Zobacz pełną wersję : Lampa z najlepszym wspomaganiem AF do 5D
Czytałem opinie o bodaj że YN 565EX i gdzieś znalazłem jedną recenzję z taką fajnie rzucaną siatką dla wspomagania AF, z drugiej strony gdzie indziej napisano, że ma kiepskie wspomaganie AF. Szukałem tez info o Canonie 550EX ale jednoznacznej odpowiedzi się nie doszukałem w sprawie wspomagania AF. Teraz pytanie, zamykając się w cenie 700zł (używka, nówka nieważne) jaka lampa najlepiej będzie wspomagać AF w moim 5D? Chciałbym uniknąć najbardziej jakichś przedbłysków pomiarowych czy czegoś podobnego do lamp wbudowanych np w 40D.
Nie musi być aż tak silna jak moja obecna YN560II (LP 58) bo tak zazwyczaj błyskam z mniejszą mocą. No ale E-TTL by się przydał :)
poszukiwacz2006
30-10-2013, 20:38
No ale jak chcesz pogodzić uniknięcie przedbłysków pomiarowych z dobrodziejstwem E-TTL?
digital.photography
30-10-2013, 21:00
Odbiegając od modeli lamp i body, istnieje możliwość uruchomienia siatki wspomagającej układ AF jednak bez jakichkolwiek błysków i przedbłysków. Ja również używam lampy w celu wspomagania AF'u np. podczas reportażu ślubnego, jednocześnie nie błyskam i posiłkuję się w większości przypadków jasnymi obiektywami, wyższym ISO itp. Doświetlam w ostateczności, lampą typu Speedlite lub zewnętrznymi lampami studyjnymi.
Odbiegając od modeli lamp i body, istnieje przecież możliwość uruchomienia siatki wspomagającej układ AF jednak bez jakichkolwiek błysków i przedbłysków. ...
No właśnie o takie coś mi chodziło, tylko nie wiedziałem jak się to nazywa. Tylko czy taką siatkę wyzwala lampa czy body?
digital.photography
30-10-2013, 21:19
W tej kwocie powinieneś dostać np. Canon'a 580 EX bo z wersją II powinno być już ciężko bez dopłaty.
--- Kolejny post ---
No właśnie o takie coś mi chodziło, tylko nie wiedziałem jak się to nazywa. Tylko czy taką siatkę wyzwala lampa czy body?
Siatkę rzuca na fotografowany obiekt lampa błyskowa, nie body. Siatka emitowana jest przez emiter wspomagający AF, a nie palnik lampy. Opcję wyłączenia błysku będziesz mógł ustawić np. w Custom Functions w 5D.
--- Kolejny post ---
Przed zakupem należy wziąć pod uwagę stopień zużycia lampy. Myślę, że nie trudno będzie trafić na zajechane 580EX i EX II w dobrej cenie. Pytanie tylko, jak długo taki sprzęt posłuży.
Dobra to już wiem jak wyzwalać tą siatkę. Teraz pytanie bo skoro mam brać pod uwagę stopień zużycia to czy nie lepiej zamówić nową YN zamiast Canona? Cenowo podejrzewam wyjdzie taniej. Druga sprawa to może lepiej kupić słabszą lampę bo po co się ładować w coś czego nie użyję? Wtedy może by starczyło na nową.
Z innej beczki, gdzie szukać informacji o tym czy lampa wyświetla siatkę wspomagającą AF czy nie? jest to podawane w specyfikacji lampy?
digital.photography
30-10-2013, 21:57
Z innej beczki, gdzie szukać informacji o tym czy lampa wyświetla siatkę wspomagającą AF czy nie? jest to podawane w specyfikacji lampy?
Informację taką znajdziesz choćby w instrukcji obsługi lampy. Poniżej przykład dotyczący lampy 600EX-RT.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://wyslijto.pl/download/ughpazrxiy)
--- Kolejny post ---
Teraz pytanie bo skoro mam brać pod uwagę stopień zużycia to czy nie lepiej zamówić nową YN zamiast Canona? Cenowo podejrzewam wyjdzie taniej. Druga sprawa to może lepiej kupić słabszą lampę bo po co się ładować w coś czego nie użyję?
Nie podpowiem Tobie czy korzystniej będzie dla Ciebie sięgnąć po lampę innej marki jako zamiennik np. VOELLON, Metz, YN itp. Do tej pory pracowałem tylko w systemie Canon Speedlite i obiektywnie nie jestem w stanie doradzić co byłoby najlepsze.
http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/premiera-lampa-voeloon-v760-opis-i-recenzja-92237/
Cichy (http://www.canon-board.info/members/cichy-343/) z forum testował jakiś czas temu lampę VOELOON v760 jednak koszt jej zakupu to ok. 900,00 zł.
yyy nie do końca o to mi chodziło (jak zwykle użyłem skrótu myślowego). Chodzi o to czy gdzieś znajdę informację, że lampa wyświetla siatkę czy działa jak oświetlenie wspomagające z 40D (taka lampka)? Czy siatka wspomagająca jest jedynym rozwiązaniem wspomagania AF stosowanym przez producentów lamp?
digital.photography
30-10-2013, 22:06
Czy siatka wspomagająca jest jedynym rozwiązaniem wspomagania AF stosowanym przez producentów lamp?
