PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie szkło do filmów na 5D Mark III dla początkującego

z-x
26-10-2013, 18:17
Hej,
Jestem amatorem jeśli chodzi o fotografię, ale zamierzam rzucić się na głęboką wodę i nabyć Mark III. Nie chcę żebyście mi odradzali i mówili, że po co mi to skoro dopiero zaczynam.

Oprócz standardowego robienia zdjęć potrzebuję czegoś do filmów, bo to jedno z moich ulubionych zajęć ostatnio. Nie potrafię jednak dobrać sobie obiektywu. Wiem, że potrzebuję czegoś w miarę jasnego, bo planuje scenerie wieczorową porą. Nie jestem pewien czy potrzebuję zooma. Tzn. na pewno byłoby łatwiej w niektórych sytuacjach, ale jednocześnie najczęściej jestem w stanie zaplanować kadr na tyle, że spokojnie powinienem poradzić sobie stałką. Więc jasna-i-dobra-stałka > ciemniejszy-zoom. Doradźcie mi proszę od czego zacząć budowanie arsenału pod 5D Mark III z takimi, dość ogólnymi, wymaganiami.

igor58
26-10-2013, 18:34
a może Canonna początek 40/2.8 - mały lekki, ostry
światła nie potrzebujesz, bo Tw. puszka ma świetne wys. iso

Adam71
26-10-2013, 19:41
Kupi puszkę za 10 000 zł i szkło za 800 zł ... Powodzenia . Do filmów to starczy 100D i 40 STM. A do MK III i filmowania to polecam manualne Zeissy - jest wybór ogniskowych .

igor58
26-10-2013, 19:55
za 750, gwoli ścisłości
a może kolega nie lubi ostrzyć nanualnie, a może wykosztował się na puszkę i chce coś budżetowego?
od razu zajsy...

tomfoot
26-10-2013, 20:13
Canon 35 f/2 IS

adawro
26-10-2013, 23:03
Jestem amatorem jeśli chodzi o fotografię, ale zamierzam rzucić się na głęboką wodę i nabyć Mark III. Nie chcę żebyście mi odradzali i mówili, że po co mi to skoro dopiero zaczynam.

Ja tam nic nie odradzam, po co się ograniczać. Przynajmniej unikniesz problemu typu "a mogłem od razu kupić lepszą puszkę".
Powiedz tylko jaki budżet masz to coś dobierzemy, a tak to przecie wróżki nie jesteśmy.

maviozo
26-10-2013, 23:21
Polecam samyanga 35 :) jest doskonałe, ogniskowa bardzo uniwersalna, a efekt na 1.4 wyśmienity. Do filmu nie ma lepszej stałki na FF moim zdaniem.

Kwapiszon
26-10-2013, 23:29
potrzebuję czegoś do filmów, bo to jedno z moich ulubionych zajęć ostatnio

Kup kamerę.

Kolekcjoner
26-10-2013, 23:56
a może kolega nie lubi ostrzyć nanualnie, ...
Jak nie lubi ostrzyć manualnie to lepiej znaleźć sobie inne zajęcie - szczególnie przy filmowaniu na FF jasnymi stałkami.

Polecam samyanga 35 :) jest doskonałe, ogniskowa bardzo uniwersalna, a efekt na 1.4 wyśmienity. Do filmu nie ma lepszej stałki na FF moim zdaniem.
Te samyangi (seria filmowa) są istotnie ciekawe, szczególnie ergonomicznie.

Kup kamerę.
Też bym za tym optował, problemem może być budżet.

z-x
27-10-2013, 10:58
światła nie potrzebujesz, bo Tw. puszka ma świetne wys. iso

O widzisz, to ciekawy punkt widzenia, nie pomyślałem zupełnie, dzięki!

A do MK III i filmowania to polecam manualne Zeissy

Jesteś w stanie rzucić jakimś najbardziej uniwersalnym modelem?

Przynajmniej unikniesz problemu typu "a mogłem od razu kupić lepszą puszkę". Powiedz tylko jaki budżet masz to coś dobierzemy, a tak to przecie wróżki nie jesteśmy.

Z tego założenia wychodzę. Jeśli chodzi o kwotę, to faktycznie cena samego body mała nie jest i to dla mnie spory wydatek, ale powiedzmy, że jestem w stanie dozbierać jeszcze połowę wartości puszki na obiektyw.

Kup kamerę.

Chcę lustrzankę. Żeby dostać kamerę, która zapewni mi elastyczność jak lustrzanka będę musiał wydać dużo więcej, a do tego później będę potrzebował droższego i cięższego osprzętu. Poza tym lubię też pobawić się fotografią.

Jak nie lubi ostrzyć manualnie to lepiej znaleźć sobie inne zajęcie - szczególnie przy filmowaniu na FF jasnymi stałkami.

Nie wiem co lubię, bo nie miałem okazji filmować lustrzankami. :) Wiem, że czeka mnie sporo nauki, dlatego pytam na forum jak najprościej zacząć. Tzn. wyobrażam sobie, że ostrzenie manualne będzie trudniejsze, ale to raczej kwestia zaplanowania ujęć, a z tym nie mam problemu. Nie kręcę reportaży gdzie wszystko jest dynamiczne, a raczej fabularyzowane shorty, gdzie to ja ustalam wszystko, jak trzeba to co do centymetra. ;)

Te samyangi (seria filmowa) są istotnie ciekawe, szczególnie ergonomicznie.

