Zobacz pełną wersję : [akrobata] ludzie i emocje
akrobata
02-11-2013, 14:17
Canon 20D + 50mm/f1.8
Uwagi i komentarze mile widziane.
-------------------------
Akrobata.com - freelancer Tomasz M. Wróblewski - reklama, design, kreacja, strony www (http://www.akrobata.com)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/i/5luxh5j)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/i/nhqde7j)
GalaktycznyMuczaczo
02-11-2013, 15:53
drogi akrobato, trafiłe na twoją stronę i zobaczyłem znacznie więcej zdjęć i to co mogę powiedzieć to to że dobrze umiesz uzywac programów graficznych :) . Absolutnie wyprzedzam twoje stwierdzenie tzn ze mówisz ze robie słabe foty, inaczej, zdjecia są w miare fajne, a ty poprostu umiejętnie nadrabiasz wiedzą z zakresu grafiki oraz koloru. Jednak co do samych zdjęć niestety nie zaskakujesz, nr.2 nie pokazywał vym w żadnej parafii ;)
akrobata
02-11-2013, 16:16
drogi akrobato, trafiłe na twoją stronę i zobaczyłem znacznie więcej zdjęć i to co mogę powiedzieć to to że dobrze umiesz uzywac programów graficznych :) . Absolutnie wyprzedzam twoje stwierdzenie tzn ze mówisz ze robie słabe foty, inaczej, zdjecia są w miare fajne, a ty poprostu umiejętnie nadrabiasz wiedzą z zakresu grafiki oraz koloru. Jednak co do samych zdjęć niestety nie zaskakujesz, nr.2 nie pokazywał vym w żadnej parafii ;)
Dzięki za ciekawą i trafną opinię - daje do myślenia :)
pzdrw
ps. teraz dopiero zobaczyłem o co chodzi z nr 2. - odszumianie sposteryzowało fotkę i wygląda kiepsko... :(
GalaktycznyMuczaczo
02-11-2013, 18:43
z różnych powodów ludzie komentują zazwyczaj zdjęcia na dwa proste sposoby, super fota łał albo boże jaki żal idz się powieś... staram się odstawać od tych drugich nie bedąc w grupie pierwszej, uważam że jeżeli ktoś ma dobre zdjęcia to nie potrzebuje poklepywania po plecach ale ten który ma pewne niedociągniecia i sam ich nie zauważa moze wyniesie coś z konstruktywnej "krytyki" (krytyka nie zawsze musi byc negatywna, krytyka jest swojego rodzaju recenzją) , masz to czego ja nie mam, wiedze i umiejetnosci graficzne, ale czasu spędzonego za aparatem niestety w moim odczuciu nie nadrobisz w PS. Nie mówie tutaj o sesjach beuty czy cos w ten desen bo tam bez tabletu i jechaniu na warstwach sie nie obejdzie , ale o zdjęciach gdzie wazniejsze są emocje, co właśnie w tytule swoje tematu ty masz :) jak już mówiłem fajne zdjęcia, niektórych bym się pozbyl z portfolio ale generalnie do przodu
akrobata
02-11-2013, 21:33
z różnych powodów ludzie komentują zazwyczaj zdjęcia na dwa proste sposoby, super fota łał albo boże jaki żal idz się powieś... staram się odstawać od tych drugich nie bedąc w grupie pierwszej, uważam że jeżeli ktoś ma dobre zdjęcia to nie potrzebuje poklepywania po plecach ale ten który ma pewne niedociągniecia i sam ich nie zauważa moze wyniesie coś z konstruktywnej "krytyki" (krytyka nie zawsze musi byc negatywna, krytyka jest swojego rodzaju recenzją) , masz to czego ja nie mam, wiedze i umiejetnosci graficzne, ale czasu spędzonego za aparatem niestety w moim odczuciu nie nadrobisz w PS. Nie mówie tutaj o sesjach beuty czy cos w ten desen bo tam bez tabletu i jechaniu na warstwach sie nie obejdzie , ale o zdjęciach gdzie wazniejsze są emocje, co właśnie w tytule swoje tematu ty masz :) jak już mówiłem fajne zdjęcia, niektórych bym się pozbyl z portfolio ale generalnie do przodu
Nastawiam się na inwestycję w sprzęt i jak najczęstsze obcowanie z aparatem - dążę do tego, żeby jak najmniej PS-a było potrzebne, bo te dwa lata intensywniejszego fotografowania to bardzo mało. Chociaż, tak na marginesie, zdziwiłbyś się jak mało jest czystego photoshopa, bo zupełnie wystarczy mi LR.