Światło wspomagające działanie AF stosowane w lampach Speedlite jest jedynym rozwiązaniem wspomagającym automatykę ostrości w tych właśnie lampach. Jak wygląda to w przypadku innych producentów, nie wiem. Podejrzewam, że jest podobnie. Warto jednak poczytać opinie użytkowników lamp innych marek czy aby na pewno system wspomagania AF tych producentów jest skuteczny, z tym bywa różnie. Słyszałem, że w chińskich zamiennikach system wspomagania AF pełni funkcję "gadżetu", który kompletnie nie działa poprawnie. Wówczas pieniądze okażą się wyrzucone w błoto.
tkosiada
30-10-2013, 22:45
A czemu 430 II canona nie bierzesz pod uwagę?
bez kompromisów, potarguj się, może się uda za 750 ?
LAMPA BŁYSKOWA SPEEDLITE CANON 580 EX II (3667963339) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/lampa-blyskowa-speedlite-canon-580-ex-ii-i3667963339.html)
myślę że w razie czego łatwiej naprawić 580EXII niż 550EX
nie wiem jak w 5d ale w 5d2 z menu body wyłączasz błysk i lampa pracuje jako wspomagacz AF
digital.photography
30-10-2013, 23:08
nie wiem jak w 5d ale w 5d2 z menu body wyłączasz błysk i lampa pracuje jako wspomagacz AF
O ile mnie pamięć nie myli, 5D Classic również posiada możliwość wyłączenia błysku z poziomu menu. Opcja ta nie jest tak łatwo dostępna jak w korpusie 5D mark II ale powinna być w Custom Functions.
myślę że w razie czego łatwiej naprawić 580EXII niż 550EX
Podzielam uwagę kolegi. Oszczędzając kilka złotych można nabawić się problemów, które w ogólnym podsumowaniu wyjdą drożej.
Jak przyjdzie mi kupować lampę to te rady będą bardzo pomocne. Podałem kwotę 700zł choć jej nie mam ani w najbliższym czasie mieć nie będę ale po 1 gdybym Wam truł o lampę za 300zł to pewnie każdy by doradził, żebym dozbierał i poczekał albo kupił manualną (dlatego mam tą ze stopki) a po 2 ta orientacyjna kwota jest realną np. gdzieś w okolicach lutego więc z kolei nie aż tak odległa.
A czemu 430 II canona nie bierzesz pod uwagę?
Bo nie biorę pod uwagę żadnego modelu. Pytanie dotyczyło wspomagania AF, jeśli 430II emituje również siatkę wspomagającą to jak najbardziej będzie brana pod uwagę. Póki co muszę nieco zregenerować fundusze po 5D a jak już pieniążki będą to będę pytał pewnie tu o lampę (zapewne czym się różni lampa za 600zł od tej za 800zł - LP nie jest brana pod uwagę bo starczy mi gdzieś w okolicach 35-40) :)
Napisze tak: na 5d2 mam 580 II, na 5dc mam 430 II. Czasami zamieniam. Ale ale. Mniejsza spokojnie wyrabia (wspomaganie), choć 580 daje więcej światła - cały czas piszę o wsparciu af, dla moich zastosowań nie czuję specjalnej różnicy (kotlety). Jeśli mam zabrać lampę nie na wesele, wrzucam 430. Mniej, lżej. Guzikologii i tak nie używam, więc w tym zakresie nie czuję różnicy. Kup systemową 430 będziesz miał na lata.
YN5xx tez emituje tak sama siatke jak C580, slayszalem troche o narzekan ze satka nie trafia tak dokladnie jak w C580. Ja posiadam i YN568 i C580 i jakis wielkich roznic nie widze, chociaz jakis testow porownawczych nie prowadzilem. Wiezorem moge sprawdzic roznice.
Jezeli potrzebyjesz tylko wspomagania to tansza alternatywa jest ST-E2 controler podczerwieni canona. Jest tez wersja YN. Zaleta jest wielkosc. Ja uzuwalem YN ST-E2 i powiem ze dzialalo dobrze. Jednak po zakupie YN622, ST-E2 kurzy sie w szafie.
gdybym Wam truł o lampę za 300zł to pewnie każdy by doradził, żebym dozbierał i poczekał albo kupił manualną
Niekoniecznie. Zastanów się, czy to wspomaganie AF jest Ci koniecznie niezbędne. To świetna sprawa w całkowitej, lub prawie ciemności, ale w praktyce rzadko foci się w takich warunkach.
