Zobacz pełną wersję : Szumy 5D mk II
Witam, mam pytanie do użytkowników 5d mk ii
bo się zdaje że coś z moim nowo kupionym jest
nie tak. Pomijając hot pixela w rogu zdjęcie na iso
1600, 50/1.8 wyłączona redukcja szumów. http://jaras.boo.pl/asde/_MG_2121%5b1%5d.JPG czy takie szumy powinny być ? Bo mnie się
wydaje że coś nie tak jest. Pozdrawiam
O kurcze, bardzo mały szum - mogło być go rzeczywiście trochę więcej :) Tak na poważnie to ty tak na serio robisz zdjęcia przy takim oświetleniu ?
Mam 5D mkI i marzę o takim szumie dla iso 1600 :) Wg. mnie wszystko OK.
wyrwiflak
27-10-2013, 13:39
Skoro taki szum jest problemem czas pomyśleć nad zmianą hobby ;) A na serio - wszystko w porządku. Ja tam szumu nie widzę.
a czym fociłeś wcześniej, do czego porównujesz?
szum - spoko
miałem 5DII i też wydaje mi się że jest wszystko ok
michael_key
27-10-2013, 14:49
Wszystko jest w należytym porządku. Cykaj zdjęcia, nie rób testów 8-)
porównując do 6D- jest ok
sprecyzuje o co mi chodzi bo już drugi znajomy widząc to na żywo powiedział, że tak być nie może i tak nie ma w jego 5d mk ii. http://jaras.boo.pl/asde/szum.jpg to jest iso 800 dalej są te same płaty kolorów i zepsuty cień. Co najcikawsze nie jest to wina matrycy napodgladzie na żywo jest elegancki obraz z lekkim niezauważalnym szumem a po zrobieniu pojawia się taka ciapa. Po zbliżeniu w miejscach gdzie przechodzi w mocny cień zaczyna się robić ciapa zielono różowo czerwona. A robiłem wcześniej na 40D i tam to raczej tak wyglądało.
Czy to jest prowokacja Nikonowców? :)
poszukiwacz2006
27-10-2013, 23:27
.... drugi znajomy widząc to na żywo powiedział,.... .
Co to znaczy, że widział to na żywo?
Co to znaczy, że widział to na żywo?
na aparacie. Co z tym zrobić można ? Tak Jakby wina softu
Fotopstryczek
27-10-2013, 23:54
Co z tym zrobić można ?
Sprzedać aparat i kupić noktowizor.
ehh piszę poważnie w przejściach tonalnych z bieli do czerni robi się Ciapa i to od iso 400 nawet. Aparat był używany do filmowania przez poprzedniego właściciela
lokowaty
28-10-2013, 00:18
Hm...Do filmowania powiadasz? Tak się zastanawiam czy można przegrzać matrycę?
Hm...Do filmowania powiadasz? Tak się zastanawiam czy można przegrzać matrycę?
Z tego filmowania jest parę naście hot pixeli al to małe zło. Tylko co z tą ciapą na przejściach tonalnych tym bardziej że ona na live view przy niższym iso jest nie widoczna a pojawia się po zrobieniu
Mogę kupić za niewysoką kwotę ten wyraźnie uszkodzony aparat :]
Fotopstryczek
28-10-2013, 04:22
w przejściach tonalnych z bieli do czerni robi się Ciapa i to od iso 400 nawet
Trzeba było brać Nikona ;)
uśmiałem się :lol:
Jak coś to też chętnie odkupię ten uszkodzony egzemplarz od Ciebie jako uszkodzony za 2koła (może uda mi się naprawić ;) )
e... nie dawajcie tak dużo, pamiętać trzeba że matryca ma HOT piksela, a to już poważna wada. ;)
Tym aparatem zdjęcia po prostu nie mają prawa wyjść poprawnie! Na żadnym ISO, na żadnej przysłonie, na którymkolwiek czasie!
poszukiwacz2006
28-10-2013, 09:58
Zmień kolegów, poważnie. Ich rady i sugestie wpędzają Cię w stres i ewentualne koszty. Zaprezentowane przez Ciebie zdjęcie wskazuje, że z aparatem wszystko w porządku. No chyba, że większość z nas, co je obejrzała jest "ślepa" :-)
Zmień kolegów, poważnie. Ich rady i sugestie wpędzają Cię w stres i ewentualne koszty. Zaprezentowane przez Ciebie zdjęcie wskazuje, że z aparatem wszystko w porządku. No chyba, że większość z nas, co je obejrzała jest "ślepa" :-)
A może po prostu nie mamy monitora z podkręconą jasnością i/lub kontrastem?
IMHO obrazek poprawny jak na jpega, osobiście trochę mocniej bym odszumił chromę i mniej (a w zasadzie wcale) luminancję.
poszukiwacz2006
28-10-2013, 16:30
Podkręciłem jasność i kontrast jak kolega sugerował, i dalej nie widzę nic niepokojącego.
Szumy praktycznie żadne do tego przy takim świetle zakres totalny ładnie wyglada, pozostaje Ci zmiana na Mk3 tam będziesz mógł robić podobne zdjecia z latarką w ciemnej piwnicy...