GalaktycznyMuczaczo
03-11-2013, 16:12
sprzęt to nie wszystko, mozna kupic coś fajnego ale nie ma sensu tez ładować masy pieniędzy w coś czego tak naprawde niewieisz czy potrzebujesz, miałem kiedys podobne pomysły :) . LR czy PS jeden grzyb :) im wiecej i dziwniej tym bardziej nienaturalnie, jeżeli bys potrzebował porady odnosnie sprzetu wal śmiało handlowałem sprzetem jakeiś 4 lata i moge troche jeszcze doradzić a po 9 latach (z przerwami) w fotografii troche wiedzy przyswoiłem również :P
--- Kolejny post ---
a no i zaprawszam do mnie na ślubne oraz portretowe do wątków na cb :P
akrobata
03-11-2013, 16:54
sprzęt to nie wszystko [...]
Wiesz co... Dyskusja bez końca, ale może z innej beczki - przed latami byłem aktywnym basistą - owszem można zagrać i na desce, ale zupełnie inaczej gra się na dobrym zestawie. Sprzęt nie podniesie poziomu pracy, ale za to komfort jak najbardziej.
W moim przypadku fotografia to hobby (choć czasami przydaje się w pracy), które może wzbogacić moje doświadczenia. Nie marzy mi się bycie fotografem, a bardziej dojście do momentu, gdy będę mógł połączyć obie te dziedziny na dobrym poziomie. Dobry sprzęt mi w tym nie przeszkodzi.
GalaktycznyMuczaczo
03-11-2013, 17:06
"dobry sprzęt to nie wszystko" nie oznacza ze mozesz tak samo dobre zdjęcie zrobić canonem 350d jak i canonem 5d , tosamo z obiektywami, sprzęt pozwoli ci na zmniejszenie ryzyka zrobienie słabego zdjecia w pewnych sytauacjach, dla mnie inewstowanie w drogi sprzęt od samego początku jest słabym pomysłem bo?? tak naprawde nie wiemy czego sami chcemy, myslimy ze fajnie jest miec 70-200/2.8 a po tygodniu okazuje sie ze nasza stara 50/1,8 na spacerze po parku jest znacznie wygodniejsza a obrazek z niej jest równie zadowalający nas.
nie mówie NIE KUPUJ mówie kupuj z głową, mam 5d mkI i nie mysle o przesiadce na 5d mkII chociaz mnie stać, dlaczego?? bonie potrzebuje filmów LV i całej reszty dodatków bo od kilku lat daje rade ztym sprzetem i jest dla moich klientów naprawde wystarczająco dobrze jak i dla mnie , co innego w przyapdku MKIII gdzie ten AF jednak nadrabia, ale szukanie na maksa sprzętu nie wiedząc czego potrzebujemy to bezsens , pierwsze moje lata z lustrzanką zamknęły się na starej dobrej 50/1,8 i gdyby nie śluby to pewnie do dziś bym tylko z tym szkłem latał :)
akrobata
03-11-2013, 17:31
Ale ja wiem czego potrzebuję. Nie mam rozterek i nie mam 18 lat żeby się jarać, że muszę mieć topowy sprzęt ostatniej generacji (a tak to zbrzmiało?) :)
C5Mk1 + 50/1.4 + 14/2.8 (do wnętrz dla mojej żony, która jest pośrednikiem) i gitara gra. Takim sprzętem fotografowałem i zupełnie wystarczy. C20d + 50/1.8 to ciut za mało, choć i tym można przy dobrych warunkach fotogragować.
GalaktycznyMuczaczo
03-11-2013, 18:48
no to gicior, wazne ze przemyslane,
akrobata
03-11-2013, 19:31
no to gicior, wazne ze przemyslane,
bez przemyślenia = bez sensu
tak samo było z basem - najpierw decyzja co gram, potem dobór instrumentu. błąd? zmiana instrumentu i jedziemy dalej :)
GalaktycznyMuczaczo
03-11-2013, 19:48
wiele osob kupuje sprzęt myslac "bo tanio" , bo w sumie lubie portrety, bo tak powiedzieli na forum...