Zobacz pełną wersję : Foto przy ognisku -WB
Makudonarudo
29-10-2013, 13:07
Ostatnio robiłem fotki przy ognisku. Tym razem w rawach które oczywiście chciałem sobie w domu wywołać.
I o ile resztę zdjęcia udało się ładnie ustawić to kolor ognia zrobił się bardziej biało niebieski (i podobnie łuna od niego) - z pomarańczowego.
Niektóre zdjęcia aby zostawić klimat ogniskowy to zostawiłem w oryginalnej pomarańczowej kolorystyce.
Są jakieś sposoby na ładny ogień i poprawny WB?
Jeśli źródłem światła było ognisko i chcesz, by białe elementy oświetlone tym źródlem były białe to samo źródło światła też wyjdzie białawe.
Ustaw "na oko", tak by ładnie wygladały. Ja czasem jak mam nietypowe sytuacje kolorystyczne to najpierw sprawdzam jak wygląda "po automacie" i jak mi nie pasuje to koryguję ręcznie.
To Ty wiesz jaki był oryginalny klimat sceny.
Gorzej bedzie jak łączyłeś światło goniska np. ze sztucznym.
Rób RAWy, później możesz się bawić jak chcesz.
Rób RAWy, później możesz się bawić jak chcesz.
Toż napisał, że robił rawy... :-)
Mmożesz wywołać 2 zdjęcia jedno z wb dla ognia drugie dla reszty i połączyć
tap z komóry
Toż napisał, że robił rawy... :-)
No tak ;), ale jak się chce kombinować to innej drogi jak wywoływanie i łączenie na różne sposoby nie ma.
Ustaw wg własnego priorytetu. Jeśli zależy Ci na wiernym oddaniu koloru ogniska, zostaw żółtawe, jeżeli chcesz naturalny odcień skóry, zrezygnuj z pomarańczu płomienia. Jeżeli chcesz jedno i drugie, to koledzy już napisali - połącz dwa zdjęcia :)