Za te 3 stówki można już mieć świetną lampę z automatyką własną. Sam używam SB28 i lampa ta bezproblemowo pracuje u mnie z różnymi aparatami. Powiedziałbym nawet, że światło dozuje precyzyjniej, niż lampy w E-TTL-u.
Może więc pójść tą drogą?
b8533737
31-10-2013, 08:16
YN-500EX rzuca siatkę która idealnie wspomaga AF, ale tylko punkt centralny.
Dobra to już wiem jak wyzwalać tą siatkę. Teraz pytanie bo skoro mam brać pod uwagę stopień zużycia to czy nie lepiej zamówić nową YN zamiast Canona?
Nie panikuj. Palniki po prostu wymienia się w serwisie. Musisz tylko sprawdzić, czy lampa jest sprawna , czy działa zoom, klawisze itp
Niekoniecznie. Zastanów się, czy to wspomaganie AF jest Ci koniecznie niezbędne. To świetna sprawa w całkowitej, lub prawie ciemności, ale w praktyce rzadko foci się w takich warunkach.
Za te 3 stówki można już mieć świetną lampę z automatyką własną. Sam używam SB28 i lampa ta bezproblemowo pracuje u mnie z różnymi aparatami. Powiedziałbym nawet, że światło dozuje precyzyjniej, niż lampy w E-TTL-u.
Może więc pójść tą drogą?
W mieszkaniu gdzie jedynym oświetleniem była żarówka energooszczędna moja puszka sobie nie poradziła, mimo że ostrzyłem centralnie z obiektywem f/2 a do reszty zdjęć, w których aparat ustawi ostrość to mi starcza moja YN560. Często robię zdjęcia przy znikomym świetle i dlatego zależy mi na tej siatce wspomagającej.
YN-500EX rzuca siatkę która idealnie wspomaga AF, ale tylko punkt centralny.
Najwyżej przekadruję :)
O ile mnie pamięć nie myli, 5D Classic również posiada możliwość wyłączenia błysku z poziomu menu. Opcja ta nie jest tak łatwo dostępna jak w korpusie 5D mark II ale powinna być w Custom Functions.
Posiadam 5Dc oraz 430EXII i masz opcję w Custom Functions :
flash firing -> fires/does not fire
af-assist beam -> emits/does not emit
A więc możesz sobie w zależności uaktywnić lampę/wspomaganie af za pomocą siatki razem bądź pojedyńczo. W dodatku 5Dc posiada 1 tryb custom, także w tym przypadku w niczym nie jest trudniej dostępna jak w 5DmII - dla przykładu ja w trybie custom ustawiam lampe + wspomaganie a w trybie manualnym samo wspomaganie i w zależności od potrzeb tylko przestawiam pokrętło :-)
Co do 430ExII polecam tę lampę, póki co nie zabrakło mi mocy korzystając z niej, może ciut dłużej się ładuje w porównaniu z 580EXII ( w końcu to nie jest lampa pro). Jeżeli nie potrzebujesz mocy to radziłbym zakupić 430exII a za zaoszczędzone pieniądze wyzwalacze radiowe :twisted::twisted:
Mam lampę Metz 58 AF-1 i wspomaganie AF w canonach 5D I i II działa bezpropblemowo, używanie bez błyskania lampą po ustawieniach funkcyjnych, jak wyżej opisał Ketras. Przydatna i efektywna funkcja. Są zdania, że jakiś obiektyw i body w ciemnościach przy niskiej przysłonie jakoś daje radę. Wspomaganie AF moim zdaniem znacznie zmniejsza ilość pomyłek, ale także wyraźnie przyspiesza ustawienie ostrości, co czasami ma duże znaczenie.
Jest jednak jeden niuans takiego wspomagania - nie zawsze lampę mam przy sobie, te wyższe modele są duże, ciężkie i nie zawsze zabieram je. Dokupiłem okazyjnie Canona ST-E2, który rozmiarami i wagą nie zniechęca do zabierania na dalekie wyjazdy. Efektywność wspomagania AF ma moim zdaniem trochę lepszą niz lampa / z dalszej odległości obiektyw dobrze jest wspomagany/, jednak to dotakowe 300 zł, ale to kwestia funduszy i wyborów.
@ketras dobrze prawi. Systemówka przez 4 (lub5 nie pamietam) strzeliła pewnie ze 20 tyś razy, leciała na beton z 3 metrów, turlała się po deptaku i nadal śmiga bez zająknięcia..tylko jej dyfuzor 14mm i "karteczka" odpadła, czemu się nie dziwię.
