41 Obawiam się, że to są przyrosty ekspozycji a nie ISO :) Nie widzę nigdzie w instrukcji takiej możliwości.
Przepraszam zainteresowanego, jeżeli jest inaczej. Kilka lat wstecz korzystałem (z zadowoleniem) z C450d, teraz korzystam z nieco wyższych modeli, i jestem przekonany iż w ww. modelu miałem funkcje zmiany ISO o 1/2 i 1/3 EV. Przeglądając wczoraj exify zdjęć z C450d - mam w nich zapisane stosowane czułości o wartościach ISO: 160, 250, 320, co świadczy o tym, że musiałem mieć ustawione przyrosty czułości inne niż "całkowite", które jak wiadomo wynoszą 50, 100, 200, 400, 800 itd. Ale może się mylę...
Poza tym istnieje jeszcze jedna opcja (?):
kuczaQ - zmień w funkcjach użytkownika C.Fn I ww przyrosty ekspozycji na wartość 1/3 i sprawdź jakie będziesz miał wówczas dostępne ISO??? Na ekspozycję mają wpływ wartości 3 parametrów: ISO, przysłony i czasu, może więc zmieniając parametr "przyrosty ekspozycji" zmieniasz wszystkie trzy - w tym ISO. Sprawdź. Pozdrawiam.
Przepraszam zainteresowanego, jeżeli jest inaczej. Kilka lat wstecz korzystałem (z zadowoleniem) z C450d, teraz korzystam z nieco wyższych modeli, i jestem przekonany iż w ww. modelu miałem funkcje zmiany ISO o 1/2 i 1/3 EV. Przeglądając wczoraj exify zdjęć z C450d - mam w nich zapisane stosowane czułości o wartościach ISO: 160, 250, 320, co świadczy o tym, że musiałem mieć ustawione przyrosty czułości inne niż "całkowite", które jak wiadomo wynoszą 50, 100, 200, 400, 800 itd. Ale może się mylę...
--- Kolejny post ---
PS. Może strzelałem zdjęcia w jakimś trybie auto (???) albo auto ISO (???). Nie pamiętam :(
Tak, wiem o tym. Ja też mogę bez problemu uzyskać takie wartości, ale to niestety tylko w trybie auto ISO, a mi chodziło o to aby mieć nad tym kontrolę.
edit:
Dziękuję za radę, jednak przejrzenie C.Fn było pierwszą rzeczą jaką zrobiłem. Myślałem, że jest jakieś bardziej zaawansowane rozwianie, jak np. jakiś customowy soft...
Z tego co pamiętam 450d nie daje możliwości ręcznego ustawiania ISO co 1/3.