Zobacz pełną wersję : Samyang 8mm Fish-eye
dawidekch
31-10-2013, 14:49
Witam
Posiadam Canona 600D. Przymierzam się do zakupu obiektywu za pomocą którego będę mógł robić panoramy sferyczne.
Budżet do max 1100zł.
Na allegro są różne wersję obiektywu Samyang 8mm. Jak patrzę na parametry to są praktycznie takie same.
Moglibyście mi doradzić jaki obiektyw wybrać i jakie są różnicę w wersjach Samynaga?
Czy opłaca się kupić obiektyw używany który ma lekkie zarysowanie na szkle?
Pozdro
Obiektywy te występują w dwóch wersjach - standardowej skali z ustawianiem co kreska i do filmowania o skali bezstopniowej . Do filmu to ważne, bo nie słychać klikania.
Czy warto kupić szkło lekko porysowane? warto jeśli nieznacznie porysowane i za połowę ceny. Obecnie Samyang występuje w wersji I i II ( wersja II ma odczepianą osłonę przeciwsłoneczną )
ale czy fisheye bedzie nadawal sie do panoram sferycznych?
Jasne. Sam robiłem C15. Sześć kadrów w pionie co 60 stopni omiata całą panoramę w poziomie. Jak ktoś chce to jeszcze robi się zenit i nadir.
ale czy fisheye bedzie nadawal sie do panoram sferycznych?
Tak, będzie bez problemu - poszukaj sobie przykładów w necie.
Fotopstryczek
01-11-2013, 04:49
Czy opłaca się kupić obiektyw używany który ma lekkie zarysowanie na szkle?
Do panoram nigdy. Jak zrobisz pierwszą panoramę to zrozumiesz co to flary na panoramach, przy porysowanym szkle mogą być dużo większe, dziwniejsze. Używałem tego szkła do panoram, ale się go pozbyłem ;)
Prawdziwa zabawa to jest przy robieniu panoramy wnętrza na 85mm (lub więcej) na APS-C :p
Do panoram nigdy. Jak zrobisz pierwszą panoramę to zrozumiesz co to flary na panoramach, przy porysowanym szkle mogą być dużo większe, dziwniejsze. Używałem tego szkła do panoram, ale się go pozbyłem ;)
Prawdziwa zabawa to jest przy robieniu panoramy wnętrza na 85mm (lub więcej) na APS-C :p
Czy tu się orientujesz Kolego co to jest panorama sferyczna ?
dawidekch
01-11-2013, 13:52
Jaki inny obiektyw byłby dobry do panoramy?
Przy 85mm to nie wiem czy 100 zdjec by wystarczylo :) i jeszcze jak to połączyc.
Fotopstryczek
01-11-2013, 14:13
Czy tu się orientujesz Kolego co to jest panorama sferyczna ?
Oczywiście ;)
Przy 85mm to nie wiem czy 100 zdjec by wystarczylo i jeszcze jak to połączyc.
Nie mam przy sobie notatek panoramicznych, ale dla dobrej jakości panoramy sferycznej wnętrza z 50mm (na APS-C) trzeba jakieś 3400 zdjęć. Wychodzi fajna ilość detali ;)
FrancisBegbie
02-11-2013, 16:47
Witaj,
Jak dla mnie super szkło, też trzaskam sferyczne nim (przy 7d) jest bardzo tani i w tej cenie nie wiem czy coś lepszego znajdziesz.. (wg. mnie nie ma najmniejszego sensu dokładać np. do sigmy 8mm 2x tyle co za samyang8mm).
Przykład:
- Cerkiew greckokatolicka pw. NMP w Dziurdziowie, obecnie cerkiew prawosławna pw. Opieki Matki Bożej - Bieszczadersi.pl (http://atrakcjewbieszczadach.pl/dziurdziow/)
- Zagroda Lipowiec - Wirtualny Spacer (http://bieszczadersi.pl/spacer/lipowiec/)
Minus jest taki, że:
- ma całkiem całkiem widoczną aberrację
- ma czasami problem z pracą pod światło (jak jest ostre to ładuje flary i bliki np. ładne słońce w słoneczny dzień to wielki problem) np. Grań Krzemienia 1335m n.p.m. - Bieszczadersi.pl (http://bieszczadersi.pl/spacer/krzemien/)
- do standardowych zdjęć redukcja zniekształceń (korekcja obiektywu) jest problematyczna bo nie zapisuje informacji o tym szkle i trzeba "długo" siedzieć i dłubać.
Reszta to spoko sprawa - ja byłem bardziej zadowolony z jakości obrazka z tego szkła niż sigmy 10-20 f4-5.6
PS: jeżeli chcesz się bawić w zaawansowane panoramy sferyczne (jeżeli to Twój początek to sobie odpuść) to polecam canon 17-40L - fajne szkło i można na kilku ogniskowych działać dzięki czemu można uzyskać efekt "multiresolution". Na początek przy niskim nakładzie zdecydowanie polecam samyang 8mm
Żeby rozwiać dyskusję nt. jaki obiektyw się nadaje, jaki nie - odpowiem - każdy się nadaje. Ilość zdjęć i kąt pod jakim należy ustawić głowicę można policzyć w bardzo sprawny sposób: http://www.vr24.pl/kalkulator_fov/
Podepne sie pod temat z innym pytaniem. Czy nowa wersja Samyanga rozni sie czyms znaczacym po za mozliwoscia zdjecia tulipana ?
dawidekch
03-01-2014, 18:51
Witam
Czy możliwość zdejmowania tulipana ma jakiś wpływ na jakość zdjęć przy 600D?
Kupiłem nową wersje z odpinanym tulipanem w grudniowo promocyjnej cenie (899zł) i mam wrażenie że ta sztuka jest wyraźnie ostrzejsza od mojej starej 8ki, andal nie wiem czy w nowej wersji optycznie coś zostało poprawione ale w każdym razie jest dobrze...
@dawidekch jedyny wpływ może być taki, że po zdjęciu tulipana w słoneczne dni będziesz miał większe szanse na bliki :P + większa szansa na porysowanie szkła, co jak co tulipan zawsze daje chociaż troche większą ochrone
FrancisBegbie
13-01-2014, 19:18
RTSiak - z tego co mi wiadomo.. to z samyangiem jest różnie. Trzeba testować każdy model z osobna i wybrać ten, który jest aktualnie (na stanie) najostrzejszy.. W moim przypadku wysyłałem sample do serwisu w celu potwierdzenia czy wszystko jest ok ze szkłem czy też nie (bo po samplach przekazanych ludziom, którzy focą już jakiś czas falconem czy samyangiem widzieli problemy z ostrością).
Podejrzewam,że miałeś gorszy egzemplarz starej wersji wobec nowej - bo z tego co mi wiadomo - nic w nowej wersji specjalnego nie zmienili w optyce.
Czy można zapisywać informacje exif o powyższym obiektywie aparatem C 600D? Czy jest na to jakiś sposób?
Mam dziwne pytanie... jak wygląda obrazek po podłączeniu pod 1D ? Czyli matrycę APS-H ?
Już znalazłem... a więc kupa ;)
Może się komuś przyda:
Shaved or original Samyang 8mm mounted on a full-frame Canon 5D or 1D - Spherical Panorama - Panoramafotography - 360° Panorama - 3D Object Photography (http://www.360pano.de/en/samyang_5D_1D.html)