Przyjrzę się, dzięki.

--- Kolejny post ---

Hm, a może zamiast jednego droższego szkła warto jednak sięgnąć po dwa tańsze? Jakiś zoom + jasna stałka łącznie za max 5000.

maviozo
27-10-2013, 11:16
Nie musi być wersja video. Jeżeli nie posiadasz całego systemu follow focus, to wygodniej będzie zwykłym. A i szybciej sprzedasz :)
Do 5000zł jako podstawowe szkło polecam 24-105L (stabilizacja w video robi robotę!) a drugi zależy od preferencji. Biorąc samyangi dasz radę nawet z całym zestawem, np. 14, 35 i 85 - z tego zestawu korzystałem i uważam, że jest to już bardzo dobry zestaw, w którym niewiele więcej trzeba. Ewentualnie jeśli wolisz uniwersalność i długą lufę, to stałki zamień na 70-200/4 IS. Szukając okazji z drugiej rączki powinieneś się w kwocie zmieścić.

adawro
27-10-2013, 11:32
Nie musi być wersja video. Jeżeli nie posiadasz całego systemu follow focus, to wygodniej będzie zwykłym. A i szybciej sprzedasz :)
Do 5000zł jako podstawowe szkło polecam 24-105L (stabilizacja w video robi robotę!) a drugi zależy od preferencji. Biorąc samyangi dasz radę nawet z całym zestawem, np. 14, 35 i 85 - z tego zestawu korzystałem i uważam, że jest to już bardzo dobry zestaw, w którym niewiele więcej trzeba. Ewentualnie jeśli wolisz uniwersalność i długą lufę, to stałki zamień na 70-200/4 IS. Szukając okazji z drugiej rączki powinieneś się w kwocie zmieścić.

Popieram podkreślająć że samyangi tylko jako dodatek do EF 24-105L bo potężny system AF szkoda aby nie był wykorzystywany z powodu posiadania tylko manualnych szkieł.
Zresztą z czasem zobaczysz czy pójdziesz w stałki czy w zoomy z IS

Cichy9
27-10-2013, 22:18
Nastawiasz się na kupno szkieł koniecznie nowych, czy mogą być używane? Bo jeśli w grę wchodzą używki, to mamy trochę większe pole manewru.

Nie rozumiem głosów typu "początkujący i kupuje 5D3, z powodzeniem wystarczyłby mu xxxD" itp. Kogoś stać, to kupuje i tyle. Łatwiej się uczyć na lepszym sprzęcie, bo więcej wybacza. Jeśli się spodoba - nie będzie problemu wymiany puszki przez dłuuuugi czas, jeśli nie, na sprzedaży nie straci dużo. Nie widzę minusów, poza sporym wkładem początkowym, reszta to same zalety. Czasem mam wrażenie, że cała ta krytyka kupowania profesjonalnych puszek przez początkujących jest powodowana zazdrością.

z-x
28-10-2013, 17:43
Dzięki za opinie. :) Wiem już chociaż w czym szukać.

Jeśli chodzi o nowe vs używane to niby wolałbym nowe, ale mam świadomość, że to tylko głupi psychologiczny efekt, więc jestem w stanie się przemóc na używane. Ale też nie potrzebuję całej kolekcji od razu. Po prostu muszę z czymś zacząć (czyli potrzebuję czegoś uniwersalnego), a potem zorientuję się czego mi brakuje i w jakim kierunku pójdę.

ramzes63
28-10-2013, 18:55
Czasem mam wrażenie, że cała ta krytyka kupowania profesjonalnych puszek przez początkujących jest powodowana zazdrością.
Lepiej tego nie mogłeś ująć, ale niestety tak jest ze wszystkim... :(

BigMan
29-10-2013, 17:35
Czasem mam wrażenie, że cała ta krytyka kupowania profesjonalnych puszek przez początkujących jest powodowana zazdrością.

Totalnie się z tym zgadzam!!!

z-x
01-12-2013, 14:33
Ostatnia porada zanim kliknę 'kup'. ;) Zdecydowałem się na zooma na początek, będzie mi łatwiej. Canon EF 24-105L czy Canon 24-70mm f/2.8 L. Ten drugi jest bardziej polecany i wydaje się tym bardziej standardowym. Stabilizacja i autofocus jest. Co poradzicie? Będzie mi brakować tego dodatkowego zakresu ogniskowej? Chyba nie powinno.

.Pit
01-12-2013, 15:20
24-70 2.8L, wersja zarówno pierwsza jak i druga to świetne szkło, marzenie wielu osób. Ale żadna wersja, ani pierwsza ani druga nie ma niestety IS.

z-x
01-12-2013, 15:37
O kurcze, nie zwróciłem uwagi. Lame me. W takim razie staję na 24-105 f/4L, który też jest trochę tańszy, więc może wystarczy mi jeszcze na odpowiednio szybką kartę, a z tego miejsca będę wiedział czego mi brakuje.

Dzięki serdeczne wszystkim za porady, bo rozumiem, że na laickie pytania czasami się nie chce odpowiadać. :)

zysk
01-12-2013, 17:42
Zgadzam się z tą opinią.
Być może ,to nie ładnie zabrzmi:
ale zbyt często "wchodzącym" w fotografowanie proponuje się sprzęt "poprzedni", w stylu:
kup byle co,nauczysz sie ....itd.
Nie podzielam takiej opinii.Jeśli kogoś stać: powinien kupić sprzęt możliwie najlepszy na jaki go stać.