Zobacz pełną wersję : Obiektyw pełoklatkowy na cropie
Wiem, że pytań takich przewinęło się masę na tym forum i przeczytałem ich sporo lecz wciąż mnie to męczy i nie wiem.
Czy podpinając obiektyw EF 24-70 L pod cropa będę widział to samo jak bym skręcił obiektyw EF-S do 24mm czy 38,4mm?
Było pewnie z milion razy. Podpinając zarówno EF-S 24mm i EF 24mm, będziesz widział to samo, czyli ekwiwalent 38mm. Znaczenie do obliczenia ekwiwalentu ma rozmiar matrycy, a nie obiektyw, ponieważ te, niezależnie od tego dają taki sam kąt widzenia. Dlatego np. do Nikona 1 'standard' to 10-30 a mikro 4/3 np. 12-50.
jellyeater
02-11-2013, 08:24
Uniwersalne obiektywy pod cropa zaczynaj się od 15-18 mm. Kup sobie Sigmę 18-35. Albo już sprzedaj cropa i kup sobie FF z tym 24-70 (aczkolwiek wtedy lepiej stałki).
Chyba, że chcesz mieć od standardu do krótkiego tele, to bierz teraz 24-70. Może akurat taki zakres Ci pasuje.
Wiem, że pytań takich przewinęło się masę na tym forum i przeczytałem ich sporo lecz wciąż mnie to męczy i nie wiem.
Czy podpinając obiektyw EF 24-70 L pod cropa będę widział to samo jak bym skręcił obiektyw EF-S do 24mm czy 38,4mm?
Przeczytaj swojego posta i pomyśl czy to da się zrozumieć - skręcił do 24 mm aby widzieć tyle co zoom 24-70???
Podejrzewam, że chodzi ci jak podepniesz EF 24-70L i ustawisz na 24mm - zgadłem ? - Będziesz widział to samo jak podepniesz EF-S ustawiony na 24.
Nieporozumienia biorą się stąd, że producenci kompaktów z dużo mniejszymi matrycami oznaczają na obiektywach tylko ekwiwalenty a nie fizyczne wartości w milimetrach.
Potem się ktoś zastanawia, czy na EF-S Canon napisał prawdziwe wartości czy ekwiwalenty. Canon oznacza prawdziwe wartości.
Podejrzewam, że chodzi ci jak podepniesz EF 24-70L i ustawisz na 24mm - zgadłem ? - Będziesz widział to samo jak podepniesz EF-S ustawiony na 24.
Tak dokładnie o to mi chodziło, więc żebym to końcu zrozumiał będę widział 24 czy 38,4 ns EF-S?
Podpinając obiektyw EF o ogniskowej 24mm i EF-S też o ogniskowej 24mm pod puszkę-cropa uzyskasz w obu przypadkach takie samo pole widzenia, równe polu widzenia hipotetycznego obiektywu EF 38,4mm podpiętego do puszki FF. :)
RobertON
02-11-2013, 14:17
Wiele...wiele razy już to było - najprościej jak można, zamiast słów; źródło - fotografuj.pl
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img32/7372/9pii.jpg)
Fotografuj.pl - OBALAMY MITY: Głębia ostrości w lustrzankach cyfrowych - fotografia cyfrowa i analogowa, edycja obrazu, pojęcia i techniki fotograficzne, recenzje, testy aparatów (http://www.fotografuj.pl/Article/Glebia_ostrosci_w_lustrzankach_cyfrowych/id/38#content)
--- Kolejny post ---
Wypada poprawić temat obiektyw nie "pełoklatkowy" jak już to "pełno..." peło (PO) jakoś politycznie brzmi.
Warto jednak kupować EF'y jeśli masz taką możliwość bo po przesiadce na pełną klatkę będziesz mógł używać tych samych szkieł.
RobertON
02-11-2013, 21:54
Tylko, że zwykle są one droższe od obiektywów tylko pod cropa. Przeważnie cięższe i większe.
Dziękuję za wytłumaczenie, wczoraj wybrałem się do sklepu podpiąłem eLkę i porobiłem zdjęcia, teraz już wszystko organoleptycznie wiem :D