Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Foto przy ognisku -WB

Makudonarudo
29-10-2013, 13:07
Ostatnio robiłem fotki przy ognisku. Tym razem w rawach które oczywiście chciałem sobie w domu wywołać.
I o ile resztę zdjęcia udało się ładnie ustawić to kolor ognia zrobił się bardziej biało niebieski (i podobnie łuna od niego) - z pomarańczowego.
Niektóre zdjęcia aby zostawić klimat ogniskowy to zostawiłem w oryginalnej pomarańczowej kolorystyce.
Są jakieś sposoby na ładny ogień i poprawny WB?

piast9
29-10-2013, 13:10
Jeśli źródłem światła było ognisko i chcesz, by białe elementy oświetlone tym źródlem były białe to samo źródło światła też wyjdzie białawe.

Bangi
29-10-2013, 13:32
Ustaw "na oko", tak by ładnie wygladały. Ja czasem jak mam nietypowe sytuacje kolorystyczne to najpierw sprawdzam jak wygląda "po automacie" i jak mi nie pasuje to koryguję ręcznie.
To Ty wiesz jaki był oryginalny klimat sceny.
Gorzej bedzie jak łączyłeś światło goniska np. ze sztucznym.

Matsil
29-10-2013, 14:51
Rób RAWy, później możesz się bawić jak chcesz.

janhalb
29-10-2013, 15:01
Rób RAWy, później możesz się bawić jak chcesz.

Toż napisał, że robił rawy... :-)

mwitek
29-10-2013, 18:24
Mmożesz wywołać 2 zdjęcia jedno z wb dla ognia drugie dla reszty i połączyć

tap z komóry

Matsil
30-10-2013, 12:09
Toż napisał, że robił rawy... :-)
No tak ;), ale jak się chce kombinować to innej drogi jak wywoływanie i łączenie na różne sposoby nie ma.

Cichy9
31-10-2013, 00:59
Ustaw wg własnego priorytetu. Jeśli zależy Ci na wiernym oddaniu koloru ogniska, zostaw żółtawe, jeżeli chcesz naturalny odcień skóry, zrezygnuj z pomarańczu płomienia. Jeżeli chcesz jedno i drugie, to koledzy już napisali - połącz dwa zdjęcia :)