Dobra to sprawę lampy z prawdziwego zdarzenia mamy załatwioną. Chciałbym tylko jeszcze spytać czy opłaci mi się zamienić swojego YN na coś takiego (http://allegro.pl/lampa-metz-32-mz-3-mod-sca-3102-canon-eos-af-i3661667249.html)(lampa dość dobrze oceniona przez forumowicza z 300D - link (http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/sunpak-pz40x-ca-23267/))
Z innej beczki bo zarówno moje YN jak i proponowane przez Was lampy są nieco duże to czy takiej budowy (http://allegro.pl/lampa-blyskowa-sunpak-rd2000-canon-ttl-i3639434566.html) lampa nada się jako odpowiednik wbudowanej w korpusy xxxD i xxD ? Chodzi o to, że przeważnie nie potrzebuję dużej siły błysku a jedynie lekko doświetlić obiekt przede mną albo zrobić na szybko zdjęcia nie montując dużej lampy. Oczywiście jak wspomniałem lampę z prawdziwego zdarzenia też kupię.
Dobra to sprawę lampy z prawdziwego zdarzenia mamy załatwioną. Chciałbym tylko jeszcze spytać czy opłaci mi się zamienić swojego YN na coś takiego (http://allegro.pl/lampa-metz-32-mz-3-mod-sca-3102-canon-eos-af-i3661667249.html)(lampa dość dobrze oceniona przez forumowicza z 300D - link (http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/sunpak-pz40x-ca-23267/))
W jakim celu chcesz zamienić tego YN? Co Ci w niej przeszkadza? Bo ja nie widzę sensu zmieniania na gorszą.
Z innej beczki bo zarówno moje YN jak i proponowane przez Was lampy są nieco duże to czy takiej budowy (http://allegro.pl/lampa-blyskowa-sunpak-rd2000-canon-ttl-i3639434566.html) lampa nada się jako odpowiednik wbudowanej w korpusy xxxD i xxD ? Chodzi o to, że przeważnie nie potrzebuję dużej siły błysku a jedynie lekko doświetlić obiekt przede mną albo zrobić na szybko zdjęcia nie montując dużej lampy. Oczywiście jak wspomniałem lampę z prawdziwego zdarzenia też kupię.
Jesteś pewien, że będziesz miał "na stałe" przepiętą tą małą lampkę? Jaki jest sens wydawać 200zł na pochodne? Nie lepiej zakupić do tego Twojego YN Canona 430/580 ex + wyzwalacze + na doświetlanie obiektu blendę? Zyskujesz sporo szersze pole manewru w ten sposób. A tak będziesz miał 3 lampy używane osobno.
Pod jakim względem tamta lampa jest gorsza? Wykluczając oczywiście moc samą w sobie. Chodziło mi z nią o wspomaganie AF kosztem mocy (no chyba, że jest jeszcze jakiś szczegół na który nie zwróciłem uwagi).
Do mojego YN nie będę nic dokupywał bo jak będę zmieniał na 430/580 to YN pójdzie do żyda a potem do Canonowskiej ewentualnie coś jeszcze.
Wybacz może głupie pytanie ale co mi dają blenda i dwie lampy w sytuacji gdzie nie mam czasu nawet na założenie na sanki jednej?
Praca z więcej niż 1 lampą, blendą czy innymi dodatkami wymaga czasu na przygotowanie a wtedy mi obiekt może uciec.
Nie mam narazie aspiracji na jakieś sesje czy coś gdzie mogę sobie pozwolić na ustawianie dlatego szukam optymalnego rozwiązania dla takiego pstrykania jak potrzeba.
Kiedy wiem, że będę potrzebował lampy w konkretnym czasie to zdążę sobie YN podpiąć i zdała rewelacyjnie egzamin w KRK na Wawelu.
Niestety poza obszarem zwiedzań miałem sporo ujęć ruszonych bo nie miałem podpiętej lampy na stałe a nawiasem mówiąc zbyt wygodne to targanie YN podpiętej do 40D nie było. Miło by było jakbym sobie gdzieś w poniedziałek znalazł na żywo taka małą lampę i zobaczył jakie to ma rozmiary i jak się na oko prezentuje. Gdybym się decydował na tą małą lampę to na pewno bym jej nie ściągał ze sanek więc byłaby na stałe w aparacie.
No i wtedy bym miał tylko 1 lub 2 lampy (YN zamienione na Metza a Metz potem sprzedany i kupiona 430 albo YN zamienione na Sunpaka i potem dokupiona 430).
Czyli jednak dać sobie z tym spokój?
Wracam do tematu bo nawinął mi się inny model lampy i to w zasięgu "na już" a mianowicie 420EX. Z tego co czytałem to różnica między nią a 430 polega w dużej mierze tylko na braku trybu manualnego a sama lampa kosztuje o 200zł mniej niż 430. Może tym modelem warto się zainteresować?